UUSIMMAT

Amigan pelihistoria upeassa grafiikkateoksessa [kirja]

02.12.2015 18:00 Jukka O. Kauppinen

Pikseli. Miten kaunis asia. Pieni värinpilkahdus, piste. Otetaan toinen, kolmaskin ja laitetaan ne vierekkäin. Ja yhtäkkiä meillä on vaikkapa tekstiä ja kuvia monitorilla tai tabletilla. Joskus muinaisempina aikoina pikselitkin olivat isompia, ja niistä syntyi hienoja pelejä ja pelikuvia.  Niiden kautta muistellaan myös menneiden vuosien Amiga-pelejä Commodore Amiga: a visual Commpendium -kirjassa.

Teos sisältää yli 400 sivun verran Amiga-vuosien pelimuisteloita hienona, visuaalisena läpileikkauksena Commodoren kotitietokoneen historiaan. Se ei ole tietoteos, eikä peleistä yritetäkään tarjota kattavia, yksityiskohtaisia historiikkeja. Sen sijaa kirjan tarkoitus on herättää tunteita ja ajatuksia, panna lukija miettimään ja pysähtymään. Mitä nämä kuvat ja pienet tarinat sinulle merkitsevät? Mitä ajattelet katsoessasi aukeamalle levitettyjä kuvakaappauksia?

CommodoreAmigaAVisualCommpendium_kirja_02 CommodoreAmigaAVisualCommpendium_kirja_04

CommodoreAmigaAVisualCommpendium_kirja_03

Kirja kertoo kuitenkin eräänlaisen tarinan. Se alkaa ajasta ennen Amigaa ja taustoittaa rakastetun kotimikron syntytarinan. Sen jälkeen matka jatkuu koneen tärkeiden työkalujen ja ohjelmistojen kautta peleihin, ja kirja matkustaakin aika tarkalleen aikajärjestyksessä Amigan ensimmäisistä peleistä aina uusimpiin, aivan viime vuosina julkaistuihin teoksiin saakka.

Visuaalinen aikamatka kertookin sekä valtavasti Amigan historiasta, siitä miksi Amigaa ja sen pelejä rakastettiin ja ylipäätään pelien kehittymisestä. Saati pelitekniikoiden ja pikselitaiteen kehityksestä. Kun 2D sai rinnalleen kolmannenkin Deen, kun pelidesigniin keksittiin uusia ideoita ja konetta opittiin käyttämään yhä taitavammin.

Sivu sivulta edetessä on hienoa pysähtyä muistelemaan tiettyjä pelejä, ja sitä mitä ne pelaajille muinoin antoivatkaan. Löytää unohdettuja helmiä, ”ai niin, tämäkin!” Tai törmätä aivan uusiin teoksiin, joita ei aikoinaan huomannutkaan.

CommodoreAmigaAVisualCommpendium_kirja_05

CommodoreAmigaAVisualCommpendium_kirja_09

CommodoreAmigaAVisualCommpendium_kirja_01

Ehkä tämän lukeminen innoittaa kaivamaan konetta kaapista tai asentamaan emulaattoria, jonka avulla vanhoja muistoja voi taas vähän verestää tai vaikkapa luoda aivan uusia.

Amiga. Upea, pitkä matka täynnä tunteita ja tuoksuja. Matka, joka jatkuu yhä!

 

 

Commodore Amiga: a visual Commpendium

Kirjailija: Sam Dyer

Kustantaja: Bitmap Books

Julkaisija: Funstock.co.uk

Sivuja: 426 sivua, väripainatus.

ISBN: 978-0993012914

Hinta: 35,49 euroa + postikulut

Lisätietoja: http://www.funstockretro.co.uk/commodore-amiga-a-visual-commpendium-book

Jukka O. Kauppinen

 

CommodoreAmigaAVisualCommpendium_kirja_07

 

Lisää aiheesta

Bible Adventures – matkailua pelibisneksen raamatullisella kulmalla [kirja]

Metal Gear Solid – poikkeuksellinen kirja poikkeuksellisesta pelistä [kirja]

Pelikopteri #013- seikkailuja ja roolipelejä haudan takaa (Checkpoint)

Seksiä, huumeita ja game överit

Sen toisen suositun kasibittisen mikron pelihistoriikki upeana grafiikkakirjana

Suuret seikkailupelit – rakkaudella rakkaista peleistä [kirja]