Uusimmat

Wiikon wanha: Thief

15.10.2013 22:00 Teemu Viemerö

Olemme nähneet viime vuosina paljon toimintahiiviskelyjä, joista mainittakoon Splinter Cell-, Metal Gear Solid- ja Assassin’s Creed -pelisarjat sekä Deus Ex: Human Revolution. Tähän kategoriaan kuuluu myös Ubisoftin tuleva Watch Dogs.

Puhdasta hiiviskelyä ei ole kuitenkaan nähty vuoden 2004 Thief: Deadly Shadows -pelin jälkeen. Eidos Montreal on kuitenkin herättämässä Garrettia henkiin ensi vuoden alkupuoliskolla julkaistavassa Thiefissä. Samainen studio vastasi myös Deus Exin palauttamisesta peliruuduille.

Looking Glass Studiosin kehittämä ja Eidosin 1998 julkaisema Thief: The Dark Project muistetaan omaperäisyydestään. Näppäräsorminen Garrett ja hänen seikkailunsa keskiaikaa henkivän yön pimeydessä lumosi monet. Peli perustui varjoissa piileskelyyn ja tavoitteena oli herättää mahdollisimman vähän huomiota tehtävien aikana. Pelaaja haastettiin käyttämään älykkyyttä ja oveluutta, sillä Garrett ei ollut Ezion kaltainen tappokone. Kuolo korjasi pienestäkin virheestä ja useampi vastassa oleva vihollinen tiesi varmaa kuolemaa.

Pelin kehitys alkoi vuonna 1996. Pelin suunnittelija ja käsikirjoittaja Ken Levine sai inspiraationsa  vuonna 1981 Apple II -tietokoneelle julkaistusta Castle Wolfensteinista ja 1996 julkaistuta Diablosta. Ensin erilaisten pelikonseptien kautta synty Dark Camelot, jonka pelimekaniikka keskittyi miekkailuun. Tarina kertoi väärinymmärretystä sankarista, Mordredista. Kuningas Arthur oli julma hallitsija ja Merlin puolestaan psykopaattinen velho. Lesboksi osoittautunut Guinevere pettää Lancelotin, ja auttaa Mordredia varastamaan Graalin maljan.

Looking Glassin kehittämä pelimekaniikka hiiviskelevästä varastelusta kuitenkin muutti radikaalisti kehityksen suuntaa. Kehittäjät halusivat pelin perustuvan täysin uudelle hiiviskelymekaniikalle, josta muotoutui The Dark Project. Idea Thief-etuliitteestä tuli Vampire: The Masquerade -pelistä.

 

Thief oli ensimmäinen 3D-hiiviskely PC-alustalla. Mielenkiintoiseksi pelistä teki ennen kaikkea sen lajityypillinen poikkeavuus FPS-peleistä, joihin ihmiset olivat tottuneet. Markkinat tarjosivat tunnotonta räiskintää räiskinnän jälkeen, kun taas Thief halusi välttää tappamista.

Peli myös pyrki aidon tuntuiseen vuorovaikutukseen ja realismiin. Tämä toi pelaajalle niin valtaa kuin haasteita. Pelaaja pystyi hallitsemaan ympäristön valoisuutta sammuttamalla soihtuja ja kynttilöitä, mutta samalla tämän täytyi olla tarkkaavainen missä ja miten kävelee. Eri alustat tuottivat eri ääniä, ja huolimattomat askeleet saattoivat kantautua vartijoiden korviin. Melun tuottamista pystyi käyttämään myös harhautuksena, sillä tuotetut äänet kantautuivat nurkan taakse ja seinien läpi.

Lopputulos oli todella innovatiinen luomus. Vahvan teknologian ja pelimekaniikan päällä lepäsi mielenkiintoinen tarina yliluonnollisine elementteineen ja aavemainen äänimaailma, puhumattakaan ikimuistoisesta ääninäyttelystä. Pelissä oli myös toimiva tekoäl ja jopa animaatioissakin käytettiin  liikkeenkaappausteknologiaa.

Thief: The Dark Project saikin ylistäviä arvosteluja ja peliä myytiin toukokuun 2000 mennessä puoli miljoonaa kappaletta. Vuonna 1999 pelistä julkaistiin Gold-versio, joka tarjosi kolme uutta kenttää ja parannuksia alkuperäisiin kenttiin. Jatkoa seurasi vielä vuonna 2000 ilmestyneen Thief: The Metal Agen ja 2004 saapuneen Thief: Deadly Shadowsin muodossa.

 

Lisätietoja:

Thief @ Wikipedia

Thief @ Mobygames

 

Thief: The Dark Project

Suunnittelija: Ken Levine, Tim Stellmach

Kehittäjä: Looking Glass Studios

Julkaisija: Eidos Interactive

Alustat: PC (1998)

Teemu Viemerö

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lisää aiheesta

Warren Spector – pelimaailman arkkivelho 

Thief-ensikosketus – Garrett palaa varjoihin [osa 1] 

Lue myös

Assassin’s Creed IV: Black Flag – iso ei Disneyn kiiltokuvapiraateille [osa 1]

Combat Commander: Europe (lautapeli)

Kun pelasin apinan raivolla – Rage-kisan parhaat

Mad Max –ensikosketus – ajoneuvorooliseikkailuräiskintä kutsuu nuken lapsia

Thief-ensikosketus – Garrett palaa varjoihin [osa 1]

Thrustmaster Y-250C – keskikastin pelikuulokkeet