Uusimmat

Wanda and the Colossus – mitä Icon tekijät tekevät seuraavaksi?

02.02.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Ico on moderni klassikko. Se oli kekseliäs peli, jota suitsutettiin pelintekijöiden sekä pelimedian toimesta, mutta kaupallinen menestys jäi puuttumaan. Kaupallinen menestys ei tosin ole menestyksen ainoa mittakaava. Icon myötä Sonyn japanilaiset pelistudiot saivat osakseen ihailua, ja useat pelintekijätiimit ovat ylistäneet Icoa yhdeksi heitä viime vuosina eniten inspiroineeksi peliksi. Ico on kerännyt kymmeniä alan palkintoja.

– Halusimme Icon jälkeen tehdä uuden pelin samalla huolellisuudella ja rakkaudella, jota soimme Icolle. Halusimme uuden pelimme olevan tunnistettavissa Ico-tiimin peliksi, kertoo Product Development Department 1:n kehitysryhmän johtaja Fumito Ueda. Tuottaja Kenji Kaido jatkaa:

– Mietimme Icon jälkeen, josko tekisimme Ico 2:n, mutta mielestäni Ico loppui hienosti. Sen tarina vietiin päätökseen. On parempi jättää Ico sikseen, sillä emme halua vähentää sen arvoa merkityksettömällä jatko-osalla. Teimme Icoa neljä vuotta, joten halusimme kokeilla uusia suuntia seuraavalla pelillämme.

Selvitimme Japanissa millainen on Kaidon ja Uedan tiimin seuraava peli, jonka japaninkielinen nimi kääntyy englanniksi Wanda and the Colossus. Uudesta pelistä puhutaan toistaiseksi Japanin ulkopuolella Ico 2:na, mutta kyseessä ei silti ole jatko-osa. Ueda ja Kaido ovat tosin puhuneet asiasta ristiin rastiin. Setvitään nyt faktat fiktiosta.

Pelin päähahmon nimi on Wanda, jonka kumppanina kulkee Agro-hevonen. Pianomusiikin säestämässä alakuloisessa alkudemossa ratsastava Wanda kuljettaa käsivarsillaan tyttöä. Määränpäänä ovat valtavien muurien ympäröimät rauniot. Kyseessä on uskonnollinen paikka, joka sisältää vanhojen tarujen mukaan suuria voimia. Tekijät eivät kerro, nukkuuko Wandan kantama tyttö vai onko hän kuollut, mutta tyttö on syy, miksi Wanda saapuu raunioille. Wandan laskiessa tytön alttarille kertoo ääni taivaasta, kuinka Wandan on tapettava muurien sisälle teljetyt hirviöt eli kolossit. Kun hirviö on tapettu, palataan alttarille ja otetaan vastaan seuraavan hirviön kaatotehtävä. Se, mihin tämä johtaa ja miksi Wanda suostuu vaatimuksiin, selviää vasta, kun saamme lopullisen pelin käsiimme.

– Pelaaminen koostuu kahdesta vaiheesta. Ennen kuin hirviön voi kellistää, on selvitettävä, kuinka sen kimppuun pääsee. Tämä on kuin pulmanratkontapeli, jossa täytyy keksiä oikea lähestymistapa hirviön tappamiseen, Ueda selvittää.

Menestyksen perässä

Kun Uedalta kysyy, mitä hän haluaisi saavuttaa uudella pelillään, mies toteaa lakonisesti haluavansa, että se ”myisi enemmän kuin Ico”.

Wanda and the Colossusta ei ole vaikea kiteyttää: ”Tapa hirviöitä” kertoo ytimekkäästi, mistä on kyse. Idea on tavanomaisempi kuin Icossa, jonka teemoina olivat pelastaminen ja auttaminen. Toisaalta, oliko prinsessan pelastaminen teemana sen erikoisempi kuin hirviöiden tappaminen?

– Wandan konsepti on helpompi selittää kuin Icon, mutta kuten näet, uusi pelimme on sekin hyvin erikoinen. Haluamme jälleen luoda peliin täysin oman maailman, joka imaisee pelaajat mukaansa. Siinä suhteessa emme tee minkäänlaisia kaupallisia myönnytyksiä, Ueda sanoo.

