Sunset Overdrive –ensikosketus – harvinaisen siisti maailmanloppu

09.10.2014 17:30 Jukka O. Kauppinen

Insomniac Games on monen pelaajan suosikkistudio. Ihan syystäkin. Firmassa on jotain sellaista outoa ja viehättävää vetovoimaa, jotain aivan omanlaistaan DNA:ta, jonka tunnistaa myös heidän peleistäänkin. Ihan aina Insomniac ei osu maaliinsa, mutta niin usein kuitenkin, että esimerkiksi Domen Miikka Lehtonen on aina liki sekopäisen onnessaan uuden Insomniac-pelin saapuessa.

Ja taisi olla aika piparia silloin E3:n aikaan, kun Sunset Overdrive esiteltiin Xboxin pressissä ensimmäistä kertaa.

Mikäs siis sen iloisempaa kuin kertoa herralle, että piparia on lupa leipoa jatkossakin.

Energiajuomakaaos!

Jos kuvailisin Sunsetiä muutamalla sanalla, niin ne olisivat ”lystikäs kaaos”. Kehittäjät itse kuvailevat peliään puolestaan siistiksi maailmanlopuksi.

Meininki alkaa jokseenkin enteellisesti. Kaupungin asukkaat näet hörppivät festareilla uutta energiajuomaa – ja muuttuvat liki maailmanloppumaisiksi hirviöiksi. Kaupunki muuttuu muutamassa päivässä zombie-maailmanloppu-katastrofimaiseksi vyöhykkeeksi, joka on suljettu täysin muulta maailmalta. Siellä seassa elelee sitten muutama energiajuomilta välttynyt hyypiö, joista osa on melkoisia sekopäitä.

Peli näyttää korttinsa nopeasti. Tarjolla on hurjaa ja nopeatempoista ryntäilyä, loikkimista, juoksemista, räiskimistä, roinan keräilyä ja parkouraamista yltiöpäisen värikkäissä maisemissa. Tekemisen tahti on kiivas ja matka taittuu niin nopeasti, että heikompaa pyörryttää. Mutta tatti kourassa kokeillessa huomaa, että oikeastaan peli on varsin näppärä ja hyvin suunniteltu. Meininki ei ole vauhdin huumasta huolimatta aivan älytöntä, vaan kaikki on hyvin hallittavissa.

 

 

Ehtaa pelikuvaa. Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Ja sen jälkeen onkin kiva kimpoilla pitkin poikin Sunset Cityä, kun peli on niin lysti.

Alkumetreillä mieleen jää kaksi aivan tiettyä asiaa: hahmon kustomointi ja megakaaos.

Kustomointi oli suorastaan superhauska ja näppärä. Hahmonsa pystyy luomaan erittäin monipuolisesti ja jopa päättömästi. Tehdäänpä parrakas, punatukkainen nainen, jolla on vihreät silmät. Jep, hyvältä näyttää. Eikun baanalle! Naapurit tekivät vähän hillitympiä hahmoja, mutta kaikki tuntuivat nauttivan täysin rinnoin hahmoeditorin antamista vapauksista pikkudetaljienkin ja vaatetuksen suhteen.

Ja sen jälkeen… Megakaaos. Megasähläystä. Megajuomia, monstereita ja megamonstereita. Hurja sekamelska, josta pienen hiplailun jälkeen löytyi kuitenkin ihan selkeä pelattavuus ja yllättävänkin hyvä tarttumapinta ruudulla loikkivaan päähenkilöön.

Koominen katastrofi

Sunsetin vauhdikas ja akrobaattinen toiminta yhdistyy mainiosti muun muassa parkouraukselta ja skeittaukselta tuntuvaan liikehdintään, jonka päällä on myös reipasta räiskintää. Liikkuminen sujuu tarvittaessa jalkapelillä, mutta sähkö- ja puhelinjohdoilla luisteleminen on sekä paljon nopeampi että yleensä turvallisempi tapa vaihtaa maisemaa. Ja onhan taivaalta käsin myös turvallisempaa räiskiä maassa mörniviä energiajuomahirviöitä.

