Uusimmat

Tähdet sotivat – miehet kertovat: kun Empire Strikes Back (1982)

03.12.2015 17:00 Jukka O. Kauppinen

Tähtien sota nousee uuden elokuvan myötä taas väkeväksi puheenaiheeksi. Mutta on Star Warsia nähty peleissäkin, jo monen vuosikymmenen aikaan. Mitkä ovatkaan domettajien rakkaimpia Star Wars -pelejä vuosikymmenten varrella ja miksi? Muistelot aloittaa Jukka O. Kauppinen sillä kaikkien aikojen ensimmäisellä Star Wars -lisenssipelillä, Star Wars: The Empire Strikes Backillä.

 

Yksi kaikkien aikojen ensimmäisistä lisenssipeleistä tehtiin – kuinkas muutenkaan – Star Warsista. Atari 2600 oli vuonna 1982 maailman suosituin pelikonsoli, ja lelujätti Parker Brothers katseli myös valtavassa boomissa olevaa videopelibisnestä kaipaavasti. Ison firman ei tarvinnut kehitellä jotain omia brändejä, vaan lafka katsoi suoraan huipulle. Star Wars: Empire Strikes Back -elokuva oli jo valtava hitti, joten firman pomot latoivat ensin taaloja lisenssipöytään ja sitten komensivat koodereita: tehkää hittipeli joulumarkkinoille.

Helposti sanottu, vaikeammin tehty. Kooderit vasta opettelivat Atari 2600:n saloja, tietenkin ilman virallisia ohjekirjoja. Mutta kun kapteeni käskee, niin tiimi loikkaa. Ylhäältä vihjattiin myös vahvasti, että mites ois jos peli pohjautuisi leffan alkutaisteluun Hothin jääplaneetalla. Ja näin tapahtui.

Lopputuloksesta tuli yllättävän hieno peli, joka venytti raivokkaasti Atarin käpyisen konsolin rajoja. Peli teki sillä temppuja, joita alkuun ei edes uskottu mahdolliseksi. Pelaaja kiisi liiturillaan ja koetti nitistää AT-AT-kävelijöitä ammuskelemalla oikein kovasti. Leffan ikimuistoinen AT-AT:n kamppaaminen vaijerilla jää kuitenkin haaveeksi, siihen ei 2600:n vääntö enää riittänyt.

Mutta siitä huolimatta: vääntö oli rankkaa. AT-AT:n marssivat juhlavasti eteenpäin ja vaihtavat väriään sen mukaan miten kovasti pelaaja niitä ampuu. Jos oikein hyvin pamauttaa, niin saattaa osua myös hetkittäin vilahteleviin heikkoihin kohtiin. Voittamaan ei pelissä varsinaisesti pääse, sillä kukin matsi loppuu pelaajan kuollessa viidennen kerran tai kun AT-AT:n saavuttavat kapinaliiton tukikohdan generaattorit.

Ja jos oikein hyvin käy, niin Voima on kanssasi – ja olet hetken aikaa voittamaton!

Aikansa pelilehdistö rakasti Sam Kjellmanin ja Rex Bradfordin luomusta, ja pelihistorian ensimmäinen Star Wars -lisenssipeli oli pitkään myös se paras. Ainakin konsoleilla. Ja kyllä se kuulkaa oli pelijunnullekin mieletön elämys. Myös siksi, ettei ikää riittänyt elokuvateatteriin, joten kielletty hedelmä oli täysin saavuttamattomissa.  Mutta nytpä saikin paukuttaa Walkereita oikein kunnolla.

Ja se oli hienoa.

 

 

Star Wars: The Empire Strikes Back

Vuosi: 1982

Alustat: Atari 2600, Intellivision

Jukka O. Kauppinen

 

StarWarsTheEmpireStrikesBack_historiaa_01

StarWarsTheEmpireStrikesBack_historiaa_02

 

Lisää aiheesta

Grafiikkamodi saa Star Wars: Battlefrontin loistamaan, mutta vain muskelikoneilla

Haastattelussa Star Wars -ummikot osa 1: ”En koe olevani luonnonoikku”

Haastattelussa Star Wars -ummikot osa 2: “Jar Jar Binks kuulostaa hyvältä tyypiltä”

Irtovilauksia suuren maailman pelimessuilla: PGW ja R2D2

Irtovilauksia suuren maailman pelimessuilla: PGW ja TIE Fighter

Kuvat: Uusi Star Wars -pahis on Darth Vaderin fanipoika

Star Wars Battlefront (PC, PS4, Xbox One)

Star Wars Battlefront II -galleria vuosikymmenen takaa

Tutustu Star Wars Battlefrontin planeettoihin upealla turistioppaalla

Uudet Star Wars – The Force Awakens -julisteet kumartavat vuoden 1977 suuntaan