Kovin rankasta kaupallistumisesta ei tiimiä muutenkaan voi syyttää – Wanda and the Colossus ei suinkaan ole helppo tapaus, mutta näyttäisi muodostuvan säväyttäväksi kokemukseksi siinä missä Icokin. Wandan videopätkistä voi aistia, kuinka se henkii samaa omalaatuista tunnelmaa kuin Ico. Harmaavoittoinen värimaailma, grafiikkasuodattimet ja melankolinen musiikki kertovat, ketkä ovat asialla.

Kuten tekijöiltä odottaa sopiikin, eivät kolossit edusta perinteisiä ”pelihirviöitä”.

– Käytimme runsaasti aikaa hirviöiden suunnittelemiseen. Halusimme kaikin
tavoin välttää kliseeratkaisuja, Ueda kertoo.

Hirviöitä on monenlaisia: maa-, ilma- ja vesipohjaisia. Jokaisella hirviöllä on heikko kohtansa, johon iskemällä se kellistetään. Heikon kohdan selvittämisessä saadaan apua Agro-hevoselta, joka tavalla tai toisella viestii pelaajalle, mitä tämän pitäisi tehdä.

– Valitsimme pelaajan kumppaniksi ja kulkuvälineeksi hevosen, koska se pystyy itsenäiseen ajatteluun. Se on pelaajan teoista huolimatta tarpeeksi älykäs esimerkiksi pysähtymään ennen kuilun reunaa. Hevonen siis ajattelee itsenäisesti – se voi jättää pelihahmon tai tulla hänen luokseen. Se esimerkiksi suuttuessaan lähtee syömään ruohoa tai tekemään jotain muuta. Ilman hevosta pelaajahahmo tuntisi itsensä todella yksinäiseksi valtavassa pelimaailmassa.

Kenji Kaidon mukaan hevosen ohjaus toimii ”puoliautomaattisesti” tilanteesta riippuen, jotta pelaajat voivat keskittyä kolossien kaatoon eivätkä niinkään hevosensa ohjaamiseen.

Hirviöiden kyydissä

Näkemässämme videossa Wanda tarttuu valtavan mustan karhun ja suden risteytykseksi kuvailtavan hirviön niskavilloihin. Hirviö on Wandaan verrattuna useita kymmeniä kertoja kookkaampi. Juoksevan hirviön niskavilloissa hetken tasapainoteltuaan Wanda iskee hirviön selkämyksiin, josta suihkuaa metrien korkeuteen mustaa vertaa.

Hirviöt eivät suinkaan ole reagoimatta Wandan tappoyrityksiin, vaan yrittävät villisti pitkin ympäristöjä ryntäilemällä tiputtaa tämän kimpustaan.

– Yksi hankalimmista asioista toteuttaa oli ”Organic Collision Deformationiksi” kutsumamme teknologia. Se tarkoittaa sitä, kuinka hirviö vaikuttaa ympäröiviin esineisiin. Hirviöt eivät pysyttele paikoillaan, vaan ne voivat liikkua pelimaailmassa pitkiäkin matkoja. Hirviö voi törmätä pelaajan teoista riippuen esineisiin, kuten puihin ja kallioihin. Hirviön ja pelimaailman välinen vuorovaikutus on uskottavuuden kannalta tärkeä ja vaikea toteuttaa saumattomasti, mutta olemme nykyiseen animaatiosysteemiimme erittäin tyytyväisiä, Kaido kertoo.

Näemme videolta vain väläyksiä pelin lukuisista ympäristöistä. Ne näyttävät varsin litteiltä ja yksityiskohdista vapailta, mikä voi johtua valtavien hirviöiden ja monimutkaisen animaation aiheuttamista rasituksista. Fumito Udea lupaa, että ympäristöt tulevat olemaan vaihtelevia. Vain pelin alkupuoli pelataan autiolla alueella.

– Haluamme pelaajien aloittavan pelin täydellisessä tyhjyydessä, Ueda perustelee.

Wanda and the Colossus – tai mikä pelin lopullinen nimi tulee olemaankaan – herättää mielenkiinnon muutenkin kuin vain tekijöiden aiemman projektin johdosta. Voidaan unohtaa pelko siitä, että Wanda olisi perinteinen kolmannen persoonan perspektiivistä pelattava toimintapeli, sillä kyseessä on jotain paljon erikoisempaa.

Thomas Puha

Wanda and the Colossus / Ico 2 (virallista nimeä ei vielä ole vahvistettu)
Tekijä: Sony Computer Entertainment
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Tulossa: PlayStation 2, 2005 joulu