UUSIMMAT

iOS-pelit testissä 1: Algebra Touch, Battleheart, Dungeon Raid, Enviro-Bear 2000 ja Keg Bearer

07.04.2011 17:30 | Miikka Lehtonen

Ei, tämä ei ole myöhästynyt aprillipila. Dome arvostelee iOS-pelejä. Emme toki mitenkään leipätyöksemme, mutta kun talosta iPad 2 kerran löytyy, pitäähän senkin peleihin tutustua. Ehkä samalla saamme todistettua joko oikeaksi tai vääräksi sen myytin, että Applen laitteille on olemassa yhteensä kaksi pelaamisen arvoista peliä.

No, vakavasti puhuen, onhan niitä oikeasti paljon enemmän. Satojen tuhansien julkaistujen ohjelmien joukkoon mahtuu paljon kuraa, mutta myös paljon hyviä ohjelmia. Ja niitä tulemme nyt toivottavasti viikoittaisessa katsauksessamme käsittelemään.

Kaikki juttuun valitut pelit eivät aina ole välttämättä hittejä tai edes aivan tuoreita ohjelmia, joten ne ovat enemmänkin katsaus siihen, mitä meikäläinen on viikon aikana puuhaillut. Toivottavasti joku löytää jotain uutta ja hauskaa tekemistä laitteelleen. Ja jos taas haluat pistää tulemaan kovia tipsejä testaamisen arvoisista ohjelmista tai vaikka tarjota arvosteltavaksi omaa sovellustasi, ota yhteyttä osoitteeseen posti[ät]edome.net.

 


 

Algebra Touch 

http://itunes.apple.com/fi/app/algebra-touch/id384354262?mt=8

Matematiikka. Niin tarpeellista, mutta ei kovinkaan hauskaa. Opettelukaan ei välttämättä ole perinteisin keinoin kovin hauskaa, sillä harva saa suuria elämyksiä lyijykynästä, pyyhekumista ja MAOL-taulukkokirjasta.

Mikäs siis sen hauskempaa, kuin interaktiiviset ohjelmat, jotka tuovat numerot kirjaimellisesti sormiesi ulottuville? Algebra Touch ei tule varmasti olemaan viimeinen käsittelemämme matikka-aiheinen ohjelma, ainakaan ennen kuin kaikki tutkintooni vaaditut matematiikan kurssit ovat rekisterissä.

Algebra Touch on myös mainio paikka aloittaa, sillä se pureutuu algebran perusteisiin. Yhtälöihin ja niiden ratkomisen vaiheisiin. Se aloittaa aivan perusasioista ja käsittelee yhteen-, vähennys- ja kertolaskun merkitykset. Näiden päälle rakennetaan nopeasti uusia käsitteitä, kuten muuttujia, yhteisiä tekijöitä ja lopulta erilaisten yhtälöiden ratkomista.

Ohjelma soveltuukin erinomaisesti vaikka lukioikäiselle, joka opettelee juuri algebran alkeita. Opinnoissaan pitemmälle päässeitä Algebra Touch ei hirvittävästi hyödytä, sillä se ei esimerkiksi sisällä lainkaan korkeamman asteen yhtälöitä tai mitään muuta perustasoa hankalampaa. Mutta jos tekijöihin jakaminen ja funktion ratkominen saavat sormen suuhun, Algebra Touch on erinomaisen toimiva ja interaktiivinen tapa päästä sinuiksi perusasioiden kanssa.

Tekijä: Regular Berry

Laitteet: Universaali – sama versio toimii iPadilla ja iPhonella

Demo: ei

Hinta/laatu-suhde: Kohtalainen. Ohjattu opetus on ohi vartissa, mutta tämän jälkeen voi generoida loputtomasti ratkaistavia ongelmia. Kunpa mukana olisi vain korkeamman asteen algebraa…

 

Battleheart

http://itunes.apple.com/us/app/battleheart/id394057299?mt=8

Mika Mobile on tuttu tiimi ainakin niille iOS-pelureille, jotka ovat koittaneet mainiota Zombieville, USA –räiskintäpeliä. Nyt liikutaan kuitenkin ihan eri maastossa, sillä simppeli räiskintä on vaihtunut yhä simppeliin fantasia-strategiointiin.

Battleheartissa komennetaan nelihenkistä ryhmää, johon saa valittua hahmoja mitä ihmeellisemmistä luokista. Löytyy sotureita, pappeja, velhoja, ninjoja, munkkeja, merirosvoja ja ties mitä muuta. Kaikilla on omat roolinsa, omat varusteensa ja kokemustasojen myötä aukeavat kykypuunsa.

