Artikkelit
08.04.2010, 15:13
190
Laitteet, PC, PlayStation 3

Dual SFX Frag Pro – langaton unelmaohjain PS3:lle ja PC:lle?

PC:llä ja konsoleilla pelattavat räiskintäpelit ovat olemukseltaan hyvin samankaltaisia, mutta erot löytyvätkin enemmän pinnan alta. Padilla ja hiirellä pelaaminen eroaa toisistaan kuin yö ja päivä. Kuka vannoo minkäkin nimeen, mutta harva on sujut molempien ohjaustyylien kanssa. Konsolipelaajille on tehty monenlaisia ohjainvälineitä, joiden avulla erityisesti räiskintäpelien pelaamisen pitäisi onnistua padia tarkemmin, tehokkaammin ja tappavammin. Onko PC:llä ja PS3:lla toimiva Dual SFX Frag Pro se ylivertainen tappokalu?

Dual SFX Frag Pro yrittää tuoda eri ohjaustyylejä lähemmäs toisiaan, jotta konsolilla voitaisiin pelata kuin PC:llä kuunaan? Käytännössä ohjain on langattoman hiiren ja padin ristisiitos. Padin oikean puoliskon toiminnot on käytännössä siirretty hiireen, vasemman puoliskon toiminnot kädessä pidettävään ohjaimeen. Näin hiirellä voidaan ohjata FPS-henkisesti hahmojen katsetta tai tähtäintä. Vasemman käden ohjaimen tatilla puolestaan muun muassa liikutaan.

Ohjaimeen tottuminen on jopa yllättävän nopeaa, kunhan PS3-peliin tottuneet refleksit saa asennoitua uudestaan. Kyllä, pyssyllä ammutaan yhä samalla napilla kuin viimeksikin. Kranukin lentää samalla sormella. Mutta nyt ei nyvitä liipasimista vaan klikataan hiirennappeja. Myös PS3-padin äksää, kolmiota ja muita komentonappeja painellaan peukalolla, mutta napit ovat nyt hiiren kyljessä eivätkä ohjaimen päällä. Pieni henkinen korjausliike täytyy tehdä myös vasemmalle kädelle, jotta sormet eivät kesken pelin unohda mitä niiden pitäisi tehdä.

Namiskoiden sijoittelu on onnistunut verrattain hyvin, eikä tavallista padia jäänyt kaipaamaan toiminnallisesti. Perusnamiskoiden ohella apuohjaimessa on myös herkkyydensäädin, jolla käyttäjä voi määritellä miten nopeasti ja tarkasti pelihahmo kääntyilee ja tähtää.

Käytännössä: ei niin herkkua

Ohjain toimii alkuun hyvin ja ongelmitta. Asentaminen PS3:een oli vaivatonta, kunhan vain muisti ensin tökätä bluetooth-palikan konsolin USB-liittimeen ja vasta sitten tyrkätä hiiren ja apuohjaimen virtakytkimen on-asentoon. Muuta säätämistä ohjaimille ei tarvinnut tehdä, vaan ne tunnistivat toisensa automaattisesti, loivat yhteyden ja näyttivät olevansa käyttökunnossa merkkivalolla.

Pelikonsolille Frag Pro näkyy tavallisena PS3-padina, joten se toimii automaattisesti joka ikisessä pelissä, jolle tämäntyylinen ohjaus vain suinkin sopii. Käytännöllisimmillään se on kuitenkin ehdottomasti toiminta-, FPS- sun muissa räiskintäpeleissä, joissa pelaaja ohjaa erilaisten aseiden kanssa heiluvaa hahmoa.

Hidastempoisempien seikkailupelien ja muiden pelien ystäville Frag Prosta ei ole hyötyä edes teoriassa. Sen jippo on näet nimenomaan nopea ja tarkka ohjaus ja tähtäys. Teoriassa, sekin. Miten käytännössä?

Varsinainen pelaaminen ei kuitenkaan ollut kovin suurta herkkua, valitettavasti. Syystä tai toisesta hiiren ohjaus oli näet useilla eri hiirialustoilla jopa tuskallisen lagittavaa. Esimerkiksi räiskintäpeleissä ohjaimen kohdistaminen maaliin oli enemmän summittaista kuin pikkutarkkaa, aivan toisin kuin hiiriohjauksessa pitäisi. Käden liikuttaessa hiirtä liike pelissä alkoi hienoisella viiveellä, samoin pysähtyen liian myöhään. Nopeat ja pikkutarkat liikkeet näkyivät peleissä kuin hidastetusti, kuin hiirtä olisi työnnetty puurofiltterin läpi.

