Uusimmat

Ryzom Ring – omia seikkailuja verkkoroolipeliin

18.09.2006 15:28 Muropaketin toimitus

Yksi massiivisten verkkoroolipelien suurimmista ongelmista perinteisiin roolipeleihin on niiden staattisuus. Ilmaisen The Saga of Ryzom -nettipelin tuleva Ryzom Ring -laajennusosa lähtee ratkaisemaan tätä pulmaa: laajennusosan avulla pelaajat voivat luoda omia skenaarioitaan.

Hyvässäkin nettiseikkailussa pelissä kokemuspisteiden kerääminen alkaa aivan liian usein maistua puulta, sillä samankaltaisten kaavamaisten tehtävien läpi puskeminen kyllästyttää kovin nopeasti. Usein olisikin mukavaa, jos peleihin olisi mahdollista tehdä itse sisältöä, joka koskettaisi hahmoja suoraan sen sijaan, että se olisi suoraviivaista yleiskamaa. Tähän mennessä mikään alan uusi peli ei tällaista toimintaa ole tukenut. Miltä Ryzomin yritys tuntuu?

Historiaa idealla toki on – vanhat MUD- eli Multi User Dungeon -roolipelit perustuivat pitkälti pitkään mukana olleiden pelaajien itse luomiin ympäristöihin. Myös BioWaren Neverwinter Nights liikkuu samalla sektorilla, mutta siinäkin on kyse pienellä ryhmällä pelaamisesta massiivisten seikkailujen sijaan.

Ryzom Ring iskee juuri tähän rakoon. Sen mukana tulevat kattavat työkalut, joiden avulla pelaajat voivat tehdä omia skenaarioitaan. Yksinkertaisimmillaan ne voivat olla ”puhu hyypiölle, saa tehtävä, tapa rosmot” -tason höpötyksiä, mutta ahkera suunnittelija voi halutessaan tehdä pitkiä, monipuolisia ja kiemuraisia skenaariota.

Tärkein rajoittava tekijä on lopulta se, kuinka paljon aikaa ja vaivaa arvon taiteilija haluaa teokseensa upottaa, sillä järjestelmä on monipuolinen. Varsinaisen pelin aikana suunnittelija voi valvoa skenaarion edistymistä ja tarpeen tullen muokata asioita lennossa, tai vaikkapa käydä keskusteluja ei-pelaajahahmojen kautta. Tämä luonnollisesti tarjoaa kiehtovia mahdollisuuksia – jos pelaajien tulee esimerkiksi ylipuhua joku sen sijaan, että he vain napsauttavat valmista ”anna tehtävä” -nappia, se toki luo tunnelmaa aivan eri tavalla.

Huom: jutun loppuun on lisätty uusia kuvia Ryzom Ringistä.

Rakentajan rooliin

Skenaarion rakentaminen alkaa aivan alusta. Peli ei tarjoa varsinaista karttaeditoria, vaan suunnittelijan tulee valita sopiva valmiista kartoista. Aluksi paketissa on tarjolla 200 kappaletta erikokoisia ja -muotoisia karttoja pelin eri alueilta, joten valinnanvaraa riittää. Kartat voidaan täyttää hirviöillä, erilaisilla objekteilla, ei-pelaajahahmoilla ja muilla suunnittelijan valitsemilla kohteilla. Tunnelmaa voi luoda esimerkiksi sammakoilla tai korkealla lentävillä linnuilla. Ensivaikutelma on kiitettävän kattava.

Tärkeintä skenaarion kannalta on varsinainen rakenteen luominen. Pelaajahahmoilla on syytä olla jotain tekemistä tarinan puitteissa. Ryzom Ring salliikin varsin yksityiskohtaisen skriptauksen. Tapahtumia voidaan linkittää toisiinsa ja asettaa olioille partioreittejä. Skenaarioissa voi olla dynamiikkaa: pelaajille voidaan esimerkiksi antaa valinnanvaraa sen suhteen, mitä valmiiksi käsikirjoitettua suunnitelmaa lähdetään toteuttamaan.

Suurempia saagoja

Skenaarion ei tarvitse rajoittua yhteen ainoaan karttaan, vaan pelaajat voivat jakaa skenaarion lukuihin. Niinpä seikkailun ensimmäinen osa saattaa tapahtua aavikolla, toinen saarella ja kolmas metsässä. Lukujen määrää ei ole rajoitettu. Skenaarioista ei saa varsinaisia kokemuspisteitä, mutta niissä pelaaville hahmoille myönnetään kulutushyödykkeitä, jotka helpottavat seikkailua varsinaisessa pelimaailmassa.

Ryzom Ring ei heti anna pelaajan asettaa skenaarioihinsa mitä tahansa elementtejä, vaan aluksi tarjolla on vain perusvalikoima rakennuksia, olentoja ja muita kohteita. Tämä kuitenkin laajenee sitä mukaa, kun suunnittelijan oma hahmo kohtaa pelissä uusia asioita. Aloitteleva suunnittelija voi siis pyytää kokeneempaa pelaajaa viemään hahmot pikakierrokselle vaarallisemmille alueille saadakseen laajemman elementtivalikoiman käyttöönsä. Nevraxin mukaan tämän järjestelmän tarkoitus on varmistaa, että skenaarionikkarit näkevät peliä ennen kuin aloittavat suunnittelun. Näin skenaariot sopivat paremmin pelin henkeen.

