Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro Neljä jatko-osaa, joita toivon joulupukilta – mutta tuskinpa näitä pelejä koskaan julkaistaan

23.10.2022 19:00 Ilari Hauhia

Joulu lähestyy ja lapset sekä lapsenmieliset kirjoittavat jo vauhdilla omia toivekirjeitään pukille. Intouduin itsekin kirjoittamaan ylös omat peliaiheiset lahjatoiveeni, jotka ovat niin realistisia, että kuusen alta löytyy suuremmalla todennäköisyydellä aito pinkki yksisarvinen. 

Ensimmäinen pelitoiveeni olkoon Portal 3. Valven alkuperäinen Portal esitteli yhden kaikkien aikojen kiehtovimmista pelimekaniikoista, kun pelaajat päästettiin miettimään älypulmia kahden toisiinsa linkittyvän portaalin avulla. Vaikka vain noin kolme tuntia kestävä Portal oli pituudeltaan välipalaluokkaa, mahtui mukaan myös GLaDOS, yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista videopelipahiksista.

Portal 2 on edelleen omissa kirjoissani kaikkien aikojen paras videopeli. Jatko-osa otti alkuperäisen Portalin loistavan idean sekä kiehtovan ympäristön, ja höysti sitä erinomaisella absurdia mustaa huumoria tihkuvalla tarinalla. Kaiken päälle peliin pultattiin vielä hieman irrallinen mutta silti mainio co-op-pelimuoto sekä mahdollisuus luoda ja ratkaista yhteisön luomia tasoja.

Portal

Aperture Sciencen ja Black Mesan maailmassa riittäisi varmasti vielä tarinallista sisältöä kolmanteen osaa. Mikäli tavallaan päättyneelle Chellin tarinalle ei keksitä enää jatkoa, voisi kolmas Portal olla vaikkapa GLaDOSin syntymästä kertova esiosa.

Olipa miten oli, Valve ei osaa laskea kolmeen, joten toiveet Portal 3:sta jäänevät Valven sijaan joulupukin tonttupajan toteutettavaksi.

Toinen toiveeni, Team Fortress 3, kaatuu jo ensimetreillä samaan dilemmaan. Valve ei osaa vieläkään laskea kolmeen. Team Fortress 2:lla riittää toki edelleen kohtuullisesti pelaajia, ja pelillä on edelleen oma pieni mutta tiivis esports-skenensä. Team Fortress 2:n surkea matchmaking, botit ja huijarit ovat kuitenkin vieneet ilon pelistä suuremmilta massoilta, eikä peliin julkaista enää uutta sisältöä.

Team Fortress 2

Raavaskin mies alkaa tuntea kyyneleet poskillaan, kun ajattelee, että maailman paras luokkapohjainen räiskintä ja alkuperäinen hattusimulaattori hautautuu hiljalleen historiaan, kun viimeisetkin pelaajat sammuttavat valot perässään. Maailmassa olisi muutenkin tilaa uudelle luokkapohjaiselle räiskinnälle, sillä samalla tontilla kilpailee nykyään lähinnä Overwatch.

Kolmas toiveeni olkoon Okami 2.

Reilu vuosikymmen sitten alkuperäinen PlayStation 2:lle julkaistu toimintaseikkailu Okami on yksi pelihistorian unohdettuja mestariteoksia. Peli keräsi kyllä paljon rakkautta kriitikoilta, mutta Okamin myyntiluvut eivät koskaan tehneet kunniaa loistavalle pelille. Nintendo DS:lle ilmestynyt Okamiden oli söpö spinoff, mutta varsinaista jatko-osaa alkuperäiselle Okamille ei ole vieläkään saatu.

LUE MYÖS: Arvostelu: Okami HD tuo seikkailupeliklassikon takaisin entistäkin parempana

Muutama vuosi sitten ilmestyneen Okami HD:n myötä Amaterasun seikkailut päästiin kokemaan entistäkin kauniimpina uudemmillakin konsoleilla sekä PC:llä. Jo pelkkä HD-remasterointi muistutti, että pelin piirretty maailma on yksi kauneimmista mitä on milloinkaan tehty. Olisi upeaa nähdä, millaista graafista jälkeä aidosti nykysukupolven konsoleille julkaistu Okami 2 voisi tarjota.

Neljäs ja viimeinen toiveeni ei ole suoranaisesti peli, vaan pikemminkin ilmiö. Kun Pokémon Go ilmestyi vuonna 2016, saavutettiin maailmassa ainakin muutaman viikon ajan omanlaisensa yhdistelmä maailmanrauhaa ja kaaosta.

Yhtä aikaa kaikki lapsista vanhuksiin innostuivat yhdessä keräilemään Pokémoneja ja samalla liikkumaan ulkona, ja pieneksi hetkeksi muut maalliset murheet pääsivät unohtumaan. Toisaalta kaaosta aiheuttivat Vaporeonien ja Charizardien perässä juosseet, ja täysin Pokémonien lumoissa olleet pelaajat, jotka rynnivät päättömästi kaduilla.

Toivon, että vielä joskus maailmaan julkaistaan peli, joka lumoaa ja yhdistää ihmiset edes hetkellisesti yhtä pahasti, kuin mihin Pokémon Go pystyi.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat