Uusimmat

The Ship Online – ei ihan Titanic

23.08.2006 15:10 Muropaketin toimitus

Paatti lipuu rauhallisesti ulapalla, kunnes kirkaisu takakannelta rikkoo muuten niin idyllisen tunnelman. Joku piruparka jäi ilmeisesti vahingossa telineeltään romahtaneen pelastusveneen alle ja kuolla kupsahti. Mutta ei pieni vastoinkäyminen saa pilata lomaa. Mutta entäs kun ongelmia ja vahinkoja kasautuu muillekin matkustajille? Yksi tekee itsemurhan hätärakettipistoolilla ja toinen kompastuu keittiöveitseen. Kolme kertaa. Kerrassaan kummallinen risteily.

Herra X, laivan omistaja astuu esiin ja esittää tarjouksen josta ei voi kieltäytyä: Osallistu laivalla kieroon murhaleikkiin tai perheesi maissa tapetaan. Ei auta kuin ottaa murhattavaksi määrätyn matkustajan nimilappu kauniiseen käteen ja liittyä hurmiolliseen verijuhlaan. Mutta varo, jollakulla on aina myös sinun nimesi lapussaan. Juju on siis siinä, että pelaajan on murhattava yksi laivalla liikkuvista ihmispelaajista – mutta joku jahtaa myös sinua.

Metsästysretki

Kilpailu alkaa. Hermostuneissa käsissäni on lappu, jossa on toisen matkustaja nimi. Mr. O’Malley näemmä on tulevan veritekoni uhri. Kiiruhdan käytävälle, tarvitsen aseen jostain. Olo on kovin turvaton, kun tiedän jonkun vaanivan jossain laivalla juuri minua. Muistan nähneeni edellisenä päivä kannella hätärakettitelineen. Juoksen kannelle. Kääntyessäni nurkan takaa telineelle joku onkin jo koluamassa asetta. Paniikki iskee. Entä jos hän on murhaajani?

Ei auta kuin teeskennellä. Kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kas päivää Mr. Smith. Kuka lienet, ei kiinnosta.

Vaivihkaa hortoilen laivan ylemmille käytäville ja toivon, etten joudu kohtalon uhriksi ennen kuin oma päivätyö on tehty. Keittiön ohitse kulkiessani huomaan lattialle pudonneen veitsen. Sujautankin veitsen taskuun ja häivyn vihellellen.

Saavun laivan loistokkaaseen aulaan. Aulassa pyörii kummallisen paljon väkeä. Kaikki mulkoilevat toisiaan tekemättä mitään teräväkatseisen vartijan suojelun alla. Reippaasti turvautuen vartijan läsnäoloon menen kättelemään ja tutustumaan laivalla matkustaviin ihmisiin. Jos vaikka löytäisin O’Malleyn. Hetkinen, mitäs Mr. Smith tekee täällä? Hän seurasi minua kannelta? Ei kai vain hän? Smith vetäisee taskustaan hätärakettipistoolin ja tähtää minua. Smith ei kuitenkaan huomannut vartijaa ja jää nalkkiin saman tein luvattomasta aseen hallussapidosta.

Huokaan helpotuksesta mutta ennen kuin henki kerkeää tasaantua, näen kohteeni. Mr. O’Malley hapuilee väsyneen näköisenä portaikkoon, joka johtaa konehuoneeseen. Konehuoneen ovella O’Malley huomaa minun seuranneen häntä, ja kirmaa karkuun konehuoneen pimeään sokkeloon. Kiiruhdan perään mutta, kas hän seisookin kulman takana tommygun kourassa virne naamallaan… Olisi pitänyt arvata, tämä olikin ansa… no ensi erässä sitten parempi onni.

Yksinpelattava moninpeli

Laiva Online on erikoinen tekele. Se on yksinpelattava moninpeli, mutta ei mikään deathmatch-räiskintä. Laivaan astuttua voi lähes haistaa meren tuoksun, ja alus itsessään on jokaisen Steamboat Willie -fanaatikon märkä uni. Taustalla voi klassinen pianomusiikki, ja laivan sisustus ja jopa vieraiden vaatetus on suoraan 30-luvulta.

