Gran Turismo 4 vastaan todellisuus

20.07.2007 16:31 | Jani Halme

Autopelit kehuskelevat nykyään toinen toistaan paremmalla realismilla ja simulaatioiden tasoa hipovalla fysiikkamallinnuksella, joka pyrkii toistamaan todellisten autojen käyttäytymistä niin pitkälle kuin nykyiset laitealustat sen mahdollistavat. Mainostekstit lupaavat uusien versioiden olevan jälleen edeltäjäänsä realistisempi ja lähempänä aitoa ajokokemusta.

Pole Positionin ajoista kehitystä toki on tapahtunut, joten kuinka lähellä todellisuutta nykyiset pelit oikeasti jo ovat?

Kotipelaajan laitteistolla ei ole mahdollista toistaa pääosaa ajamisen fyysisistä kokemuksista. Näin tuntematta jää kuljettajaa penkkiä ja turvavöitä vasten painavat G-voimat tai mekaanikon tankkauksen yhteydessä läikyttämän bensiinin ja lukkojarrutuksessa renkaiden päästämän savun yhdessä tuottama kitkerän huumaava haju. Litteän ruudun kautta on myös vaikea välittää todentuntuista vauhdin hurmaa kun autossa sivusilmällä havaittavat ohi viuhuvat maisemat korvautuvat olohuoneen tapetoiduilla seinillä.

Jotta olisi mahdollista puntaroida autopelien ja todellisuuden eroja ja yhtäläisyyksiä, täytyy keskittyä pääasiassa siihen mitä pelin fysiikkamoottorilla pystytään mallintamaan ja verrata oikeiden autojen radalla ajamista pelin kautta välittyviin kokemuksiin.

Gentlemen, start your Emotion Engines!

Gran Turismo -pelisarjaa on jo vuonna 1997 julkaistusta ensimmäisestä osasta lähtien mainostettu autosimulaationa. Niinpä sarjan tuorein osa, Gran Turismo 4, onkin luonnollinen valinta edustamaan autopelejä. Lisäpisteitä siitä, että pelistä löytyvät myös molemmat käyttämämme oikeat autot, eli Honda CRX ja Toyota MR2 Turbo. CRX on rakennettu täysiveriseksi endurance-ratakilpuriksi kun taas MR2 on pääasiassa katukäytössä, joskin on alustaltaan kevyttä ratapäiväkäyttöä silmällä pitäen muokattu.Ajoimme ensin kummallakin oikeista autoista useita kymmeniä ratakierroksia Alastaron moottoriradalla saadaksemme hyvän tuntuman autojen omnaisuuksista ja käytöksestä ääritilanteissa. Kun kummastakin autosta oli saatu kerättyä riittävästi ajokokemusta, oli aika siirtyä PlayStation 2:n ääreen ja testata miten simulaatio pärjää aidolle asialle.

Gran Turismo 4 tarjoaa huomattavan määrän asetuksia, joilla simuloitavan auton toimintaa voidaan muokata. Ensimmäinen toimenpide onkin säätää ja virittää molemmat virtuaaliset autot vastaamaan testattuja autoja. Alustan säädöissä riittää näpräämistä pidemmäksikin aikaa. Muun muassa alustan jousivakiot sekä pyörien kulmat on mahdollista säätää täsmälleen oikeita autoja vastaaviksi. Hieman epämääräisempiä säädettäviä ovat muun muassa iskunvaimentimien paluu- ja sisäänmenovaimennukset, koska näille ei pelissä ole mitattavissa olevia suureita.

Honda CRX

Raivoisan säätämisen jälkeen autojen asetukset on saatu tyydyttävän lähelle esikuviaan. Koska Alastaron rataa ei pelistä valitettavasti löydy, valitsimme testiin Japanissa sijaitsevan Tsukuban radan virtuaalisen version. Tsukuba onkin hyvin samantyyppinen rata kuin Alastaro – paljon lyhyiden suorien yhdistämiä hitaita kaarteita ja vain muutama nopeampaa suora- ja kaarreosuutta.

