Uusimmat

Matrix Online – ensikatsaus kuulun elokuvasarjan jatko-osiin

22.11.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Wachowskin veljesten Matrix-elokuvatrilogian maailmankatsomuksessa suurin osa ihmiskunnasta elää kaksinkertaisessa vankeudessa. Kehon ollessa vangittuna valtaapitävien koneiden energianlähteenä, mieli on lukittuna Matrixissa, massiivisessa tietokoneohjelmassa joka muistuttaa nykypäivän suurkaupunkia. Toivo ei kuitenkaan ole menetetty – pieni joukko kapinallisia, Matrixista paenneita ihmisiä pyrkii kasvattamaan joukkoaan vapauttamalla ihmisiä ohjelman syövereistä yhä kasvavan vastarintaliikkeen riveihin. Puhutaan Valitusta, vapautetusta joka johdattaa viimeisen ihmisten kaupungin, Siionin, väen lopulliseen voittoon. Valittu Neon edesottamuksiin perustuvan trilogian ensimmäinen osa oli loistava, jopa koko nykyisen olevaisuuden kyseenalaistava teos, mutta kahdessa myöhemmässä osassa sorruttiin jo liikaa venytettyihin taistelukohtauksiin, joiden välissä siteerattiin kuuluisia filosofeja.

Elokuvatrilogia on nyt saatu kohtuullisen onnellisesti päätökseen, mutta jatkoa tarinalle ei kuitenkaan ainakaan näillä näkymin ole odotettavissa valkokankaalla, vaan kotikoneiden ruuduilla: massiiviset moninpelattavat roolipelit, kavereiden kesken MMORPG:it, alkavat pikkuhiljaa vakiinnuttamaan asemaansa koko kansan viihteenä. Tämä on ymmärretty nyt myös elokuvabisneksessä. Niinpä Matrix Onlinellä onkin kunnia olla ensimmäinen elokuviin perustuva MMORPG.

Paperilla Matrix Online kuulostaa kunnianhimoiselta projektilta: se on suoraa jatkoa elokuvatrilogialle, joiden tarinan luvataan jatkuvan pelimaailmassa saumattomasti Wachowskin veljesten tuottamalla materiaalilla. Lisenssipelistä ei kuitenkaan ole kyse: Warner Bros on pitänyt pelin kehityksen suhteen ohjakset tiukasti käsissään, ja päästänyt pelin suljetusta betatestausvaiheesta varsin vähän tietoa julkisuuteen, vaikka ilmoitettuun julkaisuajankohtaan on aikaa enää hieman päälle pari kuukautta. Pelin tekijänä on aikaisemmin 3D-räiskintöjen saralla kunnostautunut Monolith Productions. Pärjääkö Monolith kentällä, jolla siltä ei juuri aiempaa kokemusta löydy, ja onko Warner Brosin sulkeutuneesta tiedotuspolitiikasta enemmän haittaa kuin hyötyä kilpailijoiden hehkuttaessa itseään tämän tästä?

Elokuvatrilogian juonikuvioille jatkoa odottavia tietysti kiinnostaa, onko tietämättömyys siunaus, entä voiko kukaan kertoa millainen Matrix on, vai onko se itse nähtävä? Trilogian jälkimainingeissa Matrix on jäänyt sekasortoiseen tilaan. Sionistit pyrkivät kasvattamaan ohjelmasta vapautettujen määrää, koneiden pyrkiessä päinvastaiseen. Lusikkana sopassa on neutraali osapuoli, Meroving. Tämä Matrixista karkotettu tietokoneohjelma pyrkii säilyttämään vallitsevan tilan omia etujaan ajaakseen.

Suurehkon peliohjelman asennuksen jälkeen Matrixista vapautuva pelaaja kohtaa lukuisia elokuvista tuttuja valintoja ja ympäristöjä. Valinta punaisen ja sinisen pillerin välillä on tehtävä, ja ennen Matrixiin palaamista sekä lähitaistelu- että ampumataidot hiotaan harjoitussimulaattorissa kuntoon.

Matrixin syövereihin takaisin syöksyvän pelihahmon ulkoisia ominaisuuksia voi kustomoida pelityypille ominaisesti varsin vapaasti: ruumiinrakenteen lisäksi pelaaja voi vaikuttaa virtuaaliseen olemukseensa vaikkapa mahdollisen parran värin ja muodon tai kehoa peittävien tatuointien tyylistä päättämällä.

Tähän asti meno on varmasti ympäristöä lukuun ottamatta pelityyppiin hiemankin tutustuneille pelaajille varsin tuttua. Kuinka Matrix Onlinen olisi sitten tarkoitus erottua suurilla, ja usein armottomillakin markkinoilla? Betatestivaiheessa lopullisen tuomion antaminen on luonnollisesti hankalaa, mutta Matrix Onlinellä on jo tässä vaiheessa yksi selkeä etu puolellaan: taistelu. MMORPG:ien helmasynti on tavallisesti ollut, että varsinkin tilanteissa, joissa vastakkain on pelaaja ja yksi vihollinen, taistelu on ollut persoonatonta iskujen vaihtamista, joka ei juuri innosta pelaajaa. Matrix Online hakee tähän kuitenkin muutosta: sen taistelukohtaukset näyttävät ja tuntuvat elokuvaesikuviensa kaltaisilta.

