Uusimmat

KWARI tekee verkkoräiskinnästä rahapeliä

10.12.2007 16:09 Jukka O. Kauppinen

Verkkopelit ovat olleet lukemattomien moninpelien ja niitä valmistavien yritysten pohjaton suo. Mitä erikoisimmat ideat ovat tulleet ja uponneet, joten KWARI-nettiräiskinnän mahdollisuudet vaikuttivat alkuun epäilyttäviltä. Voisiko rahaan perustuva nettiammuskelu olla mistään kotoisin?

eDomen ensitestin havaintojen mukaan KWARI ansaitsee mahdollisuuden. Se on monella tapaa yllättävä teos, jossa piilee myös nopeatempoinen ja pelattava verkkoräiskintä. Jos verkkopokeri ei maita, niin ehkä rahan voimalla pyörivä FPS-peli täyttää uhka… eikun taitopelihermon vaatimukset.

Ahnasta ammuskelua

KWARIn lähtökohta on erikoinen. Sitä voisi kuvailla pohjimmiltaan tutuhkoksi online-räiskinnäksi, jossa yhdelle areenalle viskataan muutama kymmenen pelaajaa. Nämä keräävät aseita, ammuksia ja erilaisia bonuksia, joita käytetään toisten pelaajien nuijimisessa pistetilastojen pohjalle parhaaseen Unreal Tournament -tyyliin.

Juju on siinä, että jokainen pelaajista on asettanut kentälle astuessaan panoksen, joka on oikeaa rahaa. Ensin pelaajat ostavat luottokortillaan pelikrediittejä tililleen, josta osa siirretään kullakin pelikerralla pelikohtaiseksi panokseksi. Jokainen kerta kun osut aseellasi johonkin toiseen pelaajaan siirtyy osa tämän panoksesta omalle pelitilillesi. Joka kerta kun joku muu osuu sinuun, lompakkoasi imuroidaan. Rakettihippa saa näin uudenlaisia ulottuvuuksia ja motivaatiota. Pelaajia ei tietenkään veloiteta näiden tietämättä eikä pelikohtaisia panoksia veloiteta luottokortilta.

Vaan onko järkee vai ei? Voiko näin erikoinen uhkapeliä muistuttava rahapeli menestyä kaupallisesti?

Ainakin tekijät ovat vakaasti sitä mieltä. Niin myös hankkeeseen useita miljoonia euroja panostaneet sijoittajat.

Vaikka kyseessä onkin pohjimmiltaan verkkoräiskintä, niin oikea raha ja uhkapeliä muistuttava mekaniikka tuovat kuvioon melkoisen potentiaalisen vyyhden. Näistä merkittävimpiin lukeutuvat tietysti lakikysymykset. Tärkeimpänä: onko KWARI uhkapeliä? Lasketaanko raharäiskintä lailliseksi kaikissa maissa vai tuottaako se mahdollisesti lakiteknisiä ongelmia?

Näitä kysymyksiä onkin pohdittu perusteellisesti ja KWARIin löytyi ratkaisu, jonka myötä tilanteen pitäisi olla hallinnassa. Tekijät, pelin ylläpitäjät, eivät näet puutu pelaajien väliseen rahatalouteen millään tapaa. Pelissä ei myöskään ole kuukausi- tai tilaamismaksuja, ei edes ottelukohtaisia pääsymaksuja. Miten pelin kehitys ja ylläpito sitten katetaan? Ammuskaupalla. Ylläpito toimii ammuskauppana, jolta pelaajat ostavat pelin lomassa ammuksia toisten pelaajien nujertamiseen. Jos peli osoittautuu menestykseksi, niin ammusten ropina areenoilla on silkkaa riemua ylläpidolle.

Rahaliikenteeseen liittyy toinenkin perustavanluontoinen kysymys. Suojaukset. Pelaajat ostavat pelikrediittejä omalla rahallaan, jolloin niin peli- kuin oikean valuutan suojaaminen ulkoisilta ja sisäisiltä uhilta on erityisen tärkeää. Tähän tekijät kertovat panostaneensa erityisen huolellisesti. Kaikki pelin ja verkkopalvelimien välinen datavirta on suojattu. Sekä pelin pääteohjelmassa että palvelimilla on vahvat suojaukset, jotka tarkkailevat hakkerien ohella myös huijausyrityksiä. Palvelimilla on tekoälyagentit, jotka hälyttävät heti 24 tuntia vuorokaudessa päivystävät ihmiset, jos pelissä tapahtuu jotain tavanomaisesta poikkeavaa. Ja niin edelleen.

Eddie Gill, pelin luoja, vakuuttaakin että tekijät ovat tehneet kaiken mahdollisen pelin pitämiseksi rehellisenä.

Pyssy kouraan ja baanalle

Sitten testipelin ääreen. Pyssy kouraan ja kentälle. Alussa jokaisella pelaajalla on yksinkertainen peruspyssy, jolla saa toki vauriota ja rahavirtaa aikaan, mutta ei järin tehokkaasti. Tarvitaan jotain järeämpää… No, onneksi sitä saa helposti, kun vain pitää silmänsä auki. Kentät on ripoteltu täyteen erilaisia pelaajan hahmoa suojaavia ja tehostavia kerättäviä bonareita ja tietysti ammuslippaita.

