Uusimmat

Destiny: The Taken King – vuotta myöhemmin, vuoden myöhässä?

16.12.2015 18:00 Miikka Lehtonen

Kun Halo-peleistä tutun Bungien uusi peli, Destiny, julkaistiin viime syksynä, reaktiot olivat hyvinkin ristiriitaiset. Itse pidin peruspelattavuudesta kuin hullu puurosta, mutta Destinyä oli kaikin puolin liian vähän. Tarinatilan läpäisyssä ei mennyt aikaa kuin pari päivää ja sen jälkeen olisi ollut tarkoitus grindata samoja instansseja loputtomiin lootin toivossa. En jaksanut ja peli jäi. Vuotta ja kolmea kallista DLC-pakettia myöhemmin on aika tutustua uudelleen Destinyyn.

Vuotta myöhemmin -artikkelisarjassa palataan pelin pariin noin vuoden kuluttua sen julkaisusta ja katsellaan, että mitenkäs siinä kävikään.

Bungien Destiny oli peli, jolta odotettiin paljon. Olihan asialla tiimi, joka teki sen ensimmäisen todella hyvän konsoliräiskintäpelin, Halon. Kun Destiny vielä ennen julkaisuaan rikkoi ennakkovarausennätyksiä ja oli muutenkin parhaiten myyty uusi IP, taivas oli rajana. Sitten tultiin alas ryminällä kun kävi ilmi, että se oli kyllä tuntumaltaan erinomainen räiskintäpeli, mutta tarina oli luokattoman huono, sisältöä aivan liian vähän ja muutenkin fiilis oli sellainen, kuin pelistä olisi pätkäisty pois puolet.

Sittemmin entiset ja nykyiset Bungien työntekijät ovat puhelleet lehdistölle pelin kehitysprosessista ja kävi ilmi, että suunnilleen niin Destinylle kävikin. Tarina meni uusiksi viime hetkillä, pelistä leikattiin suuria osia ja muutenkin homma eli aivan liikaa aivan liian myöhäisessä kehitysvaiheessa.

Tuloksena oli peli, joka ei tiennyt, halusiko se olla MMO vai perinteinen nettiräiskintä, eikä sitten ollut oikein hyvä kummaltakaan kantilta ajateltuna. Itse jaksoin tahkota sitä arvostelujakson ajan, koska perustuntuma oli – ja on – niin hyvä. Sitten levelikatto tuli vastaan ja tympeä light-grindaus alkoi, ja into lopahti. Kirjoitin arvostelun, tungin Destinyn kirjahyllyyn keräämään pölyä enkä ajatellut koko peliä, ennen kuin The Taken King julkaistiin.

destiny_vuotta_myohemmin_01

Uusi tilaisuus

The Taken King on Destinyn kolmas maksullinen DLC-paketti, mutta vasta se ensimmäinen, josta kannattaa oikeasti kirjoittaa. Aiemmat kun olivat onnettomia puraisuja, jotka eivät tarjonneet oikein mitään, ellei välittänyt Destinyn raideista tai PVP:stä.

The Taken King yrittääkin sitten olla paljon. Sen kylkäisenä julkaistiin suunnaton päivitys, joka tuunasi peliä uudelleen monilla tavoilla. Alkuperäisessä pelissä pelaajan kaverina kulkeneen lentävän tekoälyn äänenä kuultu Peter Dinklage korvattiin Nolan Northilla, levelöintiprosessia tuunailtiin ja paljon porua aiheuttanut light level olevinaan tungettiin roskikseen. ”Destinyssä levelöidään taas oikeilla kokemuspisteillä”, hehkutti Bungie. Tämä on tavallaan totta, mutta ei koko totuus.

