Uusimmat

Elven Legacy halusi olla Fantasy Generalsin jatko-osa

26.03.2009 16:37 Jukka O. Kauppinen

Haltiat, nuo veitikat pitkäkorvat. Ja ihmiset, nuo olennoista uljaimmat. Nämä kaksi rotua kun pistetään yhteen, niin tulokset voivat olla ärhäköitä. Jälki ei ole yhtä rumaa kuin kääpiöiden ja haltioiden välillä, mutta kuten tämäkin peli osoittaa, rotujen yhteiselo ei suju aina leppoisasti.

Fantasy Generalin jalanjäljillä kulkeva fantasiastrategia vie pelaajat hyvien, uljaiden ja kauniiden haltijoiden seuraan taistelemaan inhottavia ja väkivaltaisia ihmisiä vastaan, joilla on pahat mielessä. Piipahdimme jututtamassa Elven Legacyn suunnittelijaa Maxim Bodrikovia.

Elven Legacy on suora jatko-osa Ico-co:n aiemmalle Fantasy Wars –strategiapelille. Samalla sarja on tavallaan hetkistä jatkoa SSI:n klassiselle Fantasy General –strategiapelille. Ja kun ihan tarkkoja ollaan, niin Ico-co yritti aikoinaan lisensoida SSI:n perikunnalta Fantasy Generalin jäämistöä, tehdäkseen ihan virallisen jatkon.

Oikeastaan olisi ollut mukavaa, jos lisensointi olisi onnistunut – firman fantasiastrategiat näet ovat niin mukavia ja toimivia.

”Tärkein inspiraatiomme on nimenomaan SSI:n Generals-strategiapelien sarja. Panzer General, Pacific General ja tärkeimmiten juuri Fantasy General. Yritimme saada Fantasy Generalin lisenssin tehdäksemme sille ihan oikean jatko-osankin, mutta se ei valitettavasti onnistunut. Niinpä teimme Fantasy Warsin”, kertoo 1C Companyn Maxim Bodrikov.

Entä jos olisitte saaneet lisenssin? Millaisen pelin olisitte siinä tapauksessa tehneet?

”Se olisi silti juuri tämä peli.”

Erikoisena detaljina pelin nimi muuttui Fantasy Warsista Elven Legacyksi. Maximilla on siihen yllättävä selitys:

”Pelin nimi muuttui siksi, että Fantasy Wars käsitettiin englanninkielisissä maissa vähän oudosti. Ihmiset luulivat että pelissä soditaan jotenkin uni- tai haavemaailmassa, eikä fantasiaympäristössä. Niinpä muutimme nimen muotoon, joka kertoo ehkä hieman paremmin mistä on kyse.”

Inhat ihmiset, jalot haltiat

Elven Legacy palaa edellisestä pelistä tuttuun Illisin maailmaan, jossa vasta äskettäin saatiin päätökseen yksi iso sotarähinä. Rauha ei kuitenkaan kestä kauaa, sillä nyt kieroileva ihmismaagi uhkaa haltioiden rauhaa. Nämä uljaat pitkäkorvat tarttuivat miekkoihinsa, latasivat jousensa ja nousivat purjelaivoillaan ilmaan varmistamaan, että jos jollekulle käy huonosti, niin ei ainakaan heille.

Vaikka Fantasy Wars ei välttämättä sanokaan monille yhtikäs mitään, niin kyseessä on kerrassaan laadukas ja miellyttävä fantasiastrategia viime vuodelta. Katsotaanpa mitä Kalle Hahl siitä raapusteli arvostelussaan:

Näpsäkkä, vapaasti pyöriteltävä 3d –maailma on jaettu heksoihin joissa kussakin voi kerrallaan olla kaksi yksikköä, yksi maassa ja toinen ilmassa. Erilaiset joukot liikkuvat maalaisjärjen mukaan eri nopeuksin. Katapultti on hitaampi kuin keihäsmiehet, jotka taas jäävät ratsuväen jalkoihin, mutta maastonmuodot sekoittavat pakkaa. On kukkuloita, metsää, suota, linnoituksia, jokia ja ynnä muita. Esimerkkinä kevyt jalkaväki liikkuu huomattavasti ratsuväkeä nopeammin metsiköissä, kukkuloilla ja soilla. Maastonmuodot vaikuttavat myös joukkokohtaisesti taistelu- ja puolustuskykyyn. Siinä missä ratsuväki törmäilee metsiköissä kuusiin ja mäntyihin, saavat kaksijalkaiset metsiköstä suojaa. Toisaalta tasamaalla ratsuväki pääsee kunnolla vauhtiin, missä ne ovatkin omiaan.

