Toimituksen suosikkipelit 2013: Mikael

01.01.2014 10:46 Jukka O. Kauppinen

Vuosi lähestyy loppuaan ja niin Domen toimitus kuin lukijatkin pohtivat ja palkitsevat vuoden suosikkipelejään. Ennen kuin pureudumme toimituksen suosikkivalintoihin ja lukijoiden vuoden peliin, liikumme henkilökohtaisemmalla linjalla. Kullekin toimituksen jäsenelle esitettiin yksinkertainen kysymys: mitkä olivat vuoden suosikkipelisi? Mikä oli vuoden yllättäjä? Ja nousiko pelikokoelman kätköistä jokin muinaisempi peli, jonka parissa viihdyit?

Kriteerit olivat mitä yksinkertaisimmat: jos se ilmestyi vuonna 2013 ja sitä pystyi pelaamaan – oli alusta sitten PC, konsoli, kännykkä tai vaikka lautapeli – se kelpasi listalle.

Mitkä olivat Mikael Miilumäen suosikit vuodelta 2013?

Super Mario 3D World

Super Mario 3D World on kaikista tämän listan peleistä eniten ”peli”. Siinä ei ole mehukasta tarinaa mikä mullistaisi pelaamisen tarinankerrontaa. Se on kuitenkin täynnä pelisuunnittelun riemujuhlaa, minkä takia se kipuaa palkintopallin korkeimmalle korokkeelle. Pelaajan eteen heitellään jokaisessa kentässä hauskoja kikkoja ja sitten ne vaihdetaan uusiin. Voisin myös väittää, että näin nättiä peliä ei ole Nintendo koskaan tehnyt. Tänä vuonna minkään pelin parissa ei saanut nauraa niin paljon kuin Super Mario 3D Worldin.

The Last of Us

PS3:n joutsenlaulu on myös Sonyn ikääntyvän konsolin paras peli. Olin varma että se veisi GotY-palkinnon omalla listallani, mutta Mario veti viime sekunnilla ohi kuin F1:ssä konsanaan. The Last of Us on ulkoisesti häikäisevän komea, musiikkiraita on mieletön ja toiminta pysyy loppuun asti viihdyttävänä. Tarinan takia se tulee tällaisilla listoilla keikkumaan. Tarina koskettaa alusta loppuun, mutta se ei tarjoa pelaajalle helppoja ratkaisuja. Kehittyneempi ja aikuisempi tarinankerronta alkaa viimein tehdä läpimurtoaan peleissä. The Last of Us on tästä erinomainen esimerkki.

BioShock: Infinite

Ken Levine teki tiiminsä kanssa hienoa työtä viimeisimmän BioShockin kanssa. Toiminta ei ole pelissä niin sujuvaa kuin voisi räiskinnältä odottaa, mutta sen voi antaa helposti anteeksi. Pelin tarina revittelee todella kovien teemojen kanssa, mikä on peleille vielä melko vierasta. Kun tarinan palaset kolahtelevat paikoilleen, niin pelaajan alaleuka tuskin pysyy paikoillaan.

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tätä fraasia voisin käyttää Ni No Kunin kohdalla. Level-5 on luonut uskomattoman satumaailman, mistä ei haluaisi lähteä pois. Päähahmo Oliver on tuulahdus raikasta ilmaa kaiken maailman piikkitukkien sekaan ja sen ansiosta hahmoihin samaistu todella helposti. Ulkoisesti peli on PS3:n kovinta kärkeä.

Pikmin 3

Pikmin 3 on sanan varsinaisessa merkityksessä hurmaava. Samanlaisia pelejä ei oikeastaan ole yhtäkään. Pinnan alle kätkeytyy erittäin toimiva strategiapeli ja rutkasti sydäntä. Ympäristöjen tutkiminen on jännittävää, koska jokainen päivä tuo pelissä uusia yllätyksiä ja herkullisia hedelmiä. Samalla sohvalla käytävät moninpelitaistot ovat myös vuoden kohokohtia. En edes uskalla miettiä kaatuneiden pikminien määrää…

Yllättävin peli: The Wonderful 101

Platinum teki uskomatonta duunia Wonderful 101:n kanssa. Pelillä on kunnia olla Wii U:n syksyn suurimpia yksinoikeuksia ja se lunastaa sille asetetut lupaukset puhtain paperein. Toiminta on jatkuvasti päätähuimaavaa ja leuka kohtaa lattian niin usein, että en osannut edes laskea niin pitkälle. Peli on kuin lauantaiaamun animaatiot. Tarina on humoristinen, ulkoasu ihanan sarjakuvamainen ja toiminta jatkuvasti täysin älytöntä. Platinumin miehet ja naiset saavat painaa otsa hiessä töitä, jos haluavat tulevan Bayonetta 2 pääsevän samoisin sfääreihin.

Extra life: Mario Kart 7

3DS:n pelivuosi on ollut huikea. Laadukkaita yksinoikeuksia on tippunut taivaalta kuin vettä konsanaan ja laitteen omistajan on ollut helppo hymyillä matkalla pelikauppaan. Silti, aina silloin tällöin on tullut palattua Mario Kartin taianomaiseen maailmaan. En tiedä mitä mustaa magiaa Nintendo sarjan parissa käyttää, mutta jostain syystä se vain on tunnista toiseen viihdyttävää. Sen lisäksi pelaaminen on myös pelottavan koukuttavaa. Kauhulla odotan Wii U:n tulevaa Mario Kart 8:aa ja menetettyjä tunteja. Voih…

 

Muuta vuoden peli setitystä:

Vuoden peli -äänestys: Vuoden 2013 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!

Lisää toimituksen suosikkilistoja: Pelit / Artikkelit