Simuloidut autot koeajossa

Ensimmäisenä on vuorossa etuvetoinen CRX, joka ensituntumalla vaikuttaisi mukailevan todellisuutta suorastaan hämmästyttävän hyvin. Auto yliohjaa kevyesti kaasua nostettaessa, mutta on kuitenkin helppo hallita. Nopeissa kaarteissa sitä on mahdollista viedä pienessä luisussa kaasua moduloimalla. Esikuvansa tapaan se myös aliohjaa etuvetoiselle tyypillisesti kaarteista ulos lähdettäessä, jos kaasua annetaan liikaa ja sisäkaarteen puoleinen pyörä pääsee sutimaan. Kaiken kaikkiaan auton mallinnus on onnistunut todella hyvin ja simuloitu versio toteuttaa oikean auton tärkeimmät ominaispiirteet.

Honda CRX

Seuraavana käsittelyyn otetaan keskimoottorinen ja takavetoinen MR2, joka on saanut jopa jonkin verran huonoa mainetta noviisikuljettajan helposti yllättävästä voimakkaasta yliohjautumisesta. Tämä ominaisuus on mallinnettu orjallisesti GT4:ssä, sillä auto karkaa todella helposti käsistä jos kaasun nostaa liian voimakkaasti kesken kaarteen.

Kevyen etupäänsä ansiosta MR2:lle on ominaista myös hienoinen aliohjautuvuus kaarteista ulos kiihdytettäessä. Tämänkin ominaisuuden kohdalla simuloitu versio matkii esikuvaansa melko hyvin, joskin aliohjautuminen tuntuisi olevan ehkä jopa hieman oikeaa autoa voimakkaampaa.

Vaikuttaisi siis siltä että ainakin autojen mallinnus on GT4:ssä saatu melko hyvin kohdalleen. Sen sijaan renkaiden pidon mallintaminen jättää vielä parantamisen varaa. Kun esimerkiksi voimakasta jarrutusta viedään liian pitkälle kaarteeseen, auto pääasiassa aliohjaa mutta kääntyy silti melko helposti sisään kaarteeseen. Oikealla autolla tämä johtaisi joko eturenkaiden lukkiutumiseen ja ulosajoon, tai spinnaukseen kuten muun muassa raskasperäisellä MR2:lla on tapana. Takavetoisella autolla ajettaessa peli ei myöskään päästä autoa yliohjaamaan kaasulla kovin helposti, vaan yleensä ensin aliohjaa melko voimakkaasti ja vasta sen jälkeen vaihtaa rajusti yliohjaamaan. Tällöin takarenkaiden sivuttaispito tuntuu häviävän liki kokonaan ja autoa on vaikea saada enää takaisin ruotuun vastaohjaamalla ja kevyesti kaasua nostamalla.

Toyota MR2 Turbo

Tynnyrinpesua ja voimavaihtoja

GT4 tukee force feedbackiä ja Logitechin Driving Force Pro -ratilla efekti toimii huomattavan hyvin. Ratin vastus vähenee märällä radalla auton lähtiessä aliohjaamaan etupyörien pidon rajamailla. Kämmeniin välittyvät pienet tärähdykset kertovat eturenkaiden taistelusta niiden yrittäessä saada uudelleen pitoa märän asfaltin pinnasta. Efekti on jopa niin realistinen, että siihen reagoi liki refleksinomaisesti samoin kuin oikeaa autoa ajaessaan.

Myös radan kanttikivetysten yli ajaminen tuntuu pitkälle samanlaiselta oikeassa autossa, oikealla radalla. Miinuksena mainittakoon että ratti ei liiku äärisennosta keskelle aivan yhtä ripeästi kuin oikeassa autossa ja luiston korjaaminen vastaohjauksella vaatii sangen nopeita käsiä ettei auto heilahdakin suoristumisen sijaan luistoon toiselle puolelle.

Force feedbackin välityksellä ei kuitenkaan saa kovinkaan paljoa palautetta auton takarenkaiden pidosta, koska oikealla autolla ajettaessa takapään liikkeet pystyy tuntemaan pääosin penkin välityksellä. Radan pienten töyssyjen ja keventävien mäennyppylöiden havaitseminen jää myös pelkästään pelin visuaalisten indikaattorien varaan. Lisäksi vähäisempi vauhdin tunne pelissä johtaa helposti täysin ylioptimistisiin ohitusyrityksiin jotka yleensä päättyvät vierailuun radan turva-alueille. Kokeneellekin kuljettajalle voi olla vaikea arvioida sopivia jarrutuspaikkoja jos peli ei ole ennstään tuttu.

