Uusimmat

Mitä on ympäristölähtöinen tarinankerronta peleissä? – Annetaan ammattilaisen selittää

19.05.2018 08:30 Tuukka Hämäläinen

Videopelien yhteydessä puhutaan usein ympäristöllä tehtävästä tarinankerronnasta. Peliartisti Mira Kirjakainen kertoi Popcult Day -tapahtumassa, mitä tällä tarkoitetaan.

Kun puhutaan videopelien tarinankerronnasta, tulevat useimmille mieleen välivideot, dialogikohtaukset tai peleistä löytyvät tekstinpätkät. Tarinankerrontaa tehdään kuitenkin paljon myös ympäristön keinoin, mistä käytetään englanninkielistä termiä ”enviromental storytelling”.

Tämä pelikerronnan muoto on monille vieraampaa, ja varmaankin juuri siksi Mira Kirjakaisen aiheesta pitämä esitelmä keräsi viime viikonloppuna Popcult Day -tapahtumassa melkein luentosalin verran kuulijoita.

Kirjakainen työskentelee 3D-artistina, sekä ympäristö- ja asesuunnittelijana menestyneestä Critical Ops -mobiilipelistä tunnetulla Critical Force -studiolla. Hän on siis alan ammattilainen.

– Olen aina rakastanut peliympäristöjä, ja halunnut tutkia peleistä joka ikisen nurkan ja kolkan, Kirjakainen kertoo.

– Siinä aina pelitunneissa sataset paukkuu, kun täytyy tutkia kartoilta joka ikinen pläntti.

”Enviromental storytelling” on Kirjakaisen mukaan vapaasti suomennettuna ympäristölähtöistä tarinankerrontaa.

– Se tarkoittaa siis kaikkea tarinankerrontaa, mikä tapahtuu peliympäristöä hyväksikäyttäen. Sitä voidaan tukea pelinsisäisillä teksteillä ja dialogeilla, mutta aina tällaista ei ole lainkaan. Usein annetaan pelaajan täyttää tarinan aukot itse.

– Jotkut tarinalliset osat saattavat myös avautua paremmin, kun tutkii peliympäristöä tarkemmin.

Ympäristölähtöisessä tarinankerronnassa voidaan hyödyntää esimerkiksi pelimaailmasta löytyviä esineitä, tekstuureilla toteutettavia yksityiskohtia tai vaikkapa seinäkirjoituksia, mutta myös musiikki ja äänet toimivat kerronnan välineinä. Ympäristöllisesti voidaan esimerkiksi opettaa jokin pelimekaniikka, kuten Dead Spacen (2009) vihollisten tappamiseen opastavassa seinäkirjoituksessa (kuva yläpuolella).

Kirjakainen kertookin pitävänsä paljon juuri pelien graffiteista, jotka kertovat jotakin pelimaailmasta tai siellä tapahtuneista asioista, joita pelissä ei suoraan nähdä. Hänen muita suosikkejaan ovat esimerkiksi Fallout-pelien monet luurangot, joihin ei liity mitään tekstejä, mutta jotka silti kertovat tarinan.

Ympäristöllä on Kirjakaisen mukaan monipuolinen rooli pelikokemuksessa.

– Ympäristö esimerkiksi vahvistaa ja muokkaa pelaajan identiteettiä pelimaailmassa. Yleensä pelaaja ottaa pelissä tietynlaisen identiteetin, kuten vaikka soturi, maagi tai selviytyjä. Peliympäristö muokkaa tätä identiteettiä ihan jo siksi, että vaikka fantasiamaailmassa ja scifi-maailmassa seikkaileva sankari on erilainen.

– Ympäristö antaa myös kontekstin pelaajan toiminnalle. Esimerkiksi postapokalyptisessa ympäristössä ei välttämättä tule kauheasti tunnontuskia siitä, jos varastaa kaikki toisen pelihahmon tavarat.

Popcult Day -tapahtuma järjestettiin Helsingin Kulttuuritalolla lauantaina 12. toukokuuta. Monipuolisen, esimerkiksi elokuviin, peleihin ja fanikulttuuriin keskittyvän tapahtuman järjesti Finnish Fandom Conventions ry, jonka toimintaa voi seurata Twitterissä ja Facebookissa.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat