Uusimmat

Pelikoneita pukinkonttiin

01.12.2006 15:10 Jukka O. Kauppinen

Tarvitaanko taloon uusi pelikone? Mikä olisi sopiva, kun vaihtoehtojakin on niin paljon. Yhtä ainutta, yksiselitteistä vastausta ei valitettavasti ole. Eri koneille on erilaisia pelejä. Niiden hinnat vaihtelevat. Jotain laitetta voi kuljettaa mukanaan, toiset vaativat ison television ja äänentoistojärjestelmän.

Mikä pelikone olisi siis sopiva pukinkonttiin? PS2? Xbox? DS? PSP? Apua, mitä nuo lyhenteet ylipäätänsä tarkoittavat?

Tuttu ja turvallinen: PlayStation 2

Luokitus: pelikonsoli

PlayStation 2 eli tuttavallisemmin PS2 on maailman suosituin pelilaite. Sitä on myyty maailmalla päälle 100 miljoonaa kappaletta ja Euroopassakin yli 40 miljoonan verran. Markkinajohtajuus heijastuu hyvin myös pelivalikoimiin. PS2-pelivalikoima on konsolimarkkinoiden laajin ja monipuolisin. Tarjolla on hyvin erilaisia pelejä, aina yksinkertaisemmista lastenpeleistä aikuisille suunnattuihin K18-julkaisuihin.

Laajan käyttäjäkunnan ansiosta PlayStation 2:lle saa myös paljon erikoisia ja koko perheen pelejä. Näistä huimimpia ja etenkin kaveriporukassa ja perhepiirissä suosituimpia ovat erilaiset tanssimattopelit, EyeToy-kamerapelit, SingStar-laulupelit ja kitaransoittopeli Guitar Hero.

PlayStation 2 sopii hyvin kaikenikäisille ja kaikenlaisille pelaajille. Laajan pelivalikoimansa ansiosta se on varteenotettava vaihtoehto vielä tänäkin vuonna, eikä konsolin hintakaan enää paljoa purista.

Hintahaarukka: n. 160-200 euroa

Keille sopii: lapset, perheet, satunnaiset pelaajat, hardcorepelaajat

Esimerkki joulun hittipelistä: Singstar Legendat

Seuraava sukupolvi on jo täällä: Xbox 360

Luokitus: pelikonsoli

Vuosi sitten julkaistu Xbox 360 on ensimmäinen niin sanotun ”seitsemännen sukupolven” videopelilaitteista. Erittäin tehokas pelilaite on samalla kattava viihdekeskus, joka on suunniteltu osaksi kodin viihdelaitteistoa. Sillä voi kuunnella musiikkilevyjä ja katsella dvd-elokuvia, minkä lisäksi laitteella voi katsella myös valokuvia muistikortilta tai suoraan digikamerasta, kuunnella mp3-kappaleita sekä katsella lähiverkon kautta tietokoneelle tallennettuja kuvia, musiikkia ja videoita. Konsolin mukana tulee vakiona langaton kaukosäädin viihdekäyttöä varten.

Xbox 360 on myös ensimmäinen HDTV-teräväpiirtotoistoa tukeva pelikone. Tämä tarkoittaa sitä, että konsolilla voidaan katsoa normaalia tarkemmalla kuvalaadulla tallennettuja dvd-elokuvia tai muita videoita, minkä lisäksi kaikki Xbox 360 –pelit tarjoavat myös HDTV-tasoisen kuvalaadun. Vanhempien konsolien peleihin verrattuna HDTV-tarkkuus tarkoittaa tarkempaa ja näyttävämpää peligrafiikkaa. Laite tukee vakiona myös 5.1-tilaääntä ja sen voi liittää Media Center –tyyppiseen digiboksi-tietokoneeseen, joten se on todellinen hifistin pelikone.

Xbox 360:n pelit ovat yleensä visuaalisesti upeita. Pelit ovat kuitenkin painottuneet enemmänkin erilaisen toiminnan ja autoajelun suuntaan. Seikkailuja ja bilepelejä 360:llä on vielä niukalti. Laite on osittain yhteensopiva vanhemman Xbox-konsolin kanssa. Xboxille tehtyjen pelien pelaaminen Xbox 360:llä vaatii kuitenkin laajakaistayhteyden sekä kiintolevyllä varustetun mallin.

Xbox 360:ssa yhdistyvät tehokkaat laitteet, ohjelmistot ja internet-palvelut. Pelaaminen on entistä monimuotoisempaa, jännittävämpää ja todentuntuisempaa. Xbox 360 edustaa muodon ja funktion harmoniaa; tyylikkääseen runkoon on pakattu tehokasta tekniikkaa.