Vauhtitoiminnan päällä on kuitenkin koko ajan vahvan koominen sävy. Hassut tai omituiset sivuhenkilöt antavat pelaajalle tehtäviä ja värittävät pelimaailmaa jutuillaan, eikä vitseissä ole muutenkaan säästelty. Etenkään puujalkavitseissä. Oman pelisessioni aikana jouduin otsaläpsäämään muutamankin kerran, kun jutut olivat vain niin parhainta huonoutta. Kuten esimerkiksi hahmon taitojen virittely ampeilla, jotka ovat käytännössä sama juttu kuin muiden pelien perkit. Mutta amppeja käyttämällä hahmo onkin AMPLIFIED.  Aaaaargh!

 

Ehtaa pelikuvaa. Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Insomniacin peleissä on usein aivan tietty fiilis ja tuntuma, ja väittäisin, että sitä löytyy Sunsetista jokseenkin tiivistetyssä muodossa. Taannoinen Fuse ei oikein tässä onnistunut, mutta etenkin parhaimmista Ratchet & Clankeista löytyvä asenne ja ideoiden tyyli leijuvat nyt vahvasti ilmassa. Näkyvimmin insomniacismia tunnistaa tietenkin pelin kahjosta ja laajasta asevalikoimasta, mutta hahmolle kokemuspisteillä ostettavat ampit ja aseisiin/varusteisiin liitettävät overdrivet tuntuvat yhtaikaa sekä turvallisen Insomniac-henkisiltä että silti myös omaperäisiltä ja uudenlaisilta jutuilta.

Sekä se, että amppien käyttäminen vaatii pelaajalta tyyliä. Kyllä, tyyliä ja tyylitajua. Jos pelaat tylsästi ja turvallisesti, niin papukaijamerkki  jää saamatta. Mutta jos grindaat, loikit, pompit ja teet reippaita akrobaattitemppuja energiajuomazombeja muusatessasi, niin tyylipisteet nousevat kohisten ja pystyt käyttämään hahmosi erikoisominaisuuksia. Esimerkiksi riittävän siististi tapeltuasi saatat aktivoida hero overdrive –ominaisuuden, jolloin hahmo jakaa mörkeille peruslämän lisäksi ympäriinsä roiskuvaa sähkölämää.

Hassu idea – ja toimiva.

Pisteet menkööt myös Sunset Cityn avoimen maailman kuvaukselle. Tapahtumapaikkojen tutkiminen tuntui testiversiossa riittoisan vapaalta. Vaikka tarinan tehtävät ohjaavatkin pelaajaa tiettyyn suuntaan, niin mikään ei tuntunut estävät menemistä täysin päinvastaiseen suuntaan jonninjoutavien omien puuhastelujen perässä. Ja aina kun jonnekin kurkisti, niin tarjolla oli sivutehtäviä, listittäviä hirmuja ja kerättävää.

Pakko myöntää. Kun peli esiteltiin E3-messuilla, niin Domen tiimistä nimenomaan Lehtonen oli pähkinöinä. Itse katselin vain, että onpas melkoista kaaosta, mitähän tuostakin tulee. Ja alkuun sivummasta katseltuna peli näyttikin vähän sekavalta. Mutta kun padiin tarttui ja meininkiin pääsi sisään, niin se avautui ihmeen nopeasti. Kaaos muuttui hauskaksi ja nopeatempoiseksi pelihuvitteluksi, akrobatismi sujui vaivattomasti ja peli imaisi mukaansa. Ja huumorikin nauratti.

Uskaltaisinkin siten väittää, että Insomniac on löytänyt taas vaihteeksi omimman vaihteensa ja Sunset Overdrivestä kasvaa peli, joka iskee niin hauskan vauhtitoiminnan kuin firman faneihin ja vahvasti.

Lisää Sunsetistä ensi viikolla julkaistavassa haastattelussa!

 

Sunset Overdrive

Tekijä: Insomniac Games

Julkaisija: Microsoft

Tulossa: Xbox One – 31.10.2014

Pelaajia: 1, 2-8 (internetissä)

Pelin kotisivu: https://insomniacgames.com/games/sunset-overdrive/

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Crash Twinsanity (PS2, Xbox) 

Fuse (PS3, Xbox 360)

Ratchet & Clank (PS2) 

Ratchet & Clank: Into the Nexus (PS3) 

Ratchet & Clank: Quest for Booty (PS3) 

Ratchet and Clank 3 (PS2)

Resistance 3 (PS3)