Tytöt tulee ja vie meidän pelit! Frag Dolls!
Minkä tahansa vieraan pelko heijastuu usein tyypilliseen lauseeseen ”ne tulee ja vie meidän naiset”. Joskus myös työpaikat. Entäs kun naiset alkavat tosissaan pelata? Onko se perinteisesti miehisen harrastuksen menoa? Jos he ovat vieläpä parempia? Meneekö pelipoikien harrastuksesta maku?
Aktiivisten naispelaajien määrä kasvaa jatkuvasti – ja käsityksetkin kehittyvät. Kenties näkyvin ja vahvimmin naisenergiaa pursuava ryhmä on yhdysvaltalainen Frag Dolls.
Ne fragaa meitin
Pitkin jenkkilää asusteleva tyttöseitsikko on ulkopuolisen silmiin melkoinen paketti. Frag Dolls yhdistää ahkeraa pelaamista, timanginkovaa asennetta ja vahvaa naispelaamisen edustusta.
Frageista puhuttaessa on kuitenkin hyvä olla heti alussa perillä eräästä seikasta: kyseessä ei ole mikään spontaanisti syntynyt tyttöklaani. Frag Dolls on Ubisoft-pelitalon luomus, ja sen jäsenet valittiin työpaikkahakemusten perusteella. Ubisoft onkin porukan taustavaikuttaja ja rahoittaja – ei vain tavallinen sponsori. Firman vaikutus onkin selvästi havaittavissa siinä, että Fragit löytyvät liki päivittäisissä haastematseissaan juuri Ubin pelien parista. Porukan pr-arvoa ei voikaan vähätellä, ja samalla niin pelaaminen yleensä kuin naispelaaminenkin saavat arvoistaan huomiota.
Vaikka Ubisoftilla oli ryhmää kootessaan mielessä varmasti myös Fragien ulkonäkö, mukaan ei silti valittu pelitaidottomia mallipimuja. Pelihistorialla ja -taidoilla oli rutkasti merkitystä. Pr-pimujen sijaan ryhmä koostuu todellisista pelinaisista, jotka ovat rankatuissa peleissä ja pelitapahtumien yleisöotteluissa piesseet jopa 95 prosenttia vastustajistaan. Lisäksi porukka ei ole mitään elämättömiä tyhjäpäitä. Porukan koostamiskriteerejä ovat olleet myös yleissivistys ja muut harrastukset. Onkin mielenkiintoista lukea neitosten henkilökohtaisia sivuja ja tyypittää esimerkiksi itsekunkin suosikkikirjoja.
Fragit ovatkin ryhmä itsenäisiä ja vahvoja nykyajan naisia, jotka kävelevät samalla naispelaamisen eturivissä – tai oikeastaan muun joukon edellä, eräs ryhmän yleisistä tavoitteista kun on nimenomaan raivata tietä naisten pelaamiselle. Vaikka naiset pelaavatkin paljon videopelejä, etenkin verkkopeleissä he joutuvat yleensä pysyttelemään taka-alalla, jopa piilottelemaan. Joillekin naisen tunnistaminen verkkopelin maailmasta on kuin punainen vaate härälle. Sitä treffikutsujen, tyhmien kysymysten ja pöljien vitsien määrää ei aina voi sanoin kuvailla.
”ANY GIRLZ PLAYING?!?!?!” -huutelot hiipuvat kuitenkin nopeasti, kun Frag Dollsit ja muut naispelaajat astuvat rohkeasti areenalle – ja fragaavat huutelijat.
Naispelaajat astuvat esiin
Fragien vaikutus onkin selvästi havaittavissa. Monet naispelaajat ovat katsoneet itsevarmasti esiintyvien Frag Dollsien toimintaa positiivisin tuntein. ”On upeaa nähdä puhtaasti naisista koostuva klaani”, totesi eräskin naispelaaja keskustelupalstalla.
Mutta millainen tausta tällä naisenergiapoppoolla oikein on?
– Kaikilla meistä on erilaiset taustat pelaajina. Joukossamme on hardcore-pc-pelaajia sekä Xbox-, PS2- ja GameCube-faneja, kertoo Valkyrie, ryhmän räiskintäfriikki blondi.
Kaikki ovat pitkän linjan pelaajia, kuten asiaan kuuluu. Esimerkiksi Jinxin pelihistoria kiertää seitsenvuotiaana alkaneesta NES-pelaamisesta N64:n ja pc:n kautta nykypäivään. BrookeLyn kertoo aloittaneensa pelaamisen jo viisivuotiaana syntymäpäivälahjana saadulla Nintendon konsolilla. Eekers aloitti jo kolmivuotiaana pelaamalla kolikkopelejä äitinsä sylissä. Aika monella on pelikokemusta jo Atari 2600 -konsolista alkaen, 80-luvulta.
– Frag Dollseja meistä tuli, kun vastasimme työpaikkailmoitukseen ja kerroimme vastauksissamme pelikokemuksestamme. Sadat tytöt vastasivat. Meitä haastateltiin perusteellisesti pelitietämyksestämme, ja jouduimme myös osoittamaan pelitaitomme.
