UUSIMMAT

Toimituksen suosikkipelit 2013: Mats

25.12.2013 18:00 Jukka O. Kauppinen

Vuosi lähestyy loppuaan ja niin Domen toimitus kuin lukijatkin pohtivat ja palkitsevat vuoden suosikkipelejään. Ennen kuin pureudumme toimituksen suosikkivalintoihin ja lukijoiden vuoden peliin, liikumme henkilökohtaisemmalla linjalla. Kullekin toimituksen jäsenelle esitettiin yksinkertainen kysymys: mitkä olivat vuoden suosikkipelisi? Mikä oli vuoden yllättäjä? Ja nousiko pelikokoelman kätköistä jokin muinaisempi peli, jonka parissa viihdyit?

Kriteerit olivat mitä yksinkertaisimmat: jos se ilmestyi vuonna 2013 ja sitä pystyi pelaamaan – oli alusta sitten PC, konsoli, kännykkä tai vaikka lautapeli – se kelpasi listalle.

Mitkä olivat Mats Kyyrön suosikit vuodelta 2013?

Grand Theft Auto V

Aloitetaan rankkaaminen yllättävimmästä päästä. Kyllä, GTA viis kautta viis oli ehdottomasti kaiken odotuksen arvoinen. Sujuvan tarinankerronnan ja avoimen pelimaailman yhdistäminen on laji, jossa harva kehittäjä painii edes samassa sarjassa Rockstarin kanssa. Valtava ja yksityiskohtainen kaupunki maaseutuineen, kolme pelattavaa päähenkilöä ja mainio soundtrack saivat allekirjoittaneen ahmimaan pelin läpi vain muutamassa vuorokaudessa.

Tomb Raider

Tomb Raiderin tarina rebootatiin kertaheitolla puhtaalle pöydälle. Keltanokka-arkeologi Lara haaksirikkoutuu japanilaisten mörköjen ja hampaisiin asti aseistautuneiden bandiittien saarelle, mistä alkaa naarmujen ja veristen polvien täyttämä eloonjäämiskamppailu.  Uncharted-vaikutteinen apuakaikkiromahtaa-tasohyppely ja jämäkän tuntuinen ammuskelu yhdistettynä uskomattoman nätteihin grafiikoihin voittivat allekirjoittaneen puolelleen. Nyt kun jatko-osassa vielä päästäisiin oikeasti ryöstämään niitä hautoja.

Metal Gear Rising: Revengeance

Läiskis ja mätkis. Revengeance oli kaikessa pölhöydessään rakkauskirje sekä Hideo Kojiman korkealentoiselle tarinankerronnalle että 80-luvun testosteronia uhkuville toimintaleffoille. Lyhyestä kestostaan huolimatta Revengeanceen oli ahdettu verta, kikkeliheviä ja räjähdyksiä useamman pelin verran.  Taistelumekaniikka oli viimeiseen asti hiottu ja vaikeusaste mukavan korkealla. Jack the Ripperin korkokengissä poukkoilu oli allekirjoittaneelle e       hdottomasti yksi vuoden mieleenpainuvimmista pelikokemuksista.

Metro: Last Light

Metro: Last Light jatkoi kunniakkaasti ensimmäisen Metron jalanjäljissä, tarjoillen lisää pimeitä metrotunneleita ja vertahyytävää tunnelmaa ydinsodan jälkeisessä Moskovassa. Vaikka yhtäaikainen konsolijulkaisu vaatikin veronsa pelimekaniikan suhteen, oli Metro silti upean näköinen ja tunnelmaltaan vertaansa vailla oleva seikkailu.

Dishonored: The Knife of Dunwall & The Brigmore Witches

Dishonoredin lisäosat menivät usealta pelaajalta harmillisesti ohitse. Alkuperäisen pelin alussa Keisaritar Kaldwinin surmanneeseen palkkatappaja Daudiin keskittyvät lisäosat muodostavat yhdessä lähes alkuperäisen pelin mittaisen kampanjan, joka on sekä tarinaltaan että pelimekaniikaltaan paljon pääpeliä hiotumpi.  Tärkeimpänä uudistuksena arsenaaliin on tullut joukko uusia ei-kuolettavia aseita, jotka tekevät pasifistipelaajan kokemuksesta paljon monipuolisemman.

Yllättävin peli: Shadow Warrior

Duke Nukem Foreverin täydellisen floppauksen jälkeen ajatus vanhojen Build-räiskintöjen herättelystä nykypäivään on vaikuttanut entistäkin älyttömämmältä. Uusi Shadow Warrior oli kuitenkin kaikesta huolimatta erinomainen verimessu, josta paistoi läpi kehittäjien kunnioitus alkuperäistä peliä kohtaan.

Extra life: Thief Gold

Uuden Thief-pelin julkaisun kynnyksellä on vanha suola alkanut taas janottaa. Useimmat arvostavat Thief-pelisarjan toista osaa enemmän, mutta allekirjoittaneen mielestä ensimmäisen pelin tunnelma ja erityisesti ne paljon parjatutut zombie-kentät ovat edelleen pelihistorian päräyttävimpiä kokemuksia. Tunnelman kattoon virittää vastailmestynyt HD-tekstuuripaketti, joka tekee vanhasta varkaasta hiukan helpomman katsella.

Tekstuuripaketti: www.moddb.com/mods/thief-gold-hd-texture-mod

 

Muuta vuoden peli setitystä:

Vuoden peli -äänestys: Vuoden 2013 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!

Lisää toimituksen suosikkilistoja: Pelit / Artikkelit