Uusimmat

Borderlands 2 – näin syntyvät hirviöt ja bandiitit

27.08.2012 14:00 Jukka O. Kauppinen

Jasper Foreman on työskennellyt Gearbox Softwarella viisi vuotta pelattavuus- ja tekoälyohjelmoijana. Parhaillaan Jasper vastaa Borderlands 2 -pelin tekoälyohjelmoinnista, ja aikaisemmin hän on urakoinut niin ensimmäisen Borderlandsin kuin Brothers in Arms: Hell’s Highwayn parissa. Kaveri tykkää myös juustosta ja scifi-kirjoista, mikä tekee hänestä pirun hyvän tyypin ainakin Domen päätoimittajan silmissä.

Jasper kertoo meille nyt Borderlands-pelien kehityksestä – ja aivan ennen kaikkea Borderlands 2:n vihollisista ja niiden luomisesta. Kiva juttu, sillä onhan Borderlands 2 useammankin Domen tyypin odotuslistan kärkisijoilla.

Jasper Foreman

Teksti on Foremanin omaa käsialaa.

Borderlandsissä viholliset eivät oikeastaan vaihdelleet kovinkaan paljoa. Meillä oli tietty vihollispohja, jota käyttämällä loimme uusia mötöjä. Esimerkiksi erilaisia skagseja luotiin käytännössä vain vaihtelemalla otusten statseja ja ulkonäköä.

Me kuitenkin seuraamme tarkoin fanien antamaa palautetta ja huomasimme nopeasti, että ihmiset kyllä tajusivat, ettei pelissä ollut oikeastaan kovinkaan monenlaisia mötöjä. Tähän tulee iso muuten Borderlands 2:ssa. Pelissä on noin 350 aidosti erilaista NPC:tä ja vihollisotuksia, jotka kaikki käyttäytyvät eri tavoin ja ovat muutenkin erityylisiä.

Aloitimme mötöjen tekemisen ottamalla Borderlandsin aiemmat otukset ja keskityimme niiden käyttäytymisen ja ulkoasun viilaamiseen. Sen jälkeen olikin aika helppoa tehdä ihan uudenlaisia vihollisia. Niiden luomisprosessi ei ole läheskään aina samanlainen. Esimerkiksi Hyperion Battle Droid -robotit liittyvät käsikirjoitukseen, joten niiden designi tuli käsikirjoittajilta ja matkasi  suunnittelupöydän kautta ja animaattoreille ja tekoälyosastolle. Toisaalta esimerkiksi stalkerit syntyivät ihan vain konseptitiimimme kaverien päässä ja ne tuotiin peliin, koska ne olivat yksinkertaisesti niin siistejä.

Voittekin varmasti kuvitella, että se hetki kun vihollinen tai NPC herää henkiin, kun se on animoitu ja liikkuu ympäriinsä, kun näet kaikkien konseptiartistiemme, taiteilijoiden, pelisuunnittelijoiden, animaattorien ja tekoälytyyppien yhteisen kädenjäljen, on todella tärkeä ja hieno.

Borderlands 2:ssa olemme tehneet jokaiselle viholliselle myös oman tekoälyn. Viholliset voivat nyt toimia ryhmissä, tukea toinen toistaan ja käyttää ryhmätaktiikoita pelaajaa vastaan. Niillä on myös uusia hahmokohtaisia hyökkäyksiä. Esimerkiksi badass skag voi tukea ja antaa voimia sellaisille skageille, joilla on omia erikoistaitojaan, joita nämä voivat badassin avulla käyttää sinua vastaan.

Viholliset spawnaavat uudestaan entiseen tyyliin, joten jokaisella alueella on oma spawnikellonsa. Voit siis jonkin alueen putsaamisen jälkeen odottaa sen ulkopuolella hetken ja palata takaisin sisään – ja kas, kaikki vihut odottavat sinua siellä uudestaan. Aijai, mitä herkkua XP:n ja lootin kerääjille.

Vihollisista

Skagit ovat Pandora-planeetan tuholaisia. Ne ovat muutoin kuten ennenkin, mutta persoonallisempia. Skageja on myös uusia ja erilaisia. Harvinaisempia otuksia ja sellaisia, joista saa hitosti lootattavaa. Jo mainitun badass skagin lisäksi pelaaja kohtaa myös chubby skagin, joka on iso, hidas ja järkyttävän sitkeä otus, jolta putoaa tosi hyviä vempeleitä.

