Uusimmat

Commodore 64: A Visual Commpendium on erilainen aikamatka [kirja]

02.06.2015 16:57 Jukka O. Kauppinen

Commodore 64: A Visual Commpendium on erilainen kirja Commodore 64 -pelien historiallisesta maailmasta. Se ei niinkään kerro kuin yllyttää miettimään. Se ei alleviivaa vaan kysyy. Se ei ole tietoteos, vaan opus täynnä pikseleitä.

Kirjapainotaidon kannalta opus on suorastaan poikkitaiteellinen viritys. Normaalisti kirjojen grafiikka määritellään DPI:nä – pikseleitä per tuuma. Nyt aukeamalle levitetään grafiikkaa, jota mitattiin muinoin mittakaavassa ”yhdelle riville mahtuu 40 merkkiä” tai ”tietokoneen resoluutio on 320×200 pikseliä.” Se on itsessään lähes retrotaidetta, mutta niin ovat C64-pelitkin.

Bitmap Books -pienkustantajan Kickstarterin kautta rahoittama kirja avaa Commodore 64 -kotimikron historiaa pelitaiteen kautta. Se on läpileikkaus siitä mistä kaikki alkoi siihen, mihin kaikki päätyi. Tai pikemmin siihen, mistä yhä nebastelua jatketaan. Tarina alkaa miehestä, yhtiöstä ja unelmasta: tehdään halpoja tietokoneita kaikelle kansalle. For the masses, not the classes. Siitä kasvoi yksi 1980-luvun suurimmista menestyjistä. Commodore oli yksi aikakautensa tuottoisimmista yhtiöistä, joka käveli Applen päällä ja murskasi useimmat kilpailijansa. Samalla se oli upea mahdollisuus kaikille niille, jotka halusivat päästä mukaan kotitietokoneiden suurimmalle aallolle nauttimaan peleistä, ohjelmista, tekemisen ilosta ja näpertämisen nautinnoista.

Kirja etenee kronologisesti ja luo aukeama aukeamalta kuvaa tietokonepelien historiasta. Jupiter Lander vei meitä kaukaisille planeetoille vuonna 1982. Grafiikka oli suurta, selkeää ja karkeaa. Hiljalleen pelikehittäjät oppivat käyttämään koneiden mahdollisuuksia. Värejä tuli lisää, ne olivat hienovaraisempia, niitä käytettiin luovemmin. Pikseli oli yhä pikseli, mutta pikselit eivät olleet tasavertaisia. Toiset vain olivat kauniimpia kuin toiset.

Tapa, jolla kirjassa varataan yleensä kokonainen aukeama yhden ainoan pelin käsittelyyn, useimmiten yhdellä ainoalla kuvakaappauksella höystettynä, on äimistyttävää. Pikselit esitetään raakoina itsenään, ilman taiteellisia kohenteluja. Jos pelin grafiikka oli alkeellista ja karkeaa, se näyttää kirjan sivuilla siltä itseltään. Karulta, alkeelliselta ja raa’an lumovoimaiselta. Tämä oli joskus muinoin parasta.

Ja niin kirja etenee, sivu sivulta ja aukeama aukeamalta. Tarinat jäävät sivuosaan, mausteeksi. Jokaisesta pelistä kerrotaan lyhyt kommentti, mutta se ei kerro niinkään itse pelistä kuin niiden aiheuttamista tuntemuksista tai kuinka sen alkuperäinen tekijä koki pelin tuolloin. Miten sitä tehtiin, mitä se tarkoitti, mitä he ajattelivat tätä tehdessään? Tai kuinka joku aikalainen sen koki.

Pääpaino on tuntemuksilla ja tunteilla, ei faktoilla. Se tekee kirjan omalaatuisesta taiteellisesta tyylistä ja pelien tarinoista sitäkin säväyttävämpiä. Peleistä kertovat ihmiset, omista näkökulmistaan. Kun kuvaan yhdistää omia muistikuviaan tai kuvista rakentuvia ajatuksia, syntyy hyvinkin omanlainen retroelämys.

Ehkä teos onkin juuri tästä syystä niin hieno ja kutkattava. Siinä ei ole liikkuvaa kuvaa, ei ääntä. Niitä kyllä tuubissa riittää. Mutta vain kuva per peli ja pieni tarina. Loppu jää omalle mielikuvitukselle. Mitä itse muistat tästä pelistä, vai muistatko mitään? Millainen tämäkin peli loppujen lopuksi on? Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, vai miten se sanonta menikään. Tämän teoksen sadat kuvat kertovat siis valtavasti, jos vain niihin on valmis syventymään.

Commodore 64: A Visual Commpendium on teos, johon kannattaa paneutua. Osta se, selaile sitä alkuun mutta sitten – odota oikeaa, täydellistä hetkeä, kun voit sukeltaa syvälle sen maailmaan. Ripusta riippumatto puiden väliin. Ota kylmä limu. Kuulokkeet korville, paina play ja kuuntele jonkin C64-pelimusiikkilevyn upeita SIDillisiä sointuja. Ja käännä esiin ensimmäinen sivu.

 

Commodore 64: A Visual Commpendium

Kustantaja: Bitmap Books

Julkaisija: Funstock.co.uk

Sivuja: 234

ISBN: 978-0-9930129-0-7

Hinta: 24,99 puntaa

Lisätietoja: http://www.funstock.co.uk/commodore-64-a-visual-commpendium-c64-book

Jukka O. Kauppinen

 

 

Lisää aiheesta

C64- ja Amiga-taidekirjojen jälkeen palvomme ZX Spectrumin pelitaidetta 

Chrono Trigger ja Galaga – Boss Fights Books tekee pelikirjoja pelaajille 

Commodore: A Company on the Edge – upea historiateos kovissa kansissa 

Graphic Adventures -kirja sukeltaa seikkailupelien Wikipedia-historiaan 

Sinivalkoinen pelikirja on kaikkien aikojen tärkein kirja 

Suomen pelialahistoria, nyt myös englanniksi 

Ydinsotaa koko perheelle – eli miten saada aika kulumaan laskeumasuojassa