Uusimmat

TimeShift – aika tottelee komentoasi

07.09.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Aika on keskeisessä asemassa tulevassa TimeShift-toimintapelissä. Vuonna 2025 alkavan pelin päähahmona toimii aikamatkustusta tutkiva USA:n armeijan eversti evp. Albert Swift. Mies herää vaihtoehtoisessa tulevaisuudessa ja on ainoa, joka tajuaa, että kaikki on muuttunut. Joku tai jokin on mennyt muuttamaan menneisyyttä vaikuttaen näin tulevaisuuteen, ja Albertin tehtävä on pelaajan ohjaamana korjata tapahtunut.

Tekijät ovat sanoneet haluavansa tehdä fotorealistisimman pelin koskaan. Silti välianimaatiot on haluttu pitää vähissä. Tarinan käsikirjoituksessa ja sen rytmittämisessä on haettu apua Hollywoodin ammattikirjoittajilta.

Peliä kehitetään kahdella mantereella, sillä sen tekninen tuotanto tehdään Pietarissa ja suunnittelu New Yorkissa.

Ajasta toiseen, sormi hetken hermolla

Pelissä matkataan ajassa ja nähdään, kuinka paikat muuttuvat aikojen kuluessa. Myös pelaaja voi vaikuttaa näihin muutoksiin. Ne ovat vain yksi osa pelin aikaan perustuvista ongelmista. Fps-räiskinnän lisäksi TimeShift sisältää yli 70 aikamanipulaatiolla ratkaistavaa ongelmaa. Ex-everstimme kykenee nimittäin hidastamaan, pysäyttämään tai kääntämään ajan kulun.

Aikamanipulaatiota voi tietenkin käyttää hyväkseen taisteluissa. Ajan pysäytettyään pelaaja voi napata aseet vihollisilta tai väistää ohjuksia ja muita vaaroja. Ajan pysäytystä vaaditaan myös ongelmakohdissa, joissa pitäisi esimerkiksi painaa kahta nappia yhtä aikaa.

Ajan taaksepäin kelaamista on pelissä hyödynnetty kuitenkin eniten. Sen ympärille rakennettujen ongelmien kohdalla pelintekijät ovat antaneet palaa. Yksi esimerkki sen käytöstä on tilanne, jossa pelaajan pitäisi päästä kuorma-autoon, johon lastataan laatikoita. Pelaaja aloittaa hyökkäämällä autoa lastaavien sotilaiden kimppuun. Hän räjäyttää yhden laatikon palasiksi, pysäyttää ajan ja menee kyyristymään tuhotun laatikon päälle. Sitten vain kelataan aikaa taaksepäin, jolloin laatikko rakentuu ehjäksi pelaajan ympärille, kuolleet sotilaat palaavat takaisin henkiin ja lastaavat nyt pelaajan sisältävän laatikon kaikessa rauhassa auton lavalle. Ongelma ratkaistu.

Ajan manipuloinnilla ratkaistavat ongelmat ovatkin pelin ehdottomasti kiinnostavin ominaisuus, vaikka myös sen fps-toiminta näyttää vakuuttavalta. Odotamme peliä jännityksellä, harmi vain että julkaisu on nyttemmin siirtynyt jo ensi vuoden puolelle.

Miika Huttunen

Tekijä: Saber Interactive
Julkaisija: Atari
Tulossa: pc, Xbox, Xbox 360
Verkkopeli: kyllä
Pelin kotisivu: atari.com/us/games/timeshift/pc