Suomalaiset pelit silloin ja nyt -näyttely esittelee suomalaista pelihistoriaa liki sadan vuoden ajalta
Tamperelaisessa Rupriikki-museossa on esillä tämän viikon ajan Suomalaiset pelit silloin ja nyt -näyttely. Näyttelyssä esitellään suomalaisten pelien historiaa koko itsenäisen Suomen ajalta, sillä vanhin esillä oleva peli on vuodelta 1918.
Esillä on myös upea valikoima muuta suomalaista pelihistoriaa – lautapelejä, larppeja, videopelejä, uhkapelejä ja tietysti ikivihreä RAY:n pajatso.
Osa pelikuvauksista on lainausta näyttelyn pelikuvauksista.
Alias, Kimble ja Afrikan tähti ovat tärkeitä palasia suomalaisen pelaamisen historiaa.
Vuonna 1918 julkaistu Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 on harvinainen ja yllättävä teos. Heti sisällissodan jälkeen julkaistu strategiapeli on kuvattu valkoisten puolelta, joskin molemmilla osapuolilla on yhtä suuret mahdollisuuden voittoon. Tosin runomuotoiset säännöt korostavat valkoisten liikkeitä sankarillisemmin. Peli noudattaa suhteellisen tarkasti sodan kulkua, rajat ovat kohdallaan ja lopputaistelulla on suuri painoarvo.
Peli myös herättelee toivoa Suomen kuningaskuntahankkeen toteutumisesta.
MikroBitti-lehden muinaisen mutta ikimuistettavan Peliluolan toimittaja Nordic on yksi tärkeimmistä ihmisistä päällä maan, kun mietimme roolipelien juurtumista Suomeen. Nordicin upea palsta viehätti ja innoitti, mutta tekipä mies myös ensimmäiset suomalaiset roolipelit. The Secret Treasure of Raguoc in the Acirema Dungeons on yksi ensimmäisiä suomalaisia ropelluksia, mutta Nordicin sen jälkeen tekemä Miekka ja magia (1987) oli ensimmäinen kaupallisesti julkaistu suomenkielinen roolipeli.
Pelin säännöt pohjautuvat Aciremaan ja muistuttavat pitkälti Dungeons & Dragonsia.
Games Workshopin julkaisema mutta suomalaisen Tuomas Pirisen suunnittelema Mordheim (1999) osoittaa omalla tavallaan miten pienet piirit pyörivät Suomessa, sillä tekijä oli aikoinaan piirtämässä myös Miekan & magian (1987) grafiikkoja.
Suosittuun Warhammer-fantasiamaailmaan sijoittuva Mordheim on menestynein suomalaisen suunnittelema miniatyyritaistelupeli. Mordheim on niin sanottu skirmish-peli, jossa kymmenistä miniatyyreistä koostuvien armeijoiden sijaan kahakoidaan 5-20 figuurin sotajoukoilla.
Näyttelyssä on runsaasti niin uusia kuin vanhoja pelikoneita ja tietokoneita, joilla voi pelata niin ikivanhoja kuin aivan uusimpiakin suomalaisia konsoli- ja tietokonepelejä. Kuvassa Terramarquen (myöh. Housemarque) edelleen upea, visuaalisesti hivelevä Amiga-klassikko Elfmania.
Lohikäärmepuu oli minulle aivan uusi juttu, johon täytyy sukeltaa tarkemmin myöhemmin. Todella kiinnostava tuote.
Suomalaista konsolipelihistoriaa kahdelta kulmalta. Nokian N-Gage-pelipuhelin oli uskalias veto, jota valitettavasti lähdettiin rakentamaan vääristä lähtökohdista ja ehkä hitusen liian varhain.
Rampage Puzzle Attack oli toinen suomalainen konsolipeli. Vuonna 2001 julkaistun pelin tekijä on yhä aktiivisesti mukana pelibisneksessä.
Pajatsot ja Ässä-Arpa ovat ytimellinen osa suomalaista pelihistoriaa.
