Arvostelu: Crossout on koukuttavaa romuralliräiskintää Mad Maxin hengessä

06.07.2017 20:43 | Jukka O. Kauppinen

Crossout

Mad Maxit ovat tarjoilleet loputtomasti inspiraatiota viihteelle, oli kyse sitten Duran Duranin musiikkivideoista tai loputtomista postapokalyptisista elokuvista. Australian suunnalta on ammentanut myös Gaijin Entertainmentin uusi f2p-autorälläily. Crossout on niin puhdasta Mad Maxia, ettei mitään rajaa.


Julkaisupäivä:  julkaistu / Tekijä: Gaijin Entertainment  / Julkaisija: Gaijin Entertainment  / Saatavilla: PC, PlayStation 4 & Xbox One / Testattu: PC / Laitevaatimukset:  Windows 7 tai uudempi, tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia, GeForce GT 440 & Radeon HD 5670 / Pelaajia: 2-16 / Muuta: Ladattava ja ilmainen peli / Ikäraja: 7


Ydinsodan tuhoama, aavikoitunut maailma, jota vaivaa nälkä ja jano – ja kaikki pyörii polttoaineen ympärillä. SM-piikkeihin ja -nahkaan pukeutuneet aavikkosoturit ajelevat hiekka-aavikoksi muuttuneessa maailmassa romuttamolla kasatuilla kulkupeleillä, jotka pysyvät kasassa lähinnä ruostuneella rautalangalla, piikeillä ja puskureilla. Ja aseita piisaa. Kuulostaako tutulta?

Crossout on puhdasta Mad Maxia, vaikka se ei elokuvasarjan nimeä kannakaan.

Tarinaa Crossoutissa ei ole,. Se on simppeli nettiräiskintä, jossa vain ajellaan autoilla. Ilmainen, mikromaksuihin pohjautuva nettirälläys lyö ruuduille 16 auton/pelaajan tiimit, jotka yrittävät joko nitistää toisensa tai vallata kentällä olevan maalialueen kolmen minuutin sisään. Näitä nopeasti toisiaan seuraavia PvP-tehtäviä väritetään myös PvE:llä eli tietokoneen ohjastamia tiimejä vastaan käytävillä taisteluilla. Siinä sivussa kerätään kokemuspisteitä, raaka-aineita, uusia auton osia, aseita, vekottimia ja suoritetaan kaikenlaisia päivittäisiä ja kampanjahaasteita.

Sekä rakennetaan autoja.

Crossout

My nukulear summer car

Vaikka Crossout onkin nettiautoräiskintä, niin samalla se on myös  mainio tee-se-itse-nikkarointipeli. Tavanomaisen virtuaalivaluutan sijaan pelaajia näet palkitaan hyvin sujuneista matseista romuilla ja osilla, joista kelpaa rakentaa uusia autoja.

Askartelun makuun pääsee lähes välittömästi, sillä jo muutaman tunnin jälkeen autotalliin on kertynyt niin paljon roinaa, että niistä voi rakennella vaikka millaisia kulkupelejä.

Mikä kivointa, rakentelu on kerrassaan fiksuksi toteutettua lego-askartelua, jonka salat aukeavat hetkessä. Niinpä autojen virittely on täyttä kansanhuvia, jota auttaa sekin, että autoja voi tuunata aivan yhtä lailla olemassa olevien pohjalta kuin rakentaa täysin nollasta, omien ideoidensa mukaisiksi kulkupeleiksi. Jokainen pelaaja tuntuukin ajelevan pääasiassa aivan omanlaisilla virityksillään, joista osa on velmuja, osa upeita, osa tappavia ja osa niin kummallisia, että niistä puuttuu vain pellenenä ja Yakety Sax.

Crossout

Vlli monimuotoisuus tekee Crossoutin matseista kerrassaan oivallisia.

Ikinä ei tiedä millaisia kulkupelejä löytyy omasta ja vastustajan joukkueesta, tai millaisilla aseilla ne on varustettu. Paljon plussaa siitäkin, että kaikenlaiset pelitavat toimivat oikein kivasti. Konekiväärit ovat autojen tavanomaisinta perusaseistusta, ja niillä kelpaakin yleensä nakertaa vastustajan autoja hiljalleen palasiksi. Mutta entäs jos käyttöön otettaan vaikkapa lähitaisteluun optimoidut haulikot tai erilaisia tykkejä, jopa ohjuksia? Kyllä siinä menee muuten naama itseltä mutrulle, kun naapurilla onkin autossaan kiikaritähtäin, jolla tämä rykäisee rakettiryöpyn päällesi jostain omien aseidesi kantomatkan päästä.

