Toimituksen suosikkipelit 2015: Kalle Laakso

26.12.2015 14:00 | Miikka Lehtonen

Vuosi 2015 lähestyy loppuaan ja Dome hiljentyy joulun ajaksi miltei kokonaan. Ei kuitenkaan täysin, sillä välipäivinä juhlimme vuoden parhaita pelejä.

Pyysimme jokaista Domen kirjoittajaa listamaan vuoden viisi suosikkipeliään yksinkertaisilla kriteereillä: kaikki pelit, jotka julkaistiin Euroopassa vuonna 2015, olivat kelvollisia. Sillä ei ollut mitään väliä, oliko kyseessä digipeli tai vaikka lautapeli. Myöskään pelin yleisellä arvostuksella tai Domen sille antamilla pisteillä ei ollut mitään merkitystä: nämä ovat henkilökohtaisia listoja.

Viiden suosikkipelin lisäksi jokainen sai nimetä vuoden 2015 suurimman yllätyksen — positiivisen tai negatiivisen — sekä kertoa, mitä odottaa eniten seuraavalta pelivuodelta. Sen suuremmitta puheitta päästetään ääneen Kalle Laakso oman suosikkilistansa kera.

Batman: Arkham Knight (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Batman: Arkham Knight

Loistava peli, mahtavat puitteet. Rocksteady teki sen, mitä moni epäili mahdottomaksi: oikeasti hyvän lisenssipelin. Arkham-sarja on huikea kokemus maailman parhaimman etsivän trikoissa. Sarja ei näyttänyt varsinaista väsymistä missään kohtaa. Pientä notkahtamista tapahtui lisäpeli Arkham Originsin kohdalla, mutta sitähän ei lasketa mukaan!

Odotan innolla, mitä Rocksteady tekee seuraavaksi. Luotto on niin kova, että he tekisivät varmasti ihmeitä Smurffi-pelillekin.

Halo 5: Guardians (Xbox One)

halo_5_arv-galleria-0024

Halo 5 yllätti ja ei yllättänyt. Vähän tylsä nelososa oli teknisesti loistokas, mutta jotain siitä silti puuttui. Aikoinaan en sitä puutetta täysin huomannut, mutta vitosta pelatessa tajuaminen iski kuin Chiefin ikoninen MA-singeri: musiikit. Harvemmin hyvä peli elää niin vahvasti äänimaailmansa mukana kuin Halo-sarja, mutta Guardiansissa on sekin puoli hoidettu mallikkaasti. Kun samaan syssyyn lisätään ihka ensimmäinen uuden sukupolven Halo-kokemus ja nörttien päiväunia loresta, niin mikä jottei!

Taattua laatua uusilla ominaisuuksilla ja hahmoilla, mutta silti niin tuttu ja turvallinen. Aivan kuin olisi tullut takaisin pullantuoksuiseen kotiin reilun kymmenen vuoden matkan jälkeen.

Rainbow Six: Siege (PC, PlayStation 4, Xbox One)

rainbow_six_siege_arv-gall-0024

Nyt ollaan niin ison jännän äärellä ettei tosikaan. Rainbow Six -sarjalla on ikuinen pieni paikka sydämessäni, eikä se katoa sieltä kulumallakaan. Se on suorastaan fantastista, että nykyäänkin koetaan jänniä pelihetkiä vuosittaisten julkaisujen keskellä.

Nämä hiljaiset sankarit, jotka taistelevat terrorismia vastaan, ovat yksi suurimmista syistä, miksi pelistä pidän. Hahmobalanssi on pirun hyvässä tasapainossa. Kartatkin ovat saaneet rakkautta huomattavasti osakseen, eikä pelistä löydy turhia kenttiä. Jos kuti ei mene pelatessa ihan herkästi punttiin, eivätkä muut pelisarjat tarjoa elämyksiä, on tässä vuoden jännin kokemus. Neuvottelu ei ole enää vaihtoehto.

Forza Motorsport 6 (Xbox One)

forza-motorsport-6-galleria- (39)

Mukava autopeli jokaiseen hetkeen. Forza-sarja on ollut esimerkillistä autopornoa jo ensimmäisestä osastaan lähtien, mutta kutosen visuaalinen anti ja 3D-sadelätäköt tekevät kokemuksesta taas pykälän verran paremman kuin aiemmin.

Tämän hetken parasta autoilua, joka sopii lähes jokaiselle autopelifanille. Se on aika iso saavutus konsolipeliltä.

Elite: Dangerous (Xbox One)

elite_dangerous_uut201510_nosto

Tässä on konkreettinen muistutus siitä, että olemme vain pieni henkäys maailman tuulissa. Ihmisiä syntyy, ihmisiä kuolee. Menneiden aikojen rakkaustarinoiden muistot ja tunteet kuihtuvat, koska kukaan niitä kokenut ei ole enää tulevaisuudessa niitä kertomassa. Tarinoista tulee kuitenkin muistettavia hetkiä, jotka elävät sukupolvelta toiselle. Elämänopetuksia, joista tulee lopulta legendoja. Tätä kaikkea on Elite ja noita ajatuksia peli herättää. Pelaamalla ehkä ymmärtänet.

Vielä kun saisi linnunradan toisen pään asukkien päihin mahtumaan sen, että meidän aurinkokuntamme elitisteille ei vittuilla, tai legendat ja tarinat eivät näe huomista edes valovuosien päässä. Sillä olen paha, paha pilotti, joka ampuu kaikki vähääkään kyrsivät alukset atomeiksi orjakaupan keskellä. Niin kaunista, niin romanttista, mutta samalla niin kovin karua.

Vuoden yllättäjä: Xbox One Elite -ohjain

Muistat kai, miltä ensirakkaus joskus tuntui? Eliten kanssa on hyvä mahdollisuus kokea se tunne uudestaan.

Odotan vuodelta 2016: Rockstarin peliä

Pari vuotta ollaan menty GTA-buumissa versiosta toiseen, mutta jos nyt tänä vuonna vaikka tulisi jotain muuta kivaa? Getarissa ei ole vikaa, mutta jos firma on julkaissut jo yli kymmenen vuotta vuosittain jotain, niin nyt olisi ehkä taas sen julkaisun aika… ellei Los Santosin hilpeitä hetkiä nähdä seuraavaksi Wii U:lla. En tosin jostain syystä oikein jaksa uskoa siihen.

Toivoisin kovasti jatkoa jollekin toiselle pelisarjalle. Manhunt? Max Payne? Bully? Red Dead? Jokin uusi ja ihmeellinen juttu kelpaisi myös.