Aloitetaan siitä, että light level on eräs huonoimmista ideoista modernissa videopelaamisessa. Destiny on ensimmäiset 20 kokemustasoa aika perinteinen roolipeli: ammu hirviö, saat kokemuspisteitä. Kerää tarpeeksi, saat kokemustason. Helppoa ja hauskaa. 20. tason jälkeen mistään ei kuitenkaan enää saa kokemuspisteitä, vaan tasoja kerätään kasvattamalla light-ominaisuutta. Muutos tarkoitti sitä, että 20. tason jälkeen varusteiden kaikki muut ominaisuudet ja piirteet olivat turhia: tässä pyssyssä on enemmän lightia ja tarvitsen mahdollisimman paljon lightia, niinpä minun on käytettävä tätä tylsää pyssyä, vaikka en haluaisi.

The Taken King avaa 20. tason jälkeisen levelöinnin taas kokemuspistevetoiseksi. Levelikatto nousee 40:ään, mutta kun se on saavutettu, light level tekee comebackin. Ei onneksi enää samanlaisena kuin ennen. Bungiella ollaan selvästi juteltu Blizzardin kehittäjien kanssa, sillä light level toimii nyt suunnilleen samalla tavalla kuin World of Warcraftin item level. Se ei ole enää mikään varusteessa oleva ominaisuus, vaan pelaajan kaikkien varusteiden tehon keskiarvo.

Ongelmaa on helpotettu entisestään sillä, että varusteille voi ”syöttää” muita saman tyypin varusteita ja näin boostata niiden ominaisuuksia. Täten sitä tosi kivalta tuntuvaa pyssyä ei tarvitse enää vaihtaa tympeään paskeeseen puhtaan matematiikan takia, vaan paskeen voi syöttää hyvälle pyssylleen ja näin tehdä siitä vähän paremman.

The Taken King loiventaa loottiongelmia myös sillä, että loottia jaetaan nyt paljon avokätisemmin kuin ennen. Ei tarvitse kuin vähän vilauttaa lyijyä vihollisille ja inventory on jo puolillaan tunnistamistaan odottavia esineitä. Toki suurin osa niistä menee suoraan kierrätykseen, mutta ainakin loottia tulee selvästi enemmän kuin ennen. Hyvä niin.

Bungiella ollaan muutenkin herätty siihen, että pelaajat tykkäävät esineistä, sillä niitä jaellaan paljon entistä avokätisemmin tehtävien palkintoina ja yleisesti peliä pelaamalla. Asekauppias esimerkiksi jakelee joka viikko aseprototyyppejä, joita pitäisi kenttätestata tekemällä niitä tiettyjä juttuja. Kun on testannut pinon aseita – mikä onnistuu ihan siinä muun pelaamisen sivussa – saa palkinnoksi lärpäkkeen, jonka voi vaihtaa epic-tason aseeseen.

Korjaukset ovat aika dramaattisia ja tekevät Destinystä paljon paremman pelikokemuksen kuin vuosi sitten. Vaikka peli vaatii yhä paljon grindaamista, nyt grindin varrelle on ripoteltu tasaista vauhtia uusia esineitä ja muuta progressiota, joten touhu tuntuu paljon mielekkäämmältä kuin ennen.

destiny_vuotta_myohemmin_02

40 euron edestä sisältöä?

The Taken King uudistaa siis peliä mekaanisesti melko paljon, mutta entäs se sisältö? Onko siitä mihinkään? No, on ja ei. The Taken King tekee erittäin positiivisen ensivaikutelman, sillä uudet tarinatehtävät ovat ihan kivoja. Toki ne tiivistyvät yhä usein siihen, että juostaan paikkaan X ja pistetään tekoäly skannaamaan jotain juttua, mutta Bungie on keksinyt matkan varrelle oikein mukavia käänteitä.

Lisäksi The Taken King onnistuu siinä, missä Destiny epäonnistui: hahmot jäävät mieleen. En oikeasti olisi osannut nimetä yhtään hahmoa Destinyn tarinan varrelta, mutta The Taken Kingissä Nathan Fillionin ääninäyttelemä Cayde-6 esimerkiksi viihdytti kovasti.

