GTA IV – ensimmäiset kaksi tuntia

28.04.2008 18:12 | Miikka Lehtonen | 397

Tätä päivää on odotettu kuukausia. GTA IV, Rockstarin viimeisin, suurin ja kaunein gangsterieepos on vihdoin saapunut. Ei ehkä vielä kauppojen hyllyille, mutta ainakin eDomen tiukan testiryhmän kätösiin.

Vaikka pelillä on pituutta kuin Siperian talvella, ehdimme pelata peliä pari tuntia ja testailla kummankin konsolin versioita. Miltä tuntuu ja millaisia ne laitteiden väliset erot lopulta ovat? Vastaus voi yllättää ja järkyttää.

Heti alkuun on todettava, että GTA on yhä GTA. Kaikki se klassinen sähellys, erinomainen käsikirjoitus ja hyvä tunnelma, joiden ansiosta pelejä on fanitettu jo vuosikausia löytyvät myös sarjan uusimmasta osasta, joskin vielä pitemmälle vietynä.

Tähän asti pelaaminen on sujunut tiukasti tutorial-hengessä, sillä jokainen tehtävä opettaa jatkuvasti jotain uutta, eikä pelimaailma ole lähtenyt vielä aukeamaan alkusaarta pitemmälle. Opettelu tulee myös tarpeeseen, sillä jo muutaman tunnin perusteella on selvää, että uudistuksia on tehty laajalti.

Tuntuvin uusi idea on aiempaa toimivampi tähtäyssysteemi. Vasemman liipasimen – PlayStation 3:lla L2 – painaminen pohjaan lukitsee Nikon aseen lähimpään viholliseen. Oikean analogitikun avulla voi tehdä pieniä korjausliikkeitä ja tähdätä vaikkapa rintakehän sijaan kasvoihin. Oikean tikun heiluttelu sivuttain vaihtaa Nikon kohdetta. Liipasimen päästäminen puoliksi irti siirtää pelin vapaatähtäystilaan, jolloin vaikka karkuun ajavien autojen räiskiminen sujuu hienosti.

Uutta on myös autojen ohjausmalli, joka on huomattavasti aiempaa realistisempi. Ensireaktio oli puhdasta kauhua ja tuskaa, kun autot sladittelivat päin seiniä kurveissa eikä moottoripyörillä irronnut kuin henki. Totuttelu kuitenkin palkitaan ja jo nyt systeemin uudistuksia osaa arvostaa, sillä autojen massa ja tien kunto vaikuttavat todella paljon ajettavuuteen. Jokainen autotakaa-ajo onkin yllättäen jännittävä taistelu elämästä ja kuolemasta ja ajoneuvo kannattaa valita tarkkaan edessä olevan keikan mukaan.

GTA IV -ensifiiliksiä ei voisi tietenkään naputella kommentoimatta grafiikkaa, joka on upeaa. Peli ei välttämättä ole PlayStation 3:n tai Xbox 360:n teknisesti vaikuttavin peli, mutta se tyyli, se tyyli. Mielettömän realistiset sää- ja valoefektit saavat Liberty Cityn tuntumaan prikulleen oikealta New Yorkilta ja uskallanpa väittää, että ensimmäinen katsaus joen yli kohti aamuauringon valaisemaa Manhattania – mikä se ikinä sitten GTA:ssa onkaan – saa useammankin pelaajan kiroamaan puhtaasta ihastuksesta.

Kaupunki tuntuu myös huikean elävältä. Kaduilla kävelee ihmisiä puhumassa kännyköihinsä tai kantamassa ostoksia. Kun Niko törmää kahvia juovaan bisnesmieheen, tämän kahvikuppi putoaa maahan ja mies pillahtaa itkuun. Kauaa ei kuitenkaan ehdi ihmetellä, sillä kulman ympäri kurvaa urheiluauto ja sen perässä pino poliisiautoja. Poliisit itsessään ovat samanlaisia komediakaivoksia kuin aiemminkin, mutta nyt he myös auttavat tarvittaessa Nikoa. Kun kanssa-autoilija hermostuu nyrkkikäräjille saakka pienestä peltikolarista, poliisit kuskaavat miehen pois. Hienoa!

Versioiden väliset erot

Netissä on puhuttu ja herjattu paljon versioiden välisistä eroista ja jo kolmen tunnin testien jälkeen on selvää, että suuri osa herjoista on ollut turhia ja puheet liioiteltuja. Yllätys, yllätys. Versioiden väliset erot ovat nimittäin todella olemattomia.

PlayStation 3 -versio suorittaa luonnollisesti sen pakollisen kiintolevyinstallointinsa, joka auttaa kuitenkin yllättävän – ja masentavan – vähän. Lataus työpöydältä pelitilanteeseen kestää PlayStation 3:lla jopa pikkuisen kauemmin kuin Xbox 360:lla, joskin tehtäviä edeltävät lataukset ovat pikkuisen nopeampia. Tehtävälatauksissa puhutaan kuitenkin vain muutamista sekunneista, eikä niitä ennakkoon mainostettuja tullikioskilatauksiakaan pelistä löydy. Kun Niko on kerran kentälle pläjäytetty, voi ajella mihin haluaa ilman lataustaukoja.

Myös ruudunpäivitys on molemmissa versioissa melko identtistä. Ulkoilmassa huristellessa peli tuntuu GTA:lta, eli optisen aseman ladatessa tietoa levyltä ruudunpäivitys on jatkuvasti aivan pikkuisen täysin pehmeän alapuolella, kummallakin konsolilla. Kuten kaikki GTA-veteraanit tietävät, kyse ei ole mitenkään ylitsepääsemättömästä ongelmasta, eikä alun tiukkasilmäisen vikatutkailun jälkeen koko juttuun edes kiinnittänyt huomiota.

Myös eDomen kommenteissa väläytellyt animaatiot 360:n väitetyistä bufferointiongelmista osoittautuivat ainakin testiversioiden perusteella höpöpuheeksi, sillä hana pohjassa ajamallakaan ei törmätty mihinkään läheskään niin vakavaan, joskaan ei toki myöskään PlayStation 3:lla.

Yhdellä osa-alueella PlayStation 3 tuntuu kuitenkin vetävän pikkuisen etumatkaa, nimittäin värimaailmassa. Kun oikein tihrustaa, voi huomata, että PlayStation 3 -versiossa värit ovat todellakin hieman syvemmät ja täyteläisemmät.

Kyse on kuitenkin lopulta niin pienistä eroista, ettei versioita erota toisistaan ilman monitorin vieressä kyttäilyä ja videolähteen vaihtelua laitteesta toiseen. Kumpikin versio pyörii ja toimii erinomaisesti ja pelaaminen sujuu iloisissa merkeissä. Kauppaan marssiessaan voi siis huoletta ostaa kumman tahansa mieltymystensä mukaan, pelkäämättä huonompaa pelikokemusta.

Pelaaminen on siis ollut täyttä juhlaa ja jo nyt uskaltaa sanoa, että GTA IV on huippupeli. Tarkempi kalibrointi asteikolla ”laatutuote” – ”olen nähnyt taivaan, en tarvitse enää silmiäni” vaatii kuitenkin pitempää sessiota, joten palaamme astialle loppuviikosta.

