UUSIMMAT

Miten Bungie voisi parantaa Destinyä? Tässä muutama ilmainen tipsi

26.09.2014 14:00 | Miikka Lehtonen

Bungien Destiny on ihan jees. Kolmen tähden peli viiden tähden maailmassa. Itse räiskinnässä ei ollut mitään vikaa, mutta puitteissa kyllä. Tässä Bungielle vähän tipsejä, joilla peli hilautuisi ylemmäs pisteissä.

Destiny on nyt pari viikkoa vanha peli, joten sitä on pelailtu urakalla. Itsekin saavutin arvosteluprosessin aikana level capin — siis 20. tason — ja sitten intoni lopahti pelin rakenteellisten ongelmien ollessa liian suuria. Koska olen kiltti ja avulias mies, tässä Bungielle hieman tipsejä siitä, miten peli voisi parantua!

Parempi droppisysteemi

Tällä hetkellä Destinyn lootinjakosysteemi hieman tökkii. Sitä voi putsata kolmen pelaajan strike-instanssin ja tappaa eeppisen loppupomon ja saada palkinnokseen pari pakettia ammuksia ja vähän rahaa. Se on suoraan sanoen perseestä. Destiny kun jakaa loottia omien, hämärien kaavojensa mukaan ja tärkeintä tuntuu olevan se, miten paljon kamaa tappaa, eikä se, mitä tappaa.

Verrataanpa tilanteita vaikka Diablo 3:n ja Destinyn välissä: Diablossa tappaa pomon, joka räjähtää todellisena lootti-piñatana: epixejä ja muita hienouksia on lattian täydeltä. Pomon tappaminen tuntuu saavutukselta ja tyydyttävältä. Destinyssä pelaajat farmasivat hirviöluolia, joissa spawnasi loputtomiin paskoja vitostason mosia, koska niin sai luotettavasti enemmän loottia kuin vaikka vaikeimpia instansseja putsaamalla.

Se on perseestä. Siispä: mitä kovempi hirviö, sitä parempaa loottia. Ei joskus, ei välillä, aina. Varsinkin kun…

Lootin jakelu on perseestä

Siinä missä monessa muussa pelissä hirviöt kuollessaan pudottavat vaikka legendaarisen miekan tai purppuran kilven, Destinyssä parempi lootti jaetaan engrameina. Nämä ovat geneerisiä lootticontainereja, joilla on tyyppi ja harvinaisuus. Niinpä et siis saa purppuraa tarkkuuskivääriä, vaan containerin, jossa ehkä on purppura ase. Ehkä. Tai ehkä siinä on sininen ase. Tai vihreä. Tai hyödytöntä roskaa.

Tuloksena on jälleen turhautumista. Koska Cryptarch ja muut jutut ovat aika kiinteä osa Destinyn mekanismeja, en odota mitään suunnattomia muutoksia, mutta sitä kylläkin, että kun avaan olevinaan eeppisen tason loottia sisältävän laatikon, saankin jotain hyödytöntä roskaa. Sanotaan vaikka näin: kun Destiny muutenkin jakelee loottia turhan kitsaasti, on anteeksiantamatonta, että ne harvinaiset voiton hetket muuttuvat tappion karvaaksi kalkiksi satunnaislukugeneraattorin ansiosta.

Siispä: kun saan tietyn harvinaisuusluokan engramin, sen ei pitäisi sisältää huonompaa roskaa, vaan yleensä sellaisen esineen, jota odotankin ja joskus harvinaisemman herkkupalan.

Hahmoluokat ovat liian samanlaisia

Destinyn hahmoluokat ovat liian samanlaisia. Arvosteluani varten pelasin titanin level capiin ja warlockia jonkin matkaa. Eroja on, mutta ne ovat pieniä. Kaikki hahmoluokat käyttävät kuitenkin samoja aseita ja kaikilla on samanlaiset hyökkäykset: latautuva melee, latautuva kranaatti ja superhyökkäys. Toki niissä on sitten eroja, mutta ne ovat lopulta aika pieniä. Yksi heittää palavan kranaatin, toinen sähköisen, kolmas pimeää energiaa sykkivän.