Kun kööri on kasattu, pitäisi putsata useista kymmenistä kentistä koostuva seikkailu, jossa viholliset ja haasteet muuttuvat aina vain kinkkisemmiksi. Pelaaminen itsessään on todella helppoa: paina sankaria ja raahaa tästä nuoli halutun kohteen päälle, niin sankari vaikka läimii tai parantaa tätä. Jokaisella hahmolla on myös omia kykyjään, jotka aktivoidaan asianmukaisia nappeja painelemalla.

Battleheart on mitä mainioin peli. Se on persoonallisen näköinen, todella pehmeästi animoitu ja hauska pelata. Olen itse jumittanut sen parissa jo useita tunteja, eikä seikkailun loppu näy vieläkään. Satunnainen lootti ja uudelleen tapettavat pomot kun tarjoavat aina vain uutta tekemistä.

Oikeastaan ainoa valituksen aihe on se, että hahmojen valitseminen on välillä kömpelöä. Se tapahtuu tökkäämällä hahmoa ruudulla ja tämähän ei taas tietenkään onnistu, jos ympärillä on vaikka 10 lepakkoa, jotka järsivät parantajaa hengiltä. Hahmovalikko alakulmaan, kiitos!

Nytkin Battleheart on mitä mainioin peli.

Tekijä: Mika Mobile

Laitteet: Universaali – sama versio toimii iPhonella ja iPadilla

Demo: Ei ole.

Hinta/laatu-suhde: Mainio. Halpa hinta ja pelattavaa riittää pienistä valituksista huolimatta tuntikausiksi.

 

Dungeon Raid

http://dungeonraid.atspace.com/

Voi Dungeon Raidia. Puzzle Quest –pelit lienevät kaikille tutut? Dungeon Raid on hieman samasta puusta veistetty. Yksinäinen seikkailija laskeutuu loputtomaan luomastoon, jossa häntä odottavat mitä ihmeellisemmät aarteet, vaarat ja pomohirviöt. Kaikki olisi kellistettävä sormella ruudulle reittejä piirtämällä.

Dungeon Raidin suurin ero perinteisiin Bejeweled-klooneihin on se, että mitään ei raahata paikalleen, vaan pelaajan tulisi piirtää sormellaan mahdollisimman pitkä reitti samanlaisten symbolien yli. Kolikoista saa rahaa, pulloista kestopisteitä, kilvistä panssaria ja miekkoja ja hirviöitä piirtelemällä hirviöitä hengiltä.

Niin yksinkertaista, mutta niin tappavan addiktiivista. Kokemustasot karttuvat, hahmo kehittyy ja oppii uusia taitoja. Hirviöt muuttuvat kovemmiksi ja pomot tappavammiksi. Onnistuminen pelissä avaa paitsi uusia hahmoluokkia, myös jo löydetyille uusia kykyjä.

Dungeon Raid ei paperilla välttämättä kuulosta juuri miltään, mutta olen viimeisen viikon aikana upottanut siihen varmasti yli 10 tuntia peliaikaa. Pelissä on jotain äärimmäisen ja alkukantaisen addiktiivista. Ilmiö, jonka jokainen Bejeweled-peleihin hurahtanut hyvin tuntee.

Peliä myös tuetaan aktiivisesti ja siihen lisäillään jatkuvasti uutta sisältöä. Kehittäjä on myös luvannut, että vaikka pelistä on toistaiseksi saatavilla vain iPhone-versio, peli tullaan muuttamaan universaaliksi, eli samaan versioon tullaan lisäämään myös iPad-grafiikat. Näin pelin voi ostaa jo nyt turvallisin mielin ilman pelkoa uusintaostoksesta.

Tekijä: Fireflame Games

Laitteet: iPhone

Demo: ei

Hinta/laatu-suhde: Erinomainen. Pilkkahinnalla kymmeniksi tunneiksi pelattavaa 2,39 eurolla.

 

Enviro-Bear 2000

http://enviro-bear.com

Viikon toinen pelimme on tuttu jo aiemmista Domen jutuista, sillä uutisoimme jo muutama vuosi sitten mainiosta Enviro-Bear-pelistä. Se on julma ja todenmukainen kuvaus metsän selviytymistaistelusta. Talvi lähestyy ja karhut kisaavat siitä, kuka ehtii popsimaan eniten kalaa ja marjoja ennen talviunten alkua. Voittaja? Se, jolla on raskain kaasujalka!

Enviro-Bear 2000 on täysin absurdi peli, jossa karhut ajavat romuilla autoillaan pitkin metsää, yrittäen vältellä vihaisia mäyriä sisältäviä kantoja ja muita vaaroja kurvaillessaan järvien läpi ja keräillessään näin kalaa autoihinsa.