Pelin puikoissa tunnen olevani strategisti, todellinen fantasiakenraali. On upeaa nähdä, että yksinkertaisia mutta monipuolisia strategiapelejä tehdään vielä näin kylmän sodan jälkeenkin. Kun ihmiset, örkit, haltiat, kääpiöt ja muut fantasiamönkijät vuodattavat toistensa verta kampanjasta toiseen, tulee paatuneemmallekin pelihirmulle hyvä mieli. Kampanjat ovat harvinaisen hyvin nidottuja toisiinsa, ääninäyttely kestää kuuntelua ja pelimekaniikka toimii kuin pullo votkaa. Kiitos!

Edeltäjänsä tapaan Elven Legacy on lähtökohdaltaan miellyttävän perinteikästä vuoropohjaista strategiaa, jossa pelaaja liikuttaa armeijaansa heksoista koostuvilla kentillä. Vaikka samaa pelitekniikkaa onkin käytetty jo vuodesta kivi lautastrategiapeleissä ja tietokonestrategioissa, niin Elven Legacy peittää heksat pramean 3D-grafiikan ja maastopohjien alle. Huomio ei kiinnity niinkään pelilaudan pohjaan kuin siltä nouseviin metsiköihin, tasankoihin ja kukkuloihin – sekä tietysti pelilaudalla liikkuviin yksiköihin. Tapahtumia seurataan varsin vapaamuotoisesti kameralla, jota voi pyörittää ja zoomailla riittävän monimuotoisesti. Kameran saa melkeinpä kentältä löytyvien hahmojen sieraimiinkin, mutta kuvakulman saa myös niin korkealle, että pelaaja saa koko taistelukentästä kunnon yleisnäkymin. Hyvähyvä!

Pelattavuuskin näyttäisi olevan mukavasti kohdallaan. Ja hyvä näin, Fantasy Warsiakin oli ilo pelata eikä käytettävyys tunnu siitä heikentyneen. Yksiköt, toiminnot ja esimerkiksi taiat kuvataan ruudulla siististi sivuun asetelluissa valikoissa, joista komennot voi valita helposti. Yksiköiden valitseminen on selkeää kliksuttelua ja joukkojen liikkumis- ja hyökkäysmahdollisuudet näytetään suoraan ruudulla. Tehtävän lopussa pelaajalle lyödään käteen yhteenveto aikaansaannoksista ja jos pelasit riittävän hyvin, niin tulevan varalle voi saada kaikenlaisia kivoja bonuksia.

Pelin perusolemus on tietysti sotimista. Erilaiset yksiköt kulkevat pelilaudalla ainakin maa- ja ilmaelementeissä. Perinteiset ja erikoisemmatkin fantasiasoturit ottavat yhteen taisteluissa, joiden lopputulokset riippuvat muun muassa yksiköiden vahvuuksista itsestään, maastosta, joukkojen kunnosta sekä moraalista. Tietysti myös hyvä taktikointi auttaa. Yksiköt ja sankarit nettoavat menestyksestään kokemuspisteitä ja lisätasoja, joiden myötä saatavat uudet kyvyt nostavat tietysti joukkojen taistelukykyä. Siinä missä taktisella tasolla pelaaja nujertaa vihollisarmeijoita, strategisella tasolla osapuolet valtaavat kaupunkeja saadakseen vaikkapa erilaisia bonuksia ja uusia joukkoja värvätäkseen.

Pelaajat ansaitsevat taulukkoja parempaa

Kivalta näyttää ja tuntuu, joskin venäläisen Ico-Co-studion pelisuunnittelija Maxim Bodrikov dissaa pikkuisen liikaa perinteisiä strategiapelejä.

”Sano vahva EI tylsille taulukoille ja numeroriveille – sotapelit ansaitsevat parempaa”, Maxim hehkuttaa.