Lue lisää eDomesta

Aurinko nousi, GTA4 warezina

GTA4: dynaaminen, sattumia pursuava maailma on aina erilainen

Katso Grand Theft Auto IV:n TV-spotti

Pornotähti himoitsee kovaa GTA-tykkiä

Model Expo 2008 – videokooste

PlayStation 3 pääsee laihdutuskuurille

Uusi huippupeli eDomen Pelihallissa: Trials

Voita tuhti setti Army of Two -tavaraa: peli, opaskirja, sarjakuva ynnä muuta

Voita upea Assassin’s Creed -tuotepaketti – peli, huppari ja figuuri

Keskustelu

nää pienet ruudunpäivitys ”probleemat” saatas korjattua taas ku julkastas peli pc:lle
sitä odotellessa

Osaisiko jou kertoa, toimiiko GTA IV yhtä ”sulavasti” Xbox 360 Arcade versiossa kuin pro versiossa. En siis halua nyt mitään vertaisua PS3, kiinnostaa vain näiden Xbox-versioiden väliset erot pelin pyörittämisessä. Kiintolevyllähän tässä tapauksessa ei pitäisi olla mitään merkitystä, kun sille ei peliä voi kuitenkaan asentaa.’

– Martti

Arvasin että ei ne erot suuria ole, joten lopetetaan tämä toisen version mollaaminen

Ostin just Xbox 360 Arcaden ja GTA IV:n

Nyt alan ymmärtää miksi 360:stä moititaan meluisaksi:) DVD aseman mekkala on jotain aika kauheaa, mutta kai siihen joku ratkaisu löytyy.

Mutta itse peli on aivan upea, mahtava hieno jne. Oon pelannut noin 18 vuotta enemmän tai vähemmän ja taisi Diablo 2 ja GTA 3 pc:llä olleet viimeksi ne pelit joita on jaksanut pelata tämän uuden GTA:n lailla, koko peli on täynnä hienoja yksityiskohtia, poliisit huutaa, ”we have a runner” kun yrittää juosta pakoon, jos murtaudut autoon, niin ovet on lukossa ja joudut lyömään ikkunan rikki.

Ajomallinnus on loistava, ei liian realistinen mutta ei kuitenkaan täys arcadea ja koko juoni on erittäin lupaava.

Myös yhdelle kysyjälle, Xbox 360 Arcade ja GTA IV toimivat hyvin yhdessä, jos vaan jaksat kuunnella dvd-aseman jatkuvaa meteliä:)

missä os x versio? missä xbill?

nauratti ennakkotilaus/peli loppuu/jonotanpa yöllä meininki, itse menin töihin (myöhässä) ja hain pelin vähän yli yhdeksän citykäytävän Tilt-kaupasta, jossa lisäkseni oli myyjä (söpö) ja kaksi isoa laatikkoa peliä (xo ja ps3).

Töiden jälkeen menin sitten salille, sieltä kaupan kautta kotiin tekemään ruokaa ja joskus puoli kymmenen aikaan sain pelin koneeseen ja pelasin JOPA YLI PUOLENYÖN, JOPA YLI KELLO YHDEN AAMUYÖSTÄ!!! Kelatkaa!

daoc > gta iv

Ai niin, tokasta cinematicista (eli eka intron jälkeinen) puuttui puheet kokonaan, xo rouskutti kyllä hädissään levyä. Musat tuli kivasti. Pieniä rasittavia latauskuhnauksia kyllä näkyy paikoin mutta saattaa meikäläisen (kieltämättä äänekäs) boxikin olla joku sunnuntaiversio. Hail microsoft!

prkl rahatilanne on mikä on… pakko varmaa puhutella jotai mummoa kadulla, jotta pääsee pelaa GTA4:sta.

Nyt kyyllä kyrsii kun ei tullut hankittua vielä PS3 ja nyt en pääse pelailee GTA IV

”Kuinka paljon Microsoft teille oikein maksaa?”

Yhtä paljon kuin Sony ja Nintendo: 0 euroa kuukaudessa.

On minulla Sonynkin vermeitä. PS2, PSP, Sony Cybershort kamera ..Kumpikaan taho ei maksa mitään, oishan se tosin kiva saada pelaamisesta rahaa niinku noi toimittajat ;-)

Elite on vähävirtaisempana huomattavasti hiljaisempi, ja uusissa eliteissä on Benqin valmistama DVD asema joka sekin on hitsisti hiljaisempi kuin edeltäjänsä.

