Uusimmat

Fallout: New Vegas – ensikosketuksessa apokalyptinen uhkapeli

08.07.2010 14:00 Petteri Kaakinen

Fallout 3 ei tyydyttänyt monien vanhojen fanien halua päästä kiinni vanhojen esikuviensa veroiseen uuden sukupolven Fallout-roolipeliin. Vaikka Fallout 3 ei ollut missään nimessä huono peli, joidenkin mielestä se ei myöskään yltänyt alkuperäisten tasolle. Siksi Fallout: New Vegas vaikuttaakin niin lupaavalta.

Fallout: New Vegas -roolipelin taustalta löytyy Obsidian Entertainment, studio jonka perusta on tukevasti alkuperäiset Fallout-pelit tehneessä Black Isle Studiosissa. Tästä syystä New Vegas vaikuttaisi olevan lähempänä sitä mitä Falloutin pitäisikin olla,  vaikka se onkin tehty Fallout 3:n pelimoottoria käyttäen. Pääsimme testaamaan Fallout: New Vegasia E3-messuilla ja teos teki suuren vaikutuksen, jopa alkuperäispelien vanhaan faniin.

On todella vaikeaa arvioida Fallout: New Vegasin kaltaisia avoimen pelimaailman sisältäviä roolipelejä, kun niitä joutuu pelaamaan muissa kuin optimaalisissa olosuhteissa. Yksinpelattavat RPG:t ovat omissa oloissa nautittavia kokemuksia, jotka sopivat täydellisesti pitkiin pelisessioihin sohvalla. Parhaimmillaan pelaaja uppoaaa pelimaailmaan, tutkii sitä, kokeilee outoja asioita ja saa siten pelistä irti mitä erilaisimpia kokemuksia.

Tästä täytyy muistuttaa Fallout: New Vegasin testausympäristön takia. Bethesdan meluisa, ihmisiä kuhiseva ja kirkkaasti valaistu messupiste (tai myöhemmin klubi LA:n keskustassa) oli kaukana optimaalisesta pelielämyksestä. Lisäksi esillä ollut demo oli suhteellisen lineaarinen, eikä olan yli kuikuileva ja koko ajan oikeaan suuntaan ohjaava pelin esittelijäkään avittanut. Falloutien idean vapaasta seikkailusta sai tykkänään unohtaa.

Tietyt tehtävät eivät olleet tarjolla ja tarjolla olevia tehtäviäkin oltiin helpotettu ja suoraviivaistettu demoa varten. Press demo -keskusteluvaihtoehdon valitsemalla pääsi helpoimmalla ja se oli ujutettu lukuisiin keskusteluihin. Kaiken kaikkiaan ei siis järin Falloutmainen kokemus.

Tästä syystä lyhyen pelisession jättämä todella positiivinen, suorastaan loistava vaikutelma on sitäkin vakuuttavampi. On ehkä epäreilua verrata kahta samalla pelimoottorilla tehtyä peliä, joiden julkaisujen välillä on kaksi vuotta. Mutta jos demo on edustava otos kokonaisuudesta, niin New Vegas ei vain yllä edeltäjänsä tasolle vaan ylittää sen. Kirkkaasti. Värit ovat kirkkaampia ja tekstuurit yksityiskohtaisempia, peli näyttää muutenkin terävältä. Oblivionin ja Fallout 3:n vahanukkemaiset kasvot on korvattu ihmismäisemmillä vastineilla. Käsikirjoituksen taso on poikkeuksellisen hyvä.

Falloutin kyytiin

Demo johdatti ensin eräälle Las Vegasin kasinolle, josta siirryin New Californian Republicin tukikohtaan. Lyhyen noutotehtävän jälkeen, jonka aikana sain testata muutamia uusia aseita ja kohdata uusia vihollisia, – minulle annettiin mahdollisuus työskennellä NCR:lle tai toiselle ryhmittymälle, Ceasarin Legioonalle.

Valittuani Legioonan, minut lähetettiin salamurhaamaan muutamia NCR:n avainasemassa olevia kenttäupseereita, jonka hoidin asianmukaisesti. Se tarjosi tilaisuuden nähdä pelin Faction-systeemin toiminnassa. Se toimii ja se toimii hyvin, joskin roolipeleille tyypilliset heikkoudet ovat edelleen olemassa välittömän pahamaineisuuden ja vihollisten kaikkitietävyyden muodossa.

Ehdin muun muassa testata aseiden uutta rautatähtäintä, minkä lomassa keskustelimme Bethesdan esittelijän kanssa kustomisaatiosta. Kiinnostavinta on se, kuinka paljon taistelemista on parannettu. Pelaajat eivät esimerkiksi ole enää täydellisen riippuvaisia VATS-taistelujärjestelmästä, joka saattoi olla ongelmallinen jopa Fallout 3:n parhaimmilla hahmoilla. Alkuperäinen visio on silti säilytetty.

New Vegas on ennen kaikkea kovan luokan roolipeli, joka on juuri niin syvällinen kuin pelaaja haluaa, eli siinä mielessä ehkä jopa Fallout 3:sta syvällisempi. Tämä johtuu osin tekijöistä, mutta myös Obsidianin oivallisesta etulyöntiasemasta pelinsä kehityksessä. Vaikka kehitysaika on ollut lyhyt, tiimin ei tarvinnut rakentaa täysin uutta pelimoottoria. Teknologian rakentamisen sijaan he saattoivat keskittyä sen hiomiseen, sillä kaikki perusteet olivat jo valmiiksi paikallaan.

Obsidianin oivallisen luomuksen paras puoli on kuitenkin se, miten tutulta ja samalla tuoreelta kokemukselta peli tuntuu. Kontrollit ovat entiset, samoin kaikki terveydentilaan, matkustamiseen ja valikkoihin liittyvät seikat. Pelimaailman perusteet toimivat kuten ennenkin.

Tässä mielessä Las vegas kuulostaa ehkä lisälevyltä, mutta pelin koko, puitteet ja massiiviset parannukset tekevät siitä silti jotain paljon enemmän. Valitettavasti en ehtinyt tutustua peliin niin perusteellisesti kuin olisin halunnut, mutta rehellisesti sanoen, siihen ei varmaan riittäisi edes 150 tuntia peliaikaa. Pelattavaa näet riittää, sillä kartta on kooltaan Fallout 3:n luokkaa, mutta siellä on tekijöiden mukaan paljon enemmän tekemistä.

Joten… Jos pidit Falloutista, pidät tästäkin. Vaikket pitänytkään, luultavasti pidät tästä joka tapauksessa. Pidä silmällä!

Artikkeli on tehty yhteistyössä XCN-verkoston kanssa.

 

Tekijä: Obsidian Entertainment

Julkaisija: Bethesda Softworks

Tulossa:  PC, PlayStation 3, Xbox 360 (syksy 2010)

Pelin kotisivu: http://fallout.bethsoft.com/eng/

 

Petteri Kaakinen & XCN

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Lisää aiheesta

Fallout 3 (PC, PS3, 360)

Fallout 3 Game of the Year Edition (PC, PS3, Xbox 360)

Aimo annos kuvia Fallout: New Vegas -seikkailusta

Falloutin musiikit ilmaisina, remasteroituina versioina

Tämä sensuroitiin Fallout 2:sta

Lue myös

Cataclysm-matkapäiväkirja – osa 4: Stormwindissä tapahtuu outoja

Monkey Island 2 Very Special Edition eli ensikosketus LeChuck’s Revengeen

Resident Evil 5 Gold (PS3, Xbox 360)