Xtrfy XG1-R LED –pelinäppäimistö on ledillisen värikkyyden multihuipentuma

30.07.2014 20:09 | Muropaketin toimitus

Mustaa pahvilaatikkoa hypistellessäni jännitys kipusi pitkin selkärankaani, sillä takana oli kymmenen jo kymmenen vuotta yhteistyötä yhden ja saman näppäimistön kanssa. Vuosien mittaan kaikki muu tietokoneessani oli vaihtunut luonnollisella vauhdillaan, mutta tuo näppäimistö oli kuin torakka, joka ei suostunut kuolemaan työpöydän luonnontilan myllerryksessä. Sen aika oli kuitenkin lopulta koittanut, käsissäni oleva laatikko sisälsi jotain uutta ja ihmeellistä. Jotain, joka tulisi räjäyttämään tajuntani yksi napautus kerrallaan. Laatikossa on Xtrfy:n XG1-R LED –näppäimistö.

XG1-R LED on yksinkertaisen tyylikäs mutta omaa oman yllätyksensä: hillittyyn mustaan ulkomuotoon tuovat oman sekopäisen mausteensa ledit, jotka saadaan vilkkumaan jos jonkinlaisessa muodostelmassa. Visuaalinen puoli on siis kunnossa.

Eikä näppäimistön tuntumassakaan ole mitään valitettavaa. Rakenne tuntuu hieman muoviselta mutta kokonaisuus on silti jämäkkä ja luotettava. Tätä vaikutelmaa tukee näppäimistön vaatima pieni pinta-ala. Pienen pinta-alan vastapainoksi laitteesta löytyy huomattavan paljon massaa, joka pitää näppäimistön kiinni pöydän pinnassa.

Näppäimien sijoittelu tuntuu tiiviydestä huolimatta luontevalta, ja kirjoittaminen sujuu jo pienen totuttelun jälkeen. Mekaaniset näppäimet antavat painalluksille sopivasti vastusta ja ne palautuvat takaisin jouhevasti. Yksittäisistä näppäimistä löytyy eroja jäykkyydessä, mutta kaikki toimivat silti moitteettomasti. Tuntuma toki on täysin mielipide- ja tottumiskysymys.

Yksi ilmiselvä miinus, jonka mekaanisuus tuo tullessaan, on tietenkin näppäimistön äänekkyys. Yöllisiin pelisessioihin kannattaa varautua bunkkerilla tai luottaa kanssaihmisten rautaisiin hermoihin.

Niin paljon nappeja

XG1-R LED on langallinen näppäimistö, joka on käyttövalmis heti kiinni kytkettäessä. Tällainen helppokäyttöisyys on suuren suuri plussa. Positiivista on myös pakettiin kuuluva irrallinen punottu USB-piuha, jolla näppäimistö yhdistetään koneeseen.

Kun kyseessä on pelikäyttöön tarkoitettu näppäimistö, löytyy näppäimistöstä myös tarkoitukseen pyhitettyjä erikoisnäppäimiä. Xtrfy on kuitenkin pysynyt maltillisena, ja lisännyt perinteisten nappuloiden seuraksi vain kymmenen erikoisuutta, joista kansantajuisin on ”fiksu G-näppäin”. Se yksinkertaisesti poistaa Windows- näppäimen käytöstä. Käyttäjä voi myös estää muiden ylimääräisten näppäinten aktivoituminen FN-näppäimellä, jolla säädetään näppäimistön asetuksia.

Makrojen tallentamiseen löytyy omat neljä pikanäppäintä: Quick, Loop, Timing ja Auto Macro, joista ensimmäinen toimittaa annetut sarjat mahdollisimman nopeasti, toinen jatkaa sarjaa loputtomasti, kolmas tallentaa myös näppäilyjen väliset tauot ja viimeinen pitää annetut näppäimet pohjassa. Kaksisivuisen ohjelehtisen silmäilemisen jälkeen makrojen määrittäminen on yksinkertaista ja vaivatonta. Makrot talletetaan näppäimistön omaan muistiin, joten ne kulkevat konetta vaihdettaessa tai laniteltaessa automaattisesti näppiksen mukana.

Epilepsiakohtaus

Kuten laitteen nimi vihjailee, on XG1-1 LED:ssä näyttävät led-efektit. Ja näyttävillä tarkoitan naurettavan ylilyöviä. Juuri sellaisia, mitä sisäisen pikkupojan lempilelussa kuuluukin olla. FN-näppäimellä säädettävät ledit saa muun muassa ”hengittämään” ja tanssimaan ulkoisten äänien pohjalta. Näistä jälkimmäinen menee täysin yli allekirjoittaneen ymmärryksen mutta on se silti aivan käsittämättömän, paremman sanan puutteessa, siistiä.

Käytännöllisempiäkin käyttötarkoituksia ledeille on: käyttäjän halutessa ledit kertovat tarkalleen milloin kunkin näppäimen signaali alkaa. Ledit voivat syttyä painettuun näppäimeen tai kaikkiin ympäröiviin näppäimiin, josta myös syntyy varsin mielenkiintoinen valoshow. Valoiloittelun hyödyllisyyden voi kyseenalaistaa mutta näyttävä se ainakin on. Hyödyllisempää on kuitenkin mahdollisuus kaikkien näppäinten valaisemiseen.

Pakko-ostos?

Vaikka tajuntani ei laajentunutkaan toivotulla tavalla, ei paluuta vanhaan ole, sillä XG1-R LED pesi vanhalla näppäimistölläni työpöytää. Näppäimistö on kuitenkin ”vain” näppäimistö. En usko kuljettavani tätä mukanani kaupungilla vain siksi, että sen tuntuma on kannettavaan verrattuna ylivertainen. Kotona kuitenkin kirjoitan poikkeuksetta tällä näppäimistöllä.

Loppumetreillä näppäimistön käyttöarvo riippuu tilanteesta ja tarpeesta. XG-1:n hintalappu on reilusti yli sata euroa, joten satunnaisen netissä surffailijan kannattaa harkita sijoitusta kahdesti.  Jos taas käytät tietokonetta ahkerasti pelaamiseen tai kirjoittamiseen, tai rakastat vilkkuvia asioita, niin XG1-R LED on todella varteenotettava ehdokas.

 

Xtrfy XG1-R LED

Valmistaja: Xtrfy

Hinta: noin 130 euroa

Lisätietoja:  http://xtrfy.com/

Julius Jämsén

 

Tekniset tiedot:

  • Raja-arvo: USB
  • Näppäimistötyyppi: 199 näppäintä, pohjoimainen layout
  • Anti – Ghost: Rajaton USB N – Key Rollover
  • Switch: Mekaaninen Cherry MX Red
  • Paino: 1,3 kg
  • Koko: 443x170x39 mm
  • Johdon pituus: 170 cm

 

Lisää aiheesta

Ducky Shine2 –pelinäppäimistö – luotettavuutta ja laatua

Razer Anansi MMO Keyboard – makroja kansalle

Razer BlackWidow Ultimate 2014 -näppäimistö – vihreän pelaamisen kova hinta