Steelseries Spectrum 5XB – Xbox-pelikuulokkeet eivät sovi kissatalouteen

18.05.2012 15:00 | Miikka Lehtonen

Yhä useamman pelaajan vannoessa langattomien kuulokkeiden nimeen ja pelaamisen siirtyessä kasvavassa määrin makuuhuoneesta olohuoneeseen on joskus vaikea kuvitella, että joku käyttäisi erikoistuneita ja langallisia pelikuulokkeita.

Steelseries kuitenkin uskoo, että käyttäjiä riittää. Tätä ryhmää varten on olemassa vaikkapa Steelseries 5XB –headset, joka on ominaisuuksiltaan hyvä, mutta kytkennältään hieman ongelmallinen.

En ole itse niin mieletön futuristi ettenkö pystyisi käyttämään langallista teknologiaa. Päinvastoin. Hiireni on tarkoituksella langallinen, näppäimistöni myös. Mutta on olemassa käyttötarkoituksia, joissa langoista on riesaa. Ja uskon vakaasti, että pelikuulokkeet ovat yksi tällainen tarkoitus.

Monelle langalliset kuulokkeet kaatuvat jo siihen mahdottomuuteen, että sohva tai muu peli-istuin on niin kaukana televisiosta, ettei johto riitä järjellisesti. Jatkojohtohässäkkä vai langaton? Minusta valinta on helppo. Ja vaikka etäisyys riittäisikin, onko TV:n ja sohvan välinen alue sen verran liikennetön, ettei kukaan kompastu johtoihin ja nykäise kuulokkeita pelaajan päästä – tai liittimiä vahvarin takaa?

Täten olen itse vannonut jo pitkään langattomien kuulokkeiden eteen. Mutta on niissäkin ongelmansa. Jos lähetin ja vastaanotin ovat viiden pennin halpisromua kuulokkeet ottavat häiriötä viereisessä korttelissa aukeavasta jääkaapin ovestakin. Ja se patterien latailu ja ylimääräisten pistokkeiden etsiminen lähetintä varten… langallisissakin on puolensa. Plus tietenkin se, että usein langallisissa kuulokkeissa äänenlaatu on yksinkertaisesti parempi, koska ääni kulkee kunnollisen kaapelin yli puhtaammin kuin häiriöisen ilmatilan.

Niinpä odotin kyllä mielenkiinnolla Steelseries 5XB:n pariin pääsemistä. Eivätkä kuulokkeet pettäneetkään.

Ominaisuuksissa löytyy

Steelseries 5XB on suunniteltu pelaajille. Ne ovat pelikuulokkeet, joiden jokainen ominaisuus on mietitty juuri pelaajan perspektiivistä. Kuulokkeet itsessään ovat sangen muoviset, mutta asettuvat korville sen verran jämäkästi, ettei ääntä vuoda kamalasti sisään ulkopuolelta. Toki kupit ovat sen malliset, että ne eivät vähänkään suurempaa korvaa kokonaan peitä. Itse pidän enemmän esimerkiksi Logitechin käyttämistä umpikupeista, mutta tämä lienee mielipidekysymys.

Luureista löytyy myös kuulokekupin sisään työnnettävä mikrofoni, sekä sitä varten myös Xbox 360 –ohjaimeen kytkettävä liitin, jolla puhe kulkee boksin ja pelaajan välillä. PlayStation 3 –pelureille tai PC-miehille jää käteen tyhjä arpa: nämä ovat Xbox 360 –kuulokkeet. Steelseries itse mainostaa, että kuulokkeet toimivat myös PC:llä, mutta se tuntuu huonolta vitsiltä: ilman eeppistä jatkojohtosähellystä ja Xbox 360-adapteria kuulokkeissa on johtoa alle puoli metriä. Siinähän pilkit nenä kiinni monitorissa.

Äänentoisto on stereotasoa, eikä kuulokkeista löydy surroundia. Itse en laske tätä varsinaisesti huonoksi piirteeksi, sillä suurimman osan ajasta surround on pelikuulokkeissa sen verran huonosti toteutettu, että se on kuin heittäisi rahaa kaivoon.

Mielenkiintoisin erikoisuus on kuulokkeista löytyvä LiveMix-kytkin, jonka aktivointi priorisoi tiimikaverien äänikeskustelua peliäänten edelle. Itse tykkään tiimipeleissä nimenomaan kuulla, mitä kaverini puhuvat. Jos näillä on vielä käytössä tusinaheadsetit, äänenlaatu on jo lähtökohtaisesti sellainen, ettei viitsisi arvailla, mitä ne siellä mumisevat. LiveMix toimii hyvin, sillä se noudattaa kuulokkeista säädettyä äänentasoa ja vaimentaa peliääniä, jotta kaverien kommentit kuuluvat paremmin, mutta eivät silti korvia tuhoavalla volyymilla.

Äänenlaatu taas on pelikuuloketasoa. Suunnittelussa on selvästi korostettu bassoääniä, mikä saakin tykistökeskitykset ja mörjyävät moottorit kuulostamaan hyviltä, mutta tekee esimerkiksi television tai leffojen katselusta vähemmän nautinnollista kamaa. Basson alttarilla ei tarvitsisi välttämättä uhrata korkeita ja keskitaajuuksia.

