UUSIMMAT

Tony & Tino (lautapeli)

11.03.2013 14:00 | Leevi Rantala

Tony & Tino on mainio laattojenasettelupeli kahdelle pelaajalle. Sen esikuvana on selvästi ollut Reiner Knizian Kingdoms, sillä pelimekaniikat muistuttavat suuresti toisiaan. Tällä kertaa ei tosin rakenneta valtakuntaa, vaan vallataan katuja rikollisperheelle.

Kummisedäksi kummisedän paikalle

Pelin lyhyt taustajuoni kertoo chicagolaisesta vanhasta kummisedästä, jolla on kaksi perillistä, Tony ja Tino. Kummisetä ei tiedä kummalle luovuttaisi imperiuminsa, joten hän päättää järjestää kilpailun. Täysin samanlaisilla apulaisilla varustautuneet veljekset saavat kilpailla yhden korttelin hallinnasta. Se kumpi onnistuu kahmimaan itselleen enemmän kahisevaa, pääsee seuraavaksi doniksi donin paikalle.

Laatoitusta ja korttien läiskintää

Tony & Tino on laattojenasettelupeli, jossa on tarkoituksena valloittaa korttelin tuottoisimmat kadut. Tämä tapahtuu pelaamalla laudalle omia apulaisia, joilla jokaisella on jokin pistearvo nollasta kolmeen. Kun jollain kadulla on kuusi rikollista, se pisteytetään. Tällöin lasketaan yhteen kummankin pelaajan pisteet. Enemmän pisteitä kerännyt pelaaja vie kyseisen kujan potin. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes koko kortteli on täynnä mafian kätyreitä. Se kumpi onnistuu tekemään kaduilla enemmän rahaa, voittaa pelin ja pääsee seuraavaksi kummisedäksi.

Apureita ei saa asetella täysin vapaasti, vaan jokaiselle kadulle arvotaan pelin alussa lukuarvo yhdestä kymmeneen. Oma laatta täytyy asettaa aina pienimmän luvun paikalle. Tämä rajoittaa strategista vapautta, mutta toisaalta se myös pistää miettimään seuraavia vuoroja etukäteen. Rajoitusta on myös mahdollista kiertää muutamien korttien avulla.

Laatoituksen lisäksi kummallakin pelaajalla on käytössään 13 samanlaista korttia, joita pelaamalla voi hieman muuttaa pelin kulkua. Esimerkiksi Swindle-kortilla voi vaihtaa kahden oman rikollisen paikkaa keskenään. Re-evaluation puolestaan mahdollistaa kahden kadun rahasummien vaihtamisen keskenään ja niin edelleen. Korttien toiminnot voivat muuttaa ratkaisevasti laudan voimasuhteita, joten niiden pelaamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Koska kummallakin pelaajalla on käytössään samat kortit, voi omia toimiaan miettiä myös sen mukaan, mitä kortteja vastapuoli on jo käyttänyt.

Tony & Tino on äärimmäisen yksinkertainen peli ja sen säännöt mahtuvat kahdelle sivulle. Simppeli mekaniikka ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pelissä ei olisi syvyyttä. Omien jengiläisten sijoittamisessa ja korttien pelaamisessa saa olla tarkkana. Mukana on kuitenkin suuri tuurielementti, joka juontaa juurensa katujen sattumanvaraisesti arvottaviin lukuarvoihin ja muutamiin voimakkaisiin kortteihin.

Kaipaatko lyhyttä ja kevyttä peliä? Tässä sellainen!

Mikäli Tony & Tinon suuri tuurielementti ei haittaa, kannattaa peliin ehdottomasti tutustua. Se on säännöiltään kevyt peli, joka tarjoaa silti tarpeeksi strategisia valintoja. Peli toimii myös oivallisena ponnahduslautana isompiin peleihin. Jos tämä sattuu miellyttämään, niin kannattaa jatkaa sen isompien sisarusten eli Kingdoms- ja Beowulf -pelien pariin.

 

Tony & Tino

Pelisuunnittelija: Bruno Cathala

Julkaisija: Eurogames

Pelaajia: 2

Pelin kesto: 20-30 minuuttia

Maahantuoja: Fantasiapelit

Hinta: 15 euroa

Pelin kotisivu: Tony & Tino  

Leevi Rantala

 

Lisää aiheesta

Blitz (lautapeli)

Paris Connection (lautapeli)

Red Winter (lautapeli)

Toimituksen vuoden 2012 suosikkilautapelit

U-Boat Leader (lautapeli)

Lue myös

BioShock Infinite -ensikosketus: Paratiisista on vain askel helvettiin (osa 2)

SimCity – ”otamme kaupunginrakentelun tosissamme mutta hilpeydellä”

Wiikon wanha: SimCity

Zombie Burbz High – zombi-invaasio tabletillesi

 

Muropaketin uusimmat