Dual SFX Frag Pro – langaton unelmaohjain PS3:lle ja PC:lle?

08.04.2010 15:13 | Jukka O. Kauppinen | 326

PC:llä ja konsoleilla pelattavat räiskintäpelit ovat olemukseltaan hyvin samankaltaisia, mutta erot löytyvätkin enemmän pinnan alta. Padilla ja hiirellä pelaaminen eroaa toisistaan kuin yö ja päivä. Kuka vannoo minkäkin nimeen, mutta harva on sujut molempien ohjaustyylien kanssa. Konsolipelaajille on tehty monenlaisia ohjainvälineitä, joiden avulla erityisesti räiskintäpelien pelaamisen pitäisi onnistua padia tarkemmin, tehokkaammin ja tappavammin. Onko PC:llä ja PS3:lla toimiva Dual SFX Frag Pro se ylivertainen tappokalu?

Dual SFX Frag Pro yrittää tuoda eri ohjaustyylejä lähemmäs toisiaan, jotta konsolilla voitaisiin pelata kuin PC:llä kuunaan? Käytännössä ohjain on langattoman hiiren ja padin ristisiitos. Padin oikean puoliskon toiminnot on käytännössä siirretty hiireen, vasemman puoliskon toiminnot kädessä pidettävään ohjaimeen. Näin hiirellä voidaan ohjata FPS-henkisesti hahmojen katsetta tai tähtäintä. Vasemman käden ohjaimen tatilla puolestaan muun muassa liikutaan.

Ohjaimeen tottuminen on jopa yllättävän nopeaa, kunhan PS3-peliin tottuneet refleksit saa asennoitua uudestaan. Kyllä, pyssyllä ammutaan yhä samalla napilla kuin viimeksikin. Kranukin lentää samalla sormella. Mutta nyt ei nyvitä liipasimista vaan klikataan hiirennappeja. Myös PS3-padin äksää, kolmiota ja muita komentonappeja painellaan peukalolla, mutta napit ovat nyt hiiren kyljessä eivätkä ohjaimen päällä. Pieni henkinen korjausliike täytyy tehdä myös vasemmalle kädelle, jotta sormet eivät kesken pelin unohda mitä niiden pitäisi tehdä.

Namiskoiden sijoittelu on onnistunut verrattain hyvin, eikä tavallista padia jäänyt kaipaamaan toiminnallisesti. Perusnamiskoiden ohella apuohjaimessa on myös herkkyydensäädin, jolla käyttäjä voi määritellä miten nopeasti ja tarkasti pelihahmo kääntyilee ja tähtää.

Käytännössä: ei niin herkkua

Ohjain toimii alkuun hyvin ja ongelmitta. Asentaminen PS3:een oli vaivatonta, kunhan vain muisti ensin tökätä bluetooth-palikan konsolin USB-liittimeen ja vasta sitten tyrkätä hiiren ja apuohjaimen virtakytkimen on-asentoon. Muuta säätämistä ohjaimille ei tarvinnut tehdä, vaan ne tunnistivat toisensa automaattisesti, loivat yhteyden ja näyttivät olevansa käyttökunnossa merkkivalolla.

Pelikonsolille Frag Pro näkyy tavallisena PS3-padina, joten se toimii automaattisesti joka ikisessä pelissä, jolle tämäntyylinen ohjaus vain suinkin sopii. Käytännöllisimmillään se on kuitenkin ehdottomasti toiminta-, FPS- sun muissa räiskintäpeleissä, joissa pelaaja ohjaa erilaisten aseiden kanssa heiluvaa hahmoa.

Hidastempoisempien seikkailupelien ja muiden pelien ystäville Frag Prosta ei ole hyötyä edes teoriassa. Sen jippo on näet nimenomaan nopea ja tarkka ohjaus ja tähtäys. Teoriassa, sekin. Miten käytännössä?

Varsinainen pelaaminen ei kuitenkaan ollut kovin suurta herkkua, valitettavasti. Syystä tai toisesta hiiren ohjaus oli näet useilla eri hiirialustoilla jopa tuskallisen lagittavaa. Esimerkiksi räiskintäpeleissä ohjaimen kohdistaminen maaliin oli enemmän summittaista kuin pikkutarkkaa, aivan toisin kuin hiiriohjauksessa pitäisi. Käden liikuttaessa hiirtä liike pelissä alkoi hienoisella viiveellä, samoin pysähtyen liian myöhään. Nopeat ja pikkutarkat liikkeet näkyivät peleissä kuin hidastetusti, kuin hiirtä olisi työnnetty puurofiltterin läpi.

Hitaus koitui Frag Pron kohtaloksi. Sanotaan se suoraan: hiiriohjaimen perustarkoitus konsoliräiskinnässä on hankkia epäreilua etua padilla pelaaviin. Hiiriohjauksen pitäisi olla nopeampaa, tarkempaa ja tappavampaa kuin padilla veivaamisen. Frag Pro sen sijaan varmisti, että muilla oli taatusti etulyöntiasema. Ohjainten vaihtaminen pelisessioiden välillä osoitti, että ero ei ollut pelkästään testaajan mielikuvituksessa – vaan erittäin, erittäin todellinen.

