Ensituntumat | Uusi The Dark Pictures -peli House of Ashes kaivaa vaikutteita H.P. Lovecrafilta ja ottaa ilon irti uuden sukupolven konsoleista

27.05.2021 19:30 | Tuukka Hämäläinen

The Dark Pictures Anthologyn seuraava osa vie kauhupelikokemuksen keskelle sotatannerta ja heittää pelaajan muinaisten uhkien armoille.

Supermassive Gamesin kauhupelisarja The Dark Pictures käynnistyi vuonna 2019 merellisen Man of Medan -seikkailun myötä, ja sitä seurasi viime vuonna noitavainoja tutkiskeleva Little Hope. Tänä vuonna on luvassa jälleen uusi osa kauhuantologiassa, mutta nyt pelisarjan kaavoja myös uudistetaan tuntuvasti.

Supermassiven pelijohtaja Will Doyle esitteli ennakkoon tulevaa kauhupeliä, ja myös Muropaketti pääsi kurkistamaan julkistusta ennakkoon.

Myöhemmin tänä vuonna ilmestyvä House of Ashes vie Supermassiven pelityylin aivan uuteen ympäristöön. Kauhutarina sijoittuu vuoden 2003 Irakiin, jossa käydään Irakin sodan viimeisiä taisteluita. Päähenkilöt ovat Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukkoja, jotka lähetetään etsimään kemiallisten aseiden kätköä. Sotilaat joutuvat kuitenkin tulitaisteluun, jonka aikana maa romahtaa heidän altaan ja he löytävät kokonaisen maan alle hautautuneen temppelin. Kuten arvata saattaa, tämä luolasto on täynnä vaaroja, ja pian sotilaat ovat kahden tulen välissä: maan päällä odottavat vastapuolen joukot ja maan alta tulevat tuntemattomat olennot.

”Sankarimme lähtivät etsimään joukkotuhoaseita, mutta he löysivät jotain paljon pahempaa”, kuvailee Doyle. ”Selviytyäkseen he joutuvat liittoutumaan maanpäällisten vihollistensa kanssa.”

Näkökulma ei kuitenkaan ole täysin amerikkalainen, vaan yksi pelihahmoista on irakilainen sotilas. Kuulostaa siltä, että Supermassiven kehittäjät pyrkivät luomaan todellisia jännitteitä pelihahmojen välille.

Pelijohtaja kertoo, että kaikki Dark Pictures -pelit saavat innoituksensa tosimaailman legendoista. Man of Medan perustui 1940-luvulla haaksirikkoutuneen aavelaiva SS Ourang Medanin tarinaan, ja Little Hope tietysti Salemin noitavaino-oikeudenkäynteihin 1600-luvun lopulla.

House of Ashesin taustalta löytyy yli 2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua kukoistanut Akkadin imperiumi ja sen vallitsija Naram-Sin. Hallitsijan kerrotaan uhmanneen jumalia ja tuoneen täten heidän vitsauksensa ihmiskunnan ylle, mitä kutsutaan Akkadin kiroukseksi. House of Ashesin pahaa-aavistamattomat pelihahmot kohtaavat sitten Naram-Sinin tekojen kohtalokkaat seuraukset.

Edellisten pelien tapaan House of Ashes on ammentanut runsaasti innoitusta myös kauhuelokuvista.

”House of Ashesissa voit löytää vaikutteita sellaisista elokuvista kuin Aliens, Predator ja The Descent”, Doyle kertoo. ”Olemme sukeltaneet myös kauhukirjallisuuden valtavaan tarjontaan. House of Ashes ottaa joitakin vaikutteita H. P. Lovecraftilta, erityisesti romaanista Hulluuden vuorilla.”

Kuten vaikutteista voi jo päätellä, House of Ashesissa kohdataan muinaisia hirviöitä, joiden Doyle kuvailee olevan ”erittäin todellisia”.

”House of Ashesin olennot ovat eräitä monimutkaisimmista, mitä olemme koskaan luoneet. Käsintehdyn animaation ja motion capturen avulla olemme luoneet hirviön, joka on erittäin uskottava, uhkaava ja vaarallinen”, Doyle kuvailee.

House of Ashes uudistaa Dark Pictures -antologiaa muutenkin kuin tarinan ja tapahtumapaikan kautta. Luvassa on nimittäin suuria pelillisiä uudistuksia.

Esimerkiksi aiemmista peleistä tutut kiinteät kamerakulmat on nyt korvattu kameralla, jota pelaaja voi ohjata täysin vapaasti. Lisäksi mukana on ensi kertaa säädettävä vaikeusaste, joka vaikuttaa reaktionappien painalluksiin, eli QTE-tapahtumiin. Nämä ovat Doylen mukaan jakaneet pelaajakunnan mielipiteitä vahvasti, ja nyt pelaajat voivatkin kolmesta vaikeusasteesta valitsemalla vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti QTE-kohtauksissa täytyy reagoida.

House of Ashes on tietysti myös ensimmäisen Dark Pictures -peli, joka julkaistaan uuden sukupolven konsoleille. Doyle lupaakin, että PlayStation 5:lle ja Xbox Series X/S:llä nähdään huomattavasti ehostettu versio pelistä. Tarkempia yksityiskohtia uuden sukupolven ominaisuuksista ei kuitenkaan vielä julkistettu.

House of Ashes sisältää myös edeltäjiensä tapaan neljä pelimuotoa. Yksinpelaajalle ovat tarjolla perusversio, eli Theatrical Cut, sekä ennakkotilaajien bonuksena tarjottava Curator’s Cut, joka päästää pelaamaan monissa kohtauksissa eri hahmoilla kuin peruspeli. Moninpelaajille taas on luvassa kahden pelaajan Shared Story, sekä jopa viiden pelaajan voimin pyörivä Movie Night.

House of Ashes ilmestyy myöhemmin tänä vuonna PC:lle, PS4:lle, PS5:lle, Xbox Onelle ja Xbox Series X/S:lle. Alta näet tuoreen pelikuvavideon.

Muropaketin uusimmat