Autojen rakentelu ja erilaisista moduleista koostuva legorakenne vauriomallinnuksineen tuovat Crossoutin taisteluun oman, harvinaisen rikkaan lisänsä. Jokaisella palasella kun on kestävyytensä ja suojakertoimensa, joten osumat ja räjähdykset tuottavat erilaista vahinkoa osumapaikasta riippuen. Niinpä joskus autoon tuleekin laiteltua niin paljon lisäpanssareita kuin vain mahdollista. Mutta kaikki se tuottaa lisäpainoa ja tekee kaarasta vaikeammin käsiteltävän. Luomuksillaan pääsee pajalta suoraan koeajolle, joten erilaisten viritysten kokeilu sujuu oikein rattoisasti.

Jokaisella pelaajalla on muutama slotti omien autodesignien tallentamiseen, minkä lisäksi valitun faktion valmiit autopohjat, ilmaiset lisädesignit ja mahdollisesti ostetut lisäautot tallentuvat omiin sivuihinsa. Niinpä jokaiselle pelaajalle löytyy monia erilaisia autoja ajettavaksi kulloisenkin fiiliksen tai tehtävän mukaan.

Crossout

Autosotaa, nyt

Kaiken rakentelun alla Crossoutissa on kunnon nettiautosota.

Tavanomaisissa PvP-matseissa vastakkain heitetään kahdeksan pelaajan tiimejä matseihin, joista saa palkintona romua kraftailun raaka-aineeksi, isompia autojen osia ja kokemuspisteitä. Mainiona ideana vajaiden tiimien tyhjät slotit täytetään tietokoneautoilla, jotka tuhoutuvat sitä mukaa kun matsiin liittyy uusia ihmispelaajia. Tämän myötä matsien alkua ei tarvitse odotella, vaan ne seuraavat toisiaan tiheään tahtiin.

PvE-otteluissa taasen kentällä on yleensä neljä ihmispelaajaa, jotka ajelevat tietokoneen ohjastamia vihuja vastaan erilaisissa tehtävissä. Joissakin tuhotaan esimerkiksi öljynporaustorneja, toisissa vaikkapa saatetaan tankkiautoa. Näihin osallistumisesta palkitaan astetta arvokkaammilla raaka-aineilla, joita tarvitaan harvinaisempien osien rakentamiseen.

Ajaminen itsessään on lystikästä, luistavaa ja vauhdikasta. Autojen fysiikkamalli on viiden tähden lystinpitoa, sillä erilaiset kulkuneuvot reagoivat hyvin eri tavoin ja tarjoavat rutkasti vaihtelua niin käytännön tuntumaltaan kuin rakentelupotentiaaliltaan. PC-versiossa ajaminen sujuu oikein mukavasti perinteisellä WASD+hiiri-yhdistelmällä, ja eri aseiden ja lisävarusteiden kytkeminen hiirennappeihin ja näppäimiin mahdollistaa komentojen määritellyn juuri itselleen sopivaksi.

Crossout

PvP-kartat ovat myös mukavan kokoisia – niiden halki ajaa usein puolessa minuutissa, mutta tilaa jää myös taktikoinnille. Reittejä karttojen halki löytyy useita, ja pelaajien osastot tuppaavat löytämään toisensa aika nopeasti, mutta ei suinkaan aina odotetulla tapaa. Vaikka ihmistiimit ovat usein ennakoitavia, niin aina välillä tapahtuu myös yllätyksiä, jotka tuovat peliin lisämausteensa.

Matsit eivät olekaan kovin itseääntoistavia. Pelaajien rakentamien autojen monimuotoisuus värittää jokaista lyhyttä matsia riemastuttavalla tavalla, ja kenttäkierto vaihtuvine tavoitteineen tekee jokaisesta erästä aina vähän erilaisen.

Crossout onnistuu niin monessa asiassa, että oikein hämmästyttää. Se on hauska ja vauhdikas autopeli, johon on istutettu kerrassaan oivallinen räiskintäpuolikin. Nopeat nettimatsit seuraavat toistaan niin vauhdikkaasti, että peli pysyy jatkuvasti tuoreena, ja pelaajaa palkitaan sekä onnistumisilla että romuherkuilla. Hienointa on silti rakentelu- ja kustomointipuoli, joiden ansiosta Crossout tuntuu aivan omanlaiseltaan, ehdottoman omaperäiseltä luomukselta. Pelaajalle tulee oikeasti fiilis, että hän voi vaikuttaa pelikokemukseensa ja leikitellä erilaisilla autonrakenteluideoilla.

Crossoutiin on helppo ihastua ja koukuttua, etenkin kun f2p-ilmaispelin mikromaksuilu tuntuu olevan sopivan kohdallaan. Rahalla toki pääsee eteenpäin nopeammin ja sen avulla myös rakentaa harvinaisempia laitteita reilusti vähemmällä grindillä, mutta ilmankin pärjää kivasti. Pelitaidot ja oman kulkupelin rakentaminen vaikuttavat pärjäämiseen ja hauskanpitoon enemmän kuin rahan viskominen kehittäjille.

CROSSOUT

”Hauska nettiräiskintä ja autorälläys Mad Max -elokuvien hengessä.”