”Halusimme tehdä pelin pelaajille, jotka haluavat haasteita mutta vaativat hyvää grafiikkaa, helppoa pelattavuutta ja sujuvan käyttöliittymän.”

”Tämä on yksi harjoista vuoropohjaisista strategioista, joissa on upeat 3d-grafiikat”, toveri vielä alleviivaa.

Ihan kauniit tavoitteet mutta kyllä taulukotkin ovat kivoja, sanoo ainakin tämä perinteisen linjan strategioiden ystävä.

Kaikkiaan pelissä on 19 tehtävän mittainen kampanja,  jota seurataan haltianäkökulmasta. Bonustehtävistä kuitenkin löytyy pelattavaa myös ihmisille ja moninpelissä on tietysti enemmän valinnanvaraa. Moninpeli tarjoaa ne tyypillisimmät vaihtoehdot lähiverkossa, netissä ja samalla koneella pelaamiseen 2-6 pelaajalle.

Pienoisena sokerina kakussa pelin mukana tulee hyvillä oppailla ja näytekentillä varustettu tehtäväeditori. Ainakin Venäjällä, jossa peli on jo julkaistu, pelaajayhteisö on rakennellut runsaasti uusia karttoja ja tehtäviä.

Elven Legacy vaikuttaa oikein mukavalta ja toimivalta kevyeltä strategialta. Se on selvä jatko-osa Fantasy Warsille, mutta tarjoaa hieman sulavamman ja laajemman pelikokemuksen kokonaisen uusien yksiköiden legioonan kera.

Se tärkein parannus edeltäjään on kuitenkin jotain, jota ei videoista ja ruutukuvista noin vain erota. Nimittäin tekoäly.

”Tekoäly toimii älykkäämmin ja juonikkaammin kuin Fantasy Warsissa. Se osaa vetäytyä ja väijyttää, se kerää voimia iskeäkseen pelaajan heikkoihin kohtiin ja jahtaa heikentyneitä yksiköitäsi. Se onkin edellistä peliä paljon haastavampi vastus.”

”Hard-tasolla pelaajat tarvitsevat kaikki taitonsa pärjätäkseen”, Maxim ynnää.

Pelattava ei näyttäisi muutenkaan loppuvan ihan heti, sillä peliin on suunniteltu jo kolmea laajennusta tälle vuodelle. Ensimmäiset lisäkampanjat tuovat pelattavaa muun muassa ihmisille ja kääpiöille. Lisälevyjen bonustehtävistä puolestaan löytyy pelattavaa muun esimerkiksi örkeille.

Käytännönläheistä kokeilua Elven Legacystä löydät Juho Anttilan kirjoittamasta ennakosta.

 

Tekijä: Ico-Co / 1C Company
Julkaisija: Paradox Interactive
Tulossa: PC, huhtikuu 2009
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: Elven Legacy
Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Fantasy Wars (PC)

Rakas Putin. Borsh-keitto on pahaa ja Lada paska auto, mutta Fantasy Wars on loistava vuoropohjainen fantasiastrategia. Tämä on selkeästi teidän juttunne! Hallituksenne kun on kuluvien vuosien aikana saanut hämmentävän monta energia- ja TV-yhtiötä haltuunsa kuin nappia painamalla. Samaa rataa jatkaa myös Fantasy Wars.

Elven Legacy -ennakko (PC)

Vuonna 2007 julkaistu Fantasy Wars esittäytyi perinteitä kunnioittavana mutta samalla modernin toimivana herkkupalana. Nyt Tolkieninsa lukeneiden nojatuolikenraalien on syytä hykerrellä tyytyväisenä, sillä Venäjältä jyrähtää taas. Maaliskuussa haltioiden kadonnut kunnia palautetaan entiseen loistoonsa, kun Fantasy Warsin virallinen jatko-osa Elven Legacy löytää tiensä kauppojen hyllyille.

Lue myös

Burn, Zombie, Burn! (PS3)

Haastattelu: Penumbra-tiimi suuntaa seuraavaksi goottikauhun pariin

Kulissien takaa: Killzone 2

ShellShock 2:Blood Trails (PS3, 360)

The Street Fighter Years – julkkikset muistelevat tappelupelejä, katso videot

Wiikon wanha: Pinball Dreams