Suomessa on suunniteltu ja valmistettu myös tietokoneita. Ja pelejä. Commodore 64:n legendaariset Sanxion– ja Delta-pelit olivat ensimmäisen aallon suomipelejä, jotka matkasivat maailmalle. 90-luvulla kuvaan astui Housemarque (ja firman edeltäjät), joiden Stardust-, Muukalaisten yö– ja Supreme Snowboarding -pelit olivat ensimmäisiä vakavalla mielellä, yrityspohjalta rakennettuja suomalaisia videopelejä maailmalla. Eikä saa unohtaa tietenkään Drop Maniaa, Max Paynea, Uuno Turhapuroa tai muitakaan klassikoita.
Näyttelyssä ei ole unohdettu myöskään suomalaisen pelihistorian indie-puolta – eli niitä huimia 90-luvun ilmais- ja shareware-pelejä, joissa ei kumarreltu poliittisen korrektiuden perään. Invataxi ja Eläinaktivisti, voi pojat ja tytöt, kuulkaa! Harmillisesti Invataxia ei saatu näyttelyyn pelattavaksi, sillä näyttelyn pelikoneet eivät suostuneet yhteistyöhön pelin vaatiman ääniemulaation kanssa.
Nokia ja Matopeli. Tämä oli kerran pelaamisen tulevaisuus.
Suomalaiset pelit silloin ja nyt -näyttely Tampeella Rupriikissa 10.6.2012 saakka.
Näyttelyn tietopaketti:
Suomalainen peliteollisuus nyrkkipajoista suuriin mediataloihin on tuottanut vuosikymmenien aikana monenkirjavaa ja moniulotteista arkiviihdettä niin lautapelien, Commodore 64 -julkaisujen kuin ladattavien mobiilipelien ja liveroolipelien muodossa. Pelien kirjo on yleisön nähtävissä ja koettavissa uudelleen tässä ainutlaatuisessa tapahtumassa, jonka tavoitteena on nostaa esille nostalgisia ja legendaarisia alkuperältään suomalaisia pelituotteita sekä peliosaamista. Suomalaisten pelintekijöiden teoksia yli kymmenen vuosikymmenen ajalta esillä ja yleisön kokeiltavina Rupriikissa 5.-10.6.2012.
Suomalaiset pelintekijät ovat vuosikymmenien saatossa tuottaneet erilaisia peliteoksia koko perheen viihdykkeiksi. Esimerkkeinä sellaiset pelialan klassikot kuten Afrikan tähti (1951), Commodore 64:lle vuonna 1986 julkaistu Uuno Turhapuro muuttaa maalle ja Radiomafiassa 1990-luvun alussa pyörinyt fantasiaroolipeli Lohikäärmepuu. Uudempaa digitaalista sukupolvea ja huippuosaamista edustavat Outland (2011), Trials HD (2009), Trine (2009) sekä maailmanlaajuista suursuosiota nauttiva Angry Birds (2009).
Suomalaisten suunnittelemiin ja julkaisemiin peleihin liittyvä materiaali ja tieto ovat hajallaan eri paikoissa ja toimijoiden arkistoissa. Osa merkkipeleistä on jäänyt ajan hampaisiin ja unholaan. Pelinäyttely tuo nämä monimuotoiset arjen rikastuttajat kaikkien ulottuville ja nähtäville samassa paikassa yhteen koottuna.
Pelinäyttelyn järjestää ja organisoi Tampereen yliopiston Game Research Lab yhteistyössä Mediamuseo Rupriikin, Nordic DiGRA 2012 -konferenssin, Pelikonepeijoonien, Manse Games –projektin ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Vastaavina tuottajina toimivat tutkijat Annakaisa Kultima ja Kati Alha sekä Tampereen yliopiston pelinäyttelykurssin opiskelijat.
Rupriikki, ti-pe 9-17, la-su 11-18, Väinö Linnan aukio 13, 33210 Tampere. Vapaa pääsy.
Lisätietoja: http://rupriikki.tampere.fi/
Lue myös
Angry Birds Land – Särkänniemi on Rovion koealusta
FragFX Piranha – hännällinen PS3-pelihiiri
Pohjois-Karjalassa haudotaan uusia pelialan menestystarinoita
Steelseries Spectrum 5XB – Xbox-pelikuulokkeet eivät sovi kissatalouteen
Trials Evolutionia juhlittiin maailmanmestarin elkein