Uusimmat

Wii-ideoiden perintöprinssit (tai prinsessat) osa 1

08.02.2007 08:00 Jukka O. Kauppinen

Taannoinen Wii-konsolille keksittävien peli-ideoiden keksimiskilpailu sai lukijoilta huimasti ehdotuksia. Julkaisemme nyt parissa annoksessa myös niitä ideoita, jotka eivät yltäneet finaaliin.

Kilpailun haastehan oli seuraava:

”Jutustelimme ihmisten kanssa Wiin ja sen ohjaimen erilaisista käyttötavoista ja mielikuvitus intoutui välittömästi pikalaukkaan. Sen innoittamina haastammekin lukijamme pieneen ideointikilpailuun – mitä kaikkea Wiillä voitaisiin tehdä? Millaisen Wii-pelin keksisit?

Keksi peli-idea ja kirjoita pelistä mahdollisimman hyvä ja hauska kuvaus. Peli  voi olla yhtä lailla vakavamielinen, jopa toteuttamiskelpoinen tai kaupallisesti toimiva, kuin hassun ja omituisen rajamailla liikkuva pähkähullu idea. Vain mielikuvituksen lento on rajana.”

Ideoita saapui reippaasti toista sataa. eDomen toimitus valikoi niistä parhaiksi katsomansa finaaliin, lukijat puolestaan äänestivät niistä parhaimmaksi katsomaansa. Ohessa on osa finaalin ulkopuolelle jääneistä ideoista – lopuista voitte nautiskella ensi viikolla.

Haasteeseen liittyvät jutut:

Peli-idea-haaste: keksi oma Wii-peli

Wii-peli-ideoiden finaali

Wii-ideakisan voittaja

Wii-ideoiden perintöprinssit (tai prinsessat) osa 2

Wii-ideoita finaalin ulkopuolelta, osa 1

 

– Kapellimestaripeli

– Remontti-reiska home improvement challenge, remppapeli vasarat ja sahat jne.

– Lentoemo/stuerttipeli, ”varauloskäynnit tuolla”.

– Viittomakielen opetuspeli, hiphop-gesture bonuskenttä?

– S/m-ruoskintapeli

Enema

 

Ruoanlaittopeli olisi loistava. Voisi käyttää veistä ohjaimella tai vaikka vaivata taikinaa

Hiippari-

 

Mariolle sopiva putkimiespeli, jossa voisi tunkea kättä putkiin ja etsiä tukkeumat. Samalla voisi myös käyttää putkimiesten työkaluja eli pumppuja, pihtejä ja imukuppeja.

Toinen vaihtoehto olisi nuohoojapeli, jossa pelaajan tavoitteena olisi nuohota erilaisia piippuja ja röörejä. Voisi olla kapeita piippuja ja leveitä piippuja. Työvälineinä jälleen ammattityökalut.

Urheilupelien ystävät nauttisivat varmasti sauvakävelypelistä, jossa voisi tökkiä sauvoilla eteenpäin tasatyönnöllä tai vuorotyönnöllä.

mikomail

 

Lauantai-illan peli

Aluksi juodaan olutta tai muita juomia tietty wii-motella ”juoden”, välillä pitää käydä myös kusellawiimotella. Mitä useampi olut alla sitä vaikeampi tähdätä. Sit lähdetään baariin jossa juodaan, kopeloidaan ja jammataan. Ehkä myös pientä painia poken kanssa. Sen jälkeen snagarille haastamaan riitaa ja nyrkkeilyksihän se väkisinkin menee. Lopuksi vielä hommataan taksi lennosta huitelemalla. Krapulassa pitää tärinöissä saada juotua aamukalja ilman läikyttelyä jne.

NäilläMennään

 

Tietysti suomalaisille oma Zeldamainen seikkailupeli. Taistelu käytäisi ohjainta heiluttamalla ja aseena oli koivuhalko! Seikkailuissa käytäisiin mm. saunan takana, latotansseissa ja puistokapakassa. Pelissä olisi tarkoituksena löytää kadonnut pontikkapannu ja vastakeitetty satsi. Sieltä täältä löytyisikin vihjeinä tyhjiä ponupulloja tai tapaisi ihmisiä joilla myrkkyviinan oireita.