Käyttöliittymä on yhtä fiksu kuin muu pelikin: karhu ohjaa autoa kourimalla sen eri osia, eli kaikki tapahtuu tarttumalla ruudulla kiinni vaikka kaasupolkimeen tai rattiin ja riuhtomalla niitä eri suuntiin. Tarkasta ohjauksesta on turha haaveilla, mutta ei se ole tarkoituskaan.

Pohjimmiltaan Enviro-Bear on enemmän kuin hölmö vitsi. Pelistä tulee yllättävän nopeasti oikeasti haastava, kun karhu vaikka nukkuu vähän pommiin ja herää vasta, kun metsä on jäätynyt. Mainion fysiikkapohjaisessa pelissä voi keksiä myös kaikenlaisia ovelia oikopolkuja. Jos esimerkiksi kojelaudalla heiluvan kellon jumittaa kaasupolkimen päälle, ajaminen helpottuu.

Pelin vektorigrafiikka skaalautuu muuten myös mainiosti iPadin ruudulle, vaikka pelistä ei mitään retina display –tarkkuutta tai iPad-versiota löydykään.

Hölmöä, mutta niin hauskaa.

Tekijä: Justin Smith

Laitteet: iPhone, Android

Demo: Ilmainen PC-versio

Hinta/laatu-suhde: 79 sentin hintainen peli naurattaa taatusti hetken, joten kyllähän ostos kannattaa.

 

Keg Bearer

http://itunes.apple.com/fi/app/keg-bearer/id425068574?mt=8

Tykkään lautapeleistä. Kovasti. Niiden elektroniset versiot olivat eräs suurimmista iPad-ostoani puoltaneista tekijöistä. Niitä onkin tullut ostettua jo useita, mutta Keg Bearer on eräs mielenkiintoisimmista. Se kun on todellakin tietokoneistettu versio klassisesta lautapeli-pelattavuudesta.

Idea on yksinkertainen: kahdesta neljään viikinkikööriä ottaa yhteen heksakartalla tarkoituksenaan muksia vastustajan oluttynnyriä kantava viikinki tainnoksiin. Tätä varten kentällä on niin puolustavia kuin hyökkääviä viikinkejä ja jousimiehiä.

Peli näyttää vanhalta lautapeliltä heksakarttoineen ja pahvisine pelimerkkeineen, mutta pelattavuus on puhdasta iOS:ää. Pelimerkkejä liikutellaan tietysti sormella raahaamalla ja kaikki toiminnot on automatisoitu. Kun raahaa soturinsa vihollisen päälle, tätä lyödään. Kun raahaa berserkerin vihollisten keskelle, tämä tekee karjuen veikeän piruetin. Hauskimpia ovat silti jousimiehet, joilla ammutaan itse raahaamalla pahvimerkin päältä ikään kuin vastavektori halutulle laukaukselle.

Mukana on myös tosiaikaisia elementtejä: hahmoja pystyy vaihtamaan hyökkäys- ja puolustustilojen välillä vaikka kesken vihollisvuoron, tai vaikka sniputtelemaan sopivasti kulman takaa esiin pilkistävää tyyppiä jousella kesken tämän liikkeen.

Todella yksinkertaista, mutta hauskaa pelattavaa. Mutta ainoastaan kaveriporukoille: Keg Bearerissa ei ole tekoälyä.

Tekijä: Snowpunch

Laitteet: Vain iPad

Demo: ei

Hinta/laatu-suhde: Riippuu kaverien määrästä. Jos peliseuraa löytyy, Keg Bearer on mainio ja pitkäikäinen lautapelikokemus. Jos taas kavereita ei ole, ei ostoskaan kannata.

 


 

Lisää aiheesta

iPad 2 pelimiehen perspektiivistä

iPad 2 –testejä on toki netissä jo enemmän kuin sieniä sateella. Jos haluat itse nähdä vehkeen liikkeessä ja toiminnassa, suosittelen vaikka Testedin video-mulkaisua, jossa näkee hyvin, millaisesta vehkeestä on oikeasti kyse.

Me pureudumme tänään ennen kaikkea yhteen kysymykseen: onko iPad 2 kummoinenkaan pelikone?

Lue myös

EVE Online FanFest 2011 – ”EVE is real”

Kinect-pelit testissä: Crossboard 7, Dance Evolution, Dance Paradise, Fighters Uncaged, Get Fit With Mel B, Motion Sports, Sonic Free Riders, Sports Island Freedom ja Zumba Fitness

Nintendo 3DS – Dome testasi uutuuskonsolin

World of Tanks – haastattelussa tankkimorpin tekijät (osat 1-4)

 

Muropaketin uusimmat