Ridge Racer Unbounded – suomalainen näkökulma ajopelilegendaan
Mitä yhteistä on japanilaisen Namcon pian kaksikymmentä vuotta täyttävällä Ridge Racer -ajopelisarjalla, ja suomalaisella romuralleihin erikoistuneella Bugbear-firmalla? Aika paljonkin!
Muun muassa mainiosta Flatout-sarjastaan tuttu Bugbear on nimittäin viime ajat työstänyt Ridge Racer -perheen uusinta vesaa. Koska suomalaisfirman näkökulma klassiseen hurjasteluun on varsin erilainen kuin alkuperäisen pelisarjan, on perään lisätty kainosti lisänimike Unbounded. Bugbear kutsui meidät ystävällisesti testaamaan, miltä tässä vaiheessa vielä pre-alpha-vaiheessa oleva peli näyttää ja tuntuu.
Pelin tuottaja Joonas Laakson mukaan Ridge Racer -sarjan ja Unboundedin välinen suhde on hieman monimutkainen. Unbounded on Ridge Racer, mutta erillään pääsarjasta. Lisänimi Unbounded viittaa kisailijoihin, jotka hämärän laskeuduttua alkavat kaahailemaan pitkin kaupungin katuja. Hämärä on pelissä vallalla oleva elementti, mikä näkyy ainaisten iltakisojen lisäksi myös pelin yleisessä väripaletissa.
Tarina on pelissä pidetty minimaalisena, mutta sen ytimessä ovat Shatter Bay -nimisessä kaupungissa järjestetyt laittomat autokisat. Hirveän paljon tarinasta Bugbearin pojat eivät suostuneet kertomaan, mutta pääosassa on joka tapauksessa itse ajaminen. Ja sehän sopii.
Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet
Teiden Surma (ei sen tulivuoren)
Kaupunkimiljöön siirtyminen Ridge Citystä Shatter Bayhin ei ole pelkkä nimenvaihdos, ja kosmeettinen muutoskin on ehkä väärä ilmaus. Enemmänkin voisi puhua suoranaisesta plastiikkakirurgiasta, sillä romurallifirma on aina romurallifirma.
Laakson mukaan peliä tehtäessä haluttiin pitää mukana Ridge Racereille ominainen puhdas, suorastaan sulava tuntuma, mutta itse pelimekaniikka haluttiin viedä aivan uusille urille. Mitä tämä sitten oikein tarkoittaa?
No tietysti sitä, että vanhasta Ridge Racerista on nimen lisäksi pidetty käytännössä vain kaupunkimiljöö, nopeat autot ja driftaukseen perustuva ajomekaniikka. Tärkeintä ei enää ole maaliin ajaminen, vaan merkitystä on myös pisteillä.
Pelin urheiluautot on jaettu karkeasti ottaen kolmeen luokkaan. Perinteiset muskeliautot ovat helpoiten kontrolloitavia, sillä ne lähtevät usein driftaamaan vähän niin kuin itsestään. Toisessa ääripäässä ovat hitaammat autot, jotka manuaalisessa driftauksessa keräävät tuhovoimaa huomattavasti nopeammin. Välissä sitten ovat ne klassiset välimallin vehkeet, jotka ovat ihan mutteivät tosi hyviä kummallakin osa-alueella.
Tekijöiden mukaan autojen välinen tasapaino on pyritty pitämään mahdollisimman tarkkana, mutta ainakin pre-alpha-versiossa voitto näytti irtoavan helpoiten puhtaaseen ajamiseen keskittyvällä urheiluautolla. Tämä aiheutti ainakin allekirjoittaneelle suuria ongelmia, sillä kuskiltaan huomattavasti enemmän vaatinut driftimonsteri oli nimetty viekoittelevasti Surmaksi, ja niinpä muiden, vähemmän raflaavasti nimettyjen autojen käyttäminen oli usein erittäin vaikeaa.
Murskaa lahti
Ajomekaniikka itsessään tuntuu realistiselta ja mukavalta, mutta Ridge Racer Unbounded ei edes yritä kilpailla Gran Turismojen tai Forzien kanssa. Sen edut ovat nimittäin jossain aivan muualla.
Koska Bugbear on perinteisesti keskittynyt peleihin, joissa etenkin autot saavat kovaa kyytiä muihinkin kuin pyörien menosuuntaan, hajoaminen ja hajottaminen ovat merkittävässä osassa tälläkin kertaa.
Shatter Bay on nimensä veroinen kaupunki, sillä Unbounded-kisoissa idyllinen kaupunkimiljöö pistetään perusteellisesti remonttiin. Pisteitä saa sijoituksen lisäksi näyttävistä ajotempuista, pitkistä driftauksista ja monista muista tekijöistä, ja koko pisteytysmekaniikka on vielä työn alla. Driftaaminen ja ympäristön tuhoaminen kerryttää auton tuhomittaria, jonka ollessa täynnä kuski voi käynnistää varsinaisen tuhovoiman, joka ilman törmäyksiä tuntuu perinteiseltä nitroboostilta. Kunnes törmätään johonkin.
Tuhovoiman ollessa päällä eteen jäänyt kanssakilpailija muuttuu rusinaksi, ja tielle sattuva erityinen tuhopiste luo rataan uuden reitin ja antaa tekijälleen ylimääräisiä pisteitä, kerättäviä salaisuuksia tai luo vaikkapa oikopolun.
