Uusimmat

Metro Last Light –haastattelu: pelin tarina kasvoi osaksi Metro 2035 -kirjaa

26.04.2013 17:30 Jukka O. Kauppinen

Venäläinen Dmitry Glukhovsky ei ole kovinkaan tunnettu hahmo lännessä, mutta kovin kiintoisa persoona hän on silti. Ilmaiseksi netissä julkaisu Metro 2033 –tieteiskirja nousi yllättäväksi hitiksi ja muuntui myös erinomaisen räiskintäpelin pohjaksi. Nyt scifiräiskeen ystävät valmistautuvat Metro Last Light –pelin julkaisuun – ja Dome piipahti tapaamassa myös Glukhovskyä itseään.

Ja siinähän tuli sitten juteltuakin jos jonkinlaisista aiheista. Punatähdistä. Putinista. Venäläisten scifi-kirjojen julkaisusta lännessä. Metrosta. Maailmankuvasta. Kaikenlaisesta.

Glukhovsky oli oikeasti yksi mielenkiintoisimmista henkilöistä, joita olen aikoihin tavannut. Käsittämättömän skarppi ja älykäs, huikean kielitaitoinen ja näkemyksellinen persoona, jonka kanssa olisi jutellut vaikka miten pitkään. Ellei takana olisi ollut lauma muita journoja kärkkymässä.

Vähän ehdittiin kuitenkin pälistä. Muun muassa siitä, että miten hämmästyttävän vaikeaa venäjäskifiä onkaan saada ulos läntisessä maailmassa. Metrot on kyllä julkaistu Suomessa ja monessa muussakin maassa, mutta…

”Englanninkieliset markkinat ovat tosi hankalia. Julkaisijoita ei kiinnosta, eivätkä he halua ottaa riskiä ja maksaa käännöksestä. Niinpä käänsin Metro 2034:n omalla kustannuksellani.”

”Jenkkikustantajat eivät edes tunnusta, että Venäjä on olemassa samassa galaksissa. Eurooppakin on heille aivan outo paikka. Siellä kuulemma oli joskus joku Hitler ja jokin sota…”

Ja se peli?

”Ensin 4A halusi halusi tehdä pelin Metro 2034stä, mutta minä sanoin että siitä ei tule hyvää peliä. 2034 tapahtuu enimmäkseen ihmisten päissä. On vaikea tehdä peliä, jossa vanhus muistelee kuinka hänen lapsensa syntyi ja ulkona satoi. Millainen räiskintäpeli siitä tulisi? Joten sanoin, että minulla on idea Artyomin ja viimeisen Dark Onen tarinan jatkumisesta.”

Ja näin Glukhovsky päätyi kirjoittamaan aivan uuden käsikirjoituksen, jonka päälle rakennettiin Metro Last Light.

”Se on paljon monimutkaisempi, paljon laajempi kuin tavanomainen räiskintäpelin tai edes roolipelin tarina. Kirjoittaessani tajusin myös, että tämä on muutakin kuin peli. Tämä on kirja! Joten nyt minulla on päässäni selvä kuva Metro 2035:stä, josta Last Light tulee olemaan osa.”

”2033 oli aikoinaan minun näkemykseni maailmasta, silloin kun olin parikymppinen. Nyt olen kolmekymppinen ja haluaisin palata takaisin siihen tarinaan, kääntää perspektiiviä ylösalaisin ja kertoa jotain erilaista.”

 

Ja se varsinainen haastattelu: Dmitry Glukhovsky – kirjailija, käsikirjoittaja:

Osa 1:

 

Osa 2:

 

 

Metro Last Light

Tekijä: 4A Games

Julkaisija: Deep Silver

Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: http://www.enterthemetro.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

 

Metro Last Light –ensikosketus – kohti neljättä maailmansotaa (osa 1)

THQ:n konkurssi olikin suoranainen järkytys, kun tajusimme sen vieneen mukanaan myös seuraavan Metro-pelin. Kuka ostaa Metro: Last Lightin vai ostaako kukaan? Onneksi apuun saapui Deep Silver, joka pelasti myös Saint’s Row 4:n. Deep Silver kutsui lehdistön Metron ensimmäiseen testipäivään – ja voin kertoa, että poistuin sieltä hymysuin.

Metro 2033 (PC, Xbox 360) 

Metro 2033 sijoittuu tulevaisuuteen, jossa ryssä on viimein saanut ansionsa mukaan. Moskova ja ilmeisesti koko Ural pihlajia myöten on ydinpommitettu kivikaudelle ja eloonjääneet hakevat turvaa maan alta. Jos Moskovan metro ei nykypäivänä ole maailman turvallisimpia paikkoja, ei se toden totta ole sitä myöskään Metro 2033:ssa.

Metro 2033: kirja pelin takana 

Romaanin tie bestselleriksi on ollut kaikkea muuta kuin suoraviivainen. Teksti julkaistiin alun perin kirjailijan omalla kotisivulla, ilmaiseksi. Sana levisi halki venäjää puhuvan maailman keräten Metro 2033:lle satojatuhansia faneja. Lopulta myös kustannusyhtiöt heräsivät ja loppu onkin historiaa.

 

Lue myös

Command & Conquer tulee taas – nyt ilmaisnaksuna

Dead Island Riptide – mieluummin Zombieland-hassuttelua kuin perheitärepivää draamaa

Demonicon-ensikosketus: demonisen synkkää roolipelaamista (osa 1)

Far Cry 3 Blood Dragon –ensikosketus – lumoavaa kahjoräiskintää

Flashback-ensikosketus – upea uudelleentulkinta 20 vuoden takaisesta scifi-klassikosta

The Mighty Quest for Epic Loot –ensikosketus – kotini on nettilinnani

Tolkien innoitti Mike Singletonia – Lords of Midnight on kuin sota Keski-Maasta