Uusimmat

The Last of Us -pelin PC-versio on haukuttu pystyyn – testasimme, onko se oikeasti niin kamala

02.04.2023 09:20 Joonas Pikkarainen

The Last of Us

Naughty Dogin ja nyt myös HBO:n kehuttu sarja käynnistää taipaleensa PC:llä köhien.

Naughty Dogin The Last of Us -pelit ovat nyt kuuminta koko maailmassa, kiitos jättimenestykseen itsensä kantaneen samannimisen HBO-sarjan. Tuoretta menestystä hyödynnetään luonnollisesti alkuperäisen The Last of Us Part 1:n PC:lle viimein saapuvan version myötä, joskin lopputulos ei ole ollut välttämättä tekijöiden mieleen.

Vuonna 2013 julkaistu The Last of Us on yksi arvostetuimpia ja palkituimpia moderneja toimintapelejä, jonka ensiluokkainen käsikirjoitus on onnistunut koskettamaan miljoonia pelaajia. Luonnollisesti tämä on johtanut myös siihen, että alkujaan PlayStation 3:lla julkaistu hitti on tuotu sittemmin (täysihintaisena) myös PlayStation 4:lle, PlayStation 5:lle ja nyt PC:lle. Kahdelle jälkimmäiselle aiempi remasterointi on sentään korvattu uusioversiolla.

The Last of Us

Kollega Tuukka Hämäläinen arvosteli jo The Last of Us Part 1:n viime vuonna, kun se julkaistiin PlayStation 5:lle. Siten aavistuksen tarkempaa syyniä juuri tästä versiosta kaipaavien kannattaa kääntyä aiemman arvostelun puoleen. Todettakoon kuitenkin, että kymmenen vuoden iästään huolimatta The Last of Us toimii edelleen pelillisesti upeasti myös nykymittapuin tarkasteltuna.

Jos kehutun HBO-sarjan jäljiltä on jäänyt himo kokea alkuperäinen elämys tuoreeltaan, voi Part 1:tä suositella miltei varauksetta.

Harmillisesti PC-version julkaisu ei ole onnistunut kuitenkaan täysin ongelmattomissa merkeissä, kuten peliuutisointia vähänkään seuranneet ovat voineet huomata. Steam-versio nauttii tällä hetkellä enimmäkseen kielteisestä arvosanasta, joka juontaa jatkuvista kaatuiluista, hysteerisistä bugeista ja kämäisestä optimoinnista.

Omalla kohdallani tosin vain optimointi aiheutti vajaan neljän tunnin aikana ongelmia, sillä peli ei kaatuillut kertaakaan, eikä yhteenkään bugiin ennättänyt törmätä. Kokemus siis vaihtelee laajalti kokoonpanosta riippuen, mutta omalla kohdallani olen nähtävästi välttänyt valtaosan PC-version kielteisistä puolista.

The Last of Us

PC-versioon on tuotu runsaasti parannuksia PS5-versiosta löytyneiden tekstuuripäivitysten lisäksi, sillä se tukee muun muassa ultralaajakulmaa, DLSS:ää ja FSR:ää, rajatonta ruudunpäivitystä sekä entistä kattavampia grafiikka-asetuksia. Kontrollit on lisäksi luonnollisesti muokattu hiirelle ja näppäimistölle, mutta peliä voi pelata myös ohjaimilla aina DualSense-ohjaimen haptiikasta lähtien.

Heikko optimointi nostattaa silti kulmakarvoja, sillä kyse on tosiaan kymmenen vuotta vanhasta pelistä.

PC-version kehitystyössä on auttanut remasterointeihin erikoistunut Iron Galaxy, joka tuntuu pudottaneen pallon tällä kertaa. Jo aivan heti alkajaisiksi The Last of Us Part 1 vaatii asennuksen jälkeen vielä shadereiden esiasennuksen, jota ilman peliin ei verkkopuheiden mukaan kannata edes vaivautua. Omalla kohdallani näitä sai latailla peräti 20 minuuttia valikossa, mutta esimerkiksi Steam Deckillä pelatessa näiden on väitetty latautuneen jopa reilun tunnin ajan.

The Last of Us

Harmillisesti ongelmat eivät katoa peliin päästyä, vaan ruudunpäivitys ailahtelee melkoisesti grafiikka-asetuksista huolimatta. Parin vuoden takainen 3080-kokoonpanoni pyörittää peliä 5120 x 1440 -resoluutiolla kyllä Ultra-asetuksilla asti, mutta ruudunpäivitys heittelee tilanteesta riippuen aina 30-60 välillä. Eivätkä nämä ole mitään satunnaisia tiputuksia, vaan yksi kohtaus saattaa pyöriä esimerkiksi 30-40 välillä, kun taas heti seuraavassa näennäisen identtiseltä näyttävällä alueella lukemat ovat kymmenkunta sutjakammat.

Ailahtelut eivät kadonneet grafiikka-asetuksia tiputtamalla, vaan sama 30-40 ruudun heittely tapahtui myös Medium-asetuksilla. Tällöin ruudunpäivitys vain heitteli 70-110 välillä. Ja juuri näin laaja vaihtelu tuottaa ikäviä ongelmia, sillä ruudunpäivityksen tippuminen useilla kymmenillä näkyy töksähtelynä riippumatta korkeasta kokonaislukemasta. Tietty tämän voi eliminoida jossain määrin lukitsemalla ruudunpäivityksen alhaisemmaksi, mutta tälläkään ei aina tuntunut olevan merkitystä – heittely vain kohdistui entistä alemmilla luvuilla.

Tähän ei myöskään saatu vielä korjausta peliin jo julkaistulla muutamilla päivityksillä. En kuitenkaan epäile hetkeäkään, etteivätkö nämä olisi vain julkaisuongelmia, jotka korjataan tulevaisuudessa. Silti on vaikea olla ajattelematta, että julkaisun kanssa on hätiköidytty rahastaakseen tuottoisan HBO-sarjan menestyksellä.

Lisäksi oma kokemukseni oli tosiaan verkkokeskustelun perusteella sieltä ongelmattomammasta päästä.

The Last of Us

The Last of Us Part 1 on yllä olevasta huolimatta hyvä peli ja ainoa keino kokea Naughty Dogin kehuttu toimintapeli PC:llä. Kerronnallista toimintaa kaipaaville sitä onkin helppo suositella, joskin ehkä PC-version ostoa kannattaa pidätellä vielä muutama viikkoa, jotta enimmät bugit ja optimoinnit saadaan korjattua.

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat