Uusimmat

Hearthstone: Heroes of Warcraft (Android, iOS)

25.04.2014 14:30 Miikka Lehtonen

Kehittäjä: Blizzard
Julkaisija: Activision Blizzard
Testattu: iPad Air
Saatavilla: Android, iPad 2 tai uudempi, Mac, PC
Tulossa: iPhone, Android
Pelaajia: 1, 2 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://eu.battle.net/hearthstone/en/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Blizzard on perinteisesti kulkenut voitosta voittoon varsinkin tietokoneilla, eikä suotta: ovathan heidän pelinsä erinomaisen viimeisteltyjä ja hauskoja. Mutta toimisiko sama konsepti vaikkapa tableteilla?

Tätä testaa ensimmäiseksi Hearthstone, joka on viihdyttänyt PC-pelaajia jo kuukausien ajan. Nyt on mobiilikäyttäjien vuoro jäädä koukkuun.

Toim. huom: vaikka arvostelu sinänsä koskeekin lähinnä mobiiliversioita, niin käytännössä pelimekaniikka on sitä samaa kuin tietokoneillakin. Eli peukku kattaa myös Mac- ja PC-versiot. -jok

Koukutus onnistuu tällä hetkellä ainoastaan, jos käytössä on Applen iPad. iPhonelle ja Android-laitteille tarkoitetut versiot julkaistaan ”joskus myöhemmin”, mutta ainakaan Android-tablettien tapauksessa odotuksesta tuskin tulee kovin pitkä. Hearthstone kun on tehty Unityllä, joka tekee porttaukset hyvinkin helpoiksi, kunhan käyttöliittymät ja muut jutut on mietitty loppuun.

Hearthstonen tapauksessa tämä tuskin oli koskaan ongelma, sillä jo alusta saakka peli tuntui siltä, kuin se olisi suunniteltu kosketusnäytöt mielessä. Ja miksipä ei, sillä jo pikainen testaus osoitti, että konsepti toimii kympillä myös tabletilla.

Istahda pöydän ääreen!

Hearthstone on kevyt ja kepeä korttipeli, jossa pelaajat – joko kaksi ihmistä tai ihminen ja tekoäly – kisaavat voitosta. Toisin kuin monet muut digitaaliset korttipelit, Hearthstone ei ole väännös mistään aiemmasta pahvipelistä, vaan varta vasten tietokoneita ja tabletteja varten suunniteltu originaaliteos.

Tämä erottaa pelin heti massasta, sillä se tuntuu paitsi videopeliltä, myös tuoreelta. Mukana ei ole kymmenten lisäosien painolastia, vaan kehitystiimi on päässyt miettimään mekaniikat ja ratkaisut puhtaalta pöydältä.

Niinpä Hearthstone tuntuukin alusta asti simppeliltä peliltä. Mukavan kokoinen korttivalikoima rakentuu yksinkertaisista elementeistä, joita sitten yhdistellään luovasti. On kiva pelata korttipeliä, kun ei tarvitse joka välissä raapia päätään ja muistella, että mitäs hittoa tämä avainsana 95 000 mahdollisesta nyt tekikään, vaan kaikki on jo alusta saakka selvää.

Toki samaan aikaan on todettava, että ainakaan toistaiseksi Hearthstonesta ei löydy sitä valtavaa syvyyttä, mitä kertalukua suuremmilla korttivalikoimillaan pätevistä alan veteraaneista. Vaihtoehtoja ja strategioita ei ole niin paljon, koska korttejakaan ei ole. Mutta itse en pidä tätä varsinaisesti heikkoutena, koska niitä on silti riittävästi. Ja peli kyllä laajentuu ajan mittaan.

Kuten nokkela lukija ehkä rivien välistä jo aavisti, korttien keräilyllä ja pakkojen rakentelulla on pelissä suuri merkitys. Tarjolla on yhdeksän World of Warcraftin sankaria, joista jokainen edustaa yhtä hahmoluokkaa. Thrall on shamaani, Rexxar metsästäjä ja Uther Lightbringer tietenkin paladiini. Kaikilla on yhteisiä hirviökortteja, mutta myös niitä omia erikoisuuksiaan, jotka saavat jokaisen yhdeksästä vaihtoehdosta tuntumaan erilaiselta ja pelaamaan aivan eri tavalla kuin muut.

Ilahduttavasti Blizzard on pitänyt huolta siitä, että Hearthstone ei ole mikään pay to win –peli. Satunnaisia lisäkortteja sisältäviä pakkoja voi kyllä ostella oikealla rahalla, mutta mukana on myös päivittäin vaihtuvia questeja, joiden suorittamisesta saa pelin sisäistä kultaa sellaista vauhtia, että uuden korttipaketin saa hankittua päivässä tai parissa, vaikka pelaisi kasuaalisti. Tästä siis peukku.

Ja peukku pelistä muutenkin. Itse koukutuin ykkösellä heti betaan päästyäni ja olen pelaillut siitä saakka Hearthstonea PC:llä. Mutta miten on iOS-käännöksen laita?

Istahda pytylle!