Bandiititkin ovat kehittyneet sitten ekan pelin. Nyt he esimerkiksi tekevät omia aseitaan, joita pelaajakin voi käyttää. He ovat myös jakautuneet kolmeen keskenään riitaisaan klaaniin, jotka joskus ottavat yhteen keskenään. Heitä voi myös kohdata sivutehtävissä.

Bandiitteja on myös useammanlaisia, kuten kilpeä kantava nomadi, joka ei tule kovinkaan hyvin toimeen midgetien (kääpiöiden) kanssa. Joskus nomadit kettuilevat ja sitovat kilpensä midgetin selkään ihan ilkeyttään. Jos vain keksit miten kilven voi poistaa midgetin selästä, niin vihainen pikkukaveri saattaa käydä kiusaajansa kimppuun.

Goliatheja löytää useinkin bandiittien seurasta, mutta he eivät ole mukana klaanien hommissa. Goliathit käyttävät kypäröitä, joiden takia heillä on tunnelinnäkö, mutta jos ammut heiltä kypärän päästä niin he hyökkäävät ympärillään olevien bandiittien kimppuun. Muista sekin, että goliathit voivat levelöityä tappeluiden aikana, mikä tekee heistä vieläkin kovempia.

Hyperion Battle Droidit, tai loaderit, ovat Hyperion-yhtiön perussotilaita. Yleisin niistä on ”gun loader”, joka ei ole mitenkään fiksu, mutta ne osaavat kuitenkin ampua sinua, heitellä kranaatteja tai antaa sinulle turpiin, jos erehdyt liian lähelle.

Voit myös yrittää ampua tai irrottaa droideista osia. Niiden jalkojen poistaminen tai käsien irrottaminen on tietysti kätevää. Yksi suurimpia droideja on War Loader, jolla on pahuksen ison aseet mutta sen tulinopeus ei ole kovinkaan hyvä.

Thresherit ovat puolestaan kummallisia eläimiä, joilla on useita päitä. Ne ovat valtavia liskoja, joita on montaa ikävämmänsorttista tyyppiä. Wormhole thresherit ovat piikkien peitoissa ja ne voivat luoda singulariteetin, joka imaisee viholliset sen piikikkääseen selkään.

 

Borderlands 2

Tekijä: Gearbox Software

Julkaisija: 2K Games

Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360 – 21.9.2012

Pelaajia: 1, 2-4 (jaetulla ruudulla, internetissä)

Pelin kotisivu: http://www.borderlands2.com

Jukka O. Kauppinen

 

 

Lisää aiheesta

Borderlands 2 -ensikosketus – isompi, laajempi ja parempi 

Suurin osa alkuperäisestä Borderlandsista sijoittui ruskealle ja aika tylsän näköiselle aavikolle, mutta jatko-osassa onkin niin vihreitä laaksoja kuin lumisia kukkuloitakin. Pelaan toisen journalistin kanssa yhteistyötilassa. Kieli on yhteinen, joten yhteistyö jopa sujuu. Olemme korkealla kukkulalla ja tapaamme alkuperäisestä Borderlandsista tutun kaverin Mordecain. Hänen lintuystävänsä Bloodwing on siepattu, joten velvollisuus kutsuu. Tällä kertaa maailman asukit saattavat jopa lähteä pelaajan matkaan oppaiksi, mikä tekee pelistä kertaheitolla elävämmän.

Borderlands (PC, PS3, Xbox 360)

Pelin tapahtumapaikka,  Pandoran planeetta, ei teknisesti ottaen ole post-apokalyptinen, vaan enemmänkin eräänlainen futuristinen versio villistä lännestä. Käytännössä ero on kuitenkin vain semanttinen: talot ovat hökkeleitä, asutusten ulkopuolella riekkuu mutantteja ja murhanhimoiset jengit suhaavat ympäriinsä hätäisesti kyhätyillä romuautoillaan.

Lue myös

GamesCom 2012 – kuhinaa Saksassa

Guild Wars 2 -matkapäiväkirja – osa 1: Päästäkää sisään!

Might & Magic Heroes Online on f2p-selainstrategiaseikkailu

Miten Onlive-pelipalvelu toimii Suomesta käsin?

Roccat Taito -pelihiirimatto kulkee kultaista keskitietä

Wii U – Nintendon uusi konsoli peleineen ensitestissä