Zalama

 

Salamurhaus-peli, jossa pelaaja toimii salamurhaajana veitsen kanssa. Tuliaseita peli ei sisällä, koska se sijoittuu 1500-luvulle. Pelaaja pystyy liikuttamaan veistä Wiimotella miten tahtoo, joten iskutapa on vapaa. Peli-alue on vapaa, eli alueita ei ole rajattu.

Aina kun pelaaja onnistuu eliminoimaan kohteensa, hän saa palkkioksi rahaa. Rahalla voi ostaa parempia veitsiä ja apuvälineitä. Pelaaja voi jutella NPC-hahmoille ja kerätä heiltä tietoa, huijata heitä, ohjata kohteen tiettyyn paikkaan, jossa hänet voi hoidella hänet ja niin edelleen.

Gasoil

 

Vaijerikungfu -peli, jossa sankaria liikuteltaisiin ja pyöriteltäisiin liikuttelemalla ja pyörittelemällä wiimotea niin, että wiimoten sijainti ja asento vastaisi sankarin sijaintia ja asentoa. Eli jos sankaria liikutetaan ylöspäin, liikutettaisiin wiimotea ylöspäin. Jos sankari halutaan takakenoon, käännät wiimotea takakenoon. Raajojen asentoihin suhteessa ruumiiseen (lyönnit ja potkut) pitäisi käyttää wiimoten ristiohjanta ja/tai nappuloita.

Punainen Nörtti

 

Jokunen ehdotus

Mario Strike Badminton: mitäs siinä sen enempää selittämään, kaikkien muidenkin Mario-urheilupelien kaltainen sulkapallopeli.

Jadesoturi: suomalaisen elokuvauutuuden (ja ehkä suomalaisten peliyhtiöidenkin kehittämä) elokuvapeli.

Salibandypeli: mailaa eli wiimote kallistuneena pyörittelemällä ja vispaamalla voisi kikkailla vastustajia.

Baarimikkopeli: wiimote ravistelemalla voisi mixata drinkkejä.

Badminton racket

 

Koulusimulaattori

Eli peli alkaisi heti ensimmäiseltä luokalta. Läpäisemiseen vaaditan peruskoulun kaikkien yhdeksän lukuvuoden selvittäminen hyväksyttävästi. Ensimmäisellä luokalla opeteltaisiin kirjoittamaan ja sama meno jatkuisi toisellakin luokalla. Wiimotella piirretään oikean näköisiä kirjaimia, vähitellen sanoja ja loppujen lopuksi lauseita. Mitä paremmin kirjoittaa, sitä enemmän saa plussaa opettajalta. Vaikeustaso kasvaa luokan mukaan. Tietenkään ainoana oppiaineena ei olisi tuo äidinkieli vaan mukana olisi myös:

Liikuntaa. Eri tunneilla olisi eri liikuntalajeja. Vaihtoehtoina olisi esim. koripallo, jossa wiimotella pitäisi heittää koripallo koriin. Sitten olisi peruslajeja kuten sähly, tennis, jalkapallo ja mitä ikinä nyt keksiikään.

Kemiaa. Pitäisi sekoitella eri aineita. Jos tekee virheen, saattaa tulla vaikkapa räjähdys, josta tulee pahasti miinuspisteitä. Vakaat kädet ovat aina parempi tässä aineessa.

Matikkaa. Pitäisi laskea niinkuin oikeassakin koulussa. Pelin myötä voisi oppia ihan oikeata matikkaa ja mitä ylemmäs koulua menee, sitä enemmän tulee asiaa ja asiat hankaloituvat. Aivan kuin oikeassakin koulussa. Wiimote kävisi hyvin laskujen ratkaisemisessa, valitsemalla oikeat merkit valikosta taikka sitten piirtämällä itse.

Kuvista. Wiimotella pitäisi tehdä hienoja taideteoksia. Tietenkin läpipiirtäen , jotta opettaja osaisi arvostella työt.

ATK. Pitäisi kirjoittaa mahdollisimman nopeasti jokin teksti Wiimotea käyttäen valitsemalla kirjaimet valikosta. Jos tätä ei aina jaksa, voi halutessaan mennä internettiin surffailemaan, mutta opettajahan tästä ei tykkää. ATK:n tuntien ajan voisi siis halutessaan käyttää oikeaa internetiä!