Isompi meteli miellyttäisi

Ryzom Ring näyttää lupaavalta, mutta toisin kuin useimmat verkkopelien laajennukset, sen menestys riippuu pitkälti pelaajista. Näinköhän todella laadukkaita skenaarioita tehdään tarpeeksi? Oli miten oli, ainakin kyseessä on aivan uusi ja varsin rohkea kehityssuunta alalla, ja siitä Nevrax ansaitsee täydet pisteet. Asiasta sopisi pitää isompaakin meteliä. Keskustellessani kehittäjien kanssa sanoin, että Ryzom Ring on selvästi suurin uudistus alalla vuosikausiin ja kyselin tekijöiltä markkinointisuunnitelmista. Vastaukset olivat kierteleviä.

– Meille on tärkeintä ottaa yhteyttä suoraan pelaajayhteisöön, esimerkiksi juuri pelimedioiden kautta, kertoi Nevraxin markkinointijohtaja Sebastien Daniel.

Käännettynä suoraan puheeseen viesti on selvä: ”meillä ei ole rahaa kattavaan markkinointiin”. Tarina on valitettavan tuttu: on todella suuri menetys pelaajille, että suurimmat innovaatiot tapahtuvat kovin usein juuri siellä, missä ei ole resursseja hyödyntää niitä oikein.

Ryzom Ring on parhaillaan lopullisessa betassa ja sen pitäisi ilmestyä syksyn/talven aikana.

 

Tekijä: Nevrax

Julkaisija: Nevrax

Tulossa: pc, vaatii Saga of Ryzom -pelin

Pelaajia: tuhansia

Pelin kotisivu: http://www.ryzom.com/ryzom-ring/

Lue lisää:

Saga of Ryzom – indie-studio haastaa nettipelijätit

Massiivimoninpelattavien pelien markkinoita voi kutsua hyvällä syyllä vähintäänkin ylikuumentuneiksi. Suurten pelitalojen rahakkaiden projektien rinnalla pienen ranskalaisen pelitalon tuote on uskalias hyppy tuntemattomaan.

Saga of Ryzom 1 (Atys) (pc)

Online-roolipelien maailma on ollut yhtä murhaa viimeiset puoli vuosikymmentä. Ultima Onlinen menestys toi kaiken maailman helppoheikit jakamaan samaa markkinakakkua. Siitä ei kuitenkaan riittänyt kaikille, minkä johdosta bittimaailmassa on toistasataa kuollutta nettiseikkailua.

Saga of Ryzom 1 (Atys) -arvostelu II (pc)

Jo aikaisemmin esitelty oli julkaisunsa aikoihin varsin keskeneräinen, mutta ansaitsi toisen katsauksen sisältämiensä genren peruskaavasta poikkeavien ominaisuuksien puolesta. Nyt on kulunut puolisen vuotta siitä, kun pelaajat päästettiin ensimmäistä kertaa Atysin fantasiamaailmaan. Miten onkaan pienen eurooppalaisen kehittäjän tuotos pärjännyt markkinoilla, joilla kilpailu on kovaa ja isollakin rahalla työstettyjä kilpailijoita ajetaan alas ennen kuin nämä ovat päässeet kunnolla lentoonkaan?

Mikä Saga of Ryzom?

Pienen ranskalaisen Nevraxin kehittämä ja julkaisema, scifiä ja fantasiaa yhdistelevä The Saga of Ryzom ei varsinaisesti ole mikään megahitti. Tämä ei ole mikään ihme, sillä pelistä ei löydy esimeriksi World of Warcraftin menestykseen varmasti merkittävästi vaikuttanutta aloittelijaystävällistä mukaansatempaavuutta.Asiaa ei helpottanut munaton julkaisu syksyllä 2004 – tuote lykättiin valitettavan keskeneräisenä markkinoille.

Ryzom on siis jäänyt pahasti isompien jalkoihin, mutta siitä huolimatta se tuntuu pärjäilevän ja jaksavan. Yksi peliin sisään päässeitä miellyttävä seikka on se, että pelaajien toimet vaikuttavat pelimaailman tapahtumiin. Yksi pelin tavaramerkkeistä onkin taustalla jatkuvasti kehittyvä juoni.

Nykyisin peliin voi tutustua ilmaiseksi lataamalla sen pelin verkkosivuilta. Pelaajat voivat toimia peliin erityisesti tehdyllä, melko kattavan kokoisella Ruins of Silan -nimisellä tutustumisalueella, jolla ei ole mitään aikarajoituksia. Poikkeuksellisesti edes luottokortin tietoja ei tarvitse antaa. Luonnollisesti pelistä saa paljon enemmän irti maksullisella puolella, mutta Ruins of Silanin ansiosta peliin pääsee nyt paljon helpommin sisään. Tulossa on myös sarjakuvamuodossa oleva selkeä uusien pelaajien opas. Koska The Saga of Ryzom tarjoaa varsin erilaisen verkkoroolipelikokemuksen, tähän ilmaiseen mahdollisuuteen kannattaa ehdottomasti tarttua, vaikka vain alan yleissivistyksen vuoksi – varsinkin kun Ruins of Silanissa voi myös käyttää Ryzom Ringin skenaarionsuunnittelutyökaluja, kunhan laajennus vain julkaistaan.

Päivitys 19.09.06: uusia kuvia