Savun hälvettyä tarkistamme kytkennän

Suurin valituksen aiheeni liittyy langallisuuteen. Steelseries mainostaa sivuillaan, että kuulokkeiden johto on laadukasta kiedottua ja suojattua kaapelia. Sitähän se onkin, sen puolen metrin matkan pelaajan päästä Xbox 360 –ohjaimeen.

Tämän jälkeen johto muuttuu todella raskaaksi muovituubiksi, jolla voi suorittaa reilun parin metrin mittaisen kytkennän televisioon. Johdon päähän saa normaalin 3,5 millimetrin audioplugin ohella liitettyä RCA-liittimet, eli punaisen ja valkoisen urosplugin. Nämä ovat vielä läpivienti-mallia, eli plugien perässä on naarasliittimet toista vastaavaa kytkentää varten. Jos vaikka ottaa Xboxinsa ulostulosta stereoääntä vahvariinsa, kuulokkeet saa näin kivasti väliin.

Matkassa on pari muttaa. Ensinnäkin johto ei ole niin pitkä kuin sen voisi toivoa olevan. Minun kotonani, jossa telkkarille on sohvalta parin askeleen matka, pituus ei sinänsä ole ongelma. Mutta jos olohuone on opiskelijakämppää suurempi, saa joko lyödä väliin jatkojohtoa tai kuulokkeet kaappiin pölyttymään. Eikä se jatkojohto ainakaan auta sitä toista ongelmaa: kaapelointi on sen verran jykevää tasoa, että sen tuntee.

Boksin ohjaimen perään kytketyn johtohässäkän huomaa selvästi ohjaimen painossa ja auta armias, jos joku vahingossa potkaisee johtoa. Minun talossani iltahepulin saanut kissa päräytti suoraan johtohässäkkään ja siinä lensivät niin ohjain kuin kuulokkeet. Lisäksi se ohjaimeen kytkettävä liitinkappale on todella suuri. Jos pelaajan kourat ovat vähänkään kookkaammat, otettaan ohjaimesta saa selvästi muuttaa tavanomaiseen verrattuna. Ei hyvä.

Tämä on toki epämiellyttävän tukevaa ja jämäkkää johtoa lukuun ottamatta kaikkien langallisten kuulokkeiden ongelma, mutta ongelma se on silti. Ja sellainen, jonka ansiosta en itse muuten hyviä kuulokkeita jaksanut kauaa käyttää. Jos omassa talossasi johdot saa vietyä niin, ettei potkimisesta tai muusta ole vaaraa, Steelseries 5XB nousee heti houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi.

Silti kysymysmerkkejä riittää. Steelseries mainostaa, että kuulokkeet on suunniteltu purettavaksi kolmeen osaan siirtoa varten. Kupit erikseen ja sanka erikseen, siis. Tämä herättää kysymyksiä kuulokkeiden pitkäaikaisesta kestävyydestä. Kun ensivaikutelma on jo lähtöjään muovinen ja hieman natiseva, riittääkö kupeissa kestoa vuosiksi eteenpäin? 72 euroa on kuitenkin jo sellainen summa, että sillä odottaisi saavansa vähän pitemmäksi aikaa kuulokkeistaan iloa.

Pelikuulokkeiksi Steelseries 5XB on ihan varteenotettava vaihtoehto, mutta ei nouse miltään osa-alueeltaan niin erinomaiseksi tapaukseksi, että kuulokkeet olisivat selkeä ykkösvaihtoehto peliluureja kaipaaville. Halvemmissa ei menetä merkittävästi ja kalliimmalla taas saa selvästi lisää laatua.

 

Steelseries Spectrum 5XB headset

Valmistaja: Steelseries

Laitteet: Xbox 360

Hinta: 72 – 93 euroa

Lisätietoja: http://steelseries.com/products/consoles/steelseries-spectrum-5xb

Miikka Lehtonen

 

Kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • Taajuusvaste:  16 – 28.000 Hz
  • Impedanssi:  40 Ohm
  • Herkkyys, SPL@1kHz, 1V rms: 110 dB
  • Kaapelin pituus: 1.0 m + 2.0 m = 3 m
  • Liitin: 3.5 mm, jatkojohdossa RCA

Mikrofonin tekniset tiedot:

  • Taajuusvaste: 75 – 16.000 Hz
  • Impedanssi:  2 kOhm
  • Suuntaavuus: Uni-directional
  • Herkkyys: -38 dB

 

Lisää aiheesta

Gioteck EX-02s: Uuden sukupolven kuulokemikrofoni

Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional -äänikortti testissä

Sound Blaster Tactic3D Wrath – oivat langattomat kuulokkeet pelaajalle

Lue myös

Angry Birds Land – Särkänniemi on Rovion koealusta

Far Cry 3 – haastattelussa tuottaja Petter Sydow – monta pelikokkia saman padan ääressä

Ghost Recon Online -kirjoituskilpailun parhaat

Runebound (Lautapeli)

Trials Evolutionia juhlittiin maailmanmestarin elkein