Uusimmat

Logitech Flight System G940 – muhkea mutta lötkö PC-ohjainpaketti

22.12.2009 15:45 Jukka O. Kauppinen

Logitechin G940 on ohjainpaketti, joka on herättänyt suurta huomiota lentosimulaattoriharrastajien keskuudessa. Onhan se päällisin puolin lähemmäs täydellinen ohjainsetti, jossa on yhdessä paketissa aivan kaikki. Tikku, kaksiosainen kaasukahva ja jarruilla varustetut polkimet. Päälle hyvä ergonomia ja kattava ohjelmoitavuus. Loistosetti vai mitä?

Sori, ei ihan. Kokonaisuudessa on paljon hyvää, mutta ongelmiakin riittää. Halvalla ei saa hyvää ja se pätee tässäkin tapauksessa.

G940:n lähtökohta on kuitenkin harvinaisen päheä. Se on erittäin kohtuuhintainen all-in-one-paketti lentosimuharrastajille. Päällisin puolin kokonaisuudessa on hirveän hyviä ideoita ja niin paljon toimintoja, että tällä luulisi pärjäävän pitkälle. Ominaisuuslista on niin päheä, että se vetoaa myös hardcoreimpiin simuharrastajiin.

Hyvät pedaalit, jum

Aloitetaan hyvistä puolista. Ensinnäkin sekä kaasu- että ohjaussauvan jalustat ovat isot ja tasaiset. Harvinaisen järkevästi molemmissa on valmiiksi neljä reikää, joista ne voi ruuvata tukevasti pöytälevyyn tai muuhun alustaan.

Polkimet ovat hyvät. Hieman heppoiset ja muoviset, mutta toimivat ja tarkat. Molemmissa pedaaleissa on varvasjarrut, joilla pilotti voi maassa rullatessaan ohjata konetta tai jarrutella hellävaroen laskukiidon hurmaa. Pedaalit ovat kiinni tangossa, joka on keskeltä kiinni alustassa. Niiden edestakainen liikerata on riittävän pitkä ja ohjaus on sopivan tarkkaa. Vaikka esimerkiksi CH:n Pro Pedalsit ovat vertailtaessa tietysti tarkemmat ja miellyttävämmät, niin hintaansa nähden G940:n polkimet ovat yllättävän hyvät ja ne tuntuvat kestävän myös reipasta polkemista.

Kaasukahva on ohjainsetin vahvin lenkki. Toimintoja piisaa ylenpalttisesti ja kahvan muotoilu sopii oikein hyvin käteen. Sen ovelin ja joillekin simukuskeille vetävin valtti on itse kahvan kaksiosaisuus. Useimmille simuille riittää yksi kaasukahva, mutta G940:n kahvassa on pieni lukitus, jonka avaamalla yhdestä kaasukahvasta tuleekin kaksi. Näin voit hallita esimerkiksi kaksi- tai nelimoottorisen koneen eri moottoreita. Tai sitten laittaa vasempaan kahvaan seokset tai lapakulmat, oikeaan kaasun. Kaikki nappulat ja toiminnot ovat oikeanpuoleisessa puoliskossa.

Kaasussa on lisäksi aimo annos käyttökelpoista toiminnallisuutta. Kahvassa on neljä nappia, kaksi kahdeksansuuntaista hattua sekä kaksi portaattomasti pyörivää rullaa, jotka ovat omiaan vaikkapa trimmipyörinä. Jalustassa on kahdeksan nappia, joihin on kätevä määritellä sellaisia toimintoja, joiden ei ole pakko olla koko ajan sormien ulottuvilla.

Teknolelufriikeimmille ja hyvämuistisimmille kaasusta löytyy vielä kolmiasentoinen tilakytkin. Toisin sanoen, kaikille näppäimille voi määritellä kolme eri komentoa. Potentiaalista toiminnallisuutta piisaa runsaasti.

Ohjainsauva on yhtaikaa ohjainpaketin makein että onnettomin tempaisu. Sauva itsessään on Logitechiltä tyyliin erinomaisesti muotoiltu. Käsi lepää sauvalla ja toiminnot ovat kätevästi ulottuvilla. Sauvassa on kaikkiaan seitsemän nappia, joista kuusi peukalolla, yksi pikkurillillä, sekä kaksi kahdeksansuuntaista hattua. Ohjaimen jalustassa on kolme ohjelmoitavaa rullaa.

 

Katso video ohjaimesta

Voimaton force

Sauva on siis toiminnoiltaan riittävä, muotoilultaan erinomainen. Valitettavasti tuntuma on parhaimmillaan välttävä, usein kurja. Tästä kiitos karmeasti toteutetulle force feedback -tekniikalle. Surullista kyllä, mutta enpä ole koskaan törmännyt näin käpyiseen forceen.

Force feedbackin idea on antaa pelaajalle keinotekoinen tuntuma lentokoneeseen, välittämällä ohjaimeen esimerkiksi lentokoneen ohjauspintojen raskaus tai täristämällä ohjainta sakkaustilanteessa. Force-voimat voivat olla simulaattorista riippuen hyödyksi tai haitaksi. G940:ssä niistä ei ole oikeastaan mitään hyötyä. Päinvastoin. Forcejen toiminnassa ei tuntunut olevan edes mitään logiikkaa.