– Frag Dollsien päätarkoitus on hälventää tyttöpelaajista liikkuvia myyttejä, potkia hieman perseitä ja osoittaa naamakkain, että tiedämme tasan, mitä teemme. Voit kuvitella, miten hienolta meistä tuntuu olla tämän ryhmän jäseniä.
Aivan helppoa ei näyttävän naisryhmän areenalle astuminen ollut, sillä monien miespuolisten pelurien ensireaktio oli ennalta arvattavan vähättelevä ja epäuskoinen, jopa herjaava. Mutta tämä ei Frageja lannistanut.
– Meidän juttumme on pitää hauskaa pelaamalla ja tehdä asioita, joista toiset pelaajat vain unelmoivat. Yritämme pitää yllä imagoamme positiivisena naispelaajapoppoona, ja tiedämme, että meidän esilläolollamme on vaikutusta myös tulevaisuudessa, Valkyrie ynnää ryhmän julkisuuskuvaa.
Katscratch jatkaa edelleen kertomalla, että Fragit yrittävät välttää klaani-sanan käyttämistä, sillä se ei oikein sovellu ryhmän olemukseen. ”Olemme ryhmä pelaajia, jotka pelaavat kaikenlaisia pelejä. Yleensä kuitenkin kilpailemme nimenomaan fps-peleissä. Vaihdamme tosin pelejä jatkuvasti, joten on vaikea sanoa, keitä vastaan yleensä kilpailemme – vastustajat kun vaihtuvat melko taajaan.”
Päät pyörälle
Etenkin nuorempien pelaajien päät menevät usein herkästi sekaisin lievemmistäkin naissukupuolen edustajien vihjauksista. Monestihan verkkopeleissä tyttöjen läsnäolo saa jotkut käyttäytymään häiriintyneesti, eivätkä tytöt siksi välttämättä tunnustakaan sukupuoltaan avoimesti. Niinpä avoimesti toimiva lauma upeita pelaajanaaraita saakin pelipojat perusteellisen sekaisin.
Fragien ympärillä liikkuva fanitus onkin sekä hupaisaa että hetkittäin surkuhupaisaa. ”Tulkaa ja potkikaa mun persettäni” on kutsu, jota jotkut yrittävät viestiä Frageille jopa ilmeisen tosissaan. On kummallista, miten ajatus siitä, että jotain monitorilla tai televisiolla liikkuvaa pikselihahmoa liikutteleekin aivan oikea nainen, saa pelin tuntumaan jotenkin… kutsuvalta?
Miten fanituksen sitten ottaakin, niin kiistääkään sitä ei voi. Kaunis nuori nainen saa pojat pyörälle, pelasi tämä sitten videopelejä, poseerasi lehdessä tai aukoi suutaan taustanauhan tahtiin. Fragien oma keskustelufoorumi onkin faneille ja muuten kiinnostuneille looginen kokoontumispaikka, jossa puhutaan pelaamisesta melko laajalla skaalalla. Ja keskustelujen vetäjinä toimivat tietysti Fragit itse.
Frageihin suhtaudutaankin yleensä positiivisesti, ja keskustelut Frag-faniyhteisön kanssa ovat hauskaa luettavaa, sillä nämä osallistuvat siihen aktiivisesti ja kommentoivat pelimaailmaa. Etenkin www-sivun peliblogit ovat hyvää luettavaa, koska ne päivittyvät useita kertoja viikossa ja pelimaailman asioiden tutkaaminen naisnäkökulman kautta tuo niihin mukavaa perspektiiviä.
Erityisen hupaisaa on kuitenkin huomata, miten positiivisesti Frageihin suhtaudutaan eri puolilla netin keskustelufoorumeja. Eri pelaajayhteisöt ”löytävät” poppoon yhä uudestaan ja marssivat Fragien keskustelufoorumille sankoin joukoin tavoitteenaan houkutella nämä tutustumaan heidän peleihinsä ja yhteisöönsä.
Eräskin tyttö totesi Fragien esikuvana olemisesta seuraavasti:
”On hienoa nähdä, että jotkut tekevät naispelaajien asemaa huomatuksi. Peliympäristöt voivat olla hyvinkin vihamielisiä ja alettuani pelaamaan SOCOM 2:sta huomasin, että monet pelaajat alkoivat laukomaan vulgaareja kysymyksiä kuultuaan ääneni. Joskus tuntuu ettei tyttöpelaajia oteta vakavasti, mutta minä haluan olla SE tyttö, joka voi tappaa sinut halutessaan.”
Tässä tiivistyneekin asian ydin. Ei sillä sinänsä ole väliä kuka pelaa, mutta naispelaamiselle on silti ehdottomasti eduksi Fragien kaltaisen pr-ryhmän olemassaolo. Ehkä he osaltaan heikentävät joidenkin itsetunnoltaan heikompien yksilöiden leiskautteluherkkyyttä, ja muistuttavat etteivät miehet – saati pojat – ole mitenkään yksinoikeutettuja pelaajina.
Jukka O. Kauppinen