Kotitaloutta. Pitäisi tehdä eri ruokia tarkasti maustaen ja sekoittaen Wiimotella.

Maantietoa ja historiaa. Näissä kouluaineissa vain pitää vastata oikein. Tulisi eri kysymyksiä, joihin pitäisi vastata oikein. Näitä voisi opetella omasta vihkostaan, jonne on merkitty kaikki asiat sitä mukaa mitä useampia tunteja kertyy.

Ympäristötietoa/luonnontietoa. Pitäisi käsitellä erilaisia hyönteisiä ja eläimiä wiimotella. Ötököden käsittelyssä Wiimotea pitäisi pitää mahdollisimman vakaana, muuten ötökkä pistää ja opettaja antaa miinuspisteitä. Jos saisi käsittelyyn vaikkapa gerbiilin, niin pelaaja muuttuu gerbiiliksi. Pitäisi siis ohjata gerbiiliä nunchuck-ohjaimen tatilla oman oikean hahmonsa kättä pitkin. Pahimmassa tilanteessa gerbiili voisi tippua ja vammautua.

Teknistä käsityötä. Pitäisi käsitellä erilaisia työkaluja Wiimotella, esim. vasaralla lyönti, viilaaminen, hiominen hitsaaminen jne.

Kieliä. Pitäisi ääntää eri maiden sanoja oikein sanomalla sanat Wiimoten äänitunnistimeen. Lisäksi olisi sanakokeita joihin pitäisi kanssa päntätä omasta vihostaan.

Mitä paremmin tunteja suorittaa, sitä enemmän plussaa opettajilta. Lukuvuodessa tulisi yhteensä kaksi todistusta. Siihen kootaan kaikkien aineiden numerot. Mitä paremman todistuksen saa, sitä enemmän pisteitä. Pelissä on vapaa maailma, jossa pystyy liikkumaan miten tahtoo, myös koulun ulkopuolellakin. Pelissä olisi nimittäin oma kotikin ja shoppailumesta” Shoppailumestasta voisi ostaa itselleen Nintendon vanhoja pelejä todistuksista saamillaan pisteillään. Pelit olisivat pelattavina omassa kodissaan. Kodissa nukutaan yöt koulupäivien välissä. Aikaa pystyisi kelaamaan, jos ei jaksa odotella seuraavaa koulupäivää tai välitunnin päättymistä. Koulussa olisi hyvin tarkka aikataulu ja tunneilta myöhästyminen johtaa miinuspisteisiin. Välitunneilla saattaa joutua kiusauksen kohteeksi. Tämä voi kärjistyä jopa nyrkkitappeluun ja näissä tappeluissa Wiimote olisi todellisessa käytössä. Koulusta olisi myös lomia, jotka pystyisi helposti kuluttamaan ostamillaan Nintendopeleillä, mutta lomat pystyisi kelaamaan tarpeen vaatiessa.

mokkoman

 

No entäs sitten eikös tuota ohjainta voisi käyttää esim. 3d mallintamiseen. Vaikkapa ammattimaiseen talon suunnitteluun: mallinna talo ja tapetoi, maalaa jne. Tai sitten ihan vaan hupina, esimerkiksi neulot lapaset kahta wiimotea käyttäen.

Urheilusta aivan ehdoton olisi curling (wiimote toimisi harjana että heitettävänä kivenä) ja keihäänheitto, tosin tilaa pitäisi olla huoneessa aika paljon.

Jar

 

Joku rumpalipeli kahdella motella vois olla kans aika kova sana, vähän Guitarheron tyyliin! Hirveää heviä pääsis paukuttelemaan ja toki vähän iisimpiäkin kipaleita. Minua ainakin kiinnostaisi, koska oikeita rumpuja en osaa juuri soittaa.

Tomppa5000

 

Löylynheitto ja kossunjuonti!

Hiki valuu silmillä ja pitää osua löylykauhalla vesiastiaan. Samalla täytyy varoa ettei huitase kauhalla kossupulloa alas. Kuva tietysti heiluu sitä enemmän mitä enempi kossua on juotu, mutta pisteet kerrotaan promillemäärällä. Kun asteita on saatu vähintään 120 ja promillemäärä on 2.5, niin pääsee ulos saunasta.

