Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro ”Grand Theft Auto VI:n pitäisi lähteä ihan eri suuntaan, jotta GTA-peleistä jaksaisi taas innostua”

31.01.2022 13:00 Tuukka Hämäläinen

Grand Theft Auto -sarjan tulevaisuus näyttää olevan verkkopeleissä ja nostalgianhuumassa. Mitä Rockstar Games voisi muuttaa tehdäkseen pelisarjasta uudelleen kiinnostavan, pohtii Tuukka Hämäläinen toimittajan puheenvuorossaan.

Grand Theft Auto -pelit olivat 2000-luvun alkupuolella open world -genren ja pelien tarinankerronnan uranuurtajia. Sitten jotain tapahtui ja sekin jokin oli GTA Online. Vuonna 2013 ilmestyneen GTA V:n verkkopelistä tuli Rockstar Gamesille sellainen rahasampo, että koko pelistudio näyttää muuttaneen muotoaan.

Perustavanlaatuisesta muutoksesta kertoo muun muassa jatkuva panostus verkkopelin sisältöön uusien pelien kustannuksella, sekä GTA:n keskeisimmän kehittäjän lähteminen Rockstarilta. Äskettäin Rockstarin emoyhtiö Take-Two Interactive myös osti mobiilikehittäjä Zyngan, mikä sekin saattaa kuvastaa mihin suuntaan ollaan menossa.

Merkit olivat ilmassa jo muutama vuosi sitten, kun ennustelin millainen GTA VI:sta lopulta tulee: vahvasti verkkopelipohjainen, mikromaksuvetoinen ja games as service -henkinen hötäskä. Eli siis mahdollisimman tehokas rahantekokone, pelkkä kalpea varjo siitä mitä yksinpeli-GTA:t aikanaan olivat.

Sittemmin mikään julkisuuteen kantautunut ei ole saanut minua muuttamaan mieltäni – ja itseasiassa pakko myöntää, että kiinnostukseni koko pelisarjaa kohtaan on olennaisesti hiipunut.

LUE MYÖS: Grand Theft Auto V on maailman menestyneimpiä pelejä – nyt ennustamme, millainen GTA VI:sta tulee

Grand Theft Auto V

Kuulun niihin ”vanhan liiton” GTA-pelaajiin, joille GTA Online ei ole koskaan maistunut. Ja vaikka nostalgianhuumassa on aika ajoin kiva velloa, en todellakaan toivo seuraavan GTA-pelin vain jatkavan vanhojen pelien linjalla. Jo Red Dead Redemption II (2018) jäi minulta lopulta kesken siksi, että upean pelimaailman keskellä Rockstarin kaavamaiset tehtävät tuntuivat niin kyllästyttävän tutuilta.

Tämä kaikki on pitkä johdanto siihen, mitä oikeastaan pohdin: mitä Rockstarin pitäisi tehdä, että kaltaiseni aiemmat GTA-pelit moneen kertaan tahkonnut mutta uutta kaipaava veteraani enää kiinnostuisi pelisarjan seuraavasta osasta?

Vastaus löytyy mielestäni historiasta.

Grand Theft Auto III (2001) oli aikanaan niin suuri menestys kuin oli siksi, että se tarjosi kenties enemmän vapautta kuin mikään peli sitä ennen. Avoin ja elämää vilisevä 3D-maailma, jossa saa vapaasti seikkailla, oli parikymmentä vuotta sitten uutta ja ihmeellistä. Pelikokemus ei ollutkaan lineaarinen, vaan uudella tavalla vapaa.

LUE MYÖS: Grand Theft Auto III täyttää tänään 20 vuotta – Rockstarin klassikko näytti suuntaa muille ja jätti jälkensä pelihistoriaan

Grand Theft Auto 3

Tässä olisi yksi avain, jolla Rockstar voisi lähestyä seuraavaa GTA:ta. Mitkä ovat nykyisin niitä kahleita, jotka rajoittavat pelaajan vapaudentuntua? Esimerkiksi Rockstarin perinteisen tehtävämallin jonkinlainen purkaminen olisi oikeasti kiehtova uudistus, joka saisi ainakin minut höristämään korviani. Millainen olisi GTA-peli ilman perinteisiä ”tehtäviä”?

