Uusimmat

Mass Effect: Revelation on ihan luettavaa scifi-kioskikirjallisuutta

24.04.2012 14:30 Jukka O. Kauppinen

Mass Effect -seikkailut ovat kiistattomasti tämän päivän roolipelien ykkössarjaa, pelillisten ansioittensa ohessa myös maailmankaikkeuksia halailevan tarinansa ja kiinnostavien päähenkilöiden ansiosta. Myös Mass Effectin maailmankaikkeutta on laajennettu pelien ulkopuolelle, muun muassa kirjojen kautta.

Revelation on ensimmäinen neljästä tähän saakka julkaistusta Mass Effect -teoksesta, joissa pelien tarinaa taustoitetaan ja laajennetaan ansiokkasti. Revelation on hyvää luettavaa erityisesti siksi, että se sijoittuu pelisarjaa edeltävään aikaan. Teoksen alussa lukijalle kuvataankin ihmiskunnan tilannetta planeettojen ja aurinkokuntien välisen avaruusmatkailun alettua, sekä ensimmäisten avaruusolentokontaktien surullista tapahtumasarjaa. Sitten loikataankin jonkin matkaa eteenpäin, kun ihmiset ovat jo hyväksytty – tai kenties vain siedetty – rotu suuressa rotujenvälisessä kollektiivissa.

Mutta ei hyvää ilman huonoa. Kirjan ja sen päähenkilöiden kokemusten kautta loikataan täyttä kyytiä tapahtumasarjoihin, jotka Mass Effect -pelaaja tunnistaa välittömästi. Vai näin tapahtumat saivat alkunsa, lukijalla raksuttaa. Samalla ihmiskunnan nopea levittäytyminen tähtiin kerrotaan sekä rotua virkistävänä ja innoittavana, mutta samalla liiankin nopeana tapahtumasarjana. Kaikki eivät ehdi niellä tapahtumia, toiset kurkottavat liikaakin eteenpäin.

Revelationin parhaan annin pystyisi kuitenkin tiivistämään huomattavasti pienempäänkin tilaan, eikä teoksesta jäänyt jäänyt nyt kovinkaan kummoista makua suuhun. Päähenkilöt kiitävät vauhdikkaasti planeetalta toiselle, kuten pelissäkin. Joihinkin seikkailullisesti tuttuihin paikkoihin tutustutaan uusien henkilöiden silmien kautta, mutta fiilismittari värähtelee vain poliittisten taustajuonittelujen ja koko pelisarjan ydinjuonen alkuvaiheen avaamisen kohdalla. Muutoin matka on lähinnä kaoottista kiitämistä ilman tunnetta.

Henkilöhahmoista kiinnostavimmaksi täytyy nostaa Saren, Citadelin salaisista spectre-operaattoreista tehokkain, vaarallisin ja pelottavin. Saren muistetaan pelissä pahana, voiman pimeälle puolelle loikanneena petturina, jonka toiminta ja motiivit saavat tässä teoksessa tietynlaisen selityksensä. Tosin vähän jää fiilistä, että kaveri kuvataan turhankin tunteettomana ja täydellisen kylmänä hirviönä, jotta hänen myöhempi kohtaamisensa pelissä ei hämmästyttäisi lukijaa/pelaajaa.

Mass Effect: Revelation -kirjan tärkein anti liittyy peliversumin taustojen avaamiseen, mutta hahmojen ja tarinankerronnan laatu ei muutoin häikäise. Laadullisesti teos on luettavaa kioskikirjallisuutta, mutta toisaalta samaa voi sanoa jossain määrin myös pelin tarinasta itsestään. Videopelissä käsikirjoitusta on kuitenkin kuorrutettu hyvällä toiminnalla ja huikeilla visuaaleilla, eikä tarinakaan etene aivan yhtä yksioikoisesti suoraan eteenpäin.

Suureksi ansioksi laskettakoon myös se, että kirjailija Drew Karpyshyn on myös BioWaren käsikirjoittaja, joka on vastuussa myös kahden ensimmäisen Mass Effectin käsikirjoituksesta. Niinpä Revelation ja luultavasti myös myöhemmät Ascension- ja Retribution-kirjat istuvat täydellisesti pelisarjan kaanoniin, toinen toistaan täydentäen. Samaa kunniaahan ei voi tiemmä jakaa neljännelle kirjalle, Deceptionille, joka on kirjoitettu ihan miten sattuu ja pursuaa tyhmiä mokia.

Karpyshyn on ollut käsikirjoittajana myös peleissä Star Wars: The Old Republic, Star Wars: Knights of the Old Republic, Jade Empire, Neverwinter Nights ja Baldur’s Gate.

Lukekaa Revelation jos halvalla divarista löydätte, mutta älkää maksako täyttä hintaa, toisin kuin vaikkapa aiemmin esittelemästäni Deus Ex: Icarus Effect -kirjasta.

 

Mass Effect -kirjat:

Mass Effect: Revelation

Mass Effect: Ascension

Mass Effect: Retribution

Mass Effect: Deception

Kustantaja: Del Rey Books

Lisätietoja: http://drewkarpyshyn.com/

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Assassin’s Creed: The Secret Crusade – kirja avaa pelien lorea

Commodore: A Company on the Edge – upea historiateos kovissa kansissa

Deus Ex: Icarus Effect laajentaa Human Revolutionin tarinaa

Graphic Adventures -kirja sukeltaa seikkailupelien Wikipedia-historiaan

Lue myös

Borderlands 2 -ensikosketus – isompi, laajempi ja parempi

Far Cry 3 -ensikosketus osa 2: Massive tykkää liekeistä ja räjähdyksistä

MechWarrior: Living Legends on huikea ’Mech-moninpeli

SteelSeries 6Gv2 – jämäkkä ja tarkka mekaaninen pelinäppis

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier – haastattelu – teimme todellisen spec ops -pelin

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 14)