Kaikki ylläolevat kehut pätevät sellaisenaan myös iOS-versioon, sillä se on sisällöllisesti prikulleen sama kuin PC-originaali. Versioiden välillä pystyy pelaamaan ristiin ja toki myös kaverilistat sekä avatut kortit siirtyvät saumattomasti niiden välillä, koska iOS-versioonkin logataan sisään Battle.net-tunnuksilla. Tästäkin siis peukkua.

Nopeasti kävi ilmi, että jos Hearthstone on addiktiivinen peli tietokoneen kautta koettuna, tabletilla se on puhdasta murhaa. Useampi sessio erinäisillä istuimilla venähti odotettua pitemmäksi, kun täytyi pelata vielä yksi peli. Ja voi vieressä nukkumista yrittävää, kun tasainen ruudun naputtelu ja näytön valo koristavat makuuhuonetta myöhään aamuyölle. Addiktiivista kamaa, siis.

Se Hearthstonen käyttis oli kuin oli tableteille erinomaisesti soveltuva: kaikki perustuu suurten UI-elementtien klikkailulle ja raahaamiselle, joten iPadin näytöllä pelaaminen on puhdasta juhlaa. Testialustana toiminut iPad Air pyöritti peliä myös erittäin jouhevasti, mikä tuli jopa pienoisena yllätyksenä. Perinteisesti tällaiset Unity-projektit ovat aika murhaa mobiililaitteille, mutta nyt ongelmia ei ollut.

Jopa pelaajien välinen kommunikaatio toimii kivasti, sillä Hearthstonehan teki todellisen kuningasratkaisun: satunnaisesti toisiaan vastaan pelaavat vieraat eivät voi kommunikoida kuin purkitetuilla ”morjens vaan” –tyylisillä kommenteilla, joita heidän pelihahmonsa sitten laukovat. Ei tarvitse kuunnella esiteinien haistattelua tai tökkiä kosketusnäytöllä pitkiä keskusteluja.

iOS-versio saa siis myös puhtaat paperit ja täten valittamisen aiheet ovat aika vähissä. Mutta toki niitä silti löytyy. Merkittävin on se, että Hearthstone on kuitenkin korttipeli. Joskus siis vain käy niin, että pakasta ei tule niitä oikeita kortteja, eikä voi tehdä oikein mitään muuta kuin ottaa vastustajalta turpaansa. Mutta aika harvoin silti, sillä Hearthstone ei esimerkiksi sisällä lainkaan manaa tarjoavia kortteja, vaan sitä kertyy tasaista vauhtia lisää joka vuoro.

Rehellisyyden nimissä on myös todettava, että vaikka olenkin aika koukussa Hearthstoneen, pelaan sitä pätkissä. Välillä innostun, pelaan päivässä jokusen matsin ja sitten peli taas jää hetkeksi. Tämä johtuu ehkä siitä, että peli ei vielä sisällä muita pelitiloja kuin 1v1-matsin toista pelaajaa vastaan. Sanon ”vielä”, sillä äskettäinhän Blizzard ilmoitti julkaisevansa peliin myös PVE-sisältöä, jossa otellaan erityisiä tekoälyn raidipakkoja vastaan kovan lootin toivossa. Sitä odotellessa, siis.

Tällaisenaankin Hearthstone on jo erinomaisen hyvä pelinavaus ja lisäksi parhaita pelaamiani mobiilipelejä. Näyttää siltä, että Blizzardin magia toimii myös tableteilla.

 

Lisää aiheesta

Hearthstone: Heroes of Warcraft –ennakko (Mac, PC)

Keräilykorttipelistä kun puhutaan, niin pelaajat tietenkin rakentavat itselleen pakkoja, jotka koostuvat kolmestakymmenestä kortista. Kortteja saa lisää kehittämällä hahmoaan ja ostamalla korttipaketteja. Jokaiselle luokalle on oma valmispakkansa, mutta muutaman ottelun jälkeen suosittelen rakentamaan omaa korttipinoa. Omaan pakkaansa voi lisätä vapaasti yhden hahmoluokan kortteja ja yhteisiä kortteja, joita onkin sitten huomattavasti enemmän. Valinta on vapaata, mutta harvinaiset laput kannattaa yleensä pakata pakkaan.

Varaslähtö: Hearthstone

Digitaaliseksi heroiiniksi luonnehdittu Hearthstone on Blizzardin uusin ja uljain aluevaltaus, joskin pelityyppi on ykskantaan melkoisen yllättävä. Nopeatempoiseen, taidon ja sattuman kaaosteoriaan luottavan f2p-korttipelin koukuttavuus on kuitenkin huomioitu myös Nelinpelin leirissä: kolme neljästä 4P-miehestä on jo antautunut Hearthstonen seireenikutsulle sydäntä ja lompakkoa myöten.

Lue myös

Betrayer (PC)

Moebius: Empire Rising (Mac, PC)

Spellforce 2: Demons of the Past (PC)

Trials Fusion (PC, PS4, Xbox 360, Xbox One)

TxK (PSV)

Yoshi’s New Island (3DS)