  1. kokemustasolta 40. tasolle kestävässä tarinassa menee pari päivää mukavasti, mutta vielä ilahduttavampaa on se, että sisältö ei lopu siihen. Kun tarina on pelattu läpi, aukeaa useita uusia tehtäväketjuja, joissa avataan hahmoille uusi, kolmas alaluokka, jahdataan legendaarisia aseita, taistellaan Taken-muukalaisrotua vastaan monilla tavoilla ja muutenkin saadaan jatkuvasti uusia tavoitteita, joita sitten hoidetaan siinä sivussa kun muutenkin pelailee Destinyä.

Tämä on hyvä juttu isolla H:lla, sillä vihdoinkin Destinyssä on muutakin end game –sisältöä kuin raidit ja ne samat pari kämäistä instanssia. Toki niitäkin pelistä yhä löytyy. Lisäksi kaikki end game –sisältö ei suinkaan ole mitään ihan huippulaatuista, vaan mukana on pari aivan naurettavaa grindiä, jotka turhauttavat ja ahdistavat melkoisesti.

On myös harmi, että Bungie ei ole uskaltanut viedä Destinyn tuunausprosessia ihan loppuun saakka. Raideihin tarvitaan edelleen valmis ryhmä, eikä siihen voi hakea matchmakerin kautta porukkaa. Samaten end game –tehtävissä pitää tappaa muutamia suuria pomohirviöitä, joista pari vaatii käytännössä ryhmän.. jollaista ei kuitenkaan voi pelin sisäisten työkalujen kautta etsiä. Miksei? Hyväksyn sen, että raidin yrittäminen satunnaisen porukan kanssa olisi turhauttavaa, mutta so what? Antakaa meidän yrittää. Blizzardin esimerkki opetti jo vuosia sitten, että ei ole mikään kestävän kehityksen ratkaisu tehdä sisältöä, jonka vain pari prosenttia pelaajista ikinä näkee.

destiny_vuotta_myohemmin_03

destiny_vuotta_myohemmin_04

 

Se suurin kysymysmerkki The Taken Kingin taivaalla on kuitenkin hintalappu. 40 euroa suuresta sisältöpläjäyksestä ei olisi sinänsä ihan mahdoton juttu, vaikkakin kyllä hieman hankala perustella. Mutta se ei riitä. Päästäkseen The Taken Kingin pariin pitää omistaa myös ne aiemmat DLC:t, jotka ovat vielä vähemmän houkuttelevia diilejä. Jos sattui ostamaan Destinyn viime syksynä, edessä on siis 60 euron lisäsijoitus. Nykyään myynnissä on vain versio, joka sisältää siihen normaaliin 69 euron hintaan kaiken Destiny-sisällön, eli uusille pelaajille yhtälö on paljon helpompi kuin vanhoille.

Päivitykset ja lisäsisällöt yhteenlaskettuna nimittäin nostavat Destinyn sille tasolle, että sitä voi vihdoin suositella. Ei se vieläkään ole mikään erinomainen peli, sillä end game kärsii yhä jossain määrin samoista ongelmista kuin aiemmin ja pelissä on muitakin ongelmia, joita ei päivitysten kautta ratkaista, mutta nyt se alkaa olla sillä tasolla, jolla sen olisi pitänyt olla alkujaankin. Harmi vain että siihen meni vuosi ja että sen kokeminen maksaa 120 euroa.

 

Destiny: The Taken King

Kehittäjä: Bungie

Julkaisija: Activision

Pelin kotisivu: https://www.destinythegame.com/taken-king

Miikka Lehtonen

 

Lisää aiheesta

Destiny (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Destiny-ennakko (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Lisää mikromaksuja Destinyyn? Kyllä, kiitos!

Miten Bungie voisi parantaa Destinyä? Tässä muutama ilmainen tipsi

Mulkaisu: Destiny

Varaslähtö: Destiny