Vaihteiden vaihto tapahtuu pelissä aina konemaisesti samalla tavalla. Vaihdon nopeus riippuu vain ja ainoastaan autoon valituista voimansiirron osista. Käsivalintaiseen vaihteistoon tottunut jääkin hiukan kaipaamaan perinteistä H-kuviovaihteistoa ja mahdollisuutta vaihtaa itse haluamallaan tavalla kytkintä käyttäen. Vaikka useissa kilpa-autoissa onkin käytössä sekventiaalinen vaihteisto, ei DFP:n vaihdekepin hentojen mikrokytkinten napsahdus luo samanlaista tunnetta kuin suorahampaisen dogboxin metallinen kolahdus.

Toyota MR2 Turbo

Park Fermé

Kaiken kaikkiaan Gran Turismo 4 saa kuitenkin hyvän arvosanan realistisuudestaan, autojen käytöksen tarkasta mallinnuksesta ja force feedbackin esimerkillisestä toteutuksesta. Nähtäväksi jääkin miten Playstation 3:lle julkaistava pelisarjan seuraava osa pystyy parantamaan pelikokemusta muunkin kuin grafiikan osalta. Ainakin verrattuna omaan edeltäjäänsä on Gran Turismo 4 huomattavan suuri hyppy realistisempaan suuntaan vaikka laitealusta olikin molemmissa sama. Niinpä odotukset GT5:n osalta ovat korkealla ja GT: HD -esiversion nopean testaamisen perusteella tuntuisi parannuksia olevan luvassa ainakin renkaiden mallinnuksen osalta.

Kirjoittaja ajaa rata-autoja Endurance Saloon -luokassa R5R-tiimissä.

Lue lisää eDomesta

Gran Turismo HD bittitaivaaseen

Gran Turismo online?

Tourist Trophy (PS2)

Forza Motorsport (Xbox)

Forza Motorsport 2 (360)

Ajopelien arvosteluja eDomessa…

 

Joko tekee mieli radalle?

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

Live For Speed ja rFactor esimerkkeinä ovat todellakin SIMUJA, tämä on PELI. Ehkä pelinä suht realistinen, mutta älkää pliis verratko pelejä simuihin. Täysin eri asia. Ja jos kerran LFS:n autot ovat liian vaikeita ajaa niin harjoittelemaan mars! Vasta kun LFS:n takavetoja pystyy heittämään mutkiin hallitussa luisussa, alkaa käsittämään mitä realismi TARKOITTAA ja mikä ero on simussa ja pelissä. Sori vaan mutta hermot menee kun lukee joidenkin kirjoituksia jotka eivät tiedä mistä puhuvat.

Jos on oikea kilpakuski mutta ei harrasta ajosimuja todella aktiivisesti, niin ei edes pysty viemään virtuaaliautoja niin äärirajoille että huomaisi fysiikkamoottorin puutteet. Kyllähän hitaasti ajamalla kaikki tuntuu helpolta. Mielestäni kaiken kertoo se että kirjoittaja kehuu GT:n realismia maasta taivaaseen, vaikka LFS, rFactor ja jopa ylihelpotettu GTR2 pesevät sen mennen tullen. Ja niidenkin fysiikassa kokenut PELAAJA näkee puutteita. Eli älkää suhtautuko tähän juttuun vakavasti.

Ei tosielämää ja simuja pysty vertailemaan luotettavasti kukaan. Edes J. Villeneuve, vaikka harrastaa pelaamista, nimittäin hän tekee sen tietojen mukaan pleikkarilla, eli se harrastuksen vakavuudesta. :-|

GT ei ole realistinen, ei lähellekään! Joka muuta väittää ei paremmasta tiedä!

Gtr on ihan surkee.kaverilla se pätkii niin edespäin.Itellä on GT4 ja siinä on realistinen tuntuma.kun pelasin eilen kaverin kanssa niin se kiilas mut niin alko heti pyörii niinku oikeesti.

Artikkeli vahvisti käsitystäni GT:n realistisuudesta. Eli fysiikat ovat pohjimmiltaan realistiset mutta helpotettu. Jani ilmaisi selvästi että renkaiden käyttäytyminen on todellista anteeksiantavampi ja pahimpien ajovirheiden tekemistä on estetty. Saman käsityksen sain myös siitä Top Gearin jaksosta.

”Top Gear tv-ohjelmassa oli vastaava vertailu GT4 vs Oikea auto. Kannattaa katsoa, siinä ajettiin muistaakseni tsukuban radalla Honda NSX:llä, ja sitten pleikkarilla sama, ainoa ero tuli siinä ettei oikeassa elämässä uskaltanut ajaa yhtä kovaa mutkiin :D”

Tämä löytyy jakosta S07E06. Ja käytetty rata oli muuten Lacuna Seca Yhdysvalloista.

Jutun kirjoittaja, Jani Halme, on muuten kilpa-ajaja ja ajaa katuautoja Red 5 Racing -tiimissä. Ja tunkkaa niitä. Puhuu siis Kokemuksen Syvällä Rintaäänellä. :)

Rasenger,
Jani testasi GT4:ää, koska se on yksi suosituimmista ja eniten pelatuista ajopeleistä, koska se on samalla hänelle pelinä hänelle erittäin tuttu JA sisältää hänen kilpailuissa ajamansa kilpa-autot. Eli Gt4 tarjosi parhaat lähtökohdat koeajoon.

Lisätietoja:
http://www.r5r.net

GT4:n realismi perustuu kyllä myös pitkälti siihen että pelissä on mitä, 700 autoa jotka kaikki on mallinnettu oikeaoppisesti, myös kaikki pelin radat on käyty mittaamalla tekemällä aidoista. Ja rohkenen kyllä väittää että GT:ssä on enemmän mekaanikko-nysväystä kuin forzassa ja live for speedissä. GTR sarja nyt on hc-rata-autoilua ilman -86 vuoden corollia :D

Top Gear tv-ohjelmassa oli vastaava vertailu GT4 vs Oikea auto. Kannattaa katsoa, siinä ajettiin muistaakseni tsukuban radalla Honda NSX:llä, ja sitten pleikkarilla sama, ainoa ero tuli siinä ettei oikeassa elämässä uskaltanut ajaa yhtä kovaa mutkiin :D

Tai vielä ennemmin GTR 2, siinä on realistisin peli mihin olen koskaan törmännyt.

GT:ssä on kyllä äänet huippuluokkaa. Munatonta hurinaa ja renkaiden äänet sitä samaa viihviihviih -ääntä aina ykkösosasta lähtien. Kolaroinnista seurauksena *pöks* ja matka jatkuu. =DDDDDD

Live for speediä kun kokeilee niin gt4 tuntuu aika arcadelta. Ratiksi vielä kytkimellä ja H-kaavio vaihteistolla varustettu versio… harmi vain että LFS autot on keksittyjä.

Ja sanottakoon vielä, että X0:llehän ei ole tällä hetkellä yhtä hyvää rattia, kuin DFP on.

Toisaalta näiden rFactoreiden sun muiden ”realismi” tuntuu tarkoittavan lähinnä sitä, että kaikki autot ovat aivan helkkarin vaikeita ajaa. Kyllä GT:ssä ihan hyvä fysiikka on, kunhan vain muistaa ottaa kaikki apukikkareet pois päältä.

Joo ja esim. Forza 2 vie GT:n realistisuudessa aivan täysin… Ihmettelen suuresti miksi tällainen arcadepeli on otettu tähän testiin.

Simulaattori sanan käyttämisestä Gran Turismojen yhteydessä pitäs tuomita vähintäänkin sakkoihin.

Onneks markkinoilta löytyy esim. GTR sarja, rFActor ja LFS joista jokainen pesee GT:t mennen tullen.

Jooh, ei kyllä Gran Tourismoa ollut vuonna 1994, edes japanissa vaikka PS1 toki oli. Peli tuli ulos vasta vuonna 1997 japanissa ja 1998 euroopassa sekä jenkeissä.

Muropaketin uusimmat