Uusimmat

Star Warsia kautta aikain

29.11.2011 17:00 Jukka O. Kauppinen

Tähtien sota on ollut suosittu aihe lisenssipelien maailmassa jo videopelaamisen alkuajoista saakka. Jopa niinkin, että yksi kaikkien aikojen ensimmäisistä lisenssipeleistä oli tietysti Star Wars -aiheinen. Maineteko kohdistuu tietysti Imperiumin vastaisku -elokuvaan, josta Parker Brothers teki vuonna 1982 erinomaisen Star Wars: The Empires Strikes Back -räiskinnän Atari 2600:lle ja Intellivisionille.

Sen jälkeen Tähtien sotaa onkin videopeliöity ankarasti. Eri alustoille julkaistut variantit, keräilijäpainokset sun muut mukaan lukien markkinoille on puskettu 30 vuodessa lähemmäs puolitoistasataa Star Wars -peliä. Monesti teokset ovat olleet ihan hirveää skeidaa, mutta esimerkiksi huimat X-Wing, X-Wing Vs. TIE Fighterit sekä CD-ROM-aikakauden alkuvuosien kovimpiin teknologisiin tienraivaajiin lukeutunut Star Wars: Rebel Assault olivat aivan järkyttävän kovia pelejä.

Uuden Star Wars: The Old Republic -morpin ennakoinnin myötä sukeltakaamme Domen Star Wars -pelijuttujen arkistojen uumeniin. Mitäs kaikkea sieltä löytyykään? Valitettavasti 1999-2007 välisissä arkistoissa on isoja aukkoja, mutta jokunen muinainen juttu sentään löytyy iloksenne…

 

Aloitetaan tuoreimmilla:

Star Wars: The Old Republic -ennakko (PC)

Pintapuolisesti näyttää siltä, että myös The Old Republic on veistetty siitä tammista klassisimmasta, WoW-hongasta. Imperiumin ja ituhippien joukot asettuvat toisiaan vastaan sisällissodan uhatessa. Toisella puolella on palkkionmetsästäjiä, Sith-velhoja ja salamurhaajia, toisella taas kylpytakkeihin sonnustautuneita humanisteja ja Han Solo –kopioita. Ei ehkä se tasaisin matsi.

Star Wars: The Old Republic – ensikosketus BioWaren megamorppiin

Mielenkiintoa ei suinkaan vähennä se, että firma on tehnyt ja julkaissut mainiota Knights of the Old Republic -roolipelisarjaa. Star Wars, roolipeli, mutta moninpelinä? Näillä eväillä Dome lähetti Tero Lehtiniemen EA:n Tukholmassa järjestämään esittelytilaisuuteen.

Suosittelemme erityisesti:

Star Wars: Empire at War (pc)

Ensimmäisenä pelistä paistaa läpi todellinen paneutuminen aihepiiriin. Peli nimittäin todella näyttää ja kuulostaa Tähtien sodalta. Taustalla pauhaavat John Williamsin elokuvasävelmiltä kuulostavat teemat ja kentällä heiluvat keisarillisten iskujoukkojen, TIE-hävittäjien ja muiden tuttujen yksiköiden lisäksi myös elokuvista tutut nimihenkilöt. Lisenssistä on todella otettu kaikki irti.

Star Wars: Knights of the Old Republic (Xbox)

Knights of the Old Republicin juoni sijoittuu aikaan 4000-vuotta ennen Star Wars -elokuvia. Tämä oli aikaa, jolloin Jedit ja Sithit olivat vielä runsas luonnonvara. Sithit ovatkin pelissä pääpahiksen roolissa, heidän kyykyttäessä planeettoja ja niiden asukkaita rautaisen kätensä alle. Tarina luonnollisesti kehittyy pelin aikana ja useat sivujuonet tekevät pelistä uskomattoman kiehtovan. Jotkut täysin merkityksettömältä tuntuvat seikatkin saattavat saada hyvinkin merkittävän aseman seikkailun edetessä. Tarina kokonaisuutena on niin monipuolinen, että sen tarkkaan kuvaamiseen menisi henki ja terveys. BioWare ei ole vain tyytynyt tekemään loistavaa tarinaa, vaan myös tapahtumien taustat selvitetään tarkasti.

Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (pc, Xbox)

Knights of the Old Republic II: The Sith Lordsin juoni on kiehtova ja muutamia täysin käsittämättömiä juonenkäänteitä lukuun ottamatta hyvin kirjoitettu. Se pitää pelaajan helposti kourissaan pelin noin 30 tunnin keston ajan. Kiitos suurten, peliin vaikuttavien valintojen ja mahdollisuuden pelata joko hyvänä tai pahana jedinä pelin pariin palaa mielellään uudestaan, joten viihdettä irtoaa helposti koko rahan edestä.

Star Wars: The Force Unleashed II (PC, PS3, Xbox 360)

Force Unleashed on, kuten nimestäkin voi päätellä, varsinainen voimankäyttöpeli. Jedipelaaja vetelee vastaantulijoita halki, poikki ja pinoon valomiekalla ja jedivoimillaan. Vihollisten lisäksi etenemistä hankaloittavat erilaiset esteet ja rotkot, joista mennään voimien avulla yli tai läpi. Tasohyppely ei erityisesti mieltä lämmitä, mutta jedivoimien ja valomiekkojen yhteiskäyttö  on ajoittain erinomaista hupia. Mikäs sen hienompaa kuin tarttua onnettomaan tykinruokatrooperiin ja paiskata hänet sillalta alas. Tai sitten käyttää Jedi Mind Trickiä ja pakottaa toinen päättämään itsensä päiviltä.

Star Wars -peliarvosteluja ja ennakoita:

Muita Star Wars -juttuja:

Lisää Domen Star Wars -aiheisia juttuja löydät täältä:

Asiasanahaku: Star Wars