Olipa vastassa sitten vaikka satunnainen jengiläinen tai alkuvaiheessa varmaa kuolemaa merkitsevä koneiden agentti, taistelu näyttää vauhdikkaalta ja monipuoliselta. Heitot, selätykset, kuristukset ja potkut tuovat enemmän mieleen toimintapelin kuin nettiroolipelin. Vihollisten virtuaalinen rasvakerros ei myöskään tummu pelkällä hyökkäysnapin painamisella: pelaajan täytyy jatkuvasti syöttää hahmolleen komentoja ruudulla näkyvien ikonien kautta. Tarjolla on myös erilaisia lyömä- ja ampuma-aseita, joskin pelisysteemi tuntuu tässä kehitysvaiheessa vahvasti aseetonta taistelua suosivalta.

Toinen Matrix Onlinessä positiivisesti yllättänyt piirre oli sen aloittaminen. Pelityypin usein kritisoitu ominaispiirre on se, että uudet pelaajat aloittavat maailman pelastamisen yleensä lahtaamalla lähimetsien pupujussikannan pariinkymmeneen kertaan sukupuuttoon. Matrix Onlinessä näin ei toimita: pelaaja päästetään heti tositoimiin, hahmonkehitys tuntuu konkreettiselta ja nopealta, taistelut muultakin kuin passiiviselta lätkimiseltä ja kun viikatemies käy kyläilemässä, siitä seuraavat rangaistukset tuntuvat varsin minimaalisilta.

Yhteistyö muiden pelaajien kanssa ei myöskään tunnu ollenkaan niin pakonomaiselta kuin pelityypin edustajissa yleensä. Ryhmien kasaaminen on luonnollisesti täysin mahdollista, mutta konkreettinen testikokemus jäi tarpeeksi sosiaalisten kanssapelaajien puutteesta johtuen kokematta.

Käyttöliittymästä ei ole pahaa sanottavaa. Näppäinoikotiet voi muuttaa mieleisikseen ja hahmon juoksuttaminen pitkin pelimaailmaa sujuu vaivattomasti näppäimistön ja hiiren yhteispelillä. Erilaisia valikoita on paljon, mutta niihin pääsee varsin helposti käsiksi, ja massiivisen kaupungin läpi suunnistamisessa auttavat niin automaattisesti päivittyvä kartta kuin seuraavan tehtävän sijainnin ja etäisyyden näyttävä merkitsinkin.

Taistelun ulkopuolella Matrix Online tuntuu ja näyttää vielä tällä hetkellä varsin tavalliselta nettiroolipeliltä. Suurkaupunkimiljöön takia mieleen tulee auttamattomasti Anarchy Online. Ympäri kaupunkia juoksennellessa otetaan vastaan tehtäviä, joiden painotus betavaiheessa on vahvasti sionistien puolella. Ihmisten vapauttamisen polku ei kuitenkaan ole ainut mahdollinen, vaan ovien pitäisi olla avoinna myös koneiden ja Merovingin leireihin.

Ongelmiltakaan ei ole vältytty, joskin osa menee varmasti pelin keskeneräisyyden piikkiin. Matrix Online on vielä toivottoman raskas, vaikka ulkonäöllisesti peli ei juurikaan erotu edukseen pelityypin edustajien joukossa. Maailma tuntuu myös hieman autiolta: ympäristön kanssa ei olla juuri kosketuksissa tehtäviä lukuun ottamatta. Kaikki talojen rappukäytävät ja huoneet näyttävät suunnilleen samanlaisilta. Luonnollisesti on täysin mahdollista, että Warner Bros haluaa pimittää mahdollisimman paljon sisällöstä lopulliseen peliin. Nyt Matrix Onlinen Matrix tuntuu kuitenkin siltä, mitä se onkin: keinotekoinen maailma keinotekoisessa universumissa. Nähtäväksi jää, onko kyseessä betaa silmälläpitäen tehty ratkaisu vai lopullinen visio internetin Matrixista. Olisi myös mielenkiintoista tietää, mitä merkitystä kolmen Matrixin voimatekijän kamppailulla loppujen lopuksi on ja mihin se tulee vaikuttamaan.

Matrix Online on mielenkiintoinen tapaus. Peli pyrkii selkeästi olemaan elokuvien jatko-osa ja samalla erilainen kuin kilpailijansa. Se, riittääkö tämä ja se, kuinka innokkaasti WB on jatkossa valmis peliänsä tukemaan, määräävät paljon sen suhteen miten Matrix Online loppujen lopuksi tulee pärjäämään kilpailijoitaan vastaan.

Tero Lehtiniemi

www.thematrixonline.com