”Monet arvostelijat unohtavat että PS3:n käyntiääni on xboxin rouskutusta ainakin puolet hiljaisempi ;)”

En minä kyllä pelatessa kuule kummankaan konsolin ääntä. PS3 ja 360 ovat hyllyssä vierekkäin eli sentilleen samalla etäisyydellä minuun nähden, ja kyllä niiden äänet peittyvät pelatessa/leffoja katsellessa ihan yhtä lailla.
Eikä sitä ekankaan generaation Xboxin ääntä kyllä noteraa vaikka pelaisi äänet poissa. Se vain katoaa taustalle pelatessa ja keskittyessä. Mutta onhan PS3 silti se hiljaisempi vekotin. En ole uudempien boxien volyymitasoihin tosin tutustunut…

Tuntuu sekin unohtuvan, että PS3-versiota tulisi tosiaan pelata Suxaxis ohjaimella :)”

Toi on kyllä ihan puhdas mielipide kysymys että mikä ohjain on parempi.
Tais sulta unohtua että 3fixme ohjaimeen tarvitaan uudet patterit viikon välein.

”Monet arvostelijat unohtavat että PS3:n käyntiääni on xboxin rouskutusta ainakin puolet hiljaisempi ;)”

Tuntuu sekin unohtuvan, että PS3-versiota tulisi tosiaan pelata Suxaxis ohjaimella :)

”postikusti on ärsyttävän hidas :D toivon että vapuksi tulisi perille :D mutta on se 42e hintaan nähden kestettävä. -MPR”

Noh, tuliko nyt hyvä ja tyydyttävä olo ku sait ton kerrottua? Onneks saat kärsiä ja kitua kun päivystät postimiestä! Buahahaha :D

postikusti on ärsyttävän hidas :D toivon että vapuksi tulisi perille :D mutta on se 42e hintaan nähden kestettävä.

Collectors paketti sisältää:
– mustaksi maalatusta metallista tehty safetybox, lukittava.
– pelidvd
– ”the music of grand theft auto IV” soundtrack
– Rockstar ”R” avaimenperä
– Artbook
– Rockstar logottu kassi, about kameralaukun kokoinen

Greetings from TAMPERE Nightlife!

Tulin juuri Tilt -pelikaupan järjestämästä yhteispalvonnasta Tuomiokirkonladulta. Saapuessani leip^H^H^Hpelijonoon kello oli noin 24:05, putiikki oli auennut viitisen minuuttia aikaisemmin. Laskin pikaisesti jonossa olevan noin 100-120 henkilöä ja sisällä parisenkymmentä. Kaupan tilaa oli pienennetty keltaisin teipein, joten muiden hyllyjen tutkailu ja loottaaminen ei ollut sallittua, vain GTA4:sta pistettiin pakettiin. Sisälle päästiin noin puolen tunnin jonottamisen jälkeen, jonka jälkeen taakseni oli vielä kiiruhtanut parikymmentä mattimyöhästä. Kassoja oli käytössä vaan yksi, tosin pelipakettia ahnaille pelureilel tarjoili kaksi myyjää, toisen vielä ollessa harvinaisempi näky ruohonjuuritasolla, itse ko. putiikin pääpiru. Xbox versiota oli siihen mennessä mennyt kuulemma reilummin, Collector paketit, jollaisen nappasin itsekin, olivat 360:lle jo lähes tyystin lopussa, pleiskalle vielä oli vähän reilummin jäljellä. Huoltoaseman kautta kolaa ja energiajuomia, suunta kohtio kotia. Tänä yönä ei nukahdeta, ainakaan rattiin!

Jos näin on niin hyvä. On vain usean xbox 360 -pelin yhteydessä puhuttu siitä miten peli käyttää kiintolevyä hyväkseen ja näin nopeuttaa latausaikoja vaikkei peliä varsinaisesti sille asennetakkaan. Ensimmäisen xbox:n kiintolevyllä oli osiot joille pelit tallensivat väliaikaistiedostoja ja mm. tästä syystä (tietysti myös muun raudan paremmuudesta johtuen) xbox:n latausajat olivat lyhyempiä ja pelit pyörivät paremmin, kuin ps2:lla.

