Creative ZEN Style M300 – edullinen Applen haastaja

24.10.2011 15:00 | Janne Mikola

Creative Zen Style M300 on monessa lähteessä iPod Nanon kilpailijaksi tituleerattu pienikokoinen MP3-soitin, joka tekee periaatteessa kaiken mitä Nanokin, mutta sen lisäksi sillä on hihassaan vielä ylimääräistä ässää.

Muodikkaan kosketusnäytön sijasta M300:aa ohjaillaan näytön ympärillä olevilla hipaisupainikkeilla, jotka saattavat näennäisestä teknologisesta alemmuuskompleksistaan huolimatta olla ainakin aikuisen miehen käteen parempi ratkaisu kuin parin tuuman näyttöön ahdettu kosketuskäyttöliittymä. Toisaalta laite on selvästi Nanoa edullisempi, ja tämä näkyy – niin hyvässä kuin pahassa.

Muutama vuosi sitten tapahtunut älypuhelimien yleistyminen, ja ehkä vielä enemmän älypuhelimien ja ”tavallisten” puhelimien rajan hämärtyminen, ajoivat elektroniikkatuotteiden kuluttajat tilanteeseen, jossa erillinen MP3-soitin osoittautui monessa tilanteessa täysin turhaksi laitteeksi.

Tämä johtui siitä, että joka tapauksessa taskussa ollut (äly)puhelin pystyi hoitamaan kaikki MP3-soittimen tehtävät ja hieman päälle. Esimerkiksi Applen iPodien maailmanlaajuiset myyntiluvut ovat olleet lievässä laskussa vuodesta 2008 alkaen. Lasku on ollut toki erittäin lievää, mutta ikuista kasvua tavoittelevassa markkinataloudessa pienikin lasku on jo suuri häviö.

Toisaalta tuoreimmat älypuhelinsukupolvet ovat kasvaneine tehoineen ja kehittyneine näyttöineen ajautuneet ongelmiin akunkeston suhteen, Android-puhelimien heiluttaessa suossa olevien puhelimien tahtipuikkoa. Tämä on luonut edistyneiden puhelimien käyttäjille tarpeita uusille, erillisille MP3-soittimille. Creative on markkinatutkimuksensa tehnyt, ja astuu esiin ZEN Style -sarjan laitteillaan, joista Dome tutustui M300-malliin.

Japanilaisen meditaation perusteet

Domen testipenkkiin saapunut ZEN Style M300 on väriltään valkoinen ja varustettu neljän gigatavun muistilla. Valkoisen lisäksi kaupan hyllyllä on tarjolla rungoltaan keltainen, musta ja punainen versio, ja nämä kaikki neljän, kahdeksan tai kuudentoista gigatavun muistilla. Rungon väristä huolimatta laitteen etupaneeli, jossa kosketukseen mukavan aggressiivisesti reagoivat hipaisupainikkeet sijaitsevat, on aina musta. Laitteessa ei siis ole kosketusnäyttöä, vaan perinteisemmät hipaisupainikkeet. Kompakti tuotepakkaus sisältää itse soittimen lisäksi pikaoppaan, kuulokkeet ja USB-kaapelin.

Zen Style M300 toimii omenatuotteen tavoin laitteen sisälle kiinteästi asennetulla akulla, jolle luvataan musiikin kuuntelussa toiminta-ajaksi 20 tuntia. Käytännön testeissä yli 128 kbps:n bittivirralla varustetun musiikin kuuntelussa 20 tuntia jää saavuttamatta, joskaan ei suurella marginaalilla. Todellinen musiikin kuunteluun yhdellä akunlatauksella käytössä oleva aika on kuunneltavista tiedostoista riippuen jossain 17 ja 19 tunnin välissä. Akun kesto on kuitenkin kaikin puolin riittävä, eikä laite vaikuta menettävän akun varausta merkittävästi laitteen ollessa poissa päältä. Lataaminen suoritetaan tietokoneen USB-liitännän kautta samalla kaapelilla, jolla soittimeen siirretään myös media.

Zen ja tiedonsiirto

Valmistaja lupaa kauniin sanoin tuotepakkauksessa, että laite tarjoaa enemmän, kuin mitä ulkonäkö antaa olettaa. Jotta tämä ei jäisi vain ikäväksi viittaukseksi siihen, että laitteen ulkonäkö ja koko eivät ole aivan uusimman sukupolven iPod Nanon tasolla, on M300:n ominaisuuslistalta syytä löytyä jotain, mitä muualla ei tavallisesti nähdä. Creativen tuotekehitysosastolla on heittäydytty luoviksi ja M300:aan on päädytty lisäämään langaton Bluetooth-yhteys, jonka avulla soittimen voi kytkeä langattomiin Bluetooth-kuulokkeisiin, -headsetteihin tai Bluetooth-yhteyttä tukeviin vahvistimiin ja mikrohifisarjoihin.

Sekä Bluetooth-paritus että ominaisuuden päälle- ja poiskytkentä onnistuvat intuitiivisesti vaikka kesken kappaleen laitteen käyttöliittymästä, ja ominaisuus toimi ongelmitta testatun Sonyn mikrohifisarjan kanssa. Bluetooth-yhteyden osalta kannattaa kuitenkin huomata, että M300 tukee vain Bluetoothin A2DP-profiilia, joka tarkoittaa että laitetta ei voi parittaa esimerkiksi matkapuhelimen tai kannettavan tietokoneen kanssa mahdollisia tiedonsiirto- tai muita tarpeita varten, vaan ne tulee hoitaa USB-kaapelilla. Bluetooth-äänentoisto toimii kuitenkin hyvin ja tarjoaa tavallisiin langattomiin RF-kuulokkeisiin verrattuna nipun omia teknisiä etujaan.

M300 ja langattomat kaiuttimet

Muisti, video, tuli, tuuli ja tyhjyys

Muita M300:n keskeisiä ominaisuuksia ovat tuki videotoistolle ja microSD-korttipaikka, joka tukee maksimissaan 32 gigatavun muistikortteja. Muistikorttipaikka on mukava lisä, sillä se on hyvä lisä sekä niille, joiden mielestä satojen gigatavujen musiikkikokoelman ei tarvitse olla välttämättä aina mukana ja jotka näin ollen ovat arempia ostamaan suurella muistilla varustettuja MP3-soittimia. Toisaalta juuri he, jotka haluavat kantaa jokaisen kokoelmistaan löytyvän äänitteen mukanaan juoksulenkillä, voivat täyttää muutaman microSD-kortin musiikkitiedostoilla ja heittää ne vaikka kukkaron kolikko-osastolle käyttöä odottamaan.

M300:n videotoisto on ominaisuus, jonka Apple katsoi sopivaksi pudottaa uusimman sukupolven iPod Nanosta pois syystä tai toisesta. Selvää on, että videoiden katseleminen M300:n 128*128 pikselin näytöltä on hyvin lähellä masokismia, eikä ominaisuuden käytettävyyttä paranna yhtään se, että ainoa tuettu videomuoto on SMV, johon videot tulee ensin muuntaa Creativen tarjoamalla ohjelmistolla. Soittimessa ei ole myöskään minkäänlaisia videoulostuloja, joten unelmat soittimen käytöstä kannettavana minisoittimena esimerkiksi ulkomaanmatkojen hotellihuonetelevision kanssa voidaan unohtaa.

Äänenlaadullisesti soittimessa itsessään ei ole valittamista, mutta pakkauksessa tulevat Creativen peruskuulokkeet ovat sekä ergonomialtaan että ääneltään erittäin heikot. Korvaamalla vakiokuulokkeet Sonyn valkoisilla MDR-EX90LP -napeilla saatiin aikaiseksi sekä tyylillisesti yhteensopiva että korvia kaikin puolin hivelevä kokonaisuus.

Zen Master Who?

Suurimmat ZEN Style M300:n heikkoudet liittyvät Bluetooth-sirun käyttämättä jätettyyn potentiaaliin datansiirtoon liittyvien mahdollisuuksien parissa sekä käyttöliittymän askeettisuus Applen tuotteisiin verrattuna. Toisaalta hipaisupainikkeet tottelivat ainakin arvostelijan sormia mainiosti, enkä oikeastaan ole edes taipuvainen myöntämään, että iPod Nanon kokonaisvaltainen käyttökokemus kosketusnäyttöineen ja kauniine käyttöliittymineen olisi Creativen kilpasisarta parempi. Aikuisen miehen kädet ja puolentoista tuuman kosketusnäytöt kun ovat aika hankala yhdistelmä.

Zen Style M300 on hinnoiteltu erittäin kilpailukykyisesti noin puoleen vastaavalla muistilla varustetusta iPod Nanosta, ja sen ominaisuuslista ylittää siitä huolimatta tietyiltä osin iPodin vastaavan. Tämä tekee soittimesta erittäin houkuttelevan valinnan uutta MP3-soitinta etsivälle. Anything But iPod -alakulttuurin edustajille M300:n pitäisi olla varma hitti.

 

Creative ZEN Style M300

Valmistaja: Creative

Hinta: noin 70-90 euroa, mallista riippuen

Lisätietoja: Creative ZEN Style M300

Janne Mikola

 

Tekniset tiedot

 • 1,45-tuuman TFT-näyttö, 128 x 128 pikseliä
 • Videotiedostojen muunnosohjelman tukemat käyttöjärjestelmät: Windows XP (Service Pack 2)/XP 64-bittinen), Windows Vista, Windows 7
 • Tuetut digitaaliset äänistandardit: WAV, Audible, MP3, ADPCM, suojattu WMA (DRM 9), Audible AAX
 • Tuetut digitaalivideostandardit: SMV
 • Sisäänrakennettu FM-radio
 • Ulkomitat: 5,.5 cm x 1,.3 cm x 4,.4 cm
 • Paino 35 g
 • Tuetut Flash-muistikortit:                       microSD
 • Sisäänrakennettu muisti: 4-8 Gt
 • Akku / paristo: Soittimen akku – uudelleenvarattava – Litiumioni
 • USB-liitäntä

Lue myös

Gioteck HF-2 FPS Controller – tosimiehen FPS-ohjain?

Graphic Adventures -kirja sukeltaa seikkailupelien Wikipedia-historiaan

Silverlit 3D Twister – radio-ohjattava leluauto

Sound Blaster Tactic3D Omega Wireless – langattomien pelikuulokkeiden aatelia

Star Wars: The Old Republic – ensikosketus BioWaren megamorppiin

Steelseries Spectrum 7XB – langatonta kuulokelaatua Xbox-pelaajalle

Uncharted 3 on nykypelien suurinta seikkailua

Wiikon wanha: Battlefield 1942