Omituisimmillaan forcet antoivat lentokoneeseen kaarrossa ohjainvastetta, sitten ne kytkeytyivät ykskaks pois päältä. Siinähän No, ei forcejen satunnainen ja epämääräinen toiminta vielä mitään, mutta se mekaaninen tuntuma… Forcejen moottorit on näet toteutettu pahuksen isoilla hammaspyörillä, jotka pelaaja tuntee käsissään. Ihan totta. Forcejen ollessa päällä pikkutarkat ja hienovaraisimmat ohjausliikkeet ovat sanalla sanoen mahdottomia, sillä hammasrattaiden kouriintuntuva mekaanisuus on suorastaan esihistoriallista.

Jos virtajohdon nykäisee irti, niin forceista pääsee eroon mutta niin myös ohjaimen keskityksestä. Konetta täytyy ohjata jatkuvasti, muutoin tikku retkahtaa heti otteen hellittäessään. Muutoinkin sauvassa on keskellä pieni täydellisen löysä alue, mutta heti siirryttäessä sen ulkopuolelle force-voimat iskevät vastaan epäloogisen voimallisella pykälällä. Tämä tekee pienistä ohjausliikkeistä kömpelöitä.

Käytännön testien havainto olikin karu. G940:n sauva on susi, ainakin vaativan pelaajan näkökannalta. Esimerkiksi Logitechin halpissarjalainen Extreme 3D Pro -sauva on tuntumaltaan selkeästi parempi, sillä siinä sauvaa liikuttaessa ei ole minkäänlaista pykältämistä ja ohjaus on tasaista koko liikealaltaan. Tämä on harmillista, sillä G940:n kaasu ja polkimet on kuitenkin toteutettu onnistuneesti.

G940 voi kuitenkin sopia vähemmän vaativaan lentokäyttöön, etenkin siviilisimulaattorien ystäville. Polkimet, riittoisat napit/rullat ja kaksiosainen kaasukahva saattavat hyvinkin peittää ohjaussauvan puutteet, kun lennetään isoja tai pienempiä lentokoneita huvittelumielessä. Mutta vaativampaan lentelyyn sotilassimulaattoreilla, joissa tarvitaan tarkkaa ohjattavuutta, se ei sovi lainkaan. Online-ympäristössä sotalentäminen  meni suoraan sanoen aivan reisille, kun tarkka tähtääminen ja hienovaraiset ohjausliikkeet eivät vain onnistuneet.

Kriittiseksi ja erityistä harkintaa vaativaksi ohjainvaihtoehdoksi G940 muuttuu hintoja tarkistellessa. Ohjainpaketin keskihinta liikkuu 270-330 euron maastossa. Tämä on suoraan sanoen aivan liikaa sauvan kehnouden ja polkimien lievän heppoisuuden huomioiden. Laadullisesti G940 jää armotta hopealle, kun sitä verrataan vaikkapa Saitek X52:n ja CH Productsin Pro Pedalsin yhdistelmään. Kaiken lisäksi X52+Pro Pedalsin hinta on jotakuinkin tasoissa G940:n kanssa. Kun huomioidaan, että Pro Pedals on erittäin laadukas huipputuote ja X52 hyväksi huomattu keskitason joystick/kaasukahvapaketti, niin Logitechin ainoaksi todelliseksi kilpailuvaltiksi jää koko ohjaimen integrointi yhdeksi peliohjaimeksi. Eli kaikki kolme laitetta näkyvät peleille yhtenä ohjaimena, jonka säätäminen ja ohjelmointi on helppoa Logitechin ohjelmistolla.

G940 olisi erinomainen aloittelevan/keskitason virtuaalilentäjän työkalu, jos sen hinta olisi satasen alempi. Nyt sen hankintaa on syytä harkita tarkoin. Ja jos haussa on kunnon työkalut, jotka kestävät käyttöä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, niin suosittelen harkitsemaan vakavasti CH Products -kokonaisuutta. Vaikka CH:n ohjainkalusto joystickeineen, kaasuineen ja pedaaleineen kustantaa äkäiset 400-450 euroa Suomesta ostettuna, niin ainakin tiedät ostaneesi laatulaitteet, jotka kestävät isältä pojalle.

 

Logitech Flight System G940

Valmistaja: Logitech

Hinta: noin 270-330 euron välillä, ostopaikasta riippuen.

Lisätietoja: Logitechin tuotesivut

Jukka O. Kauppinen

 

Lue myös

Blobo – suomalainen superpallo haastaa Wii Sportsin

CH Eclipse Yoke sopii niin mopocessnoille kuin jumbojeteille

Logitech G19 – testissä tosipelaajan supernäppäimistö

Logitech G330 -kuulokemikrofoni – edullista mukavuutta

Logitech Wireless Guitar Controller – luksuskitara musiikkipeleihin

Sega Mega Drive Portable – testissä taskukokoinen Mega Drive

SteelSeries XAI laserhiiri – peto hiiren vaatteissa