Ylipäätään valinnanvapauden ja pelimaailman tutkimisen korostaminen tekisi pelisarjalle hyvää. RDR II:ssa kiinnostavinta oli omasta mielestäni pelimaailmaan heittäytyminen ja sen erilaisten kolkkien tutkiskelu. Jos tulevan GTA:n urbaanista maailmasta saisi irti jotain samanlaista viehätystä, se tekisi koko pelisarjalle vain hyvää.

Toinen kiinnostava uudistus voisi olla huumorista irtautuminen ja jonkinlainen ”maanläheisyys” sisällössä ja tarinassa. GTA-pelit ovat nimittäin aina olleet jollain tapaa satiirisia, liioiteltuja ja täynnä eri näköistä parodiaa. Nykyään paluu vanhempiin GTA-peleihin tuntuu kuitenkin hieman tuskaiselta juuri tästä syystä. Radiokanavat suoltavat enimmäkseen vanhentunutta läppää ja koko pelaaminen menee turhan äkkiä tankilla ajeluksi ja massamurhaksi raketinheittimellä.

Vähemmän ”överi” GTA-peli kuulostaa siksi oikeasti uudelta idealta. Rockstar on jo Red Dead -sarjassa osoittanut hallitsevansa myös vakavammat tarinamaailmat, joten miksipä ei. Varmasti vakavampi linja jakaisi mielipiteitä vahvasti, mutta tämä onkin oma toivelistani, eikä mikään realistinen kuvaus siitä mitä uskon Rockstarin oikeasti tekevän pelilleen.

Grand Theft Auto V

Maanläheisempi GTA olisi kiinnostava myös siksi, että kun sarjasta leikattaisiin räjähdyksiä ja räiskintää pois, siinä voitaisiin palata rikospelin ydinjuttuihin: autovarkauksiin, ryöstöihin ja niin edelleen. Peli voisi painottaa huomaamattomuutta, jopa hiiviskelyä, sen sijaan että kaikki vastaantulijat voi pistää haulikolla lakoon.

Ja samalla realistisempi linja voisi viimeinkin tuoda jotain todellisia seurauksia GTA-maailmaan, jossa pelaaja voi käytännössä tehdä mitä vain ilman merkittäviä ongelmia.

Oikeasti en usko, että Rockstar lähtee keksimään pyörää uudelleen GTA-sarjan seuraavassa osassa, ainakaan tällä tapaa kuin olen esittänyt. Pikemminkin kuvittelisin, että tulemme näkemään enemmän esimerkiksi Destiny-peleistä ja vastaavista tuttua integraatiota tarinallisen kampanjan ja moninpelin kanssa. Ja jos huhut pitävät paikkansa, meitä vanhoja konkareita houkutellaan uuden pelin pariin nostalgiakarkilla, eli palaamalla GTA: Vice Cityn (2002) maisemiin ja kasariestetiikkaan.

Totuus vain on, että jos seuraava GTA näyttää kovasti samalta kuin edeltäjänsä ja liikkuu ennustamaani suuntaan, mikään ei saa minua maksamaan rahaa siitä. Sori, tämä on jo niin nähty.

Loppuun on tosin hyvä mainita, että en tiedä kuinka yksin olen mielipiteeni kanssa. Onhan GTA Onlinella miljoonia pelaajia, joten tuskinpa meidän muutamien yksinpeliä ja uudistuksia kaipaavien jäärien mielipiteellä on paljonkaan painoarvoa Rockstarille. Raha tehdään verkkopeleillä ja mikromaksuilla, ja siitähän Rockstar näyttää olevan nykyisin kiinnostunut, ei tarinoista tai pelillisen ilmaisun uudistamisesta.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat