Uusimmat

Ghost Recon Online -kirjoituskilpailun parhaat

09.05.2012 16:18 Jukka O. Kauppinen

Huhtikuun mittaan pelautimme noin puolta Suomea Ghost Recon Online -räiskintäpelin betassa. Ubisoftin free to play -tyyppinen nettiräiske houkutteli pariinsa paljon pelaajia, ainakin hetkellisesti. Sen jälkeen pistimmekin pystyyn kivan kirjoituskilpailun, jonka parhaimpien osallistujien kesken arviomme Ubisoftin PC-pelejä.

Osallistuneista kirjoituksista kuusi valikoitiin julkaistaviksi. Näistä kaksi arvottiin voittajiksi – eli onnea Esa Junttarille ja Sami Hulkkoselle.

Esa Junttari

Peliin liittyminen ei alkanut lupaavasti. Yrittäessäni luoda käyttäjää GRO-palveluun, ei peli hyväksynyt ensinnäkään Steamissa käyttämääni nimeä. Kun keksin sopivan nimen, ilmoitti palvelu ettei sähköpostiosoitteeni ole käytössä. Kummaa, sillä tarjosin omaa Soneran kotiosoitettani, joka on @pp.inet.fi muotoa. Tästä sisuuntuneena annoin toisen kotiosoitteeni, joka on taas DNA:n @dnainternet.net. Ensin vaikutti, että palvelu hyväksyy osoitteeni. Aikani taisteltuani alaosan bottivarmennusten kanssa, ilmoitti palvelu, että osoitteelle on jo rekisteröity UBI-palveluun tili. Siinä vaiheessa hihat paloivat tyystin. Lähetin postia Domeen, että antaisivat avaimeni jollekulle muulle. Vuorokauden rauhoituttuani tuli  Jukalta (Dome) ehdotus perustaa roskapostitili. Saatuani näin uuden mahdollisuuden, käytin sen hyväksi ja onnistuin lopulta luomaan tilin palveluun. Sen jälkeen pelin lataus ja asennus kävivät  automaattisesti ja helposti.

Ensimmäinen pelin käynnistys toi uudestaan mieleen alun ongelmat. Kirjautumisen jälkeen tuli tyly ilmoitus, että GRO:n beta palvelu ei ole käytössä. ”Try again later”. Onneksi palveluun pääsi jo kolmannella yrittämällä parinkymmenen minuutin odotuksen jälkeen.

Peli alkoi hahmon luonnilla. Valittavana oli kolme pelaajatyyppiä: Assault, Recon ja Specialist. Nämä ovat jokaisen fps-räiskinnän perustyypit. Assault on juoksija ja rynnäköijä, Recon on perus tarkka-ampuja ja Specialist on porukan apuri ja tässä tapauksessa elektronisen sodankäynnin erikoismies.

Valitsin valikosta Specialist tyypin. Tämän jälkeen peli jatkui hahmon luonnilla eli seuraavaksi valittiin pärstä ja sen väri. Kun hahmo oli luotu, kävelytti peli minut valikkojen läpi pelin aloitukseen asti. Siinä vaiheessa muistin, että näppäimistön konffaus oli tekemättä. Se oli peruskauraa parilla poikkeuksella. Yksi niistä vaikeuttaa peliäni oleellisesti, sillä kaikkia näppäimiä ei voi konffata vapaasti vaan muutamat niistä ovat kiinteitä. Enter (=game chat) näppäin on yksi niistä ja se on minulla kaikissa muissa peleissä toisessa käytössä..

Ensimmäinen peli käynnistyi verkkaiseen tahtiin. Peliseuran etsintä, joka toimii automaattisesti, otti aikansa. Kun seuraa lopulta löytyi, käynnistyi peli suhteellisen normaalissa ajassa. Pelin alussa on hieman toista minuuttia aikaa valmistautua. Tämä tarkoittaa lähinnä juoksua etulinjaan. Kuvakulma on konsolipeleistä tuttu kolmannen persoonan, olkapään takana seuraava kamera. Henkilökohtaisesti en pidä kyseisestä kuvakulmasta mutta se on täysin makukysymys.

Liikkuminen tuntui verkkaiselta Call of Duty sarjoja pelaamaan tottuneelle. Tämän lisäksi liikkumiseen on skriptattu lyhyitä liikesarjoja. Kun esimerkiksi juoksusta menee kyykkyyn, pelaaja liukuu hetken ennen pysähtymistä. Suojaavien rakenteiden käytössä on myös omat komentonsa. Pelaaja voi painautua suojaa vasten ja nopeasti ampua suojan yli tai sivulta nostamalla aseen poskelle. Näin periaatteessa, mutta aina animaatio ei toimi ja se jos mikä aiheuttaa potutuskäyrän nousua.
Peli on luonteeltaan enemmän BF:ä kuin CoD:ä. Koska liikkuminen on hieman verkkaisempaa, ei pelissä voi juosta ympyrää ampuen kaikkea mikä liikkuu. Ensimmäisestä pelistä asti pelaajat tukeutuivat enemmän toisiinsa kuin mihin olen tottunut. Tämä ei missään tapauksessa ole huono asia, vaan tuo mukanaan hieman sosiaalista kanssakäyntiä tiimikavereiden kesken.

Ensimmäinen peli kesti normi 10-15 minuuttia. Tuloksena voitto ja K/D: 3/3. Erittäin tyypillistä minulle. Parhaat pelaajat saivat 14 pistettä, joten lukujen osalta peli on hyvin tyypillinen fps-räiskintä.
Heti ensimmäinen peli nosti hahmoni tasoa yhdellä ja antoi käyttöön kaksi elektronisen sodankäynnin asetta: Blackout ja Aegis. Blackout on muissakin peleissä käytetty EMP-pulssi, joka estää vihollisen elektronisten laitteiden käytön. Aegis taas lupaa estää/häiritä vihollisen projektiileja. Aegis:in aktivointi antaa osittaista suojaa myös liikkuessa. Tosin se estää juoksemisen, mikä on ihan ymmärrettävää.

Matsien välissä minulla oli runsaasti mahdollisuuksia päivittää aseitani ja ostaa uusia. Myös erilaisia henkilökohtaisia suojia oli myynnissä, kuten lakkeja, kypäriä ja sirpaleliivejä.

Pari seuraavaa matsia kertoivat paljon. Recon:it eli tarkka-ampujat hallitsivat peliä. He pystyivät hyvältä paikalta kattamaan suuren alueen, mihin ei ole mitään asiaa. Useimmissa tapauksissa ampujaa ei ehtinyt nähdä vaan edessä oli ankea paluu spawning paikalle. Tämä näkyi myös Recon-hahmon suosiossa. Pahimmillaan snipuja oli samalla puolella kuusi pelaajaa kahdeksasta. Saa nähdä saako Ubisoft korjattua asiaa pelin julkaisemiseen mennessä.

Huipputeknologiaa pelissä edustaa HUD, eli pelaajalle esitetään näkökenttään erilaisia pelaamista helpottavia grafiikoita. Oleellisin niistä on vihollisen piirtäminen punaisin ääriviivoin. Tämä tapahtuu tietenkin vain silloin, kun joku tiimikavereista näkee vihollisen. Tällöin vihollisen näkee myös ilman suoraa näköyhteyttä. Tiimikaverit erottuvat samalla tavalla tosin vahvistettuna sinisillä ääriviivoilla. Heille on myöskin piirretty liikevektori, minkä tarpeellisuudesta voi olla monta mieltä. Tiimikavereille voi antaa karttapisteitä, joilla voi pyrkiä ohjaamaan tiimiään etenemään haluttuun suuntaan. Tätä en käyttänyt itse enkä nähnyt myöskään kenenkään tiimikaverini käyttävän.

Peli vaatii hieman enemmän perehtymistä kuin geneeriset fps-räiskinnät yleensä. Tiimityöskentelyä on myös havaittavissa, toisin kuin esim. CoD-sarjan peleissä. Hahmon kehittäminen ja uusien lelujen ostaminen on addiktoivaa ja hauskaa. Graafisesti peli on OK mutta kenttäsuunnittelu on aika mielikuvituksetonta. Kentät ovat suhteellisen kapeita eikä vaihtoehtoisia reittejä ole kuin korkeintaan muutama. Toisaalta putkimaisuus korostaa yhteistyön merkitystä. Yksin etenevä joutuu vääjäämättä usean vihollisen ristituleen. Rintamassa eteneminen on ainoa toimiva ratkaisu.

Vaikka kuinka haluaisin pitää tästä pelistä, tekee jo kolmannen persoonan kuvakulma sen vaikeaksi. Kun mukaan luetaan jo mainitsemani liike-animaatiot, ei liikkuminen ole ainakaan tällä hetkellä mitenkään luontevaa. Jos tämä ei olisi beta-testi olisin heittänyt tässä vaiheessa kirveen kaivoon. Kuitenkin tästä syystä jätän pelin toistaiseksi kiintolevylle. Odotan, että pienet bugit korjaantuvat ja varsinkin liikkumisesta tulisi hieman luontevampaa. Ensimmäisen persoonan kuvakulmaa tähän tuskin tulee mutta senkin kestää jos peli toimii muuten sujuvasti.

Yhden mielenkiintoisen sivutarinan tämä peli poiki. Peli vaikutti jotenkin raskaalta, varsinkin lyhyen pelisession loppupuolella. Pahimmillaan kuva meni dia-showksi, eli peli ei ollut enää pelattava. Vika löytyi kuitenkin koneesta ei pelistä. CPU tuuletin oli jumissa ja lämmöt nousivat niin ylös että se alkoi näkyä suorituskyvyssä. Pienen askartelun jälkeen tuokin korjaantui ja pelikokemus sen mukana pari pykälää.

Jos tälle pitäisi antaa pisteitä niin 7,0/10 olisi tässä vaiheessa riittävästi. Jos peli päivittyessään korjaa mainitsemani puutteet niin 7,5/10 on lopullinen tuomioni.

 

Antti Kauppinen

Sanon sen suoraan: odotin jotain muuta. Tom Clancy- ja Ghost Recon -nimet nostivat odotukset kattoon sillä Tom Clancyn Ghost Recon ja erityisesti alkuperäiset Rainbow Sixit  ovat muistoissani kaikkein parhaimpien moninpelien joukossa. Hämmennys oli kuitenkin suuri, kun tutustuin beta-vaiheessa olevaan Tom Clancy’s Ghost Recon Onlineen odotellessani sen servereiden avautumista. Lyhyen katsauksen perusteella tiedossa olisi kolmannen persoonan ilmainen räiskintäpeli, joka on PC:n lisäksi tulossa myös Wii U:lle.

Kun lopulta pääsin peliin sisään oli tunnelma kohdallaan, sillä valikkomusiikit toivat vahvasti mieleen aikaisemmat Clancyt. Resoluutio oli kuitenkin naurettavat 800*600. Kunhan resoluution asetti kohdalleen, alkoi myös valikkoteksteistä saada paremmin selvää. Pelin graafinen anti ei ollut kuitenkaan kovin kummoinen, vaikka grafiikkaasetukset laittoi kaakkoon. Sen sijaan pelissä käytetään runsaasti graafisia tehosteita kuten blurria. Peli pyöri kuitenkin hyvin, kunhan vain vsyncin piti pois päältä.

Pelattavuus pelissä on pääasiassa kohdallaan. Peliä pelataan siis hahmon ulkopuolelta, mutta tähtääminen onnistuu myös ensimmäisestä persoonasta. Näkökulmien välillä siirtyminen ei ole mielestäni kuitenkaan kovin mukavaa. Sotilaat osaavat muun muassa ryömiä, kiipeillä esteiden yli, liukua suojaan esteiden taakse ja kurkkia esteiden takaa. Suojautuminen toimii pääasiassa hyvin, mutta toisinaan hahmo ei tee aivan sitä mitä oli tarkoitus. Toisinaan sotilas saattoi kurkata esteen takaa aiheuttaen äkillisen lyijymyrkytyksen, vaikka tarkoitus oli pelkästään siirtyä esteen takana parempiin asemiin.

Pelissä on kolme eri hahmoluokkaa: assault, recon ja specialist. Valitsin itselleni assaultin, jolla on aseenaan joko rynnäkkökivääri tai haulikko. Hahmoluokkaa ei voi vaihtaa kesken matsin, joten joukkueen koostumukseen ei voi vaikuttaa kesken ottelun. Kahdeksan pelaajan joukkueet muodostetaan älykkään matchmaking-järjestelmän avulla, joka osaa ottaa huomioon myös pelaajien kokemustason. Matchmaking-järjestelmä kuitenkin toimii kohtuullisen järkevästi ja eri hahmoluokkia oli joukkueissa tasaisesti pelaamissani matsiessa.

Pelimuotoja on kaksi, onslaught ja conquest. Pelasin pelkästään matchmaking-järjestelmän arpomia conquest-matseja, joissa on tarkoitus valloittaa hallintapisteitä järjestyksessä. Pelaajat syntyvät taistelukentällä sen mukaan, mitä pisteitä ollaan valtaamassa tai puolustamassa seuraavaksi. En ole tarkemmin tutustunut onslaught-pelimuotoon sattuneesta syystä, mutta myös siinä kamppaillaan hallintapisteistä, mutta niitä ei pysty valtaamaan takaisin.

Tavoitteita suorittamalla ja vastustajia eliminoimalla kerätään kokemusta ja pisteitä. Kokemuksen myötä noustaan kokeumustasoissa ja pisteillä ostetaan uusia aseita ja varusteita. Pisteiden sijasta voi käyttää myös oikeaa rahaa, vaikka se ei vielä ilmeisesti ollut mahdollista. Tai ainakaan en löytänyt sellaista toimintoa. Esimerkiksi granaatit ovat kulutustavaraa ja niitä joutuu ostamaan lisää, jos niitä haluaa käyttää. Pelin kolmella hahmoluokkalla on erilliset kokemustasot ja omat erikoiskyvyt. Esimerkiksi kokeilemallani assault-luokalla oli mahdollista valita lämpötutka tai mellakkakilpi, jota käytettässä hahmo juoksee tuhatta ja sataa. Erikoskykyjen käyttöä rajoittaa energiamittari, joka latautuu ikävän hitaasti.

Ghost Recon Online näyttää ja tuntuu konsoliräiskinnältä: pelaaminen on nopeatempoista, ruutu on täynnä erilaista informaatiota, kartat ovat kapeita ja lyhyitä putkia. Aseet ovat kuitenkin tehokkaita ja aseissa on riittävästi rekyyliä. Peliä on myös tyhmennetty siten, että vastustajat ja omat joukot korostetaan ja tilanteen mukaan molemmat voivat näkyä myös seinien läpi. Eri toimintojen pikanäppäimet on merkitty selkeästi näytöllä, mikä helpottaa ensikertalaisten pelaamista.

Ghost Recon Online kilpailee samoilla taistelukentillä lähillä Call of Duty -sarjan kanssa. Aika kuitenkin näyttää, että riittävätkö panokset taistelussa suosittua pelisarjaa vastaan. Ainakaan Ghost Recon Online ei maksa mitään. Vaikka odotinkin jotain muuta, niin Ghost Recon Online tuntui ihan hauskalta pelattavalta. Itse en viihtynyt sen parissa muutamaa matsia pidempään, sillä peli ei ole aivan omaan makuuni. Kohderyhmälleen Ghost Recon Online voi kuitenkin olla varteenotettava vaihtoehto.

Sami Hulkkonen

Normaalisti en pelaa räiskintäpelejä sen paremmin tietokoneella kuin konsoleillakaan. En varmasti olisi koskaan tätäkään peliä kokeillut ellen olisi Domea selaillessani huomannut että Dome jakaa beta-avaimia johonkin Tom Clancy’s -peliin. Joskus muksuna tuli tahkottua Rainbow Six pelejä pleikkarilla ja niistä ajoista on hyvät muistot joten jotenkin löysin itseni GRO:n nettisivuilta tutkimasta peliä.  GRO:n beta ei olisi voinut tulla parempaan väliin koska lopetin juuri vähän aikaa sitten SWToRin pelaamisen joten välillä kotona tuntui olevan ”hieman” tylsää ja tästä syystä sorruin epätoivoisiin keinoihin keksiäkseni itselleni tekemistä.

Pelissä on kolme hahmoluokkaa joilla jokaisella kaksi eri asetyyppiä käytössä; Reconilla on valittavana joko tarkkuuskivääri tai konepistooli, Specialistilla haulikko sekä kevyt konekivääri ja Assaultilla rynnäkkökivääri tai haulikko. Tämän lisäksi muutaman pelatun matsin jälkeen kun pelaaja yltää tasolle kaksi hän saa valita käyttöönsä yhden kahdesta ’devicestä’ joka on mahdollista aktivoida käyttöön lyhyeksi hetkeksi. Sen lisäksi tasolla kahdeksan pelaaja voi taas valita yhden kahdesta kyvystä joka puolestaan hyödyttää kaikkia lähellä olevia oman puolen pelaajia.

Sanomattakin selvää että näistä erilaisista kyvyistä ja niiden oikein käyttämisestä on huomattava etu taistelukentällä. Pelin käynnistämisen jälkeen ensimmäisenä pitää kirjautua sisään samaan tyyliin kuin kaikissa MMO-tyyppisissä peleissä. Tämän jälkeen tulee valintaruutu missä on esittelyssä kaikki kolme hahmoluokkaa erikoiskykyineen ja asevalintoineen. Tästä valitaan hahmo ja muokataan naama muutamasta vaihtoehdosta mieleiseksi. Kun hahmolle on valittu mieluinen pärstä ja sopiva ihonväri, päästään lyhyeen tutoriaaliin pelin valikon käytöstä. Samasta valikosta löytyy kauppa mistä voi ostaa uusia varusteita, hahmoikkuna missä varusteita voi vaihtaa ja päivittää sekä statistiikkaikkuna missä näkee oman kaverilistansa sekä maailman parhaat pelaajat tietillä kriteereillä mitattuina.

Nyt ollaan viimein saatu hahmo valittua ja päästään viimein kurittamaan huomattavan suurta saksalais- ja ranskalais pelaajapopulaatiota yhdessä neljästä mahdollisesta kentästä. Uskoisin että kun mennään pidemmälle betaan tai viimeistään pelin julkaisun yhteydessä kenttien määrää lisätään. Kenttiä on tällä hetkellä tarjolla kahta eri tyyliä. Toisessa kumpikin kahdeksanhenkinen joukkue pyrkii valloittamaan aluetta toisiltaan. Tässä pelityylissä voittajajoukkue on se, joka saa joko koko kartan vallattua tai hallitsee suurinta osaa maa-alasta pelikellon ehtiessä nollaan. Toisessa pelimuodossa toinen joukkue puolustaa aluetta ja toinen joukkue hyökkää. Tässä versiossa puolustava joukkue ei voi vallata alaa vaan se ainostaan puolustautuu hyökkäävää joukkuetta vastaan. Puolustava joukkue voittaa jos hyökkääjä ei saa koko karttaa vallattua annetussa ajassa ja hyökkääjä taas, no, loogisesti voittaa vallattuaan koko kartan.

Yksi matsi jakaantuu kahteen osaan jolloin kumpikin joukkue pääsee aloittamaan kentän molemmista päistä. Tämmöinen kahden kierroksen kokonaisuus vie yleensä noin puoli tuntia joten ainakin allekirjoittanut jaksoi pelata useamman matsin putkeen. Kartat itsessään ovat monipuolisia pitäen sisällään kohtia missä kavereita joutuu/pääsee teurastamaan lähietäisyydeltä sekä paikkoja missä tarkk’ampujat ovat vahvoilla pystyessään tuhoamaan vihollisen pitkän etäisyyden päästä. Joka puolella tuntuu olevan hyvin paikkoja mihin pääsee suojaan vihollistulelta. Suojasta on myös mahdollista ampua paljastaen mahdollisimman pienen osan omasta kropastaan.

Pelatessa minulla ainakin huomio kiinnittyi vastapelaajien jatkuvaan nillitykseen siitä kuinka se ja tämä classi/ase/kyky/pelaaja/mikäikinä on täysin ylivoimainen eikä vaadi minkäänlaista taitoa pelata. Tämä taitaa kylläkin olla yhteneväinen tekijä kaikissa isommissa peleissä. Kieltämättä vaikuttaa hieman huvittavalta kun tarkk’ampuja voi ampua sinua 500m päästä jalkaan tappaen tai läheltä ammuttuna haulikonlaukaus tuntuu tappavan lähes poikkeuksetta. Alkuun korkeampitasoiset pelaajat luonnollisesti myös ärsyttivät koska heillä oli paremmat aseet ja he osasivat hyödyntää hahmoluokkansa kyvyt oikeissa paikoissa aiheuttaen todella suurta tuhoa.

Huomionarvoista on se että vaikka peli on vasta betavaiheessa niin lukuunottamatta rajoitettua sisältöään se tuntuu lähes valmiilta. Suurempia bugeja ei ole tullut vastaan ja pienempiäkin todella harvakseltaan. Pelaaminen itsessään oli helppo oppia, jopa tämmöisen vanhan jäärän joka ei yleensä räiskintäpeleihin koske pitkällä tikullakaan. Varusteiden uusiminen ja päivittäminen vie oman aikansa. Kamaa saa ostettua joko pelaamalla saatavilla pisteillä tai vaihtoehtoisesti oikealla rahalla ostetuilla pisteillä. Yhdestä matsista saa keskimäärin noin 250 pistettä ja uudet aseet maksavat tasolla 10 noin 3000-5000 pistettä. Tämän lisäksi aseeseen pitää tottakai ostaa kaikkia hilavitkuttimia kuten punapistetähtäimiä, tukihaarukoita tai muuta vastaavaa jotka maksavat noin 600 pisteestä ylöspäin. Aseiden ja muiden varusteiden uusimisen lisäksi pitäisi vielä ostella kranaatteja ja muuta kuluvia tavaroita joten pisteet kyllä tuntuvat kuluvan tasaisesti sitä tahtia mitä niitä saa.

Grafiikkapuolesta olen huono sanomaan juuta tai jaata mutta korkeimmilla grafiikka-asetuksilla peli näyttää kohtuunätiltä eikä tunnu vaativan tietokoneelta mahdottomia. Peli tullaan julkaisemaan myös Nintendo Wii U:lle joskus hamassa tulevaisuudessa. Tietokoneelle pelin julkaisupäivä on 15. kesäkuuta joten minä ainakin tiedän mitä teen juhannuksen.

 

Janne Partanen      

Ghost Recon Online on itselleni ensimmäinen kosketus pelisarjaan, joskin Tom Clancyn Rainbow Six sarja tuli nuoruudessa testattua. Pelin myötä tein myös pitkästä aikaa paluun Pc räiskintäpeleihin, sillä ps3 on vienyt kaiken aikani viime aikoina.

Esitteleen heti alkuun kolme eri hahmoluokkaa, joilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Itse valistin perus sotilasluokan, koska ajattelin vain pikaisesti testata peliä. Hiukan hämmentävien valikkojen selauksen jälkeen starttailtiin ensimmäistä peliä. Peliseuraa löytyikin nopeasti ja huomasin olevani tulevaisuuteen sijoittuvasssa kolmannen persoonan sotapelissä, jossa kumminkin tähtääminen toteutetaan fps-tilassa. Taistelut tapahtuvat hyvin tiukoissa tiloissa ja tavoitteena on vallata tietyt pisteet kartalta toisen joukkueen puolustaessa pistettä.

Hyvin nopeasti huomasin että pleikkarin pelaaminen oli tehnyt kepposensa ja hiirituntuma oli kateissa. Useamman 0/10 pelin jälkeen tuntuma alkoi löytyä ja aloin saamaan tappoja. Tappojen myötä hahmon kehitys alkoi kunnolla ja peleistä saaduilla rahoilla kykeni ostamaan uusia varusteita, aseita ja muuta kivaa. Itseäni harmitti kumminkin tuotteiden hinta, joka selkeästi koittaa saada pelaajat tuhlaamaan oikeaa rahaa peliin. Huomasin myös että rahan hankkiminen oli todella hidasta, varsinkin kun tappojen määrät tippuivat taas parempiin vastustajiin törmätessä.

Ensimmäisenä päivänä pelaisin peliä useamman tunnin ajan ja palasin pelin pariin muutaman päivän päästä. Tuolloin alkoi ongelmat. Huomasin useasti että vastustaja puolella olevat pelaajat olivat yksinkertaisesti turhan kovia vastustajia, jotka osasivat piiloutua juuri oikeaan paikkaan ja tappoivat puolet joukkueesta heti spawnin eteen. Tappoja ei tullut, joten ei myöskään rahaa, eikä hahmo kehittynyt. Useamman saman tyylisen pelin jälkeen turhauduin ja lopetin pelaamisen.

Seuraavina päivinä sama toistui ja selkeästi paremmat pelaajat ”myllyttivät” paremmilla aseillaan ja varusteillaan. Tästä johtuen kiinnostukseni peliin loppui hyvin nopeasti, varsinkin kun itselläni ei ole aikaa paneutua kunnolla peliin.

Ghost Recon Online sisältää varsin ovelia ideota ja uskon että sille löytyy kannattajansa. Pelonsekaisin tuntein odotan millaiset mikromaksut peliin tulee, eli saako rahalla ostettua vaikka BFG9000 ja Power Armorin. Satunnaisräiskijälle peli ei vain sovi, mutta paneutumisella peli antaa varmasti paljon pelaajalle. Itse tulen tuskin testaamaan peliä enää jatkossa.

 

Anttu Suhonen       

Parin päivän pelailun jälkeen voin todeta, että Ghost Recon Onlinessa on sitä jotain. Se muistuttaa hieman dicen julkaisemaa BattlefieldPlay4free -ilmaisräiskintää. GRO on kuitenkin enempi taktikointiin suunnattu peli (kuten ghost reconint yleensäkin) ja pelissä täytyy miettiä mihin mennä piiloon ja miten päihittää vastustajat.

Bugeja pelistä kyllä löytyy, mutta onhan peli vielä beta-vaiheessa. Samaan tyyliin, kuin Bfp4F:ssä, on GRO:ssakin levelit, unlockit ja varustekauppa, josta voi ostaa aseita, boosteja ym. Näitä voi ostaa myös oikealla rahalla, mutta se ei ole pakollista. Ghost Recon Online vaikuttaa hyvältä lisältä ilmaispelien joukkoon, kuhan ”maksut” saadaan pidettyä myös suht. alhaisina. Saa nähdä mitä Ubisoft tähän vielä keksii…

 

Jere Pohjonen                     

Ghost Recon Online minun silmissäni. Olin lukenut pelin betatestaajien kirjoittamia juttuja ja katsellut asiaan liittyviä kuvia ennenkuin kiinnostukseni kyseistä peliä kohtaan heräsi. Pidin pelin ulkoasusta, ja koska joskus junnuna olin vanhoja Ghost Reconeita pelannutkin niin kokeilunhalu valtasi minut. Videoissa näytettiin muunmuassa paljon hahmojen liikkuvuudesta ja erilaisista taistelutilanteista, aloin innostua. Ainoa mutta oli pelin grafiikat, pieni epäilys oli siitä, että peli ei pyörisi koneellani. Liikkeen vapaus ovat aina olleet vain plussaa peleissä, vähänniinkuin Brinkissä.

Taistelutilanteetkin oli kiintoisia, kolmannen persoonan kamera ja hienosti toteutetut HUDit näyttivät toimivan solakasti. Noh, kiinnostukseni oli herännyt, seikkailin Domen sivuilla ja huomasin, että GRO- beta-avaimia oli jaossa, itsekkin osallistuin arvontaan vaikka edelleen epäilytti toimivuus.. Eräänä iltapäivänä huomasin saaneeni sähköpostia, onnekseni se olikin kyseinen Beta-avain. Sitten rekisteröidyinkin jo pelin sivuille. Rekisteröitymisen jälkeen innoissani aloin lataamaan tiedostoja.

Peli oli latautunut ja aloin asentaa sitä. Asennus toimi hienosti, mutta pelin käynnistys ei toiminut, aloin turhautua. Lähdin foorumeilta etsimään aiheeseenliittyvää tietoa ja sitä löysinkin, koko peli piti käynnistää jostain ihanmuualta kuin pikakuvakkeella.. Noh, tämän otettua selville, sain kuin sainkin pelin käyntiin!

Pelin valikot tuntuivat aluksi aika sekavilta, mutta aloin niitä pikkuhiljaa ymmärtää. Säädin varmuudenvuoksi grafiikka-asetukset matalalle, että peli varmasti toimisi matsissa. Alkusäädönjälkeen liityin satunnaiseen taisteluun, latauksien aikana käteni alkoivat hikoilla jännityksestä.. Pääsin toiminnan keskelle, peli tuntui hyvälle, liikkuvuus ja kaikki olivat odotuksieni mukaista. Mutta sittenkun aloin nähdä muita pelaajia, ja jokapuolelta kuului laukauksia, aivan järkyttävä FPS-lagi alkoi.. Sitten alkoi harmittaa erittäin suuresti.. Niin lupaava peli, niin kiinnostava ja mukavan oloinen, mutta nykyinen, ikivanha koneeni ei sitä jaksa sitä pyörittää..

Varsinaisesti peliä en voi arvostella, koska en kyennyt sitä pelaamaan, mutta senverran voin sanoa, että kun joskus tulen hankkimaan uuden tietokoneen, tätä peliä tulee todellakin pelattua ja paljon! Niitä päiviä odottamaan!

 

Tom Clancy’s Ghost Recon Online

Tekijä: Ubisoft Singapore

Julkaisija: Ubisoft

Tulossa: PC, Wii U

Pelaajia: 2-?

Pelin kotisivu:http://ghostrecononline.us.ubi.com/

 

Lisää aiheesta

Ghost Recon: Future Soldier -ensikosketus – soturit kuin kummitukset

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier – haastattelu – teimme todellisen spec ops -pelin

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier – haastattelussa räiskintäpelin pääsuunnittelija

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier -ensikosketus: uskalla olla erilainen 

Lue myös

Angry Birds Land – Särkänniemi on Rovion koealusta

Far Cry 3 – haastattelussa tuottaja Petter Sydow – monta pelikokkia saman padan ääressä

Runebound (Lautapeli)

Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional -äänikortti testissä

Sound Blaster Tactic3D Wrath – oivat langattomat kuulokkeet pelaajalle