Uusimmat

Rapoo KX – langaton mekaaninen näppis voi olla jopa söpö!

07.05.2016 14:00 Matti Leinonen

Luomisen tuska. Kovolla lojuu pelejä, joista pitäisi tehdä juttuja. Koneen vieressä on oheislaitteita, jotka odottavat kunnon testiä. Mutta kun millään ei jaksa innostua tai inspis iske. Kohtalo päätti kuitenkin antaa toimintaan vauhtia ja kahvia läikyttäen poisti Cherry-näppikseni geenipoolista. Niinpä kiinalaisen Rapoon langaton KX-mininäppäimistö sai loikata paraatipaikalle sormieni hyväiltäväksi.

Näppäimistö on paketoitu tyylikkääseen valkoiseen laatikkoon, jonka sisällöstä kielii ainoastaan suuri KX-logo ja pienempi Rapoo-printti nurkassa. Pakkauksen sisältä löytyy itse minilankku, usb-johto sekä ohjekirja, jossa selitetään kuvallisesti miten näppäimistö saadaan toimintavalmiiksi.

Käyttöönotto on helppoa. Kytketään mukana tuleva lähetin usb-porttiin ja avot. Mukana tulee 1,5 metriä pitkä usb-johto, jonka avulla näppäimistön akkua voi ladata tai käyttää wanhan kansan malliin langallisesti. Mitään ajureita tai muita ohjelmia ei tarvitse ladata.

Näppäilyn iloa

Näppäimistön ulkonäkö on tyylikäs. Numpad on pudotettu matkasta pois ja loput painikkeet on tiivistetty pieneen tilaan. Näppäimet ovat puhtaan valkoisia ja niitä ympäröi metallinharmaa kehys. Erikoisuutena ESC, Del ja funktionäppäimet on korvattu kosketuspaneelilla, oikeiden painikkeiden sijaan.

Kosketuspaneelissa on värinätoiminto, jonka tärähdys kuittaa kosketuksen huomatuksi. Pimeässä komerossa kirjoittelijoita on huomioitu valaistuksella, jossa on kaksi eri kirkkautta. Halutessaan valaistuksen saa kokonaan pois. Näppäimiä painellessa näppäinhattujen alla loistaa kirkkaampi valo. Funktionäppäimissä palaa koko ajan himmeä taustavalo.

Rapoo KX

Näppiksen takaa löytyy micro-usb-liitin, on/off-kytkin ja pieni kolo usb-lähettimelle. Lähettimen voi näin pakata aina näppäimistön mukaan.  Alta on vielä pienet kumipäällysteiset tassut, jotka pitävät näppiksen mukavasti paikallaan kirjoittaessa. Harmittavasti käyttämäni yksilö on hieman hutiloiden tehty. Kun tassut ovat kiinni ja näppis pöytää vasten, kolisee se ikävästi kirjoittaessa ja lähtee omille teilleen.

KX:n pieni koko aiheutti eniten totuttelemista. Tai paremminkin näppäinten ahdas asettelu. Kirjoitusvirheitä tuli kuin päiväkodin lapsosilla ja pienikokoinen shift-painike oli aina liian sivussa. Myös näppäinten valaistus on hieman juosten kustu. Esimerkkinä nuolinäppäimiin on yhdistetty Page Up/Down, Home ja End-toiminnot, mutta lisätoimintojen merkintöjä ei ole valaistu kunnolla.

Vaikka tiesin ettei KX ole pelaamista varten, kokeilin silti. WASD+hiiri-kombolla pelatessa sormet alkoivat kipuilla jo parinkymmenen minuutin pelisessioiden jälkeen. Sormeni saattavat vielä kaivata Valhallaan päätynyttä Cherryä ja kapinoivat uutta lankkua vastaan, mutta uskotaan vaan kerrasta: Rapoo tykkää kun sillä kirjoitetaan. Toimii myös PS4-konsolissa.

Rapoo KX

Pätevä laitehan tämä on. Kirjoittajalle sopiva työkalu tai jos tykkää selailla nettiä olohuoneessa sohvalla kone telkkariin kytkettynä. Näppäinten mekaaninen takominen hyväilee korvia mukavasti  Pieni koko ja kaunis ulkoasu vain lisäävät viehättävyyttä. Pienestä koosta huolimatta KX on jämäkän oloinen. Eihän tällaita pienokaista voi vastustaa.

Tai no, siinä vaiheessa kun silmiin osuu hintalappu, alkaa se vastustelu ja etsitään nopeaa tietä ulos kaupasta. 109 euroa.

Rapoo on söpö, suloinen, näppärä ja näppäinten mekaaninen naputus hurmaa kuin Mata Hari parhaimpina vuosinaan. Se on omiaan sellaiselle, joka istuu nojatuolissaan kuin Whiterunin jaarli HTPC-laitteistoa vastapäätä. Mutta kannattaako tästä maksaa yli satasta? Miksi ei, ei se huono ostos ole. Mutta halvemmalla saa varmasti yhtä hyvän näppäimistön. Minä sijoittaisin tähän vasta alekorin äärellä.

 

Rapoo KX

Valmistaja: Rapoo

Hinta: noin 100 euroa

Lisätietoja: http://www.rapoo.com

Matti Leinonen

 

Lisää aiheesta

Gigabyteltä RGB-värisevä mekaaninen pelinäppis

Logitech julkaisee pienen mekaanisen pelinäppäimistön

Logitechiltä Cherry MX – pelinäppäimistöjä

Rapoo 8900P – hillitty ja kaunis toimistoratkaisu hiirtä ja näppistä tarvitseville

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma – mekaanista aatelia

SteelSeries Apex M800 – sateenkaarihoitoa syysmasennuksen väistämiseen

Turtle Beach Impact 700 – Punavalaistun kytkinnäppäimistön iskuyritys