Hitaus koitui Frag Pron kohtaloksi. Sanotaan se suoraan: hiiriohjaimen perustarkoitus konsoliräiskinnässä on hankkia epäreilua etua padilla pelaaviin. Hiiriohjauksen pitäisi olla nopeampaa, tarkempaa ja tappavampaa kuin padilla veivaamisen. Frag Pro sen sijaan varmisti, että muilla oli taatusti etulyöntiasema. Ohjainten vaihtaminen pelisessioiden välillä osoitti, että ero ei ollut pelkästään testaajan mielikuvituksessa – vaan erittäin, erittäin todellinen.

Seikkailin Frag Prolla esimerkiksi Fallout 3:n vaarallisessa maailmassa. Fallout 3 ei ole niinkään räiskintäpeli, vaan painopiste on enemmänkin seikkailussa. Toimintaa toki riittää eikä se ole hirvittävän nopeatempoista, mutta Frag Pro ei kuitenkin tuonut pelaamiseen kovinkaan havaittavaa hyötyä. Normaaleissa taisteluissa ja yllättävissä tilanteissa ei ollut oikeastaan lainkaan väliä, että mikä ohjain kädessä oli, jos ohjaimen hitaahkoon reagointiin ei kyrsiytynyt. Sen sijaan kiikarikiväärillä tähtäily hiiren suurimmalla tarkkuudella oli padilla suhaamista tarkempaa ja tappavampaa.

Räiskintärintamalla eniten pelaamani testipeli oli MAG, mutta menoa voi kuvailla vain masokistiseksi itsensäkiduttamiseksi. Olo oli kuin hidasliikkeisellä maalitaululla.

Apuohjaimen rullalla tapahtuva hiiren herkkyyden säätö oli kuitenkin niin mainio ominaisuus, että se mainittakoon erikseen. Pelitilanteesta riippuen hiiren pystyi veivaamaan ääripäissään joko erittäin nopeille tai mahdollisimman hitaille liikkeille. Nopeat liikkeet ovat tietysti hyödyksi juoksennellessa tai seikkaillessa. Pikkutarkka ohjaus puolestaan tehosi hienosti kiikarikiväärin varressa. Mutta se puuromaisuus, se puuromaisuus…

Lisäksi hiiri-apuohjainkombo muuttaa konsolipelaamisen ergonomiaa tuntuvasti. Siinä missä padia pidetään useimmiten sylissä kahdella kädellä, on oikean käden hiirelle oltava nyt oma tasonsa, jolle hiirimaton voi asettaa. Toisin sanoen, ohjain ei sovi useimmissa tapauksissa lainkaan sohvalla pelaamiseen. Omassa lattialla olevassa pelituolissani peluu sujui ihan mukavasti, mutta pelaamisessa oli toki oma vaivansa, kun tuolin viereen piti aina laittaa matala palli hiirtä varten. Pelaaminenkin oli rasittavampaa, kun kädet eivät olleet mukavasti sylissä ohjaimen ympärillä.

Testikäytössäni Frag Pro joutui antamaan heti testauksen jälkeen tietä tavalliselle PS3-padille. Ja tappoja alkoi taas kilistä tilille. Vaikka ohjain toimiikin myös PC:llä, jätin sen suosiolla kokeilematta. En näet usko, että hiiri+näppis-miehet kokisivat hiiri+langaton apuohjain –yhdistelmän edes etäisesti kiinnostavaksi, kun edessä on jo universaalisesti ylivoimaiseksi todistettu ohjainkombo.

 

Dual SFX Frag Pro

Valmistaja: Splitfish

Hinta:noin 80-90 euroa

Alustat: PC, PlayStation 3

Lisätietoja: http://www.splitfish.com/

Jukka O. Kauppinen

 

Lue myös

CH Eclipse Yoke sopii niin mopocessnoille kuin jumbojeteille

Creative Sound Blaster Wireless Music System – langatonta musiikinkuuntelua

DSi XL – Nintendon jättitaskukonsoli pikakokeessa

Logitech Flight System G940 – muhkea mutta lötkö PC-ohjainpaketti

Logitech Wireless Guitar Controller – luksuskitara musiikkipeleihin

Steelseries Siberia V2 – pätevä pelikuuloke mukavuudenhaluisille

SteelSeries XAI laserhiiri – peto hiiren vaatteissa

 

Teksti: Jukka O. Kauppinen
Tagit: Peliohjaimet, Splitfish

Kommentointi on suljettu.