Nämä erot eivät muuta sitä, miten hahmoluokilla pelataan tai miltä ne käytännössä tuntuvat, ja niinpä se toinen kierros tuntuu aika puurtamiselta. Hahmoluokkia pitäisi erottaa enemmän toisistaan. Eroa voisi ottaa vaikka Borderlandsista, missä hahmojen kykypuut ja erikoiskyvyt tarkoittavat sitä, että vaikka millä tahansa hahmolla VOI pelata miten haluaa, tietyt pelityylit ovat hahmosta toiseen paljon toimivampia ja tehokkaampia.

Light on turhauttava mekanismi

Kun hahmot saavuttavat 20. tason, peli ei suinkaan ole vielä ohi. Leveleitä voi kerätä vielä reippaasti lisää, mutta ei perinteisin keinoin, vaan keräämällä panssareita, joissa on aiempien ominaisuuksien ohella uutta ”light”-ominaisuutta. Kun panssareissa on valoa tarpeeksi, saa käytännössä yhden levelin lisää. Jos valomäärä putoaa rajan alle, leveli lähtee. Tästä johtuen 20. tason jälkeen kaikki muut ominaisuudet kuin light ovat toissijaisia. Löysitkö tosi kivat hanskat, joissa olisi kerrankin jotain siistejä ominaisuuksia? Ai, mutta niissä on liian vähän lightia? Paska homma, parempi onni ensi kerralla… sitten useiden tuntien päästä, kun ehkä saat toiset potentiaaliset korvaajahanskat nykyisillesi.

Light on siis huono idea ja huono mekanismi.

Karttoja pitäisi hyödyntää paremmin

Nyt Destiny toimii näin: jokainen planeetta (joita on neljä) on yksi kohtalaisen suuri kartta. Aina kun pelaaja tekee tehtävän planeetalla, hän spawnaa prikulleen samaan paikkaan ja juoksee samoja tunneleita pitkin johonkin päin karttaa tekemään jotain. On liian myöhäistä toivoa, että jokainen tehtävä saisi uniikimmat ympäristöt, mutta ihan perustason fiksauksena eri tehtävät voisivat spawnata pelaajan eri puolelle karttaa. Tulisipa ainakin juostua vähän eri reittejä pitkin ja eri suuntiin.

Strikeihin parempia mekanismeja

Tiettävästi Destinyn se ainoa raidi on tosi siisti kokemus ja tarjoaa hienoja ympäristöpuzzleja, monimutkaisia pomotaisteluita ja muuta huikeutta. Kolmen pelaajan striket eivät tarjoa mitään näistä. Ne tarjoavat samoja ympäristöjä, joissa juostiin jo tarinatilan puitteissa samoine vihollisineen. Ja instanssin lopussa odottaa sitten skaalattu versio jostain perushirviöstä, joka on vain tuunattu ampumaan niin helvetin kovaa, että pelaajat kuolevat laukauksesta tai parista. Onko tämä hauskaa? Onko tämä hauskaa 20. kerralla? Väittäisin, että ei.

Kokemus MMO-peleistä on osoittanut, että jos pelaajien saatavilla oleva sisältö on tylsää, pelaajat puutuvat peliin ja lopettavat. Ei ole mitään syytä sille, miksi Bungie ei voisi tarjoilla myös strikeissä monipuolisempia pelikokemuksia ja haasteita. Ehkä ne ovat sitten liian vaikeita satunnaisporukoille, mutta siinäpä sitten ovat. Erottakaa ne omiksi pelilistoikseen ja antakaa pelaajien valita. Ja on myös todettava, että tietenkin vaikeustasoakin voi skaalata pelitilojen välillä. World of Warcraft esimerkiksi tarjoaa monia eri raidivaikeustasoja, joista yksi on tarkoitettu satunnaisporukoille. Mitä kovempi vaikeustaso, sitä parempaa loottia raideista saa. Mutta kaikki kuitenkin saavat jotain ja pääsevät näkemään kaiken sisällön. Tämä on Hyvä Juttu.

Mites siellä? Oletteko te huomanneet Destinyssä parantamisen varaa? Heitelkää reippaasti ideoita ja ehdotuksia kommentteihin. Eihän niitä kukaan Bungiella oikeasti lue, mutta voimmepa ainakin haaveilla vielä paremmasta Destinystä.

Lisää aiheesta

Destiny (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Muropaketin uusimmat