Pelaaminen itsessään koostuu kolmesta osa-alueesta: kanssapelaajiin tutustumisesta, murhien toteuttamisesta ja pakoilusta sekä omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta.

Tunnelma on parhaimmillaan vainoharhaisen hektinen. Kuinka onnistua seuraamaan omaa uhria ilman että tämä huomaa sitä? Uhri pitäisi saada paikkaan, jossa ei ole todistajia, ja kohde täytyisi teilata kenenkään huomaamatta. Samalla täytyy seurata omaa selustaa, sillä joku on myös sinun perässäsi. Ja siinä sivussa täytyy vielä ylläpitää omaa pelihahmoa, seuraamalla sen terveydentilaa, hygieniaa, nälkää, unentarvetta ja psyykeä niin, ettei esimerkiksi uni yllätä kesken uhrin takaraivoon kiitävää kirveeniskua.

Pelaajien on pakko liikkua laivalla tutustuakseen toisiin pelaajiin ja selvittääkseen oman kohteen henkilöllisyyden. Mutta pelaajan on myös pakko eristäytyä säännöllisesti hyttiin tai vessaan hoitamaan omia Sims-peleistä tuttuja ylläpitomittareita.

Aseistus on pääasiassa lyömäaseita, mutta piristäviä poikkeuksiakin löytyy. Esimerkkisi hätärakettipistooli sekä ah niin tehokas tommygun ovat vekkuleita murha-aseita. Tuliaseita ei tosin löydy montaa eikä niissäkään ole ylenmäärin ammuksia. Laivaa ei ole täytetty ammuslaatikoilla.

Silmittömiä syyttömien tai sivullisten murhatekoja ei katsota hyvällä. Pelaajaa rangaistaan äättömyyksistä sakoilla, ja meiningin jatkuessa tämä hilataan serverin laidan yli.

Pelissä on muutama erilainen pelitila, mutta kaikki on nivottu tiiviisti murhien ympärille.

Mikään täydellisyys The Ship ei silti ole. Tekijätiimin hienoinen kokemattomuus paistaa läpi, vaikka kokonaisuus onkin toimiva ja hiottu. Hahmojen liikkeet ovat hieman kankeat. Välillä ei ole oikein selvää, että mihin aseet oikein osuvat vai osuvatko ollenkaan. 3rd person -kuvakulma voisi helpottaa huomattavasti lyömäaseiden vaikeaa tähtäystä.

Pelatessaan jää myös kaipaamaan parempaa kanssakäymistä muiden matkustajien kanssa, se näet jää nyt vain nimen selvittämisen asteelle. Olisi myös mukava saada laivoja, jotka mahdollistaisivat hieman luovemman murhasuunnittelun. Laivoihin on kyllä yritetty sisältää ”ansapaikkoja”, kuten sauna, pelastusveneen alunen ja  laivan avoin perä, mutta nämä ovat niin ilmiselviä ansapaikkoja, ettei kukaan tervejärkinen pelaaja viihdy niissä ainakaan pidempiä toveja.

Peli toimii kuitenkin hyvin nimenomaan kokonaisuuden ansiosta. Tämä on täydellinen peli laivoista, murhista sekä itsekkäästä moninpelaamisesta pitäville. Erityisen hyvä lanipeli ja hauskaa pienissä ja pidemmissäkin erissä.

The Ship Online on toistaiseksi ostettavissa vain Valven Steam-verkkopalvelun kautta.

 

Tekijä: Outerlight
Julkaisija: Mindscape (myyntiversio)
Testattu: pc Amd 64bit 3200+, ATI Radeon 9800xt, 1Gt muistia
Saatavilla: pc
Pelaajia: 1-16
Laitevaatimukset: 1,8 GHz -prosessori, 512 Mt muistia, DirectX 8 -yhteensopiva näytönohjain
Pelin kotisivu: www.theshiponline.com

Tämä on lukijamme kirjoittama peli-esittely. Julkaisemme mielellämme lukijoidemme kirjoittamia esittelyjä ja artikkeleja. Jos haluaisit tuoda eDomessa esille vaikkapa jonkin indie-pelitalon tuotoksen tai omia ajatuksiasi niin, ota yhteyttä Toimitus-sivulta löytyvään sähköpostiosoitteeseen.