FlatOut 2 koeajossa
Artikkeli on kolmas osa suomalaisen Bugbear-pelistudion tulevasta FlatOut 2 -pelistä kertovassa sarjassa.Lue myös sarjan edelliset osat:
Osa I: Bugbear tähtää raskaampaan sarjaan
Osa II: FlatOut 2 vaihtaa jenkkimaisemiin
Käyttäjiä kuunneltu
FlatOut 2:sta tehtäessä pelaajien mielipiteitä on kuunneltu tarkoin. Bugilaiset ovat analysoineet palautetta, lukeneet foorumeita ja seuranneet mistä ihmiset ylipäätänsä pitivät FlatOutissa, mistä eivät.
– Palaute on tehtyjen parannusten ytimessä. Kaikkea ei kuitenkaan voi tehdä, aika on rajallista, kertoo Bugbearin Jussi Laakkonen.
– Mutta pitää luottaa myös omaan vaistoon. Yhtään innovatiivista peliä ei ole suunniteltu foorumien perusteella. Siellä on paljon hyviä ideoita, mutta niistä pitää valita oikeat. Ja pitää luottaa omaan vaistoon. Päätöksiä on helppo kritisoida, mutta jos pelistä ei ole omaa mielipidettä tulee siitä vain kokoelma ideoita.
FlatOut 2:ssa pelaajilla voi olla useita autoja, joista voi valita kuhunkin kilpailuun mieluisimman. Ykkösessä pelaaja omisti vain yhden auton kerrallaan. Tämä keksittiin muuttaa muutettiin nimenomaan foorumilta bongatusta ehdotuksesta.
Toki palautekin riippuu ihmisistä. Osa on pakko päästää toisesta korvasta sisään, toisesta ulos, sillä ihmisten mielipiteet ovat niin kovin erilaisia.
– Jotkut pitävät Need for Speedeistä ja vaativat, että tehkää tästä pelistä Need for Speed. Miksi me tehtäisiin NFS, kun se on jo olemassa? Sen saa kaupasta, me tehdään FlatOutia. Toinen haluaa lisää toimintaa, toinen kaikki törmäilyt pois ja siistin rallikisan. No, rallipelejä on erikseen myöskin.
FlatOut-pelit yhdistävät Bugbearin simulaattoritaustan ja –tietämyksen, minkä johdosta pelin mallinnus on ollut mieleen suurimmalle osalle pelaajista. Pelin haaste oli ja on silti melkoinen, sillä siinä yhdistyy sekä keskivertopelaajalle maittava kilpa-ajaminen että raaka romuralli. Kahden erilaisen pelaajakunnan tyydyttäminen on vaikeaa.
– FlatOut on kuitenkin aika mukava kultaisen keskitien kulkija. Se on nautittava niin hardcore-pelaajalle että keskivertopelaajalle. Sellainen on vaikea tehdä ilman, että pelistä tulee liian laimea. Jos jotain, niin ainakaan FlatOut ei ollut liian laimea. Tunteita se on herättänyt.
Moninpeli kaikkiin versioihin
Ja sitten etenkin pc-pelaajia miellyttävään aiheeseen. Tai vihastuttavaan. Ensimmäisen FlatOutin moninpelituki jäi näet kiireen takia vaillinaiseksi. Laakkonen valittelee, että kunnon online-tuki olisi saatu pc-versioonkin, jos aikaa olisi ollut kuukausi enemmän. Nyt tilanne on toinen ja pc-versiossa on kahdeksan pelaajan nettipeli heti alusta lähtien. Verkkopeli löytyy myös pelin PS2-versiosta sekä ensimmäisen pelin tapaan Xboxilta.
– Onlinen tekeminen pc-versioon ei ole teknisesti vaativaa. Se vain vaatii enemmän työtä ja testaamista.
Xbox Livessa FlatOut 2:ssa huomioidaan kilpailuissa pärjäämisen ohella myös romutus. Eli pelaajien pisteet ja pelirankit eivät kerry pelkästään kilpailuissa menestymisestä. Näin pelaajista huomaa, että kanssakumppanin ajotyyli onkin enemmän romutusta kuin ajotaitoa – ja voi varautua ryskämiseen itsekin.
Konsolien moninpelin tekemisen haasteista kysyttäessä Laakkonen toteaa, että ”Xbox Live on edistynein konsolien online-tekniikka ja yhteisö. Näkee, että Microsoft on tehnyt sen tosi hyvin ja osaa tarjota softatuen. Live on ehjä paketti, johon on kohtalaisen helppo tehdä Live-tuki, jos peli on sydämeltään moninpeli. Lisäksi PS2-peliin on teknisesti vaikeampaa tehdä online-tuki kuin Xboxille.”
– PS2:n online on ollut markkinoilla jo monta vuotta, mutta se ei ole pystynyt luomaan Liven kaltaista asemaa. Osin se johtuu myös siitä, että Sonylla ei ole ollut antaa pelien kehittäjille tai julkaisijoille työkaluja online-tuen tekemiseen.
Entä onlinen merkitys pelille ylipäätään?
– Moninpelin merkitys kasvaa koko ajan kaikilla alustoilla. Se on yksi niistä ominaisuuksia, mitä tänään odotetaan hyvältä ajopeliltä. Paikoitellen moninpeli on tosin vain semmoinen raksi ruutuun boksin takapuolella, ominaisuus joka on kiva olla pelissä vaikka sitä ei koskaan pelaisikaan. Noin 20-30 prosenttia pelaa peliä onlinessa ainakin kerran, mutta valtaosa pelaa vain yksinpeliä tai jaetulla ruudulla.
– Pelit suunnitellaan konsoleilla vielä seuraavatkin viisi vuotta ensisijaisesti yksinpeleiksi. Vain konsolivalmistajan omissa first party -peleissä on vahvasti moninpeliä. Designi voi olla 50-50 yksin- ja moninpelin välillä, mutta ilman yksinpeliä tuotetta on vaikea myydä konsolimaailmassa pelijulkaisijoille. Sen sijaan pc:llä pelkkä moninpelikin voi toimia.
Nextgen vai ei?
Bugbear ei tee pelistä erillistä versiota Xbox 360:lle tai PS3:lle. Syy on hyvin yksinkertainen: vanhoja konsoleita on markkinoilla miljoonia, ja pelimyynti on niillä aivan eri luokkaa kuin uusilla. Pienelle studiolle on järkevämpää tehdä peli ennestään suosituille alustoille kuin panostaa tässä vaiheessa täysin uuteen teknologiaan.
Xbox 360 –pelaajia luonnollisesti kiinnostaa toimiiko Xbox-versio FlatOut 2:sta heidän konsolillaan. Valitettavasti vastausta ei voida vielä antaa, sillä se ei ole Bugbearin käsissä. Microsoftilla on oma osasto, joka työstää peleihin emulaatiotuen. Laakkosen sanoin Xbox 360:llä toimivat pelit ovat ”pelejä, jotka eivät puske konsolin hardista kauhean kovaa.”
Ja molemmat FlatOutit puskevat hardista, kovaa. Microsoft ei ole pystynyt tekemään emulaatiopäivitystä edes edelliselle FlatOutille, joten teknisesti edelleen kehittyneemmälle FlatOut 2:lle ei taida olla paljoakaan toivoa yhteensopivuuspäivityksestä.
Etenkään, koska ”FlatOut 2 Xboxilla tekee pikkuisen mielenkiintoisia juttuja.”
Microsoftin viesti asian suhteen onkin ollut, että ”te ette voi tehdä tälle asialle paljon mitään.”
FlatOut 2 koeajossa
Entä miltä se tuntuu? Koekuljettajamme sai tilaisuuden kokeilla FlatOut 2:n kehitysversiota lyhyesti – ja kyyti oli melkoista. Visuaalinen anti osoittautui nopeasti silmiähiveleväksi, vaikka Bugbearin väki valittelikin taustalla miten efektit puuttuivat, se ja se oli yhä keskeneräistä ja tämätuose bugasi. Silti ajaminen oli silkkaa iloa.
Ajotuntumasta on mahdotonta sanoa lopullista sanaa, sillä ajomalli, autojen käyttäytyminen ja ylipäätään kontrollien säätäminen oli yhä kesken. Koeajon jälkeen löysinkin eräästä huoneesta autosäätäjät, jotka testasivat autojen käyttäytymistä, lunttasivat paksuista kirjoista teknisiä tietoja ja testasivat erilaisten arvojen vaikutusta ajotuntumaan. Eli koeajon tuntuma lienee muuttunut lopullisessa pelissä, hyvä vaikutelma jäi. Auto käyttäytyi hyvin ja pysyi käsissä. Kaahaaminen lähituntumassa toisten autojen kanssa tuntui mehevältä – ja rytisevältä. Romu lensi ja pelti ryttääntyi.
Uudet radat tuntuvat jännittäviltä. Vaikka kaupunkimaisemissa saakin ajella aivan riittävästi erilaisissa urbaanikaahailuissa, niin meiningissä on silti myös oma FlatOut-tyylinsä. Liikennemerkit saivat kyytiä, kun kahdeksan autoa paahtoi tiiviissä rintamassa kerrostalojen välissä ja tunneleissa kohti jyrkkää mutkaa. Sitten reitti näyttikin äkkiä päättyvän. Minne nyt? Tietokonekuljettajat eivät epäröineet – käsijarrukäännöksellä ja ostoskeskuksen ikkunasta sisään. Moottorien ulvonta täytti marketin käytävän, kun autot kaahasivat putiikkien välissä penkkien ja kukkaruukkujen lennellessä. Tämä on sitä itseään.
Toinen koeajo tapahtui tutummassa metsä- ja kylämaisemassa. Rata oli sekoitus asfalttipätkää ja hiekkatietä, joka kääntyili metsän ja talojen lomassa. Kaunis syksyinen ruska väritti kaahaajien meininkiä. Ja kyytiä sai niin pelti, latojen ovet, aidankappaleet ja peltotyökalut. Jopa tiensivuun parkkeerattu lentokone. Erilaisilla tienpinnoilla oli totuttuun tapaan erilainen tuntuma, ja romurallihenki oli mukana erittäin hyvin. Ratojen vaihtelevuus tuokin ajamiseen mukavaa monipuolisuutta.
Uratilaa ja muita pelin hienouksia ei koeajossa päästetty vielä kokeilemaan, mutta ajaminen toimi jo täysin. Ja kyllä tällä kelpaa rutata peltiä.
Myös pelin grafiikka näyttää astuneen hyvän askeleen eteenpäin, ja erilaiset visuaaliset efektit tarjoavat testiversiossa enemmän grafiikan leimuntaa kuin mitä tähänastisista still-kuvista voi päätellä. Tärkeintä ovat kuitenkin pelattavuus ja pelin toimivuus, eikä niiden suhteen tunnu olevan valittamista.
FlatOut 2 ilmestyy kesällä 2006 pc:lle, PS2:lle ja Xboxille.
Jukka O. Kauppinen