Näytä kaikki kommentit

Kiitos paljon ensitunnelmista. Itsekin aivan innoissani uudesta pelistä, mutta turhaan kun en omista kumpaakaan konsolia, vaikka ehkäpä sitä jonkun luokse voisi ujuttautua kokeilemaan 8). Oikeastaan tekisi jo mieli ostaa x0 tämän takia (+nhl08)

12: Mielestäni eri konsolien välistä käyntiääntä ei voi pitää mukana _peli_arvostelussa, sillä siinähän keskitytään peliin. Eri asia sitten jos vertailtaisiin niitä konsoleita.

”Onko jollain peliä testanneista kokemusta miten xboxin kiintolevyttömyys vaikuttaa”

Xbox 360 -versiota ei voi asentaa kiintolevylle. Eli pikatestin kommentit kertovat suoraan miten kiintolevyttömyys vaikuttaa.
”Lataus työpöydältä pelitilanteeseen kestää PlayStation 3:lla jopa pikkuisen kauemmin kuin Xbox 360:lla, joskin tehtäviä edeltävät lataukset ovat pikkuisen nopeampia.”
Eli jotkut asiat latautuvat PS3:n kiintolevyltä nopeammin, toiset hitaammin kuin Xbox 360:n dvd:ltä.

Luulisi, että PS3 versioon olisi siihen 50Gb:n siniselle kiekolle laitettu kamaa enemmän kun 8,5 gb dvd:lle… Mutta ilmeisesti ei?

Peli tallentaa automaattisesti jokaisen tehtävän ja merkittävän tapahtuman jälkeen, mutta vapaa tallennus onnistuu vain kotona.

Moikka

voisko Miikka kertoa, että voiko pelin tallentaa vapaasti vai perinteisesti GTA-tyyliin kotona tehtävien välissä korpulle?

Onko jollain peliä testanneista kokemusta miten xboxin kiintolevyttömyys vaikuttaa latausaikoihin, pop-up:iin ja vastaaviin peli-ilon pilaajiin. Tai olisiko mahdollista kokeilla tätä. Eihän sen kiintolevyn irroittaminen kauaa vie:) Arcaden ajattelin hommata ja jos myöhemmin ilmenee tarvetta (en kyllä usko) yritän metsästää jostain kiintolevyn mahdollisimman halvalla.

Miks PC-pojat jää kaikesta tästä paitsi : / muut gtat jo jyystelty aika tehokkaasti

Voivoi, pitänee hankkia raa’alla työllä rahaa pleikkariin että pääsisin tästä kokemuksesta nauttimaan.

taitaa ylläpitäjien pallit kutista sen verran huomisesta että pakko laitella näitä gta uutisia, mutta en yhtään ihmettele samoin sitä täälläkin rapsutellaan kasseja hermostuneena :-D

Jahas… Se on niin että lastentarhassa lapset joutuvat oleen ilman minua pari päivä… Setä on ”Kipeä” =P

Kysellään nyt kun kerran on tarjottu mahdollisuus. Kuinka paljon pelihahmon ulkoasuun/vaatetukseen voi vaikuttaa? Löytyykö pelistä yhtä laaja repertuaari esim. vaatteita mitä San Andreakseen oltiin ympätty?

Entä löytyykö kunnon kohotukseen tarkoitettuja painonnostopaikkoja edelleen pelistä, eli voiko käyttäjä ruokkia tamagochistaan 100 tonnin pallon jos sille päälle sattuu?

Ja joitain videoita kun olen katsonut, ilmeisesti autoista puuttuu edelleen aito ”koelautanäkymä”?

Kun äänentoistossa on tarpeeksi munaa, boksin suihkariDVD:tä ei edes huomaa :)

Monet arvostelijat unohtavat että PS3:n käyntiääni on xboxin rouskutusta ainakin puolet hiljaisempi ;)

Tämähän ei siis tosiaan ole vielä arvostelu, vaan ensimmäiset pari tuntia pelistä. Palaamme lopullisen version myötä astialle loppuviikosta, kun olen ehtinyt sulatella ja pelailla enemmän. Siihen asti voi rohkeasti kysellä ihan mitä mieleen tulee, pyrin vastaamaan.

4: Poliisiautojen toimintaa on järkeistetty. Kuten spaz sanoo, hälytyksen syttyessä pelaajan ympärille tutkan ruudulla paukahtaa sireeni, jonka koko riippuu hälytähtien määrästä (yhdellä tähdellä alue on vain ~4 korttelia, kolmella tähdellä jo suurin osa saaresta). Kaikki tuolla alueella olevat poliisit ilmestyvät karttaan ja lähtevät jahtaamaan pelaajaa enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Jos pääsee alueelta pois ja katkaisee näköyhteyden, hälytyksen taso lähtee laskemaan.

Poliiseja ilmestyy yhä kartalle, mutta ei enää ihan viereen vaan esim. 4 korttelin päähän. Takaa-ajoissa on siis ihan pirusti meininkiä varsinkin kun GTA IV:ssä voi lentää tarpeeksi kovassa kolarissa ikkunan läpi, kuten minulle kävi takaa-ajossa törmättyäni betoniporsaaseen :D

shaminy: ”Kerrankin arvostelu jota ei ole tehnyt jomman kumman leirin fanipoika. Kiitos.”

Jep, ihan samaa meinasin sanoa. On se vaan ihme juttu miten fanittajat rakastavat omia laitteitaan niin paljon että järki sumenee, eikä kestetä mitään kritiikkiä joka kohdistuu omaan hankintaan.

Mulle GTA4 on tulossa huomenna postitse, mutta pitää varmaan silti käydä tsekkaamassa paikallisen gamestopin meininki puoliltaöin. Aikamoinen tapahtuma tämä kyllä on pelipiireissä ympäri maailman.

Voih, miksi menin ennakkotilaamaan sen pirun Grand Theft Auton…. tekisi niin mieli vaan mennä 0.01 hakemaan peli kaupan hyllyltä…

Kerrankin arvostelu jota ei ole tehnyt jomman kumman leirin fanipoika. Kiitos.

uudessa GTA:ssa voi karistaa poliisit kannoiltaan jos vain saa katkaistua näköyhteyden ’ala’ assasins creed, isommilla wanted leveleillä se on vain hankalampaa kun poliisikopterit pyörivät ilmassa.

Parasta GTA4 uutisointia mitä olen lukenut moneen viikkoon. ”Versioiden väliset erot” -kappale oli jotain sydäntä lämmittävää kaiken tämän pop-up, frame rate, DLC, aliasing, sixasis mussuttamisen jälkeen.

Ai piru vie… Itseäni on kiinnostanut tieto tyhjästä ilmestyvistä poliisiautoista. Edellisissä versioissa kun todellista takaa-ajoa ei poliisien kanssa voinut harrastaa.

Jos saan kysyä, ilmestyvätkö poliisit edelleen tyhjästä auton eteen jos vähänkin katsoo taaksepäin… Ja rynnivätkö poliisit edelleen päälle loputtomina joukkoina milloin mistäkin tienkulmasta?

Vai voiko vihdoinkin kuvitella karistavansa poliisit kannoiltansa pelkällä ajamisella?

Nooh, ehkei nyt sentään ihan niin pitkälle mennä :) Voi kyllä olla että tänä yönä ei tarvitse mennä nukkumaan…

Nyt ei tuukkaan sitten muutamaan parii päivään ollenkaan edomeen uutisia, ku äijät pelaa vaan gta:ta ja juo simaa :D

Muropaketin uusimmat