Peli pääsee nopeasti vauhtiin, kun kentällä kiitävät pelaajat varustautuvat ja löytävät toisiaan. Laukaukset raikuvat ja erilaiset aseet löytävät hyötykäyttöä. Erityisesti liekinheitin oli lystikäs vekotin, sillä mikäpä hauskempaa kuin jahdata toista pelaajaa liekki leimuten, samalla kun tästä lentelee pienen pieniä kolikoita ympäriinsä viestinä pelaajan pankkitilin lihomisesta.

Homma toimii, joskaan peli ei yllä visuaaleiltaan nykypäivän huippuräiskintöjen tasolle. Käytetty Big World Engine on alkujaan massiivimoninpeleihin tarkoitettu järjestelmä, joka on KWARIssa puukotettu räiskinnäksi. Yllättävän hyvällä menestyksellä. Päällepäin ainoa merkittävä ero on juuri grafiikoissa, mutta toiminnallisuudeltaan menossa ei ole valittamista. Kontrollit ovat nopeat ja toimivat ja toisin kuin alkuun pelkäsin, alla on ihan oikea ja toimiva peli.

Pelkkä toisten räiskiminen käteisen rahan toivossa käy kuitenkin nopeasti tylsäksi, joten tarjolla on myös erilaisia pelimuotoja ja tietysti automaattisesti erä erältä vaihtuvia karttoja. Pelin alussa voidaan määritellä erilaisia potinjakojärjestelmiä ja turnauksen aikana pelaajille voidaan määritellä erilaisia alitavoitteita. Eräässä pelitypissä pelaajien täytyy löytää kentällä oleva lippu ja matsin voittaa sitä kauimmin hallussaan pitänyt pelaaja. Toisessa koko potti viskataan suljettuun huoneeseen, josta erän viimeiset henkiinjääneet pelaajat voivat käydä kahmimassa itselleen niin paljon kuin suinkin ehtivät. Ja niin edelleen. Peli siis muuttuu tasaisesti, minkä pitäisi vähentää tylsistymisvaaraa.

Alkuvaiheessa KWARI sisältää kaikkiaan 12 erilaista kenttää, joiden koot ja tuetut pelityylit vaihtelevat. Peruskartoille mahtuu enintään 16 pelaajaa, mutta karttakierron myötä seuraavaan erään saattaa kertyä jopa 64 kaveria.

Anonyymit räiskijät ry

Rahaan perustuva KWARI on peruslähtökohdaltaan erittäin erilainen muihin nettiräiskeisiin verrattuna. Rahaa, rahaa, rahaa – ahneuden varaan ei voi perustaa kaveruussuhteita, saati klaaneja. Ja tässä tullaankin erääseen ongelmaan – kaveriporukathan saattaisivat ruveta kimppaan ja järjestää niin, että potti kertyy aina heidän tililleen.

Tämän johdosta peli onkin toteutettu suorastaan anonyymisti. Pelaajilla on toki henkilökohtainen tunnuksensa KWARIin, mutta pelin sisäinen kommunikaatio on estetty ja jokaisen pelaajan ulkoasu ja nimi arvotaan kunkin erän alussa. Näin pelaajat pysyvät anonyymeinä eikä pelaajayhteisö pysty seuraamaan kuka on kovin fragaaja.

Samalla tämä on pieni ongelmakin – frageillaan ja pärjäämisellään olisi niin kiva rehennellä. Rinnan röyhistely on perinteinen osa nettiräiskintöjä ja se on omiaan myös fanikannan ja pelaajayhteisön luomisessa. Pelin julkaisijalla onkin vielä haastetta edessään yhteisöjen luonnin ja anonymiteetin säilyttämisen rintamilla.

KWARIn julkaisun lähestyessä nähdään miten käy. Räiskintäpelin ja vedonlyöntimäisen rahatalouden yhdistäminen internet-ympäristössä on valtava haaste, etenkin kun kaiken alla täytyy olla myös oikeasti hyvä peli. Pelkkä rahanhimo kun ei riitä pelaajakansan houkuttelussa. Onneksi tämä on havaittu tekijäporukassakin – testipeli imaisikin heti mukaansa.

Kaupallisen menestyksen ohella toinen suuri haaste on pelaajakunnan mielenkiinnon säilyttäminen. Siinä missä esimerkiksi Team Fortress ja Counter-Strike ovat säilyttäneet suosionsa nettiräiskijöiden keskuudessa hyvän pelattavuuden ja laajan yhteisön ansiosta, on raharäiskeellä pirunmoinen haaste yltää samaan. Tekijöiden tavoite on pitää pelaajat virkeinä muun muassa julkaisemalla peliin uusia karttoja kuukausittain, kuten myös hioa sisältöä ja laajentaa pelityylien skaalaa. Tuntuvasti pidemmällä tähtäimellä pelaajamääriäkin aiotaan kasvattaa aidon MMO-pelin suuntaan, satojen ja tuhansien pelaajien verkkoräiskinnäksi.

Lisätietoja: http://www.kwari.com/

Lue lisää eDomesta

Battlefield 2 (PC)

Enemy Territory: Quake Wars (PC)

Half-Life 2: The Orange Box (PC, PS3, 360)

Red Orchestra: Ostfront 1941-1945 (PC)

Team Fortress 2: Brotherhood of Arms (PC)

Valve kertoo miten Team Fortress 2:n visuaalinen tyyli syntyi