Ympäristön ja autojen hajoaminen perustuu Bugbearin mukaan dynamiikkaan eikä ennalta määrättyihin animaatioihin, joskin ainakin varsinaiset reittejä luovat hajoamispisteet tuntuisivat olevan ennalta määrättyjä, joten ihan kaikkialta ei mennä harmaan kiven läpi.
Pienenä miinuspuolena voi tosin jo tässä vaiheessa mainita sen, ettei Unboundedissa ole jokaisen hyvän autopelin peruselementtiä, eli yli ajattavia jalankulkijoita.
Pohjat maahan ja radalle
Ridge Racer Unboundedin tuoreimpia julkistettuja elementtejä on rataeditori, jota pääsimme katsomaan ensimmäisten joukossa. Peleissähän yleisesti kenttä- tai rataeditorit ovat melko raskaita ja vaativat paljon aikaa ja vaivaa, jotta lopputuloksena olisi jotain oikeasti kivaa ja toimivaa.
Ridge Racer Unbounded ottaa kenttäeditorinsa suhteen hiukan erilaisen lähtökohdan. Bugbearin tavoitteena on nimittäin se, että kuka tahansa pystyy pelin editorilla tekemään täysin pelikelpoisen radan. Kuinka tämä on mahdollista?
Helposti. Kentät koostetaan valmiista, toisiinsa liitettävistä sektoreista, ja pelaaja pystyy yhdistelemään eri ratapohjia yhteen. Kun koko komeus on annettujen rajojen piirissä, peli tarkistaa että se on ylipäänsä ajokuntoinen, ja jos näin on, kisa voi alkaa saman tien. Editorin esillä ollut raakaversio näytti kätevältä, ja kaikki pelin radat pystyy tekemään sillä vaikka uusiksi.
Koska peli on vasta hyvin aikaisessa vaiheessa, tekniikka tulee varmasti vielä kehittymään ennen joskus ensi vuonna koittavaa julkaisua. Moninpeli tulee olemaan esimerkiksi olennainen osa peliä, mutta tässä vaiheessa Bugbear ei vielä halunnut puhua siitä mitään.
Mitä loppujen lopuksi jäi käteen? Itse ajotuntuma on hyvä, ympäristön tuhoaminen tuntuu jo tässä vaiheessa viihdyttävältä ja autot ottavat vahinkoa uskottavasti. Varsinaiseen peliin lupaillaan vielä klassisia Ridge Racer -ratoja, mutta nyt esittelyn pääpaino oli luonnollisesti kaikessa uudessa.
Kaiken kaikkiaan tässä pelin kehitysvaiheessa fiilis on hyvä, ja jotain Bugbearin itsevarmuudesta kertookin se että peliä uskallettiin näyttää jo näin varhaisessa vaiheessa. Tästä suunta on varmasti pelkästään ylöspäin, ja tulemme palaamaan asiaan sitten kun se on aiheellista.
Tekijä: Bugbear Entertainment
Julkaisija: Namco Bandai
Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360 – ilmestyy 2012
Pelaajia: 1-???
Pelin kotisivu: http://www.bugbear.fi/
Tero Lehtiniemi
Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet
Bugbear Entertainment on vuonna 2000 perustettu suomalainen pelistudio, joka on erikoistunut autopeleihin. Studion ensimmäinen julkaisu oli vuonna 2001 julkaistu rallisimulaatio Rally Trophy, mutta sen tunnetuin pelisarja on PC:llä ja konsoleilla julkaistu FlatOut-trilogia. Omien brändien ohessa studion kykyihin on luotettu jopa siinä määrin, että Sega teetti vuonna 2007 Bugbearilla erinomaisen PSP-version Sega Rally -ajopelistä.
Bugbearin historiasta ja peleistä voit lukea vaikkapa…
Arvosteluista:
- FlatOut (pc, PS2, Xbox)
- Flatout 2 (PC, PS2, Xbox)
- FlatOut Ultimate Carnage (360)
- FlatOut Ultimate Carnage (PC)
- Sega Rally (PSP)
Artikkeleista:
- Bugbear tähtää raskaampaan sarjaan
- FlatOut 2 kaartaa loppusuoralle
- FlatOut 2 koeajossa
- FlatOut Ultimate Carnage –haastattelu – craptastista meininkiä (osa 2/2)
- FlatOut Ultimate Carnage –haastattelu – FlatOut vääntää ruuvit kaakkoon (osa 1/2)
- FlatOutia juhlistettiin julkaisubileissä – LAB luritteli tunnelmallisesti
- Haastettelussa Bugbear
Lue myös
Amiga Immortal 4 – Amiga-pelimusiikkeja hämmentävinä sovituksina
From Dust – haastattelussa Another World -klassikon luojat
Ghost of Moscow: Death to Spies – ensikosketuksessa kylmän sodan Hitman
Logitech F540 – pelikuulokkeet konsolipelaajille
Men of War: Condemned Heroes -ensikoskeus: tykinruokaa natseille
Real Warfare 2: Northern Crusades -ensikosketus – Total Warit on pelattu, juu
Red Orchestra 2 -haastattelu osat 1 ja 2: hulppeaa panssarisotaa, dynaaminen kampanja
Verbatim Store’n’Go 500 Gb For Mac – mobiilia dataa