Uusimmat

Miksi kaikkia pelejä ei julkaista jokaiselle konsolille? Tärkein syy on raha, mutta se ei ole ainoa ongelma

03.11.2022 16:15 Muropaketin toimitus

Pelin kääntäminen uudelle alustalle voi maksaa jopa yli miljoonan ja olla todella työlästä, kertoo kotimainen pelistudio blogissaan.

Pelialustoja on nykyään monia, ja osa peleistä ilmestyy kaikille niistä, mutta jotkut saapuvat vain osalle. Jos unohdetaan yksinoikeuspelit, syitä käännösten tekemättä jättämiselle voi olla monia, erityisesti hinta.

Kotimaisen Dreamloop Gamesin blogissa on julkaistu mittava teksti siitä, mitä pelikäännöksen tekeminen oikeasti kustantaa ja mitkä asiat siihen vaikuttavat. Dreamloop on ollut tekemässä The Ascentin (kuvassa) ja monien muiden pelien käännöksiä, joten studiolla tiedetään hyvin, mitä kaikkea prosessiin liittyy.

Dreamloopin tiedottajan ja toisen perustajan Steve Stewartin mukaan yksittäinen pelikäännös voi maksaa mitä vain 50 000:sta dollarista ylös päin. Äärimmäisissä tapauksissa, kun kyseessä on AAA-peli joka käännetään useille alustoille, voi hinta kohota jopa yli miljoonaan.

Hintaan vaikuttavat tietysti monet tekijät, kuten projektin monimutkaisuus, käännettävien alustojen määrä ja mukaan haluttavat ominaisuudet. Myös alkuperäisen version päätökset vaikuttavat käännöksen tekemiseen, eli esimerkiksi kuinka johdonmukaista ja helposti ymmärrettävää koodia studiolla on käsiteltävänä. Lisäkuluja tuottavat myös esimerkiksi sellaiset uuden sukupolven ominaisuudet kuten säteenjäljitys, Switchin kosketusnäytön tuki tai vaikkapa PS5:n DualSense-ohjaimen haptiset ominaisuudet.

Yksinkertaista vastausta asiaan ei siis ole, mutta pelien kääntäminen uusille alustoille on hintavaa hommaa. Etenkin suurempien pelien kohdalla ei juuri tarvitse ihmetellä, jos niitä ei joka alustalle käännetä. Dreamloopin blogiteksti on kokonaisuudessaan lukemisen arvoinen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita pelikehityksestä.

Dreamloop kehittää käännösten ohella myös omia pelejä, ja kesällä studio julkisti tulevan trillerinsä Inescapablen. Alta voit lukea ensivaikutelmamme pelistä ja katsoa sen trailerin.

LUE MYÖS: Suomalainen studio julkisti yllättävän anime-pelin – Inescapable on sosiaalinen trilleri, jossa kaikilla valinnoilla on väliä