Uusimmat

FUEL – vauhdita ilmastonmuutosta ja kuluta luonnonvaroja

11.08.2009 16:30 Jukka O. Kauppinen

FUEL-peli on jokaisen ympäristötuholaisen ja Arivatasen taattu suosikki. Siinä ei näet enää turhia piitata ilmastonmuutoksesta tai muista turhuuksista. Miksi enää välittää, kun pahin on jo tapahtunut?

Väliä on enää vain kilpa-ajamisella. Ja sillä, että ehdit kuluttaa viimeiset bensanjämät ennen kuin muut ehtivät. Se onnistuu ajamalla hirveästi kilpaa kunnon ympäristökatastrofin keskellä. Tähän ei pysty edes Mad Max.

FUELin aihepiiri yhdistää luontevasti kaksi otsikoita keräävää aihetta. Kilpa-ajamisen ja ilmastonmuutoksen. Siinä näet ajetaan sananmukaisissa tuomionpäivän tunnelmissa, siellä ehdasti mustien ja masentavien fiilarien puolella. Mutta jotta elo ei olisi aivan niin synkkää, niin otetaan sitten meiningistä kaikki irti. Jos fossiiliset polttoaineet ovat kerran loppumaisillaan, niin pistetään ranttaliksi ja poltetaan loputkin tosi näyttävästi.  Painetaan kaasua ja poltetaan LÖPÖÖÖÖÖ.

Ja sitten vain kaahataan pyörremyrskyjen ja kamalien kelien läpi.

Ilmastonmuutos on FUELissä tapahtunut tosiasia. Maailman säätilat ovat muuttuneet kaikkialla hirvittäviksi. Luonnonvarat ovat vähissä. Kaikki turha, kuten kilpa-ajaminen, on kielletty. Ja sehän se tietysti yllyttää kaaharit kokoontumaan jumalan selän taa, valtavaan puoliksi aavikoituneeseen erämaahan ajamaan kilpaa.

FUEL onkin heti ensiminuuteiltaan lystikkään oloinen peli. Se ei näet ota itseään vakavasti. Sinänsä vakava aihe on kuvataan herkullisella ironialla ja upealla ulkoasulla. Eipä siinä voi kuin vähän huokailla kun peräkylien tuolle puolen rakennetun kilparadan lähtöviivalla kaasuttelee ryhmä kisaajia, jotka lähtölaukauksen myötä painavat tallan pohjaan, polttavat kumia ja LÖPÖÖÖÖ ja kaasuttavat kohti lähestyvän tornadon pyörteitä. Eletään täysillä, tässä ja nyt.

Myrsky raivoaa ympärillä. Puunlehdet, risut ja männynkävyt täyttävät välillä ilman, kun auto kaahaa oikein puuskaisan kohdan läpi. Kilpurit kaahaavat, kolistelevat ja väistelevät radalle aiemmissa kisoissa hylättyjä romuja. Ilma muuttuu hirveän pölyisäksi. Ei ihme, horisontista lähestyy valtava tornado, joka on saanut ilmavirrat liikkeelle. Myrsky pahenee, ilma täyttyy pölyn lisäksi kuivista puunoksista ja lehdistä. Ohoh, ohjaus vähän lipesi. Punainen avolavapetoni putosi neulansilmämutkassa kukkulan rinteelle. Nyt mennäänkin sitä pitkin komeasti alaspäin, pökkelikössä poukkoillen. Pökkelikkö muuttuu kuolleeksi, surullisennäköiseksi metsäksi. Sen jälkeen löytyy joenuoma, käännytäänpä sille ja jatketaan matkaa, veden ja mudan roiskuessa. Fiilis on kuin snoukkaajalla konsanaan – kaasu pohjassa kiitäen ja pomppien.

”Extreme scale, extreme weather, extreme racing”, siinä tekijöiden iskulause.

FUELin suurimmaksi myyntivaltiksi on nostettu saumaton ja rajaton pelialue, jolla on riittoisasti kokoa.  Kuten Codemastersin Hal Bame kehuu,

”FUEL on isoin ajopeli, ikinä!”

14 000 neliökilometriä vapaasti ajeltavaa aluetta on hulppea lupaus, jonka myötä peli tarjonnee runsaasti hupia myös offroad-seikkailuja harrastaville kuljettajille. Mikäli tekijätiimi on ahkeroinut ja käyttänyt mielikuvitustaan, eikä vain täyttänyt maisemaa automaattisesti generoidulla hutulla. Tieverkostoa on 100 000 mailia ja näköetäisyys 40 kilometriä, joten ainakin periaatteessa pelaajille on tarjolla valtavasti ihasteltavaa ja vapaamuotoista huristelua.

Miten iso alue se 14 000 neliökilometriä muuten oikein on? No,  niin iso että koko Burnout Paradisen voi pudottaa sinne jonnekin, eikä sitä heti ensimmäisellä silmäyksellä huomaa. Tosin tähän rakoon täytyy pudottaa pieni annos maalaisjärkeä. Onhan pelialue sinänsä valtava, mutta eihän se ole kokonaisuudessaan vapaasti ajettava. Alueen keskellä on valtava järvi ja mahtanevatko vuorten rinteetkään olla niin hirveän ajettavia. Käytännössä ajettavaa aluetta onkin siis huomattavasti kehuttua vähemmän, mutta silti melkoisesti.

Avoimet reitit tarjoavat tietysti myös mahdollisuuksia oikoa, kun ajellaan paikasta toiseen eteneviä kisoja. Teitä pitkin kaahailu toki on selkeää, mutta puskien lomasta saattaa löytyä vanha kärrypolku, jolla taitava kuljettaja säästää monta sekuntia seuraavalle checkpointille.

Kaahailu saa extreme-henkeään erityisesti pelin säätilajärjestelmästä, sillä nopeatempoisen kilpa-ajamisen ja peltipussailun ohessa kisaamista väritetään hurjilla säätilamuutoksilla. Myrskyt, tornadot, tuulenpyörteet ja sadekuurot tekevät ajamisesta sotkuisempaa ja tavallista ennalta-arvaamattomampaa. Niiden myötä myös pelialue muuttuu kisojen aikana, ainakin pintapuolisesti. Jos myrskyt onnistuisivat luomaan maanvieremiä ja romahduttamaan teitä, sitten voitaisiin puhua kunnollisesta dynaamisesta maailmasta. Niin hienoa dynamiikkaa tuskin kuitenkaan saadaan.

”Aina tapahtuu jotain, jossain. Pelissä ei ole tylsää hetkeä”, kehuu Hal Bame, pelistä selvästi ylpeänä.

”Se on ainutkertainen ajopeli. Mitään tällaista ei ole tehty aikaisemmin”, hän jatkaa.

Kaikkiaan ajettavissa on yli 70 erilaista, eri tavoin käyttäytyvää ja ajettavaa kulkuneuvoa ja päälle sata haastetta, joissa pelaajat voivat hioa taitojaan. Yksinpelin ohessa kilpa-ajaminen onnistuu 16 pelaajan nettikisoissa.

Vaikka kyse on kuitenkin loppujen lopuksi hyvin tyypillisestä kilpa-ajogenren edustajasta, joka ei päällisin puolin tunnu eroavan merkittävästi vaikkapa vaikkapa FlatOuteista tai MotorStormeista, niin laaja pelialue, ajamisen vapaus ja äärimmäinen extreme-henki luovat FUELille omaa, erikoista identiteettiään.

FUEL on jo ilmestynyt PC:lle, Xbox 360:lle ja PlayStation 3:lle. Mestari Lehtiniemen ihan kohta ilmestyvä arvostelu kertoo millainen todellinen hypen takana on.

 

Tekijä: Asobo Studios
Julkaisija: Codemasters
Pelikoneet: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelin kotisivu: http://www.fuel-game.com/
Jukka O. Kauppinen

 

Lue myös

Battlefield 1943 pintaa syvemmältä – haastattelussa Digital Illusions

Champions Online osa 2 – Bill Roperin aikaansaannokset ja morppailu konsoleilla

Ensikosketus: Order of War – Square Enixin sotastrategia osa 2

Guitar Hero: Greatest Hits (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Ubisoft tekee Assassin’s Creedistä lyhytelokuvia – eDomen leffahaastattelussa Assassin’s Creedin tekijät

Wallace & Gromit’s Grand Adventures Episode 4: The Bogey Man (PC, 360)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 8)

Zack & Wiki: Quest For Barbaros’ Treasure (Wii)