Hintahaarukka: n. 280-450 euroa, konepaketista riippuen

Keille sopii: perheet, satunnaiset pelaajat, hardcorepelaajat

Esimerkki joulun hittipelistä: Gears of War

Joulun hauskin pelikoneuutuus: Nintendo Wii

Luokitus: pelikonsoli

Wii on joulun jännittävin pelilaite. Se on tämän vuoden merkittävin uusi pelikone, joka on kompakti ja varustettu uudenlaisella pelitekniikalla. Pelejä ohjataan innovatiivisella, normaalia kaukosäädintä muistuttavalla ohjaimella. Ohjaimessa on muun muassa sisäänrakennettu tärinätoiminto sekä kaiutin. Pelaaminen on helppoa ja hauskaa! Voit vaikka heilauttaa ohjainta kuten tennismailaa ja peli sujuu aivan kuten oikeassakin elämässä.

Wii sisältää myös verkkoyhteyden, jonka avulla pelaajat voivat pelata verkkopelejä tai ladata peleihin uutta sisältöä. Konsoli on yhteensopiva GameCuben, Nintendo 64:n, Super Nintendon ja NES-konsolin kanssa, eli sillä voi pelata erityisten Wii-pelien lisäksi myös valtavaa määrää 20 vuoden aikana Nintendon konsoleille tehtyjä pelejä.

Wii-konsolilla voi pelata sekä Wiin omia että Nintendo GameCuben pelejä. Lisäksi suuri osa Nintendon pelihistoriaa on ladattavissa virtuaalikonsoliominaisuuden kautta.

Wii sopii hyvin myös lapsiperheille, sillä konsolissa ja kaikissa sen peleissä on sisäänrakennettu ikärajajärjestelmä. Ikärajoja käytettäessä konsoliin luodaan eri pelaajille omat profiilit, ja määritellään millaisia pelejä nämä saavat pelata.

Wii on myynnissä 8.joulukuuta lähtien.

Hintahaarukka: 250-350 euroa, konepaketista riippuen

Keille sopii: lapset, perheet, satunnaiset pelaajat, hardcorepelaajat

Esimerkki joulun hittipelistä: The Legend of Zelda: Twilight Princess

Omaperäistä taskupelailtavaa: Nintendo DS

Luokitus: taskupelikonsoli

Nintendo DS on erikoinen pelilaite. Se on niin sanottu taskukonsoli, joka kulkee pelaajan mukana minne vain. Laitteessa on kaksi näyttöä ja sen voi taittaa simpukkapuhelimien tapaan kiinni, kun konsolilla ei pelata. Sen erikoisominaisuuksia ovat hyvä 3d-grafiikka, kosketusnäyttö ja langattomat moninpelimahdollisuudet. Laite on toteutettu lähtökohtaisestikin siten, että sekä konsoli että sen pelit sopisivat myös laajemmalle yleisölle, niin nuorille kuin vanhoille.

DS:n pelit ovat usein erikoisia ja omaperäisiä. Kaikki pelit käyttävät konsolin kumpaakin näyttöä, joilla voidaan kuvata pelimaailmaa eri tavoin. Esimerkiksi varsinaiset pelitapahtumat voivat sijoittua ylänäytölle, kun taas alanäytöllä on karttakuva. Pelit hyödyntävät laajalti kosketusnäyttöä, joka jonka ansiosta käyttäjä voi ohjata pelien tapahtumia perinteisen sauvaohjauksen lisäksi myös tökkimällä ja liikuttamalla kynää kosketusnäytöllä. Laitteen langatonta verkkoa voidaan käyttää myös internetissä surffaamiseen, jos käyttäjä ostaa erillisen www-selainpaketin.

DS sisältää langattoman lähiverkon, jonka avulla pelejä voi pelata toisten DS:n omistajien kanssa. Käytännöllisesti monet pelit tukevat moninpeliä yhdellä ainoalla muistikortilla, jolloin peli jaetaan Download Play –ominaisuuden kautta langattomasti toisten pelaajien konsoleille. Mikäli käytettävissä on internetiin kytketty langattoman lähiverkon tukiasema voi DS:llä pelata myös internet-moninpeliä tukevia pelejä, joita konsolille on julkaistu jonkin verran.

DS-konsolille onkin luotu monia erikoisia pelijulkaisuja, joista erityisesti koirasimulaattori Nintendogs on ollut huikeassa suosiossa. Pelissä hankitaan koiranpentu, jota voi rapsuttaa ja leikityttää kosketusnäytön avulla. Pentua voi myös kouluttaa, jolloin se tottelee pelaajan ääneen lausumia komentoja.

