UUSIMMAT

Wiikon wanha: Pinball Dreams

25.03.2009 14:57 | Jukka O. Kauppinen

Vuonna 1992 monen pienen pelaajan maailma muuttui. Tuntematon ruotsalainen pelitalo näet julkaisi pelin, joka jumitti lukemattomat pelaajat Amigoidensa ääreen.

Pinball Dreams oli täydellinen flipperipeli. Se oli niin loistava tietokoneversio vanhasta kunnon kuulanmäiskyttelystä, että paremmasta ei ole oikeastaan väliksi tänäkään päivänä. Pinball Dreams jatko-osineen on yhä se peli, johon kaikkia digiflippereitä verrataan.

Dreams oli mahtava menestys niin laillisella kuin laittomallakin rintamalla. Peli sekä myi moninkertaisesti odotettua enemmän, että sai maailman Amiga-piraattien vankkumattoman suosion. Se on yhä tänään yksi maailman suhteellisesti waretetuimmista peleistä.

Kukapa meistä ei tykkäisi flipperien renkutuksesta. Se fyysinen tuntuma, se pallon kimpoilu, se ilon hetkien ja tuskaisten perkeleiden yhdistelmä. Sitä on uskomattoman vaikea siirtää videopelimuotoon.

Monikaan ei ole tehnyt sitä yhtä hyvin kuin Digital Illusionsin ruotsalaismiehet, nuo muinoin nuoret demoskeneveteraanit, lähemmäs kaksi vuosikymmentä sitten.

Heidän salaisuutensa oli yksinkertainen. Työläs, mutta yksinkertainen. Raakaa, palkatonta työtä, kuukaudesta toiseen, kauan ennen julkaisusopimuksen syntymistä. Perusteellista koodausta, kenttäsuunnittelua ja pelattavuuden hiomista. Yksi tiimin jäsenistä, matematiikkanero, teki pelkkää pallofysiikkaa puoli vuotta.

Tulos palkitsi. Pinball Dreams oli huikean pelattava flipperi, jossa oli hyvät kentät – ja upeasti poukkoileva kuula. Se kimpoili eri pinnoista uskottavasti ja liikkui kentällä kuin aito flipperikuula konsanaan. Se oli kaunista, pelattavaa ja mukaansatempaavaa. Se tuntui hyvältä, jopa oikealta.

Pinball Dreams synnyttikin kokonaisen flipperiaallon pelimaailmassa. Kun yksi flipperi myi hyvin ja kimposi myyntilistojen kärkeen, niin moni muukin haistoi tilaisuutensa. Jäljittelijät eivät kuitenkaan yleensä tarjonneet yhteensäkään edes sen vertaa hupia kuin yksi ainoa Dreamsin kenttä. Ja kun Digital Illusionsin pojat jatkoivat flipperiensä tekoa, niin paikka auringossa oli lunastettu. Pinball Fantasies ja Pinball Illusions täydensivät trilogian, sitten vielä vähän konsoliflipperöintiä True Pinballilla ja lopuksi PC:lle julkaistu Pinball Fantasies Deluxe.

Flipperien tarina päättyi onnellisesti. Esikoispelin menestys vei nuoret ruotsalaiset hyvään nousuun ja heidän Digital Illusions -pelitalonsa kasvoi makuuhuonefirmasta Pohjoismaiden suurimmaksi pelitaloksi.

Ja Pinball Dreams se vain jaksaa yhä porskuttaa, eikä vain retrohengessä:

Arvostelu: Pinball Dreaming: Pinball Dreams (iPhone/iPod)

Artikkeli: Pinball Dreaming: DICEn klassinen flipperi uudessa iskussa

 

 

 

 

Tekijä: Digital Illusions
Julkaisija: 21st Century Entertainment
Saatavilla: Amiga (1992), CD32, PC, SNES, Game Boy, Game Gear, ST, Falcon
Pelaajia: 1-4

Lisätietoja:

Pinball Dreams @ Mobygames

Pinball Dreams @ Wikipedia

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja (mm. Jet Set Radio, Willy Beamish, Warhawk…)

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja (mm. NARC, Tetris, Space Harrier, OutRun, Arkanoid…)

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Empire: Total War (PC)

Haastattelu: Penumbra-tiimi suuntaa seuraavaksi goottikauhun pariin

House of the Dead: Overkill (Wii)

Kulissien takaa: Killzone 2

Ultimate Band (Wii)

Wallace & Gromit’s Grand Adventures: Fright of the Bumblebees (PC)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 6)

 

Muropaketin uusimmat