Seikkailin Frag Prolla esimerkiksi Fallout 3:n vaarallisessa maailmassa. Fallout 3 ei ole niinkään räiskintäpeli, vaan painopiste on enemmänkin seikkailussa. Toimintaa toki riittää eikä se ole hirvittävän nopeatempoista, mutta Frag Pro ei kuitenkin tuonut pelaamiseen kovinkaan havaittavaa hyötyä. Normaaleissa taisteluissa ja yllättävissä tilanteissa ei ollut oikeastaan lainkaan väliä, että mikä ohjain kädessä oli, jos ohjaimen hitaahkoon reagointiin ei kyrsiytynyt. Sen sijaan kiikarikiväärillä tähtäily hiiren suurimmalla tarkkuudella oli padilla suhaamista tarkempaa ja tappavampaa.

Räiskintärintamalla eniten pelaamani testipeli oli MAG, mutta menoa voi kuvailla vain masokistiseksi itsensäkiduttamiseksi. Olo oli kuin hidasliikkeisellä maalitaululla.

Apuohjaimen rullalla tapahtuva hiiren herkkyyden säätö oli kuitenkin niin mainio ominaisuus, että se mainittakoon erikseen. Pelitilanteesta riippuen hiiren pystyi veivaamaan ääripäissään joko erittäin nopeille tai mahdollisimman hitaille liikkeille. Nopeat liikkeet ovat tietysti hyödyksi juoksennellessa tai seikkaillessa. Pikkutarkka ohjaus puolestaan tehosi hienosti kiikarikiväärin varressa. Mutta se puuromaisuus, se puuromaisuus…

Lisäksi hiiri-apuohjainkombo muuttaa konsolipelaamisen ergonomiaa tuntuvasti. Siinä missä padia pidetään useimmiten sylissä kahdella kädellä, on oikean käden hiirelle oltava nyt oma tasonsa, jolle hiirimaton voi asettaa. Toisin sanoen, ohjain ei sovi useimmissa tapauksissa lainkaan sohvalla pelaamiseen. Omassa lattialla olevassa pelituolissani peluu sujui ihan mukavasti, mutta pelaamisessa oli toki oma vaivansa, kun tuolin viereen piti aina laittaa matala palli hiirtä varten. Pelaaminenkin oli rasittavampaa, kun kädet eivät olleet mukavasti sylissä ohjaimen ympärillä.

Testikäytössäni Frag Pro joutui antamaan heti testauksen jälkeen tietä tavalliselle PS3-padille. Ja tappoja alkoi taas kilistä tilille. Vaikka ohjain toimiikin myös PC:llä, jätin sen suosiolla kokeilematta. En näet usko, että hiiri+näppis-miehet kokisivat hiiri+langaton apuohjain –yhdistelmän edes etäisesti kiinnostavaksi, kun edessä on jo universaalisesti ylivoimaiseksi todistettu ohjainkombo.

 

Dual SFX Frag Pro

Valmistaja: Splitfish

Hinta:noin 80-90 euroa

Alustat: PC, PlayStation 3

Lisätietoja: http://www.splitfish.com/

Jukka O. Kauppinen

 

Lue myös

CH Eclipse Yoke sopii niin mopocessnoille kuin jumbojeteille

Creative Sound Blaster Wireless Music System – langatonta musiikinkuuntelua

DSi XL – Nintendon jättitaskukonsoli pikakokeessa

Logitech Flight System G940 – muhkea mutta lötkö PC-ohjainpaketti

Logitech Wireless Guitar Controller – luksuskitara musiikkipeleihin

Steelseries Siberia V2 – pätevä pelikuuloke mukavuudenhaluisille

SteelSeries XAI laserhiiri – peto hiiren vaatteissa

 

Keskustelu

@13
PS3- tai Xbox- ohjainta halvemmalla saa näppis/hiiri- setin josta valittaa muutenkin vain osaamaton. :/
Konsolipeleien tattikääntymistä en myöskään yhdistäisi taitoon.

@6

No miksi pitäis edes saada? Jos haluut pelata näppiksellä ja hiirellä ni sitä varten on PC.

Minulla on kyseinen laite ollu käytössä jo joulukuusta asti. Tosin eka versio jonka sain oli viallinen joka ei toimnut kunnolla (eDomella voi olla myös). Sain uuden tilalle se toiminu jo paremmin MUTTA ei täydellise. (Deap Space pelin kanssa toimi hyvin)
Huomasin valmistajan sivuilta että tähän on saatavilla päivitys. Tein päivityksen joka oli aika pirun moni mutkanen.
Sen jälkeen ohjain toimi HELKUTIN HYVIN!
Ohjain toimii eri peleitten kanssa eri tavalla esim: Resistance 1 pelin kanssa se ei toimi hyvin. tökkii ja ei ole tarkka.
Killzone 2 kanssa se toimii huomattavasti tarkemmin ja pienellä säädöllä pelin asetuksista se toimi vieläkin paremmin.
Bioshock pelin kanssa se TODELLA HYVIN! ei tökkinyt eikä muuta vastaavaa.
The Chronicles of Riddick escape from butcher bay pelin kanssa se toimi kaikkein parhaiten tähän mennessä!
Haluan sanoa että ohjain toimii todella hyvin PÄIVITYKSEN JÄLKEEN! MUTTA SE EI VASTAA PC TASOA! Se toimii minulle riittävän hyvin että pystyn nauttimaan FPS peleistä hiiri ohjauksella. Jotein suosittelen henkilöille jotka eivät halua pelata etenkään FPS pelejä tatilla (johon itse kuulun).
En itse ainakaan huomannut tekstissä olevan PUHETTÄ PÄIVITYKSESTÄ. Ohjain toimii mutta ei PC tasosesti! Voisko eDome tehdä uuden jutun päivityksen jälkeen.

paskaa kyllä tämmöset. Oikeastaan ainut hyvä puoli konsolipelaamisessa on ettei se ole välineurheilua, ei tarvitse sitä 100e maksavaa hiirimattoa pärjätäkseen, vaan kaikilla on samat laitteet ja sama tilanne, vain taidolla on merkitystä. Toivottavasti siis ei tule toimivia tämmösii kauppoihin.

Just ostin FragFX V2 S.E:n ja se kyllä on moitteeton, firmwaren päivityksen jälkeen, jota ei saa tehtyä Win 7:lla (kerrankin Vistasta on hyötyä O.o). On ollut 2 päivää käytössä ja k/d ratio noussu hiukan ja kyllä sen avulla on ehdottomasti helpompi tähdätä, pelin sensitivity 10 ja ohjaimen n.4-5 ja kyllä alkaa lyyti kirjottaa! Hedukoita tippuu tosi usein kaikilla ykkösaseilla ja käännökset on tosi helppoja. Suosittelen lämpimästi kaikille :)

PS. Se firmwaren päivitys on melkeen pakko saada, tähtäin on muuten aikas kehno joten varokaas ellei XP:tä/Vistaa ole, muilla OS:llä ei ainakaa heidän sivujen mukaan toimi.

toivottavasti EI tule boxille näitä,tatti ohjaus on oikein,mutta tähtäys on juuri sopivasti pikkusen töitä teettävää puuhaa. PC hiiri+näppis läpsimistä ei jaksa edes kattoa enää kun 1mm + 1nsek rajoissa lihavat pikkupojat söhii menemään.
on realistisempaa ja haastavampaa jos tähtäyksessa ”joutuu” tatilla jota tähtäämään,eikä vaan siirrä kättä ruudussa näkyvän pään päälle ja klikkaa nappia.

liikkuminenhan on ihan sulavaa puuhaa taas tateilla.

sairaan nopeeta hiiri huitomista taas ei viitti edes vierestä seurata kun ruutu ei enää scrollaa vaan loikkii puolelta toiselle.

Langallinen V2 malli kyseisestä ohjaimesta on useimpien mielestä moitteeton. Tämä langaton malli on susi.

Toivottavasti se boxille tuleva hiiriohjain on niin sysipaska, ettei verkkopelit mene pilalle niiden takia.

Dead Space oli hyvä pelata tällä(langallisella) ohjaimella, meitsikin pystyi läpäisemään hard:lla ja 1:llä aseella.

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että hiiren lagisuus riippuu täysin pelistä itsestään ja siitä kuinka hyvin tattien herkkyyttä ja dead zonea peleissä voi säätää. En moista omista, mutta omistan xfps rateup näppis + hiiri -adapterin ps3:lle. En kovin montaa fps-peliä edes omista, mutta ainakin socom confrontationissa sai hiiren säädettyä lähes täydelliseksi ja frageja tuli, kun taas esim. bad company 2:ssa oli hiirellä pelaaminen aivan kamalaa. Dead zonen säätäminen on avainsana tällaisten laitteiden käytössä.

Näyttää halvalta paskalta, ja tämä artikkeli varmisti sen, ettei tarkkaa hiiriohjausta saada konsoleille vielä vähään aikaan

@1. pleikassahan on oma bluetooth kuten 2. mainitsi, mutta toimiiko sen kanssa? ite näin näitä jo prismassakin myynnissä… tais olla vain se langallinen versio

Itse menin tekemään mokan ja ostin tämän MW2:n kanssa. Samoja puuromaisia ongelmia oli kuin mitä arvostelussa mainitaan. Tämän lisäksi vasemman käden tattiohjain imi patterit hetkessä tyhjiksi ja saattoi ihan huvin vuoksi katkaista yhteyden pleikkariin kesken tähtäilyn. Onneksi sain myytyä tämän eteenpäin hyvään hintaan.

EN SUOSITTELE!

Tuskin Pleikkariin tökätään bluetooth USB-lähetintä, vaan se halvempi radiolähetin.

Muropaketin uusimmat