DS-laitteesta on kaksi versiota: alkuperäinen malli sekä pienikokoisempi DS Lite.

Hintahaarukka: 120-160 euroa, konepaketista riippuen

Keille sopii: satunnaiset pelaajat, hardcorepelaajat

Esimerkki joulun hittipelistä: The Sims 2: Pets

Kaunista taskugrafiikkaa: Sony PSP

Luokitus: taskupelikonsoli

Sonyn PSP, PlayStation Portable, yhdistää mediapäätteen ja pelikonsolin. Siinä on niin internet-yhteys kuin mp3-soitin, videotoistin sekä myös tehokas pelikonsoli. Siinä on kirkas, hieno laajakuvanäyttö, tehokas prosessori ja langaton verkkoyhteys. Konsoli on teknisesti erittäin edistynyt, ja se vastaa tehoiltaan Sonyn vanhempaa PlayStation 2 –konsolia. Näin laitteella voidaan tehdä näyttäviä 3d-grafiikkaa käyttäviä pelejä.

PSP-pelit ovat pääsääntöisesti PlayStation 2 –pelejä vastaavia toiminta- ja räiskintäpelejä, mutta pienemmässä koossa ja PSP:n rajoittuneemmille kontrolleille suunniteltuja.

PSP:ssä on 4,3-tuumainen 16:9-kuvasuhteen TFT-LCD-laajakuvanäyttö, joka näyttää 16,7 miljoonaa väriä 480 x 272 pikselin korkearesoluutioisella näytöllä. PSP:ssä on myös sisäänrakennetut stereokaiuttimet, ulkoinen kuulokeliitin sekä useita tulo- ja lähtöliitäntöjä, kuten USB 2.0 ja langaton lähiverkko (802.11b).

Konsolin langaton lähiverkkoyhteys mahdollistaa moninpelaamisen muiden kanssa, vaikka käytössä olisi yksi ainoa kappale peliä. Gamesharing-toiminnon avulla pelistä voidaan jakaa väliaikainen kopio toisten pelaajien konsoleihin. Mikäli käytettävissä on internetiin kytketty langattoman lähiverkon tukiasema voi PSP:llä pelata DS:n tapaan myös internetissä, mikäli peli tukee internet-verkkopeliä. PSP:ssä on myös sisäänrakennettu www-selain, jolla konsolilla voi surffata verkkosivuilla.

Hintahaarukka: 200-290 euroa, konepaketista riippuen

Keille sopii: hardcorepelaajat

Esimerkki joulun hittipelistä: Grand Theft Auto: Vice City Stories

Kodin monitoimilaite pelaajille ja hyötykäyttöön: PC

Luokitus: kotitietokone

Windows-käyttöjärjestelmällä varustettu pc-pohjainen kotitietokone on yleisin mikroilijan pelikone. Kotitietokone on siitä käytännöllinen pelilaite, että se soveltuu myös muuhun harrastukseen ja hyötykäyttöön. Tietokoneen hankinta on kuitenkin vaikeampaa kuin pelikonsolin, sillä erilaisia kokoonpanoja on valtavasti.

Pc on pelilaitteena vaativin, mutta myös monipuolisin. Se ei sovellu nuorimpien käytettäväksi, ja pelaajan on hyvä osata pelien ja ajurien päivittäminen. Vaikka pc maksaa ostettaessa tavallista konsolia enemmän, ovat pelin yleisesti ottaen kolmanneksen, jopa puolet halvempia kuin konsoleilla. Pc-konetta voi myös käyttää muuhunkin kuin pelaamiseen, ja tarjolla on myös valtavasti ilmaisia pelejä, pelidemoja ja muuta mukavaa.

Uuden pc-koneen hankinta ei ole joulun alla sen helpompaa kuin aikaisemminkaan. Jos ei tiedä mitä on täsmälleen hakemassa, kannattaa askeltaa tietokonekauppaan ja yksinkertaisesti pyytää tarjousta tehokkaasta, monipuolisesta pelikoneesta lisävarusteineen. Hyvä laitekokoonpano sisältää keskusyksikön lisäksi tietysti hyvän näppäimistön, pelaamiseen soveltuvan hiiren, vähintään 19 tuuman littanäytön, äänentoistojärjestelmän ja hyvän joystickin. Koneessa kannattaa olla vähintään yksi gigatavua muistia, mutta mieluummin kaksi, sekä iso kiintolevy.

Hintahaarukka: 700-2000 euroa

Keille sopii: hyötykäyttäjät, lapset, perheet, satunnaiset pelaajat, hardcorepelaajat

Esimerkki joulun hittipelistä: Medieval II: Total War