Sitten aletaan wiimotella vetelemään jonseredin moottorisahaa käyntiin ja tehdään lisää puita, naapurin tontilta kaadetuista puista tulee miinuspisteitä. Kirves tietysti mukana. Sekaan voi virittää vielä tikanheiton ja pilkkimisen jäänkairaamisineen kaikkineen.

bombjack

 

Wii Streets online-peli

Tarkoituksena on nunchuck-laitetta käyttämällä fps- tai 3rd person-kuvakulmasta ryntäillä Mii-hahmolla ympäri kaupunkia. Käytettävissä on myös esim. skeittilauta ja polkupyörä, joiden avulla matkanteko nopeutuu. Pelaajan täytyy tehdä omaa/oman jengin tagia tunnetuksi maalaamalla sitä seiniin, Wiimote toimii tässä spraykannun tavoin.

Kun hyvä spotti löytyy, siihen vaan vääntämään omaa puumerkkiä. Kaupunki on jaettu alueisiin, joiden hallinta jakautuu eri jengien välillä sen perusteella kumman jengin tageja kullakin alueella on enemmän. Toisen jengin tagin voi jyrätä tekemällä oman siihen päälle. Eri alueita hallitsemalla saa mm. parempia aseita sekä uusia kulkuneuvoja. Pelin pisteytys toimii hieman Battlefieldeista tutulla kaavalla, eli hallitsemalla tiettyä aluetta saa lisää pisteitä laskuriin, jonka täyttyessä voittaa pelin.

Aseita ovat mm. pesismaila, nyrkkirauta sekä skeittilauta jolla voi matkanteon lisäksi myös tempoa vihollista. Näillä hakkaamiset tietysti toimivat Wiimotella. Jengit voivat häätää joukolla vihollisjengejä alueelta, jonka haluavat vallata itselleen.

Pelissä on mukana myös tietokoneen ohjaama poliisi, joka on jengien yhteinen vihollinen. Poliisin sattuessa paikalle kannattaa lähteä karkuun, sillä mokomat on varustettu rynnäkkökivääreillä. Pelaajilla ei ole ampuma-aseita. Poliisit käyvät myös putsaamassa tageja ja graffiteja seinistä, mikä hankaloittaa jengien toimintaa entisestään. Poliisiauton töhrimisestä saa tietysti suuren bonuksen. Teoriassa olisi tietysti mahdollista että myös poliisit olisivat ihmispelaajien ohjaamia, ja heidän pistemääränsä lisääntyisi sitä mukaa mitä enemmän alueita he onnistuvat pitämään puhtaina graffiteista.

Pelin soundtrack koostuu viimeisimmistä gangsta-rap kappaleista. Pelin mukana tulee myös Mii-hahmoille uusia gangsterin näköisemmäksi tekeviä ominaisuuksia, kuten kasvot peittävä huivi ja jengitatuoinnit.

JMKOO

 

Baari-peli

Pelin ideana on tehdä erilaisia juomia baarissa janoisille ihmisille. Joudut sekottelemaan, ravistelemaan ja tarjoilemaan wiimotea käyttäen. Wiimotella voit avata pullon korkin (viet wiimoten nunchucin päälle ja teet avausliikkeen ), juomaa kuskaat asiakkaalle tasapainottelemalla motea. Lisäpisteitä saat vaikka hienoilla pullonheittoilla. Heittele wiimotea ilmaan tyylikkäästi ja otat kopin taidokkaasti. Pelissä on co-op –tuki, jossa voi tehdä yhteistyönä tehtäviä tai kilpailla kumpi on baarin kuningas/kuningatar. Lopuksi kun baari suljetaan joudut tietysti luuttaamaan rätillä lattian wiimotea käyttäen

TaiZuuni

 

Miksei saman tien Suomi Finland Party Games – läjä minipelejä, joiden aiheet ovat täältä kotimaastamme: avantouinti, saunominen (+vihdan teko, puiden hakkaaminen, lauteiden pesu), makkaran paistaminen, koiranpaskan väistely (keväällä tietty) … Ja olisihan noita epäkorrektimpiakin minipeleiksi toteutettavia lajeja vaikka kuinka. Olisi oikeastaan hiton siistiä pelata juuri Suomeen ja suomalaisille tehtyä partypeliä. Hahmoiksi myös juuri Suomesta löytyviä yksilöitä – pissiksestä tuulipuku-aviopariin.

Ante